Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPad Pro 2020 Review

De dansende cirkel die alles verandert

Inleiding

Samengevat

De iPad Pro 2020 is de eerste in zijn soort die uitkomt terwijl iPadOS ondersteuning biedt voor een aanwijzer. Dat tilt deze tablet tot grotere hoogten dan zijn voorgangers, al hebben die nu dezelfde ondersteuning. Voor een tablet op zich zijn de verbeteringen beperkt. De soc is grafisch iets sterker, je krijgt standaard 64GB meer opslaggeheugen en meer werkgeheugen, de microfoons zijn verbeterd en er is ondersteuning voor wifi 6. Nieuw op cameragebied is de time-of-flightsensor, die augmented-realitytoepassingen verbetert. Ook heeft hij een ultragroothoekcamera. Het is een enorm krachtige tablet, maar wel prijzig.

We hebben in het verleden al meer dan eens geconstateerd dat de iPad Pro-modellen niet voor iedereen zijn. De belangrijkste reden is dat velen er hun laptop niet mee kunnen vervangen doordat in de App Store niet alle applicaties staan die mensen nodig hebben voor werk, maar vooral doordat er geen trackpad- of muisondersteuning was. Daar is met de komst van iOS 13.4 verandering in gekomen en dus is het voor ons tijd om weer eens een paar weken op de nieuwste iPad Pro te werken.

Zoals te verwachten is, gaat een dag werken een heel stuk soepeler met een trackpad, voor een redacteur in elk geval. Je hoeft niet meer continu je scherm aan te raken, wat soms best op precisie aankomt en waar een aanwijzer simpelweg preciezer werkt. Toch zijn er in de praktijk nog wat haken en ogen bij het vervangen van een laptop. In deze review bespreken we die.

De iPad Pro is een interessant studieobject. Uiteindelijk is het ‘gewoon’ een tablet, maar de Pro rekt de definitie daarvan wel op. Zo doet hij wat prestaties betreft niet of nauwelijks onder voor snelle laptops en is hij voor ons gevoel eigenlijk niet compleet zonder accessoires, afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor mensen in een grafisch beroep is de Pencil een fijn en degelijk gereedschap, terwijl een toetsenbord met optionele trackpad veel productiviteit met zich meebrengt voor nog veel meer professies en natuurlijk ook privé. Je kunt de iPad Pro er simpelweg afhalen en gebruiken als tablet. Dat is heel handig, maar is hij in combinatie met een toetsenbord en trackpad of muis ook net zo productief als een laptop?

Over toetsenborden gesproken: we hebben de Magic Keyboard meteen mee kunnen testen en daarop typen we dan ook deze review. Dit accessoire is met 399 euro gruwelijk duur, dat staat vast, maar tikt dit toetsenbord, dat de iPad doet zweven, net zo fijn als een laptop? Is hij samen met de iPad Pro nog wel zo draagbaar? Belangrijker nog: wie zou dit moeten aanschaffen in plaats van bijvoorbeeld een MacBook? We proberen dat te schetsen in dit artikel.

Magic Keyboard

In deze review is de nieuwe aanwijzer van groot belang omdat die de iPadOS-ervaring behoorlijk beïnvloedt. Die aanwijzer, of cursor zo je wilt, kan bestuurd worden met een bluetoothmuis of een losse trackpad, maar ook met de trackpad die op het Magic Keyboard zit. Die hebben we uitgebreid getest.

Het Magic Keyboard is een beestje van een heel andere klasse dan het toetsenbord dat je bij de voorgaande uitvoeringen van de iPad Pro kon kopen en dan hebben we het niet alleen over de hogere prijs. De Smart Keyboard Folio-toetsenborden voor iPad Pro hadden geen trackpad en geen backlight, de toetsen hadden weinig travel en de bovenkant van het toetsenbord vormde een geheel, zodat er geen water in kon komen. Ze tikten niet geweldig, maar waren wel lekker licht en dun.

Het Magic Keyboard is dat niet. Inclusief iPad Pro weegt het 1323 gram. Dat is ongeveer een kwart meer dan de 12,9”-iPad Pro 2018 met bijbehorend toetsenbord en ook meer dan de nieuwste MacBook Air, die 1290 gram weegt. De Magic Keyboard moet dan ook tegenwicht bieden aan het grote scherm van de iPad Pro, waar natuurlijk ook nog de hardware achter zit. Licht uitvoeren was dus vermoedelijk geen optie, want dan zou hij te gemakkelijk omvallen.

De iPad Pro met Magic Keyboard is bovendien relatief dik: net iets meer dan anderhalve centimeter. Dat is ongeveer gelijk aan een MacBook Air met 161mm of een 13”-MacBook Pro met 156mm, maar die lopen naar de zijkanten toe af, en ogen en voelen wat slanker aan. De iPad Pro met Magic Keyboard is dan ook niet de draagbaarste tablet met toetsenbord die we ooit hebben gezien, hoewel we er overigens in de praktijk geen problemen mee hebben om hem mee te dragen.

Daarnaast is het bijzonderste aan het iPad Pro plus Magic Keyboard-setje ten opzichte van een laptop natuurlijk dat je de tablet eraf kunt halen als je niet hoeft te tikken of ‘muizen’. In de tijd dat we de iPad Pro in gebruik hebben, laten we het toetsenbord meestal op tafel staan en pakken we de iPad er na werktijd vanaf om bijvoorbeeld even een ontspannend spel als Monument Valley te spelen. Die flexibiliteit is erg fijn en we kunnen ons ook voorstellen dat het ideaal is voor bepaalde beroepen waarvoor je niet altijd het toetsenbord bij je hoeft te dragen, maar soms wel.

iPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto's

Bouwkwaliteit en ontwerp

Het Magic Keyboard is bijzonder goed gebouwd, wat we ook verwachten voor deze prijs. Het toetsenborddeel buigt bijna niet en alles sluit mooi aan. Ook beschermt het de iPad Pro zo goed mogelijk, omdat het overal net even uitsteekt. De iPad Pro kun je op de standaard zetten, waarbij hij door sterke magneten op zijn plek wordt gehouden. Het ‘magische’ is vervolgens dat de iPad boven het toetsenbord lijkt te zweven. We moeten zeggen: het heeft cachet. Zelfs als je hem zover mogelijk achterover laat hellen, kun je nog prima bij alle toetsen. Die hoek is net genoeg voor ons, maar we kunnen ons voorstellen dat het voor lange mensen die rechtop zitten als ze tikken, net niet ver genoeg is.

Een ander puntje van kritiek is dat er door dit ontwerp geen plek is voor functietoetsen en die missen we soms. Zo moet je de helderheid van de backlight van de toetsen, waarmee we overigens op zichzelf erg blij zijn, aanpassen in de instellingen. Er is meer dan genoeg ruimte op de plek waar het scherm boven zweeft, maar als je daar functietoetsen zou plaatsen, kun je er niet goed bij doordat het scherm in de weg zit. Het voordeel van een tablet die bijna boven je toetsen zweeft, is dat het scherm lekker dichtbij is.

De polyurethaanlaag die over het toetsenbord heen zit, voelt een beetje aan als rubber, maar dan minder stroef. Helaas hebben we wel gemerkt dat deze wat kwetsbaarder is dan bij een laptop. We denken dat we tijdens het tikken met ons horloge tegen het toetsenbord aan hebben gezeten, waardoor de toplaag op een bepaalde plek een beetje open is gegaan. Dat mag eigenlijk niet gebeuren bij normaal gebruik.

Het scharnier dat de iPad Pro op zijn plaats houdt, is bijzonder stevig. Het beweegt pas als je wil dat het beweegt en dat is prettig. Minder fijn vinden we het openklappen van de iPad Pro in de Magic Keyboard. Omdat het toetsenbord een stuk lichter is dan de tablet zelf, moet je de onderkant tegenhouden en kun je hem dus niet, zoals met de meeste laptops, met één hand openklappen. Dichtklappen kan wel met één hand.

Tikken en trackpad

Scissor keysDe toetsen op het Magic Keyboard zijn erg fijn. Natuurlijk tikt het heel anders dan een toetsenbord met Cherry-switches van je persoonlijke voorkeurskleur, maar voor zulke platte toetsen zijn ze erg fijn. Ze hebben zogeheten scissor-switches en geven een duidelijke feedback als ze worden ingedrukt. Ook wordt het indrukken altijd goed geregistreerd, waardoor we met plezier deze hele review op dit toetsenbord tikken.

Toch was dat in het begin wel anders. We moesten wennen aan het gemis van een bovenste rij toetsen. Een escapetoets om bijvoorbeeld uit de fullscreenmodus van een YouTube-video te gaan is er niet. Gelukkig kun je die wel instellen, door een van de toetsen ‘wereldbol’, caps lock, control, option of command in te stellen als escapetoets. Ideaal is anders, maar het werkt. Ook is de herhaalsnelheid van toetsen standaard erg langzaam, maar ook dat is naar wens in te stellen.

Voor de trackpad geldt hetzelfde. Als je daarop wilt tikken in plaats van altijd helemaal doordrukken, kun je dat gelukkig instellen. Een aantal dingen kun je instellen onder Algemeen bij Toetsenbord of Trackpad. Voor de wat specifiekere dingen moet je bij de toegankelijkheidsopties zijn. We gaan bij Software dieper in op de instelbaarheid en de nieuwe aanwijzer.

De trackpad is evenals het toetsenbord van goede kwaliteit. Er is een duidelijke tik als je hem indrukt, de aanrakingen worden goed geregistreerd en je kunt hem op elke gewenste plek induwen. Wel is hij wat kleiner dan je misschien gewend bent van een MacBook of andere laptop. Zelf hebben we dat niet als storend ervaren. Dat komt ook doordat je de snelheid van de aanwijzer kunt instellen.

Usb-c

Er zit ook een usb-c-poort op de Magic Keyboard, maar die is alleen bedoeld om op te laden. Er vindt geen datatransfer plaats via deze poort, dus accessoires aansluiten kan niet. Ook is de maximale snelheid met 22W passthrough iets beperkter dan bij de iPad Pro zelf, die 30W maximaal vermogen aankan. We horen links en rechts berichten dat niet alle usb-c-laders compatibel zijn met de usb-c-poort op de Magic Keyboard, dus dat is iets om op te letten.

Toch is het handig dat deze poort er is. Zo hoef je geen usb-c-kabel rechts uit het midden van de iPad Pro te laten steken als hij in het Magic Keyboard hangt. Bovendien is het begrijpelijk dat de poort niet gebruikt wordt voor dataoverdracht, want die zou plaatsvinden via de Smart Connector, waarmee de iPad Pro met het Smart Keyboard communiceert, en dat zou trager zijn dan direct via de iPad Pro.

Software

Soms zijn de wegen van Apple ondoorgrondelijk. De iPad Pro met toetsenbord voelt voor ons pas compleet aan nu er een aanwijzer is en we begrijpen niet goed waarom dat zo lang heeft geduurd. De inzet van Apple is immers al een paar jaar dat de iPad Pro ook kan dienen als laptopvervanger. Hoe dan ook, nu het er is, werkt het ook meteen heel goed. En het goede nieuws is ook dat je niet de nieuwste iPad Pro hoeft te hebben om een aanwijzer te gebruiken. Hij zit op elke iPad met iPadOS 13.4 of hoger.

De aanwijzer heeft de vorm van een cirkel en je kunt hem in de instellingen van kleur laten veranderen. Ook kun je de doorzichtigheid instellen en hoe groot hij is. Het bolletje voelt logisch aan in iPadOS, omdat het besturingssysteem op aanraking is gebaseerd. Je kunt het dan ook zien als een vingertopje. Het bolletje verandert in de vorm van de elementen van het besturingssysteem waar je op kunt klikken. Dat werkt intuïtief, want zo is het erg duidelijk waar je op kunt klikken en het is visueel mooi uitgevoerd. De aanwijzer snapt naar het klikbare interface-element toe, waardoor je het met wat minder precisie af kunt.

Dankzij de aanwijzer is de iPad Pro met trackpad of muis nu grotendeels in te zetten als laptopvervanger, ook als je bijvoorbeeld stukken tekst moet tikken. Bij vorige pogingen om een iPad Pro te gebruiken als laptopvervanger, voelde het gemankeerd. Er gaat niets boven een muis of trackpad om heel precies en moeiteloos te navigeren. Ook nu wringt de schoen hier en daar nog een beetje. Er zijn namelijk meer factoren die van belang zijn als je de iPad met een toetsenbord en muis of trackpad wilt gebruiken zonder nog een laptop in huis te hebben.

Sommige factoren zijn natuurlijk afhankelijk van waar je hem voor gebruikt. Het spreekt voor zich dat als je een app gebruikt die niet beschikbaar is voor iOS of die niet goed voor iPadOS is geoptimaliseerd, je laptop vervangen geen optie is. Wij hebben dat met Lightroom bijvoorbeeld, waarmee we onze zelfgemaakte productfoto's bewerken. Bij het inloggen met het bedrijfsaccount bij Adobe krijgen we een error en kunnen we dus de app niet gebruiken. Dit is slechts een voorbeeld, maar het illustreert dat het loont om goed te checken of je geen apps gebruikt waarbij je in iPadOS tegen onneembare hindernissen aan botst.

Er zijn ook kleine gekkigheidjes waar we tegenaan liepen, die soms te verhelpen zijn en soms niet. Zo werken we in een cms, maar we moeten elke zoveel tijd opnieuw inloggen. Dat lijkt misschien een klein punt, maar het verstoort de werkflow absoluut. Bij het gebruik van videoconferencingapps als Zoom of Teams liepen we tegen het probleem aan dat de camera zich uitschakelt als er een app op de achtergrond draait. Dus als je even met cmd+tab een andere app wilt openen om bijvoorbeeld iets op te zoeken, ziet de andere partij dat je iets aan het doen bent. Dat kan natuurlijk ongeïnteresseerd overkomen.

Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1
Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1Screenshots iPad OS 13.4.1

Bij Safari gedragen tabbladen zich wat vreemd als je ze loshaalt van de andere tabbladen. Je gaat dan eigenlijk de splitscreenmodus in en hebt dan in essentie twee Safari-apps naast elkaar staan. IPadOS is echter niet ingesteld op dubbele apps, dus wanneer je het scherm met verschillende tabbladen weer groot maakt, verdwijnt het losse tabblad als sneeuw voor de zon. Ook kun je het tabblad niet terugplaatsen bij de andere. De Chrome-browser is wat dat betreft niet veel beter en is ook niet geoptimaliseerd voor iPadOS. De balk bovenin verdwijnt automatisch en het hebben van een bladwijzerbalk is dan ook niet mogelijk bijvoorbeeld. Ook Google Docs werkt niet zo fijn als we gewend zijn op een laptop of pc.

Toch is de iPad Pro goed op weg om voor bijna iedereen een optie te zijn als laptopvervanger. Uiteraard zal nooit iedereen ermee weg kunnen komen. De aanwijzer in combinatie met de aanpassingen die eerder al aan iPadOS zijn gedaan, zorgt er in elk geval voor dat er nog maar weinig beperkingen zijn wat productiviteit betreft. In het begin wen je best gemakkelijk aan werken met een iPad Pro met toetsenbord en trackpad of muis, dankzij het intuïtieve karakter van iPadOS. Vervolgens is het echter moeilijk om het werken efficiënter te maken. Dat komt doordat het tijd kost om te wennen aan alle shortcuts, trackpadbewegingen en andere trucs. Voor powerusers is het dus een kwestie van investeren en geduldig zijn. Als je eenmaal genoeg handigheidjes in je systeem hebt, is het snel en prettig werken met de iPad Pro. De beschikbare shortcuts per app haal je naar boven door de cmd-toets ingedrukt te houden. Dat is handig en de moeite waard om tijd in te steken.

Verder heeft Apple in de afgelopen tijd veel functionaliteit toegevoegd aan iPadOS, is multitasken verbeterd, werkt drag-and-drop tussen verschillende apps prima, is er een goede bestandsbeheerapp in de vorm van Bestanden, is een donkere modus toegevoegd en zo nog meer. IPadOS staat bol van de features waar je wel even in moet komen, maar die we absoluut waarderen.

Ontwerp en scherm

Het ontwerp van de iPad Pro is in 2018 al aangepakt, dus we verwachtten deze keer geen grote wijzigingen. Die zijn er ook niet, dus we kunnen vrij kort zijn. Het scherm heeft afgeronde hoeken en aan alle kanten even grote bezels. Aan de achterkant is het camera-eiland wel een stuk groter geworden, in lijn met recente iPhones. Toch wiebelt de iPad Pro bijna niet als je hem op tafel legt en dat is prettig.

De iPad Pro 2018 bleek niet goed bestand tegen buigen en ook de 2020-versie voelt niet heel stevig aan als we een poging wagen. Dat geldt vooral voor de kant waar het microfoontje in het midden zit. Als we op bepaalde video's op YouTube afgaan, is de tablet inderdaad nog even breekbaar als zijn voorganger en dat is een tegenvaller voor zo'n duur apparaat. Laat de iPad Pro dus niet te vaak op de bank slingeren, want als je er per ongeluk op gaat zitten, kan het zijn dat hij het niet overleeft.

iPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto's
Afmetingen iPad Pro 12,9" (2018/2020) iPad Pro 12,9" (2017) MacBook Air 13,3” (2020) MacBook Pro 13,3" (2020)
Lengte 28cm 30,5cm 30,4cm 30,4cm
Breedte 21,5cm 22,0cm 21,2cm 21,2cm
Dikte 5,9mm 6,9mm 16,1mm 14,9mm
Gewicht 633g/643g 692g 1290g 1370g

Scherm

Op het eerste gezicht is er niets aan het scherm van de iPad Pro veranderd ten opzichte van de 2018-variant. Het gaat nog altijd om een lcd met dezelfde resolutie van 2723x2048 beeldpunten. Dat geeft op 12,9” een pixeldichtheid van 265ppi. De meeste smartphones hebben een hogere pixeldichtheid. Die houd je misschien dichter bij je ogen, maar erg veel zal het niet schelen. De pixeldichtheid is nog altijd hoger dan bij onze laptop en voor een high-end tablet is die normaal. Zo heeft de Galaxy Tab S6 288ppi. De vraag is ook of je een hogere resolutie wilt, vanwege de afname in accuduur. Toch kun je als je dichtbij het scherm zit, individuele pixels waarnemen, zeker bij letters. Belangrijker dan de pixeldichtheid is wat ons betreft de verversingssnelheid. Die is nog altijd 120Hz en dat is zeker op zo’n groot scherm bijzonder fijn.

Apple houdt vast aan de 1,43:1 schermverhouding voor de iPad Pro. Dat is beduidend minder langgerekt dan een Samsung Galaxy Tab S6 of de gemiddelde laptop en meer vergelijkbaar met de Microsoft Surface Book Pro. Als je veel films en series kijkt, is dat niet de ideale verhouding, want je hebt dan zwarte balken onder en boven de content. Voor browsen en productiviteitsapps in liggende stand, zoals wanneer de iPad Pro in het Magic Keyboard-accessoire staat, is het wel fijn.

We hebben het scherm van de iPad Pro doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software

  • Maximale helderheid
  • Contrast
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout

De resultaten vallen redelijk binnen de verwachtingen. We hebben met het mooie weer van de afgelopen weken een paar keer buiten gewerkt met de iPad Pro en dat ging beter dan we hadden verwacht. Alleen als de zon via het scherm in onze ogen reflecteerde, hadden we wat moeite het af te lezen. Dat is echter gemakkelijk op te lossen door het iets te draaien. De score op maximale helderheid van de iPad Pro is daarmee prima. Apple zou het ongetwijfeld hoger kunnen instellen, maar dan zou de accuduur eronder lijden.

De contrastverhouding is vergelijkbaar met die van de meeste andere iPad Pro-tablets van de afgelopen jaren. Een lichte meetafwijking is denkbaar, waardoor de 2020-versie wellicht gelijk zou kunnen scoren met de Pro van 2018. We vermoeden namelijk dat het om hetzelfde scherm gaat. Hoe dan ook, een klein verschil met de 2018-versie zul je niet merken, als het bestaat. Toch hebben we het hier niet over een oledscherm en dat heeft de Galaxy Tab S6 wel. Dat is toch echt contrastrijker, maar het is bepaald geen straf om naar het iPad Pro-scherm te kijken.

De kleurechtheid van het scherm kun je aflezen aan de gemiddelde grijswaarden- en kleurafwijkingen. Dat zit wel snor, zoals vrijwel altijd met iPhones en iPads. De iPad Pro kan alle kleuren in de dci-p3-kleurruimte weergeven, net als zijn voorganger. Hdr ligt echter wat gecompliceerder. Hij kan wel hdr-content afspelen, maar voldoet net niet aan alle specificaties. Het kleurbereik is een van die specificaties en die is in orde. De maximale helderheid alleen niet; die moet 700 candela per vierkante meter zijn. Bij hdr-materiaal moeten de lichte delen immers met een hoge helderheid kunnen worden weergegeven. De iPad Pro komt een heel eind, dus hdr-materiaal ziet er wel mooi uit, maar strikt genomen is het er dus nét niet.

Hardware

Het zal menigeen verbaasd hebben dat de iPad Pro 2020 een A12-variant als soc heeft. Was de A12 niet die soc uit de iPhone XS-toestellen van anderhalf jaar geleden? Dat klopt en de A12X zat in de iPad Pro 2018. Die soc heeft acht processorkernen en zeven gpu-kernen, en dat zijn er flink meer dan bij de reguliere A12 Bionic. De soc van de iPad Pro 2020 heet A12Z en is stiekem gewoon de A12X, maar dan met acht gpu-kernen geactiveerd in plaats van zeven. Wat moeten we hiervan denken? Is het niet zo dat als je een iPad Pro koopt, je ook de allernieuwste en beste soc wilt die Apple op dat moment kan maken? Een A13-variant zou dan meer in lijn der verwachting liggen. Toch is de A12Z nog steeds geen misselijke soc. Sterker nog, we verbazen ons nog regelmatig over de snelheid bij zware taken.

Je moet de iPad Pro 2020 zien als een vervanging van de iPad Pro 2018 in de line-up en niet als een enorme upgrade waarvoor je de tablet van anderhalf jaar geleden inruilt. De prijs van de goedkoopste versie is ook gelijk gebleven. Die ligt nog steeds op 1119 euro en dan krijg je bij de nieuwste iPad Pro 128 in plaats van 64GB opslag. Ook bedraagt het werkgeheugen nu 6GB bij alle varianten, in plaats van alleen bij de 1TB-variant, zoals bij de iPad Pro 2018.We verbazen ons nog regelmatig over de snelheid
bij zware taken

Als we het toch over de verschillen tussen de vorige iPad Pro en deze hebben, zijn de betere microfoons ook het vermelden waard. Het zijn er vijf, ten opzichte van de vier van de iPad Pro 2018. Apple gebruikt de term 'studiokwaliteit'. Dat wilden we wel even testen natuurlijk. We hebben muziek gemaakt en opgenomen, en ook alleen onze stem. Het verschil is hoorbaar, waarbij de nieuwe iPad Pro een wat helderder geluid opneemt bij stemmen. Bij muziek hoorden we minder verschil, maar nog altijd betere opnames dan wat we gewend zijn bij tablets en smartphones. Alsnog kun je beter een goede usb-microfoon aansluiten als je een serieuze podcast of muziek wilt opnemen.

Een fijne privacy beschermende feature is dat de nieuwe iPad Pro de microfoons uitschakelt als je hem dichtklapt. Daarvoor heb je wel een Magic Keyboard, of bijvoorbeeld een Smart Folio of Smart Keyboard Folio-case nodig. Het werkt met een chip die door de magneet in de case wordt geactiveerd. Recente MacBooks hebben deze feature ook, waarbij de T2-beveiligingschip die taak op zich neemt.

Een ander verschil is de ondersteuning voor wifi 6, ofwel 802.11ax. Vermoedelijk gebruik je deze iPad Pro langer dan een smartphone en daarmee is dit in potentie een interessante feature. De meeste mensen zullen nog geen wifi 6-router hebben, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat je die in de komende jaren aanschaft. Dan is deze iPad Pro in elk geval maximaal snel. De andere verschillen op hardwaregebied zijn de ultragroothoekcamera en lidar. Die behandelen we op de Camera-pagina.Wel is het soms lastig om erachter te komen wat werkt
en wat niet

Via de usb-c-aansluiting, die ook al op de 2018-versie zat, kun je accessoires en andere apparaten aansluiten op de iPad Pro. Zo kun je een monitor aansluiten als je dat wilt. Zeker als je de iPad Pro als primair werkpaard gebruikt, is het fijn om te beschikken over een usb-c-dock met ethernetpoort en hdmi-aansluiting, waar je bijvoorbeeld ook sd-kaartjes in kunt doen en audioapparatuur op kunt aansluiten. Met het grootste gemak trek je vervolgens de usb-c-stekker uit de iPad Pro als je hem wilt meenemen. Wel is het soms lastig om erachter te komen wat werkt en wat niet. Externe opslag is vaak een probleem, behalve sd-kaartjes dan. Als je een Android-toestel aansluit, kun je alleen maar foto's van de iPad naar dat toestel sturen en niet andersom.

Een voordeel ten opzichte van veel alternatieven is Face ID. Je tikt op het scherm of drukt op de powerknop en in no time heeft de iPad Pro gezien dat jij het bent en kun je aan de slag. Je hoeft er niet meer over na te denken, zonder dat je op veiligheid inboet, en dat is nog het fijnste eraan. We hebben geen verschil in snelheid gemerkt ten opzichte van de iPad Pro uit 2018. Ook de luidsprekers zijn gelijk gebleven en dat is niet erg. Die klinken nog altijd bijzonder goed voor een tablet.

Accuduur en opladen

De iPad Pro 2020 heeft dezelfde accucapaciteit als zijn voorganger uit 2018: 9720mAh. Aangezien het scherm en de soc ook gelijk zijn, is er nog maar één factor die in theorie de accucapaciteit kan beïnvloeden ten opzichte van de Pad Pro uit 2018 en dat is de software. We hebben de iPad Pro al op iPadOS 13 getest en daarom kunnen we een goed beeld schetsen van de accuduur van deze iPad ten opzichte van de andere.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4g
  • Videotest
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPad 2017 (A1823)
13u35m
Apple iPad Pro 10.5" 2017 (A1709)
13u21m
Apple iPad Mini 2019 (A2124)
12u6m
Apple iPad Air 2019 (A2123)
11u16m
Apple iPad Pro 9,7" 2016 (A1674)
11u6m
Apple iPad Pro 12.9" 2017 (A1671)
11u2m
Apple iPad 2018 (A1823)
10u3m
Apple iPad Pro 12.9" 2020 (A2232)
10u2m
Apple iPad Pro 12.9" 2018 (A1895)
9u57m
Apple iPad Pro 12,9" 2015 (A1652)
6u48m

We kunnen stellen dat de accuduur gelijk is gebleven ten opzichte van de iPad Pro uit 2018, wat te verwachten was. Toch is het fijn om te zien dat onze accutests nog altijd betrouwbaar zijn. Het is een prima accuduur. We komen in de praktijk meestal de dag door. Een werkdag van acht uur met wat pauzes lukt, maar op dagen dat we hem veel in de avond gebruiken, halen we het einde van de dag niet. Dat is natuurlijk geen schande.

Dan is het nu tijd om te kijken of de iPad Pro van 2020 ook nog steeds net zo traag oplaadt als zijn voorganger met de bijgeleverde 18W-lader.

En dat is het geval. Net als bij iPhones levert Apple geen lader mee die de iPad Pro met maximale snelheid kan opladen. De iPad Pro ondersteunt namelijk 30W-laden. Daarvoor heb je bijvoorbeeld de usb-c-lader van Apple nodig, die Apple zelf aanbiedt voor het 'luttele' bedrag van 55 euro. Dat mag zeker een minpunt heten.

Bovendien is de laadkabel die aan de lader zit belachelijk kort. Geloof het of niet, hij is zelfs drie centimeter korter dan een kabel die je bij een iPhone krijgt. Als je de iPad in een accessoire als het Magic Keyboard wilt gebruiken, zul je waarschijnlijk een stekkerblok op je bureau moeten hebben of iets anders moeten verzinnen. Dat is bepaald niet ideaal.

Camera

De camerakwaliteit van een tablet: is dat belangrijk? Dat hangt sterk af van je tabletgebruik, maar volgens Apple zijn er veel mensen die erom zitten te springen. Volgens de fabrikant wordt de camera veel gebruikt om ergens een foto van te maken en daar vervolgens met de Apple Pencil op te tekenen om iets te verduidelijken. Ook wordt hij veel als scanner ingezet en dan zijn er natuurlijk nog de welbekende toeristen, die overal foto's van maken met hun iPads. Die zijn er momenteel alleen even niet.

Natuurlijk wordt hij ook gebruikt voor Apples paradepaardje van de afgelopen jaren: augmented reality. Voor dat doel is nu ook een lidarscanner toegevoegd. Dat is niets meer of minder dan een time-of-flightsensor, die we op diverse smartphones terugvinden. Met de lidar wordt laserlicht uitgezonden en weer opgevangen. Aan de hand van de tijd die daartussen zit, wordt de afstand tot een voorwerp berekend. Volgens Apple is ARKit, het hulpmiddel voor ontwikkelaars om augmented reality in hun apps te bouwen, onlangs sterk verbeterd. De combinatie met lidar is krachtig, want die technologie maakt het projecteren van digitale overlays veel accurater.

Dat is te merken als we de app Meten van Apple zelf openen. Helaas zit de app er nog steeds een paar centimeter naast als je een muur of object van een paar meter opmeet, maar het is een stuk beter dan het was. De afwijking loopt op tot zo'n vijf procent. Je kunt er nu in elk geval op vertrouwen dat het ongeveer klopt, maar ideaal is het niet. De app IKEA Places laat je meubels in een ruimte plaatsen. Dat werkt heel aardig, maar toch merkten we nog regelmatig dat de virtuele objecten verschoven ten opzichte van de werkelijke ruimte.

AR iPad ProAR iPad ProAR iPad ProAR iPad Pro

We hebben nog een heel aantal ar-apps getest, zoals ARise, AR Dragon, Minecraft Earth en ViewAR. De spellen zijn soms best vermakelijk en we voorzien nog altijd mooie toepassingen in de toekomst, maar de apps die nu beschikbaar zijn, hebben ons nog niet overtuigd. We zien zeker verbetering met de lidar op de iPad Pro en de nieuwste versie van ARKit, maar ook nog veel foutjes. Objecten worden niet juist in de ruimte gepositioneerd of een hand die achter een object moet vallen, valt juist ervoor. Als je veel met ar bezig bent, kunnen we ons voorstellen dat je deze iPad Pro overweegt, maar we zien het op dit moment voor reguliere consumenten niet als een enorme aankoopreden. We wachten rustig af wat de toekomst brengt en het is natuurlijk leuk als al die fantastische toepassingen uitkomen en jij hebt al een iPad Pro met lidar, waardoor dat goed werkt.

Camerakwaliteit

De iPad Pro 2020 heeft een twaalfmegapixelcamera als primaire plaatjesschieter en een tienmegapixelexemplaar voor ultragroothoekfoto's. De primaire camera is onveranderd ten opzichte van de iPad Pro 2018. De 11mm-ultragroothoekcamera is nieuw en heeft een lensopening van f/2.4. We hebben de iPhone 11 Pro Max van stal gehaald om te kijken hoe de iPad Pro-camera's zich daartoe verhouden.

iPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro vs iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro vs iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro vs iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro MaxiPad Pro 2020 versus iPhone 11 Pro Max

Bij de plaatjes met goede lichtomstandigheden houdt de iPad Pro zich heel aardig ten opzichte van de nieuwste iPhone. Toch zien we minder detail en meer ruis als we pixelpeepen. De frontcamera kan helaas als enige portretfoto's maken. Die zien er goed uit; de achtergrond wordt goed gescheiden van de voorgrond, maar we zien bij deze camera dat het dynamisch bereik iets minder is dan bij de frontcamera van de iPhone.

iPad Pro vs iPhone 11 Pro MaxDe foto's bij weinig licht van de iPhone zijn vele malen beter. Dat komt simpelweg door het ontbreken van de nachtmodus in de iPad Pro. Toch zijn ook de foto's zonder nachtmodus van de iPhone duidelijk beter. De foto hiernaast geeft je een indruk van het bereik van de flitser op de iPad Pro. Die is prima.

De ultragroothoekcamera wilden we graag het vuur na aan de schenen leggen, omdat deze camera's vaak moeite hebben met weinig licht. Dat zie je ook, al zijn de resultaten gelukkig niet slechter dan die van de iPhone. De laatste vier foto's hierboven zijn gemaakt met deze camera en de foto's van de buitensituatie zijn op hetzelfde moment genomen als de foto's van de buitensituatie erboven. Zo zie je dus goed hoeveel de nachtmodus scheelt en hoeveel minder lichtsterk de ultragroothoekcamera is. Apple heeft daar nog een slag te winnen. De kromming van het schilderij laat ook zien dat er wat correctie van de lensvervorming betreft ook nog een boel te winnen is.

Fotogalerij en specificaties

iPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto's
Product Apple iPad Pro (2020) 12.9"
Eerste prijsvermelding Zondag 22 maart 2020
Besturingssysteem iPadOS
Schermdiagonaal 12,9"
Resolutie 2732x2048
Dots per inch 265dpi
Lcd-paneel Ips
Multitouch Ja
Cameraresolutie 12Mp primair en 10Mp ultragroothoek
Cameraresolutie (voor) 7Mp
Cpu/soc Apple A12Z Bionic
Opslagcapaciteit Vanaf 128GB
Accucapaciteit (Wh) 36,71Wh
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (wifi 5), 802.11ax (wifi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (wifi 4)
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 5.0
Mobiel internet (3g/4g) Optioneel
Video uit Usb type-c
Tabletextra's Bewegingssensor, gyroscoop, kompas, omgevingslichtsensor
Geschikt voor stylus Ja (actief)
Lengte 214,9mm
Breedte 280,6mm
Diepte 5,9mm
Gewicht 641g
Fabrieksgarantie 2 jaar carry in
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

Hoewel dit een review is, vinden we de vraag hoever Apple gekomen is om de iPad Pro als laptopvervanger neer te zetten, belangrijker dan het beoordelen van de losse iPad Pro en Magic Keyboard. Vooropgesteld: de nieuwe iPad Pro laat weinig steken vallen. We hadden graag gezien dat hij wat steviger zou zijn en vooral dat hij sneller zou opladen, met een langere laadkabel. Natuurlijk kan er altijd meer verbeterd worden; zo hopen we voor de toekomst natuurlijk op een iPad Pro met oledscherm.

De iPad Pro is op zichzelf echter een heel fijne tablet, met een ecosysteem dat daadwerkelijk apps heeft die voor het tabletformaat zijn gemaakt, in tegenstelling tot wat bij Android-tablets het geval is. De iPad heeft weliswaar grotendeels dezelfde soc als de 2018-versie, maar dat kunnen we hem niet echt kwalijk nemen. Het is een enorm snelle soc, ook als je hem naast een nieuwe Surfacebook zet. Bovendien hebben we geen enkele hapering ondervonden en in combinatie met het scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en het snelle ontgrendelen met Face ID geeft de iPad Pro je altijd een soepele ervaring.

De iPad Pro komt echter pas echt tot leven met het Magic Keyboard. Helaas, want dit kost 400 euro bij de 12,9"-versie. Natuurlijk kun je er zelf een toetsenbord en muis op aansluiten bijvoorbeeld, maar het dure accessoire is in de praktijk erg fijn. Het is weliswaar alsnog een lijvig ding om mee te nemen als je het vergelijkt met de dunste laptops, maar vooral de flexibiliteit die het biedt, heeft ons positief verrast. Na het werk de iPad Pro van het accessoire pakken en op de bank ontspannen geeft een mooie afsluiting van een werkdag.

Het mooiste zou echter zijn dat je er ook echt mee kunt werken en dat geldt nog steeds niet voor iedereen. Ook wij kwamen wat problemen tegen. Er zijn nu eenmaal programma's en diensten die het op de iPad Pro minder goed doen. Google Docs is niet perfect, mobiele browsers kunnen nog een slag maken ten opzichte van desktopbrowsers en dan is er nog de wat specialistischere software die je misschien voor je beroep nodig hebt.

Dat is dan ook het grootste probleem van deze iPad Pro, ook met accessoire. Veel mensen zullen alsnog een pc of laptop naast de iPad Pro moeten hebben en daarvoor is de prijs van de iPad Pro met Magic Keyboard toch wat hoog. Je betaalt 1520 euro voor de goedkoopste 12,9"-variant met het accessoire. Daarvoor koop je een prima MacBook Pro.

Maar toch, als je nog ergens een prima pc hebt staan of je partner blijft werken op een laptop die je zo nu en dan kunt lenen, mocht het nodig zijn: wie weet, kun je het dan met de iPad Pro af. Als dat zo is, kunnen we je met de komst van de aanwijzer voor het eerst voorzichtig aanraden om die stap te zetten. Het is nog steeds erg persoonlijk of het voor jou werkt en je moet je hierin goed verdiepen. In elk geval is iPadOS meer dan ooit uitgerust, zodat je een laptop niet hoeft te missen. Dat komt behalve door de cursor ook door de ontwikkelingen waardoor je het scherm minder hoeft aan te raken dan voorheen en door de optimalisatie van iPad-apps.

Als het voor je weggelegd is en je bent bereid tijd te investeren om te wennen aan de features en shortcuts die de ervaring naar grotere hoogten tillen, dan heb je aan deze iPad Pro met Smart Keyboard een goede. De kwaliteit is topklasse en nu de software ook in de buurt komt, zijn we een stuk gunstiger gestemd over de toekomst van de iPad Pro.

Reacties (345)

345
308
149
12
0
100
Wijzig sortering
Ik denk dat ze de iPad Pro beter de iPad Air hadden kunnen noemen.

Door pro krijg je het idee dat je er ook zware videobewerking op kan doen of iets in die trant.

Terwijl de prestaties meer zullen liggen bij de MacBook Air. Tevens ook de prijs, beide vanaf 1000,- euro ongeveer.

Dat is ook de groep, mensen die lang op de accu willen werken met Office en af en toe gebruik willen maken van touchscreen of het scherm gebruiken om te lezen.

En dan is de keuze ga je voor een iPad pro of MacBook Air. Denk dat veel Air gebruikers ook uit de voeten kunnen met een iPad Pro dagelijks.

Terwijl MacBook Pro gebruikers dat veel minder kunnen met een iPad Pro.
Dat is t hele punt weer. Tweakers test dat niet. Jij kan op een iPad Pro 4K videos editen en exporteren en hij zal menig laptop qua export time uit t water blazen.

de iPad Pro heeft best veel "Pro" applicaties waar een gemiddelde professional mee uit de voeten kan.

Design en Fotografie:

- Affinity Designer https://affinity.serif.com/en-gb
- Affinity Photo
En geruchten gaan dat Affinity Publisher ook naar de iPad Pro komt.
- CAD
- Adobe https://www.adobe.com/nl/products/photoshop/ipad.html
- Pro Create https://apps.apple.com/nl/app/procreate/id425073498

En dan hebben we t over volledige pakketten en niet "apps".

Video editing:

- LumaFusion https://apps.apple.com/nl/app/lumafusion/id1062022008

Development:

- TextTastic met ondersteuning voor bijna alle talen en ingebouwde webserver. https://apps.apple.com/us/app/id1049254261?mt=8

- Coda van Panic https://apps.apple.com/nl...itor-by-panic/id500906297
Ook een code editor met ondersteuning voor verschillende programmeertalen.

Muziek:

Ook muziek creatie is op de iPad Pro gewoon goed mogelijk.

https://primeloops.com/bl...-production-apps-for-ios/

Office werk:

- Microsoft Office
- Apple Pages, Numbers en Presentation
- Google Docs

T hele issue is dat de applicaties er zijn en steeds beter worden maar Tweakers vind t niet belangrijk genoeg om te testen. Nu heb ik niet elke applicatie opgezocht want het is een lang lijstje en er zit voor bijna iedereen wel iets bij wat de iPad Pro voor hun een goed apparaat maakt. Ik heb zelf veel van mijn websites op mn oudere 10.5 Inch iPad Pro geschreven en het design daarvan met Affinity Designer gedaan. Ook op de iPad Pro.

Als je zin hebt om te kijken.
https://www.youtube.com/watch?v=bmOKUVARJV8

Hij doet zijn editing ook op een iPad Pro echt leuk om te zien. Hij doet al zijn editing en Thumbnail design op een iPad Pro.

NU zeg ik niet dat de iPad Pro een alternatief is voor iedere professional want die markt is heel breed maar als je je erin wilt verdiepen en jezelf wilt aanleren om alles op een Tablet te doen dan is de iPad Pro echt wel een goed apparaat voor professionele gebruikers.

Nu kan je altijd wel iets aanmerken op een review natuurlijk maar ik denk dat Tweakers ook voor de iPad Pro gewoon eens een benchmark suite samen moet stellen met bepaalde applicaties om zo ook de productiviteit te meten. Maarja Snowfall mag dromen.
Ik heb zelf een 12,9" Pro (2018), en ik kan je uit eerste hand vertellen dat de Office apps niet heel gelukkig maken wanneer je Office voor Windows gewend bent. De apps zijn extreem beperkt: je kunt in Teams niet eens een achtergrond inladen voor videogesprekken, of in Excel een Text-To-Columns uitvoeren.

Om even snel iets te bekijken gebruik ik de apps nog wel, maar over het algemeen doe ik al mijn Office werk via Office.com - nog steeds beperkter dan Office voor Windows, maar een hele stap vooruit vergeleken met de apps.

Het is mooi dat er een boel rekenkracht beschikbaar is, maar ik zie dat niet terug in software zoals de Office apps. Heel Pro voelt die iPad op dit gebied in ieder geval niet.

[Reactie gewijzigd door Anand op 30 mei 2020 12:37]

Dat is natuurlijk Microsoft die deze restricties heeft. Dit ligt niet aan Apple. Het staat MS vrij hun software zo uitgebreid te maken als ze willen. Ik nam het alleen even als voorbeeld omdat het wel de bekendste en misschien wel meest gebruikte Office applicatie is.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 30 mei 2020 13:19]

Maar dat is toch totaal niet relevant wie voor restricties zorgt?

Dat is vaak het probleem met systemen die het wel goed doen, maar niet de juiste support krijgen. Of het nu Chrome OS is, Windows Phone/Mobile en diverse andere mobiele OS'en. Je zou het ook nog kunnen stellen bij Linux.

Een goed OS betekent niet automatisch een OS die voor een brede groep gaat werken, soms gewoon omdat developers er geen heil in zien, maar zeker ook wanneer het om concurrenten gaat. Apple, Microsoft en Google zullen altijd een bepaalde exclusiviteit houden tot hun eigen OS, om zo te zorgen dat andere niet teveel kunnen groeien.

Deze iPad is dan ook een interessante, zo proberen de markt te pakken die Microsoft gedeeltelijk heeft, en al is dit een relatief kleine markt, zitten er wel mogelijkheden tot groei. Het verschil tussen mobiel OS en desktop OS, maakt het altijd lastig qua applicaties.

Maargoed ik denk dat Apple zich beter kan richten op dit: https://www.logitech.com/en-roeu/product/combo-touch.html

Duidelijk 'geinspireerd' door de Surface, wordt positief ontvangen, en maakt het geheel een stuk betaalbaarder.
Leuk, maar die logitech typecover weegt 610 gram terwijl de iPad 10.5 Pro waarvoor hij bedoeld is 469 gram weegt en dan weegt het geheel opeens 1079 gram en kom je al in de buurt van een Macbook Air 2020 (1290 gram). De typecovers maken de iPad die lekker licht en portable is gewoon te zwaar naar mijn mening. Overigens de inmiddels niet meer verkrijgbare Macbook was zelfs lichter dan een kilo als we het over portabiliteit hebben.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 30 mei 2020 17:05]

Maar dat is toch totaal niet relevant wie voor restricties zorgt?
Jazeker wel! Als het alleen maar de applicatie is die er voor zorgt dan kun je kijken waar dat aan ligt en of er niet een alternatief voor beschikbaar is. In dit specifieke geval geldt dat Microsoft de boel graag over wil hebben naar het web. De mobiele applicaties voor zowel de iPad als Windows zijn nogal sterk gereduceerd in functionaliteit als je ze vergelijkt met de webapp varianten en de oude desktop versies (die dan wel Windows only zijn).

Als het OS al niet eens faciliteert in bepaalde zaken dan heeft het al helemaal geen nut om te zoeken naar een alternatief of overschakelen op de webapp versie.
Een goed OS betekent niet automatisch een OS die voor een brede groep gaat werken, soms gewoon omdat developers er geen heil in zien, maar zeker ook wanneer het om concurrenten gaat. Apple, Microsoft en Google zullen altijd een bepaalde exclusiviteit houden tot hun eigen OS, om zo te zorgen dat andere niet teveel kunnen groeien.
In dit geval gaat het niet om exclusiviteit maar om legacy. Microsoft lukt het maar niet om mensen over te krijgen naar nieuwe spullen en blijft het oude heel lang ondersteunen. Enerzijds omdat ze dat contractueel verplicht zijn of de wetgever achter zich aan krijgen (iets met monopolie positie) en anderzijds omdat bedrijven e.d. niet zo rap overschakelen. Met Windows 8 kregen we ook een Windows Store en de Modern Windows apps (of hoe ze het mogen noemen, de naam is diverse malen gewijzigd) maar dat is vrij snel geflopt omdat gebruikers in het oude desktop/laptop principe bleven hangen.
Deze iPad is dan ook een interessante, zo proberen de markt te pakken die Microsoft gedeeltelijk heeft, en al is dit een relatief kleine markt, zitten er wel mogelijkheden tot groei. Het verschil tussen mobiel OS en desktop OS, maakt het altijd lastig qua applicaties.
En dat doet Apple dus helemaal niet. Er is hier overigens geen verschil tussen mobiel en desktop OS maar tussen touchbased en keyboard + mouse based OS. In zekere zin proberen zowel Microsoft en Apple die 2 te combineren maar ze doen dat op hele andere wijze. Bij Microsoft is het vooral 2 verschillende werelden aan elkaar plakken terwijl Apple veel meer een andere soort computing nastreeft die erg overeen lijkt te komen met "the mother of all demos".
Maargoed ik denk dat Apple zich beter kan richten op dit: https://www.logitech.com/en-roeu/product/combo-touch.html

Duidelijk 'geinspireerd' door de Surface, wordt positief ontvangen, en maakt het geheel een stuk betaalbaarder.
En dat geïnspireerd door Surface is ook het nadeel: de totale footprint is 2x zo groot als dat van de Magic Keyboard for iPad. Dat maakt niet veel uit op een bureau maar wel op kleine tafeltjes (trein, vliegtuig) en je schoot. Hopelijk volgen meer accessoiremakers het idee van de Magic Keyboard en zien we straks meer compacte oplossingen. Op dit moment is alleen de Brydge Pro+ echt een concurrent en goedkoop kun je die ook al niet meer noemen (220 vs 349 euro voor de 11" en 250 vs 399 euro voor de 12.9"; er zijn issues met scrollen maar hopelijk is dat in iPadOS 14 verholpen).
Jazeker wel!
Want? Als consument heb ik geen enkele boodschap aan wie wat doet en waarom. Ik ben een gebruiker, en alles draait om wat een apparaat mij te bieden heeft.

Ik kan vanuit principe wel Linux gaan draaien, maar uiteindelijk biedt dit mij niet het gemak of de mogelijkheden, die Windows mij wel biedt.
Met Windows 8 kregen we ook een Windows Store en de Modern Windows apps (of hoe ze het mogen noemen, de naam is diverse malen gewijzigd) maar dat is vrij snel geflopt omdat gebruikers in het oude desktop/laptop principe bleven hangen.
Heb je dit uit een apple Keynote gehaald?

Het is in ieder geval totaal niet waar.

Mensen denken vaak het geflopt heeft, maar vergeten vaak dat systeem veel breder is dan je denkt. De UWP (Universal Windows Platform) samen met de Modern UI, zit verweven in Windows 10 en Xbox One, en werd natuurlijk ook gebruikt voor de mobiele tak, en tevens ook voor de HoloLens.
Het is een platform die Microsoft voor alles gebruikt en zal gebruiken.

Microsoft heeft het geheel door mensen hun strot geduwd, maar wel met succes. Veel mensen ervaren het als een flop, maar los van de kritiek, heeft Microsoft hier niets op verloren. Mensen zijn niet overgestapt, terwijl het UWP wel goed werkt en ze veel mogelijkheden geeft.

Je zou eens een tijdje met een Surface moeten werken, dan begrijp je waarom het geen flop is.
En dat doet Apple dus helemaal niet. Er is hier overigens geen verschil tussen mobiel en desktop OS maar tussen touchbased en keyboard + mouse based OS. In zekere zin proberen zowel Microsoft en Apple die 2 te combineren maar ze doen dat op hele andere wijze. Bij Microsoft is het vooral 2 verschillende werelden aan elkaar plakken terwijl Apple veel meer een andere soort computing nastreeft die erg overeen lijkt te komen met "the mother of all demos".
Heb ik iets gemist? Volgens mij gebruikt Apple toch gewoon 2 OS'en?

Microsoft juist niet dingen aan elkaar geplakt, maar juist volledige integratie met de interfaces, iets wat juist heel prettig is met hybride systemen.
En dat geïnspireerd door Surface is ook het nadeel: de totale footprint is 2x zo groot als dat van de Magic Keyboard for iPad.
Het nadeel? Voor de duidelijkheid, de Type cover voegt heel weinig dikte toe. In dit geval moet Logitech wel een volledige case er omheen doen, maar ja wat is het alternatief?

En ja wil je hem op je schoot zetten, dan moet je voor een ander systeem kiezen... zoals een laptop.
Als er een perfecte formfactor zou bestaan, dan zou iedereen dat gebruiken. Maar op dit moment zijn er een aantal keuzen. Als normale tablet gebruiken. Tablet met kickstand (ingebouwd of via een hoes), kickstand met type cover achtig systeem, transformer idee (waar je de tablet in het toetsenbord klik) of natuurlijk een laptop, en bij die laatste heb je ook weer een hoop modellen.

Je kan niet iets afkraken, omdat je voorkeur bij een andere formfactor ligt.
Want? Als consument heb ik geen enkele boodschap aan wie wat doet en waarom. Ik ben een gebruiker, en alles draait om wat een apparaat mij te bieden heeft.
Precies en juist om te weten of het apparaat datgene biedt wat je zoekt heb je dus alle boodschap aan wie wat doet en waarom. Dat heet huiswerk doen en dat doen de meesten mensen ook gezien de bedragen die hiermee gemoeid zijn (een bedrag van 400 euro is, of je het nou leuk vindt of niet, voor heel veel mensen een behoorlijk hoog bedrag). Dan is het kijken: doet het wat ik wil, nee, hoe dan wel en vind ik dat prima? En zo kijken ze naar hun hele wensen/eisen lijstje waarna ze op het eind de conclusie trekken of ze hem kopen of niet. Doen ze ook met die leuke bank die ze hebben gezien. De hele huiskamer gaat op de kop om het ergens passend te krijgen. Lukt het dan kopen ze het, lukt het niet dan gaat men op zoek naar wat anders.
Heb je dit uit een apple Keynote gehaald?

Het is in ieder geval totaal niet waar.
Dat krijg je als je de fanboy uit gaat hangen. Wie gewoon de diverse techsites, Windows websites en Microsoft zelf volgt heeft gewoon de echte informatie. Het was o.a. de reden om de gewone Surface lijn (de ARM based versie dus) te discontinueren. Een stukje verder geef je overigens nota bene zelf ook al toe dat het een flop is.
Mensen denken vaak het geflopt heeft, maar vergeten vaak dat systeem veel breder is dan je denkt. De UWP (Universal Windows Platform) samen met de Modern UI, zit verweven in Windows 10 en Xbox One, en werd natuurlijk ook gebruikt voor de mobiele tak, en tevens ook voor de HoloLens.
Het is een platform die Microsoft voor alles gebruikt en zal gebruiken.
Dat klopt maar het probleem is dat er vrijwel geen developer is die er gebruik van maakt. Ze zitten allemaal nog op de oude desktop apps die we kennen. Microsoft heeft van alles geprobeerd om het te pushen maar het lukt ze gewoonweg niet. Dit is gewoon echt boter op je hoofd hebben. Het is iets wat breed en grif wordt toegegeven in de Windows community. Developers zitten liever nog op dat oude spul omdat ze dat kennen, gewend zijn, etc. Je gaat niet jaren aan werk ineens omgooien.

Het floppen van UWP heeft enorm veel geweld gedaan aan de touchbased ervaring. Dat zul je ook vrijwel overal terugzien. Er is steen en been geklaagd door mensen dat Windows 8 een slechte muis/toetsenbord ervaring had, met Windows 8.1 is er steen en been geklaagd door mensen dat de touch ervaring zo slecht is. Helaas is dat nog steeds niet veel anders. Ontzettend jammer want UWP apps werken gewoon goed en zijn ideaal. Je kunt ze daadwerkelijk zowel met muis+toetsenbord als met je vinger bedienen. Dat kan niet met de gewone desktop apps want die houden bijna totaal geen rekening met je vinger. UI elementen zijn echt te klein waardoor die pen vrijwel een noodzakelijk kwaad wordt.
Mensen zijn niet overgestapt, terwijl het UWP wel goed werkt en ze veel mogelijkheden geeft.
En daar komt de aap uit de mouw. Als mensen er niet op overstappen dan gebruiken ze het niet. Als iets niet wordt gebruikt dan kan het nooit succesvol zijn, dan is het geflopt. Zoals eerder aangegeven is dat ontzettend jammer.
Je zou eens een tijdje met een Surface moeten werken, dan begrijp je waarom het geen flop is.
Dat zou jij eerder eens moeten doen. Ik doe dat al sinds 2013... Je wil echt geen desktop apps maar juist UWP apps en daarvan zijn er helaas niet zo veel.
Heb ik iets gemist? Volgens mij gebruikt Apple toch gewoon 2 OS'en?
Ja nogal. Ze gebruiken inmiddels al meer OS'en. Wat je hier echter gemist hebt is iPadOS 13.4 welke vergaande muis+toetsenbord support naar de iPad heeft gebracht. Maar goed, had je dit artikel gelezen dan had je dat ook geweten, ze hebben er een heel hoofdstuk over.
Microsoft juist niet dingen aan elkaar geplakt, maar juist volledige integratie met de interfaces, iets wat juist heel prettig is met hybride systemen.
Dat hebben ze wel gedaan. Ze hebben de oude Windows wijze gepakt (desktop) en er vervolgens de nieuwe (UWP) bij naast geplakt. Dat zijn twee totaal verschillende werelden. Desktop apps zijn vooral muis+toetsenbord terwijl de UWP apps muis+toetsenbord en touch based zijn. Bij iPadOS is er meer gekeken hoe ze daar touch based acties konden koppelen aan de muis. Daardoor kun je met de muis niks anders dan met je vingers ook kunt. Bij Windows is er een verschil omdat het afhankelijk is of je een UWP of desktop app gebruikt.
Het nadeel? Voor de duidelijkheid, de Type cover voegt heel weinig dikte toe. In dit geval moet Logitech wel een volledige case er omheen doen, maar ja wat is het alternatief?
Footprint gaat om de oppervlakte die het in gebruik neemt. De Type Cover is de volledige voorzijde van de Surface Pro en daarbij komt de kickstand achterop nog eens bij. Dat Magic Keyboard is alleen maar de voorzijde van de iPad Pro. Dat is nogal een verschil in footprint. Mijn Surface Pro setup is echt 2x zo lang als de iPad Pro setup en dat heeft gevolgen. Dikte of een volledige case eromheen moeten doen hebben hier dan ook helemaal niets mee te maken.
Je kan niet iets afkraken, omdat je voorkeur bij een andere formfactor ligt.
Klopt maar je kunt, zoals ik dat doe, wel de verschillen neerzetten en de gevolgen daarvan uitleggen. Er is niet zoiets als free beer. Linksom of rechtsom betaal je er voor. Zoals je zelf ook al aangeeft: als je iets zoekt voor op schoot dan moet je geen Surface Pro nemen maar een laptop-achtig model.

Btw, let wel op je woorden. Je realiseert je niet dat je mij in feite heel de tijd aan het napraten bent.
Precies en juist om te weten of het apparaat datgene biedt wat je zoekt heb je dus alle boodschap aan wie wat doet en waarom.
Nope. De waarom is totaal niet relevant. Het boeit niet of Microsoft geen volledige versie van Office op Apple wilt, om zo de concurrentie aan te gaan, of omdat ze het platform te klein vinden, of omdat ze het niet nodig vinden of wat de reden ook is. Als het er niet is, dan is het er niet. Einde verhaal
Dat krijg je als je de fanboy uit gaat hangen. Wie gewoon de diverse techsites, Windows websites en Microsoft zelf volgt heeft gewoon de echte informatie. Het was o.a. de reden om de gewone Surface lijn (de ARM based versie dus) te discontinueren. Een stukje verder geef je overigens nota bene zelf ook al toe dat het een flop is.
.
Werkelijk? Was de reden dat UWP was geflopt, en daardoor hebben ze de ARM versie gestopt. Was dat voor of nadat al hun systemen over gingen op UWP? Ik dacht daarvoor, maar misschien heb ik het fout... wacht nee, ik heb het zeker niet fout.

De arm versie was gestopt omdat er weinig interesse was in een arm versie van de Surface, en de vraag naar de Pro vele malen groter was. Daarnaast konden nieuwere modellen in kleinere behuizing worden gebouwd, en werd de accuduur veel beter met nieuwere intel chips. Oftewel de ARM versie had geen bestaansrecht meer. Had niets te maken met de interface of UWP.
Dat klopt maar het probleem is dat er vrijwel geen developer is die er gebruik van maakt.
Vrijwel geen? Wat noem jij vrijwel geen. Dat is namelijk vaag taalgebruik.

Maar vertel, wat mis je precies in de Microsoft Store? Noem wat op, en dan ga ik zoeken of ik het kan vinden.
En daar komt de aap uit de mouw. Als mensen er niet op overstappen dan gebruiken ze het niet. Als iets niet wordt gebruikt dan kan het nooit succesvol zijn, dan is het geflopt. Zoals eerder aangegeven is dat ontzettend jammer.
Ja als je goed leest dan begrijp je de context ook.
Iedere Windows gebruiker na Windows 8, gebruikt UWP. De referentie van het overstappen is gericht op een ander besturingssysteem.

Dus ja, iedere Windows 10 gebruiker gebruikt UWP. Bijna 80% van alle Windows systemen gebruiken dus UWP, voeg daar ook nog de Xbox One userbase aan toe, en we hebben best een redelijke grote groep mensen. Vind je niet?
Dat zou jij eerder eens moeten doen. Ik doe dat al sinds 2013... Je wil echt geen desktop apps maar juist UWP apps en daarvan zijn er helaas niet zo veel.
Ik had de eerste Surface Pro, en gebruik nu geloof ik een generatie 5 of 6.
Ik mis totaal geen apps.
Ja nogal. Ze gebruiken inmiddels al meer OS'en. Wat je hier echter gemist hebt is iPadOS 13.4 welke vergaande muis+toetsenbord support naar de iPad heeft gebracht. Maar goed, had je dit artikel gelezen dan had je dat ook geweten, ze hebben er een heel hoofdstuk over.
Misschien moet je gewoon lezen wat jijzelf hebt geschreven:
Er is hier overigens geen verschil tussen mobiel en desktop OS maar tussen touchbased en keyboard + mouse based OS
Jij zegt dat er geen verschil is tussen de 2 systemen, maar het zijn gewoon 2 compleet verschillende systemen. Goed verhaal.
Dat hebben ze wel gedaan. Ze hebben de oude Windows wijze gepakt (desktop) en er vervolgens de nieuwe (UWP) bij naast geplakt. Dat zijn twee totaal verschillende werelden. Desktop apps zijn vooral muis+toetsenbord terwijl de UWP apps muis+toetsenbord en touch based zijn. Bij iPadOS is er meer gekeken hoe ze daar touch based acties konden koppelen aan de muis. Daardoor kun je met de muis niks anders dan met je vingers ook kunt. Bij Windows is er een verschil omdat het afhankelijk is of je een UWP of desktop app gebruikt.
Dan moet je je toch echt gaan verdiepen wat er precies verandert is. Jij doet alsof het niets meer is dan een schil over je OS. In Windows 8 voelde dat zo, in Windows 10 niet meer.
Hierdoor krijg je ook dat de interface zich aanpast op jou keuze van bediening. Dat jij dit als negatief ziet, is toch echt wel heel bijzonder.

En weet je waarom die touchbased acties aan de muis zijn toegevoegd? Omdat ze geen desktop OS bestaat voor die tablets, je moet wel iets doen. Dat is juist het mooie van W10. Als jij dat niet fijn vindt, prima, maar doe niet alsof het een design keuze is bij Apple. Dat was noodzaak. Bij W10 is het wel echter een keuze.
Footprint gaat om de oppervlakte die het in gebruik neemt. De Type Cover is de volledige voorzijde van de Surface Pro en daarbij komt de kickstand achterop nog eens bij. Dat Magic Keyboard is alleen maar de voorzijde van de iPad Pro. Dat is nogal een verschil in footprint. Mijn Surface Pro setup is echt 2x zo lang als de iPad Pro setup en dat heeft gevolgen. Dikte of een volledige case eromheen moeten doen hebben hier dan ook helemaal niets mee te maken.
Goed verhaal, maar wat was nu precies het probleem?
Klopt maar je kunt, zoals ik dat doe, wel de verschillen neerzetten en de gevolgen daarvan uitleggen. Er is niet zoiets als free beer. Linksom of rechtsom betaal je er voor. Zoals je zelf ook al aangeeft: als je iets zoekt voor op schoot dan moet je geen Surface Pro nemen maar een laptop-achtig model.
Oh is dat wat je doe? Ik dacht gewoon dat je andere producten afzeik, en als een fanboy Apple de hemel in prijs.
Btw, let wel op je woorden. Je realiseert je niet dat je mij in feite heel de tijd aan het napraten bent.
Ik zal je wat verklappen, niemand realiseert zich dat, behalve jij. Maarja jij leest niet zo goed.
Nope. De waarom is totaal niet relevant.
Voor jou misschien maar niet voor een servicedesk en niet voor de baas. Daar zul je keuzes moeten verantwoorden en dat betekent dat je de waarom vraag moet kunnen beantwoorden. Kun je dat niet dan gaat je aanvraag door de versnipperaar.
De arm versie was gestopt omdat er weinig interesse was in een arm versie van de Surface, en de vraag naar de Pro vele malen groter was.
En waarom was die vraag zo weinig voor de ARM versie en juist voor de Pro zo groot? Dat antwoord vindt je in de diverse reviews van zowel de Surface, Surface 2 als de nieuwe Surface Pro X: het software aanbod is er vrijwel niet. Waarom niet? Omdat juist deze Surface versies dat UWP nodig hebben. Doordat developers er niet op overgaan blijft dat aanbod klein. Jammer want die Surface Pro X heeft wel wat. Ik hoop niet dat het avontuur weer mislukt. Zou toch wat zijn als je daar nou Visual Studio Code en Docker op kunt draaien.

2 van de vele bronnen: https://www.windowscentral.com/windows-10-arm-not-windows-rt
https://www.theguardian.c...-yet-ready-for-prime-time
Maar vertel, wat mis je precies in de Microsoft Store? Noem wat op, en dan ga ik zoeken of ik het kan vinden.
MS Office met dezelfde feature set als de oude vertrouwde desktop versie, Docker, VMware Workstation, Visual Studio Code, Notepad++, een OneNote die dezelfde features heeft als de oude vertrouwde desktop versie. Om er eens wat te noemen.
Dus ja, iedere Windows 10 gebruiker gebruikt UWP. Bijna 80% van alle Windows systemen gebruiken dus UWP, voeg daar ook nog de Xbox One userbase aan toe, en we hebben best een redelijke grote groep mensen. Vind je niet?
Het maakt een Surface, Surface 2 of Surface Pro X nog steeds niet bruikbaar voor de grootste groep mensen. Zie de lijst met software die ik hierboven neer heb gezet. Het is leuk dat je iets als Xbox One eraan toe kunt voegen maar daar heb je niets aan als je op kantoor zit. Het punt was dan ook niet dat Windows users geen UWP gebruiken.
Ik had de eerste Surface Pro, en gebruik nu geloof ik een generatie 5 of 6.
Ik mis totaal geen apps.
Ik de opvolger en ik mis geen apps in laptop modus, wel in de tablet modus en zeker ook wanneer ik de boel met mijn vinger wil bedienen.
Jij zegt dat er geen verschil is tussen de 2 systemen, maar het zijn gewoon 2 compleet verschillende systemen. Goed verhaal.
Dat zijn jouw woorden die je nu bij een ander in de mond legt, het is in ieder geval iets wat alleen maar in jouw reactie staat. Wat er in de mijne staat is dat er niet zoiets bestaat als een mobiel OS of desktop OS. Je hebt een OS voor een computer en die computer heeft een user interface die touch based of keyboard+mouse based is. M.a.w. het gaat om het uitgangspunt van een OS wat bediening betreft en niet waar het op draait.
Dan moet je je toch echt gaan verdiepen wat er precies verandert is. Jij doet alsof het niets meer is dan een schil over je OS. In Windows 8 voelde dat zo, in Windows 10 niet meer.
Hierdoor krijg je ook dat de interface zich aanpast op jou keuze van bediening. Dat jij dit als negatief ziet, is toch echt wel heel bijzonder.
Dat zijn jouw woorden, zeer zeker niet de mijne. Een user interface is geen schil, het gaat veel dieper dan dat. Het moet onderdeel zijn van het ontwerp van de applicatie (en in dit geval dus het OS). Als je nou een iPad had gehad en daarop de muisondersteuning van iPadOS 13.4 had gebruikt dan had je zelf kunnen ervaren dat ondersteuning alleen niet voldoende is. Je moet het hele OS en de apps zelf omkatten met muisondersteuning omdat je anders een suboptimale ervaring hebt.

In Windows 10 heb je dit dus met de touchbediening. Het gevolg is dat een gebruiker te maken krijgt met 2 werelden: de ene app kun je wel overal en makkelijk met je vinger bedienen, de ander is gepiel of werkt gewoon niet. Dat was in Windows 8 zo, dat was in Windows 8.1 zo en dat is nu met de nieuwste Windows 10 nog steeds zo. Dat komt doordat Microsoft zelf die 2 verschillende werelden nog in stand blijft houden. Dat wil je als OS maker juist liever niet omdat je dan een hele user interface om kunt gooien en mooi uniform kunt maken waardoor de gebruiker niet het gevoel krijgt in 2 werelden bezig te zijn. Apple steekt nou eenmaal makkelijker de middelvinger op naar haar gebruikers en ontwikkelaars dan Microsoft dat doet. Beide aanpakken hebben zo hun voor- en nadelen.

Het bestaansrecht van touchscreens en -bediening kent ook een hele andere oorsprong. Het is bedoeld om complexe systemen zoals gebruikt door Air Traffic Control en bijv. het CERN makkelijk bruikbaar te maken voor de gebruiker. In vliegtuigen en marine schepen kom je ze ook tegen met als doel de workload van de bestuurder te verlichten. Muis en toetsenbord bediening werkt kennelijk niet voor dat soort systemen. Het is dus niet een kwestie van eventjes een user interface erin gooien en klaar.
En weet je waarom die touchbased acties aan de muis zijn toegevoegd? Omdat ze geen desktop OS bestaat voor die tablets, je moet wel iets doen. Dat is juist het mooie van W10. Als jij dat niet fijn vindt, prima, maar doe niet alsof het een design keuze is bij Apple. Dat was noodzaak. Bij W10 is het wel echter een keuze.
Bij Windows 10 is het niet bepaald een keuze. VMware Workstation en de vm's bedienen met touch gaat niet. Idem voor Hyper-V. Je hebt hier dus zeker niet de keuze om met touch te werken want het werkt niet dus zul je weer met toetsenbord en muis aan de slag moeten. Het is enorm frusterend dat het de ene keer wel kan en de andere keer niet. Die frustraties heb ik minder met iPadOS 13.4 omdat de muisondersteuning de touchbediening volgt.

Met dat touch based verhaal zit je verkeerd. De reden daarvoor is iets wat de uitvinder van de muis decennia geleden heeft gedemonstreerd en ook onderzoek naar deed. Die demonstratie is "the mother of all demos" gaan heten en kun je op YouTube en Wikipedia terugvinden. Verder is Craig Federighi (de grote baas van o.a. het iPadOS team) zo vriendelijk geweest om een interview te doen met MacStories. Daarin heeft ie alles wat achter de muisondersteuning zit uitgelegd. Luister dat interview hier terug: https://www.macstories.ne...ort-with-craig-federighi/
Dat is niet iets wat Apple heeft uitgevonden of zo even uit de marketingmouw schud. Het is een officieel onderzoeksgebied en heet Human–computer interaction. Microsoft zal daar ongetwijfeld ook gebruik van maken.
Goed verhaal, maar wat was nu precies het probleem?
Lees eens vanaf het begin, dan vindt je vanzelf het antwoord op je vraag.
Mja ik vind het niet zo heel nuttig meer om je lappen met tekst te lezen. De beoordelingen van medetweakers op de argumenten zijn duidelijk. Jij wilt niet toegeven, ik wil niet toegeven. Maar jij staat alleen met je mening. Haal daar maar de conclusie uit die jij wilt.
Nee als consument heb je daar geen boodschap aan en dat is waarom ik op dat punt wel fan ben van de uitspraak van Linus. “Both of you. Grow the fuck up”. Dit geldt ook voor google. Die maakt zijn apps helemaal crippled op iOS. Uiteindelijk is het namelijk wel degelijk het probleem/de schuld van Google if MS. Jij betaald immers voor die diensten en die hebben ze express minder goed werkend gemaakt. Vooral google is daar echt kampioen in. Echt heel irritant.
Gevoelsmatig ben ik het er mee eens, maar ik begrijp wel waarom ze het doen.

Windows Phone is ten onder gegaan, door beperkte app support. Microsoft had harde minimum eisen aan de toestellen, liepen ver vooruit op Android (stabiliteit, maar ook features zoals bijvoorbeeld je SD kaart echt kunnen gebruiken voor App opslag), maar het werd gewoon keihard geboycot door inderdaad ook Google.

Google weigerde op welke manier dan ook Windows Phone te supporten, een Youtube app kon niet, third party apps werden geforceerd verwijderd door klachten van Google. Zelfs wanneer devs vroegen of ze gewoon een app mochten maken met Google advertenties, weigerde Google dit. Dus zelfs al zouden ze er niets voor hoeven te doen, en toch geld verdienen, weigerde ze dat deze app uitkwam.

En het heeft gewerkt, wat uiteindelijk vooral heel goed was voor Google, want ze wisten dondersgoed, dat WP vooral marktaandeel van Android zou pakken.

Alles wat Google doet is op dat gebied goor. Ik weet niet hoe groot het pakket op dit moment is, maar destijds als een fabrikant Google Play op hun Android device wilde, dan ging die gepaard met zo'n 20 andere Google apps, waarvan in ieder geval een gedeelte niet verwijderd kon worden.

Maarja ondanks dat, ben ik als consument wel van Windows 10 Mobile, overgegaan op Android, en heb inmiddels mijn derde Android toestel (Xiaomi Mi9T), een zeer betaalbaar toestel (270 euro) met redelijk high end specs (voornamelijk de SOC die net iets minder is, 7 series snapdragon ipv 8 series). Dat is dan ook voor mij de voornaamste reden dat ik Android gebruik.
Want eerlijk is eerlijk, zouden de iPhones wat normalere prijzen hebben, dan zou ik overstappen. Maar specs zoals deze, kost makkelijk 3x zoveel.
Het gaat wel degelijk om de package deal natuurlijk. Als ik nu een iPad pro koop voor Office productiviteit is dat dus gewoon niet het juiste apparaat. Wiens schuld dat is, is totaal irrelevant. Ik ga dan toch niet alsnog uit principe een iPad pro kopen?
Je bent opzoek naar bepaalde features omdat je dit nodig hebt. De vraag is of de software dat kan bieden of niet. Wat jij hier nu doet is jezelf vastzetten op een specifiek stuk software ongeacht of je daadwerkelijk de specifieke features die alleen maar deze software biedt ook echt gebruikt/nodig hebt. Het is kijken naar het naampje of merkje van de software ipv naar wat je precies nodig hebt en daar het juiste pakket bij zoeken. Juist het naampje of merkje van de software/hardware is hier echt totaal irrelevant of behoort dat op z'n minst zo te zijn. Heel automatisering is op dat principe gestoeld.

Zoeken naar de juiste combinatie kan niet alleen meer werkplezier opleveren, het kan ook gunstig zijn voor je portemonnee. Je vastpinnen op bepaalde software is gewoonweg niet zo handig (ik weet het, soms is het onvermijdelijk).

Overigens is MS Office niet het enige Office pakket op deze planeet. Er zijn er heel veel en veel kan zich prima meten met MS Office. Het ligt heel erg aan wat je aan features nodig hebt. Er zijn zat bedrijven die prima uit de voeten komen met LibreOffice of Google Docs. Met name die laatste is webbased dus dan boeit de hardware al niet eens meer, wel de browser die er op draait.

@Benjamin- je reactie is een exacte herhaling van wat ik hier tik. Het hele proces die je omschrijft staat hier boven al genoemd. Het is als met een bank. Daar kijk je ook eerst of ie leuk is en lekker zit om daarna van alles in de woonkamer op papier te verplaatsen zodat ie past. Als dat niet werkt zoek je iets anders uit, als het wel werkt dan schaf je hem aan. Of in dit geval: je kijkt of je MS Office native kunt draaien, of de webapps voldoen en zo nee dan valt o.a. een iPad af.

Bovendien is de term "Office" een nogal brede term waar lang niet iedereen Microsoft Office mee bedoelt. De officiele term voor pakketten als Microsoft Office is dan ook "office suite".

@KingDurk exact, jij snapt hem. Het gaat erom dat je er bij zet waarom je zaken vindt. Dat kan alleen als je naar de materie hebt gekeken en dan is het dus wel degelijk van belang om te weten wat het probleem is en waar het hem in zit. Hoe vaak ik wel niet de vraag "waarom kan het niet?" heb moeten beantwoorden van gebruikers...

[Reactie gewijzigd door ppl op 31 mei 2020 02:40]

Je spreekt je nu echter wel keihard tegen.

Je zegt dat we niet ons moet vastzetten op een stuk software, maar verder moet kijken. Echter ga je dan compleet voorbij het punt, dat jij je blijkbaar wel vastzet op het stuk hardware.

Deze hele formfactor is 100% overgenomen van de Microsoft Surface. Devices met alle Office functies, en tevens heel veel andere functies.

Werkt het niet gewoon heel simpel. Je bedenkt wat jij nodig hebt of graag wilt, formfactor, applicaties, de hoeveelheid kracht je nodig hebt enz. Vervolgens kijk je welk apparaat daar het dichtste bij komt.

In dit geval hebben de iPad Pro en de Surface devices erg veel overeenkomsten, dus ja op dat moment mag je best keuze laten bepalen door iets als Office.

Verder ben ik het eens dat je vastpinnen op bepaalde software niet handig is, maar Office is daarbij wel een gigantische speler. Er is maar weinig software die zo'n grote rol kan spelen in je keuze. Bij mij op het werk gaan we geheel over op vrijwel alles Office, dus ja zou je zo'n type device kopen, dan kom je al snel op de Surface.
Is dit niet het geval, dan is er zat keuze en kan een andere app echt weer een belangrijke rol spelen.
Ieder heeft zijn eigen criteria. Ik vind de reacties van gebruikers heel relevant als er maar bij staat waarom ze zaken vinden. Uiteindelijk wil ik een goed werkend product wat bij mij past. Het maakt mij niet uit wie er voor zorgt dat het al dan niet werkt als het maar werkt.
Je bent opzoek naar bepaalde features omdat je dit nodig hebt. De vraag is of de software dat kan bieden of niet. Wat jij hier nu doet is jezelf vastzetten op een specifiek stuk software ongeacht of je daadwerkelijk de specifieke features die alleen maar deze software biedt ook echt gebruikt/nodig hebt. Het is kijken naar het naampje of merkje van de software ipv naar wat je precies nodig hebt en daar het juiste pakket bij zoeken. Juist het naampje of merkje van de software/hardware is hier echt totaal irrelevant of behoort dat op z'n minst zo te zijn. Heel automatisering is op dat principe gestoeld.
Je baseert je punt met de erg grote aanname dat de software selectie misschien wel niet juist is en wijst er naar dat je niet moet kijken naar een merknaampje. Dat laatste is toevallig iets waar ik de keuze voor Apple erg vaak mee associeer. Het is i.i.g. een premium product en meestal dus ook niet "the best bang for the buck."

Bovenstaand wordt aangegeven dat o.a. Teams wordt gebruikt en i.i.g. Excel. Buiten het feit of dit de beste keuze is voor het gene wat je wilt gebruiken is het nu blijkbaar dus een belangrijk onderdeel van de organisatie. Als er dan überhaupt al overwogen moet worden om iets anders te gaan gebruiken moet de business case voor het gebruik van een iPad pro wel echt verdomd goed zijn.
Sowieso je werkwijze gaan herzien omdat je een mooi stuk gereedschap hebt gezien is op zich vaak al twijfelachtig natuurlijk.

Verder hebt ik heel veel vraagtekens bij hoe jij een keuzeproces omschrijft. Er zijn vaak gewoon erg belangrijke randvoorwaarden waar een product sowieso moet voldoen. De vergelijking met de bank tegenover software/proces lijkt me sowieso niet erg toepasbaar, maar de redenering strook i.i.g. niet met hoe ik het zie.
Volgens mij zoek je een bank welke in je kamer past en waar een bepaald aantal mensen op kunnen zitten. Dat zijn vaak de primaire dingen en natuurlijk moet hij ook goed zitten, maar als het goed is ga je niet eens zitten op de banken die niet aan de eerste 2 punten voldoen.

Net zoals je ook niet een testrit gaat maken in een dure snelle 2 zits cabrio, terwijl je eigenlijk een zuinige gezinsauto voor een lage prijs zoekt. Ook al is het misschien wel erg leuk, je gaat niet naderhand zeggen "zo, die rijdt lekker, laat ik maar eens kijken of ik mijn gezinssamenstelling hier misschien op aan kan passen."
Inderdaad. Op Android heftzelfde: de Microsoft Office-apps zijn vrij beperkt, terwijl uitgebreider wel degelijk mogelijk is, zoals Softmaker Office voor Android bewijst.
Dit is gewoon kinderachtig gedrag van MS die je probeert op Windows te houden. Er is geen enkele reden voor om die features niet aan te bieden aangezien ze vrijwel allemaal ook beschikbaar zijn in de office365 webversie.
Dat is helemaal niet relevant.

Tweakers heeft een device gereviewd en ik draag hier een klein beetje aan bij door mijn eigen ervaring op een specifiek onderwerp te belichten.

Niemand is bezig met wiens schuld dat is.
Het office pakket valt onder licht administratief werk; hier is een 300 euro notebook ruim voldoende voor. De iPad Pro is voor creative developers bedoeld. Bovendien ligt het tekort aan functies niet aan de iPad, noch aan Apple, maar aan Microsoft.
Bedankt voor het aankoopadvies, hoe ongevraagd aangeboden dan ook.

Tweakers reviewt een apparaat. Dan bestaat de mogelijkheid om via reacties iets bij te dragen. Ik denk dat mijn bijdrage van voldoende waarde is voor iemand die meer over dit apparaat wil weten.

Bedankt voor je goed bedoelde advies.

[Reactie gewijzigd door Anand op 31 mei 2020 17:22]

Ik heb je geen advies gegeven, ik heb wat feiten opgesomd.
Dat is het probleem met het hele mobile platform,

Je apps moeten draaien op alles dus ook low end, je gaat dus bijna geen apps vinden die alleen high end zijn.
Dat is t hele punt weer. Tweakers test dat niet. Jij kan op een iPad Pro 4K videos editen en exporteren en hij zal menig laptop qua export time uit t water blazen.
Doet het op een standaard niet zo gweldige render techniek (in imovie op de ipad) wat dan wel weer door de GPU versnelt wordt. Koop een laptop met een degelijke GPU en je kan dit sneller+veelzijdiger qua render varianten.
- Affinity Designer https://affinity.serif.com/en-gb
- Affinity Photo
Zijn leuk maar werken niet altijd netjes samen met de file formats die ze wel van Adobe ondersteunen. Eigenlijk alleen geschikt tot zekere hoogte als je alleen je werk doet en niet samen werkt met anderen.
VIdeo editting leunt op meer dan alleen montages maken, After Effects etc is gewoon veelste belangrijk nu en er is geen enkele legit alternatief voor.
Muziek:

Ook muziek creatie is op de iPad Pro gewoon goed mogelijk.

https://primeloops.com/bl...-production-apps-for-ios/
Op de Ipad pro kan je niet met industry standaard plugins werken, het gene waar vrijwel de gehele indsutrie op leunt nu namelijk. Leuk voor de thuis hobbyist dat net begint.
Development:

- TextTastic met ondersteuning voor bijna alle talen en ingebouwde webserver. https://apps.apple.com/us/app/id1049254261?mt=8

- Coda van Panic https://apps.apple.com/nl...itor-by-panic/id500906297
Ook een code editor met ondersteuning voor verschillende programmeertalen.
Je geeft er een hoop ergonomie voor op met een Ipad zoals functie toetsen en sneltoetsen. Developers izjn power users. Geen enkele developer dat bij mij op de vloer loopt zou dit verkiezen boven gewoon een laptop met 2 schermen er aan en een mooi mechanisch ramplankje om de gehele dag code op in te voeren.
Office werk:

- Microsoft Office
- Apple Pages, Numbers en Presentation
- Google Docs
Is een Ipad pro inderdaad goed geschikt voor, wel jammer dat je niet met custom fonts vaak kan werken op IOS om je huisstijl van een bedrijf in stand te houden (Als dit een factor is).
Met deze workflow hoef je niet aan te komen binnen een daadwerkelijk tonnen kostende productie project. DIt is amateuristisch at best.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 mei 2020 13:03]

Doet het op een standaard niet zo gweldige render techniek (in imovie op de ipad) wat dan wel weer door de GPU versnelt wordt. Koop een laptop met een degelijke GPU en je kan dit sneller+veelzijdiger qua render varianten.
Video exporting in zowel iMovie als Luma Fusion zijn Metal accelerated dus maken gebruik van de GPU.
Zijn leuk maar werken niet altijd netjes samen met de file formats die ze wel van Adobe ondersteunen. Eigenlijk alleen geschikt tot zekere hoogte als je alleen je werk doet en niet samen werkt met anderen.
Nog nooit meegemaakt. Werkt hier altijd uitstekend.
VIdeo editting leunt op meer dan alleen montages maken, After Effects etc is gewoon veelste belangrijk nu en er is geen enkele legit alternatief voor.
Dat mag jij vinden. Ik edit gemiddeld 40 uur aan content per week en heb After effects niet nodig.
Op de Ipad pro kan je niet met industry standaard plugins werken, het gene waar vrijwel de gehele indsutrie op leunt nu namelijk. Leuk voor de thuis hobbyist dat net begint.
Graag even onderbouwing dat dit alleen leuk is voor een hobbyist. Dus linkje?
Je geeft er een hoop ergonomie voor op met een Ipad zoals functie toetsen en sneltoetsen. Developers izjn power users. Geen enkele developer dat bij mij op de vloer loopt zou dit verkiezen boven gewoon een laptop met 2 schermen er aan en een mooi mechanisch ramplankje om de gehele dag code op in te voeren.
Ligt er net aan hoe je werkt. Ik moet er niet aan denken om te ontwikkelen op Mechanische toetsenbordjes. Hoe minder travel hoe beter. Ik code soms duizenden regels per dag op een Apple Magic Keyboard naast mn MacBook Pro en ik heb daar geen problemen mee. Dit is puur eigen gevoel en niet representatief voor de markt. Dat jij Mechanische toetsenbordjes lekker vind betekend niet dat iedereen dit lekker vind.

Zo vond ik voor ik mn iPad Pro verkocht ook t Keyboardje lekker typen. Ik ben ook een van de weinige die de Butterfly switches van Apple fijn vond typen.

Vroegah toen ik nog spelletjes speelde moest de travel ook zo weinig mogelijk zijn. Hmmmz bedenk me net. Misschien ben ik wel te lui om mechanische toetsen in te drukken }>
Is een Ipad pro inderdaad goed geschikt voor, wel jammer dat je niet met custom fonts vaak kan werken op IOS om je huisstijl van een bedrijf in stand te houden (Als dit een factor is).
iOS 13 en iPadOS 13 hebben gewoon ondersteuning voor Custom Fonts.

http://www.iphonehacks.co...om-fonts-iphone-ipad.html

Je kan alleen niet de system font aanpassen.
Met deze workflow hoef je niet aan te komen binnen een daadwerkelijk tonnen kostende productie project. DIt is amateuristisch at best.
Beste stuurlui staan aan wal? Dus iemand die freelance video maakt van bruiloften of feestjes is geen professional???

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 30 mei 2020 13:24]

Video exporting in zowel iMovie als Luma Fusion zijn Metal accelerated dus maken gebruik van de GPU.
Dat zeg ik.......en daarbij zei ik ook dat het op een goede laptop dat ook doet. Je moet dit niet gaan vergelijken met een Ultrabook maar met andere producten dat het pro label mogen dragen.
Zijn leuk maar werken niet altijd netjes samen met de file formats die ze wel van Adobe ondersteunen. Eigenlijk alleen geschikt tot zekere hoogte als je alleen je werk doet en niet samen werkt met anderen.
Ik heb meerdere malen meegemaakt dat er rare dingen met layers, fonts etc gebeuren. Was niet uitwisselbaar met andere afdelingen, moest dan toch achteraf weer dingen op hun plek zetten.
VIdeo editting leunt op meer dan alleen montages maken, After Effects etc is gewoon veelste belangrijk nu en er is geen enkele legit alternatief voor.
Klintk dan niet echt als veeleisende taken. Ik zie productie hier op kantoor bijna niks anders doen, zij doen dit voor wereldwijd de grootste merken.
Op de Ipad pro kan je niet met industry standaard plugins werken, het gene waar vrijwel de gehele indsutrie op leunt nu namelijk. Leuk voor de thuis hobbyist dat net begint.
Izotope ozone, 1 van de belangrijkste mastering plugins voor audio, is er niet voor IOS
https://www.izotope.com/en/products/ozone.html

Alle Native Instrument productie plugins, zijn er niet voor IOS.
https://www.native-instruments.com/en/

Audio productie op een Ipad gaat niet verder dan samples, wat ingebouwde instrumenten, en eventueel wat opnamens van instrumenten door middel van een mengpaneel en microfoons. Zelfs voor mij als voormalig professioneel nu hobby muziekant is het bij verre niet toerijkend.
Ligt er net aan hoe je werkt. Ik moet er niet aan denken om te ontwikkelen op Mechanische toetsenbordjes. Hoe minder travel hoe beter. Ik code soms duizenden regels per dag op een Apple Magic Keyboard naast mn MacBook Pro en ik heb daar geen problemen mee. Dit is puur eigen gevoel en niet representatief voor de markt. Dat jij Mechanische toetsenbordjes lekker vind betekend niet dat iedereen dit lekker vind.
Ik benoem alleen wat ik hier zie met dik 50 Developers die binnen een straak van 100 meter van mij zitten. Maar zelf met mijn gelimiteerde fron-end development experience zou ik dat ook niet op een toch meer mobiel gericht OS willen doen. Mis gewoon de flexibiliteit van meerdere schermen, interface zo kunnen shapen dat het perfect voor mijn workflow is.
iOS 13 en iPadOS 13 hebben gewoon ondersteuning voor Custom Fonts.

http://www.iphonehacks.co...om-fonts-iphone-ipad.html
DIt werkt niet voor fonts waar bepaalde license methodes aan verboden zitten. Iets wat helaas bij fonts dat grote clienten gebruiken wel voorkomen.
Met deze workflow hoef je niet aan te komen binnen een daadwerkelijk tonnen kostende productie project. DIt is amateuristisch at best.
Ik heb producties gedesigned voor een aantal van de bekendste merken en huis stylen voor een aantal grotere consumer electronics brands opgezet. Denk dat ik mijn stripes wel verdiend heb.
Dat zeg ik.......en daarbij zei ik ook dat het op een goede laptop dat ook doet. Je moet dit niet gaan vergelijken met een Ultrabook maar met andere producten dat het pro label mogen dragen.
Ik reageerde op je niet zo geweldige render techniek comment. Ik dacht dat je t over Metal had wat dus juist wel goed werkt.
Ik heb meerdere malen meegemaakt dat er rare dingen met layers, fonts etc gebeuren. Was niet uitwisselbaar met andere afdelingen, moest dan toch achteraf weer dingen op hun plek zetten.
Dat heb ik Dus niet want ik ben toen Affinity uitkwam van Adobe afgestapt. Ik heb dit 1 x meegemaakt toen ik een Adobe Design over moest zetten naar Affinity en Figma. En sinds Adobe uit mn leven is voel ik me een stuk beter. Maar ieder zn mening natuurlijk.
Klintk dan niet echt als veeleisende taken. Ik zie productie hier op kantoor bijna niks anders doen, zij doen dit voor wereldwijd de grootste merken.
Ik beweer ook nergens dat er niet bedrijven zijn die t wel nodig hebben. Maar er zijn er dus genoeg die t niet nodig hebben. En zeggen dat het niet als veeleisende taken behoort omdat ik geen After effects gebruik is ook een beetje jammer.
Izotope ozone, 1 van de belangrijkste mastering plugins voor audio, is er niet voor IOS
https://www.izotope.com/en/products/ozone.html

Alle Native Instrument productie plugins, zijn er niet voor IOS.
https://www.native-instruments.com/en/

Audio productie op een Ipad gaat niet verder dan samples, wat ingebouwde instrumenten, en eventueel wat opnamens van instrumenten door middel van een mengpaneel en microfoons. Zelfs voor mij als voormalig professioneel nu hobby muziekant is het bij verre niet toerijkend.
Ik ben zelf niet thuis in de muziek wereld maar ik ken genoeg DJ's die hun muziek uitsluitend maken op een iPad Pro en ermee draaien. Native Instruments heeft bijna al zn hardware gewoon werkend op een iPad. Nu zijn Djs niet de enige muziekanten op deze wereld en ik geloof best dat een iPad Pro niet voldoet voor elke professional maar ik vind dat je vreselijk kortzichtig doet over wat een professional is.
Ik benoem alleen wat ik hier zie met dik 50 Developers die binnen een straak van 100 meter van mij zitten. Maar zelf met mijn gelimiteerde fron-end development experience zou ik dat ook niet op een toch meer mobiel gericht OS willen doen. Mis gewoon de flexibiliteit van meerdere schermen, interface zo kunnen shapen dat het perfect voor mijn workflow is.
Dat mag toch? Ieder mag toch zelf beslissen wat voor hem of haar de beste workflow is?
En als er developers zijn die op een iPad Pro willen ontwikkelen dan moeten ze dat lekker doen.
DIt werkt niet voor fonts waar bepaalde license methodes aan verboden zitten. Iets wat helaas bij fonts dat grote clienten gebruiken wel voorkomen.
Dit is naar mijn mening gewoon cherry picken en echt client afhankelijk. Meeste grote cliënten die ik heb gebruiken allemaal gewoon opensource mogelijkheden.
Ik heb producties gedesigned voor een aantal van de bekendste merken en huis stylen voor een aantal grotere consumer electronics brands opgezet. Denk dat ik mijn stripes wel verdiend heb.
Ik heb voor ik developer werd in de beste restaurants in London gewerkt als souschef en ik ga ook niet beslissen of een Frietboer een kok is of niet, ik hou hem ook gewoon in zn waarde en ga niet doen alsof hij geen professioneel werk doet.
Dat heb ik Dus niet want ik ben toen Affinity uitkwam van Adobe afgestapt. Ik heb dit 1 x meegemaakt toen ik een Adobe Design over moest zetten naar Affinity en Figma. En sinds Adobe uit mn leven is voel ik me een stuk beter. Maar ieder zn mening natuurlijk.
Ik heb een tijd in een productie bedrijf gewerkt(voor mijn huidige) en dit was gewoon niet werkbaar met complexere composities, zeer veel bugs tussen de 2 platformen binnen dezelfde PSD en dit is ook aangekaart door Affinity zelf dat zij hier aan werken. Iets wat je ook op hun support fora terug ziet.

https://www.google.com/se...gQIARAO&biw=1457&bih=1288
Ik ben zelf niet thuis in de muziek wereld maar ik ken genoeg DJ's die hun muziek uitsluitend maken op een iPad Pro en ermee draaien. Native Instruments heeft bijna al zn hardware gewoon werkend op een iPad. Nu zijn Djs niet de enige muziekanten op deze wereld en ik geloof best dat een iPad Pro niet voldoet voor elke professional maar ik vind dat je vreselijk kortzichtig doet over wat een professional is.
Plaatjes draaien als een DJ staat niet gelijk aan productie (en is sowieso al een vak dat kapot is gemaakt maar dat terzijde). De DJ hardware van NI is niet hetzelfde als hun software voor muziek productie en dat laatste is niet geschikt en odnersteund op IOS. Maar dit is het al niet vanaf het begin in de keten. Er is geen daadwerkelijk volledige DAW pakket voor IOS beschikbaar. Alleen wat losse sequencers om mee te rommelen on the go. Er is geen volwaardige Cubase, Logic, FL Studio,. Ableton, Reason etc voor het IOS platform. Het bestaat gewoon niet.
Dit is naar mijn mening gewoon cherry picken en echt client afhankelijk. Meeste grote cliënten die ik heb gebruiken allemaal gewoon opensource mogelijkheden.
Lol cherry picken? DIt geld voor wereldswijd meest gerenomeerde fonts dat door de grootste merken gebruikt worden. Denk aan Facebook, Starbucks, Adidas, Nike etc. Wat versta jij onder de noemer grote klanten? Het kan niet groter dan dit. Dit is zelfs zo;n problematisch onderwerp geworden dat merken steeds meer hun eigen fonts ontwikkelen juist om die torenhoge licentie kosten dat gekoppeld zit aan font DRMs te ontlopen.
Ik heb voor ik developer werd in de beste restaurants in London gewerkt als souschef en ik ga ook niet beslissen of een Frietboer een kok is of niet, ik hou hem ook gewoon in zn waarde en ga niet doen alsof hij geen professioneel werk doet.
Kom dan niet aankakken met "de beste stuurlui" staan aan wal. Ik ben nu ,bijna 2 decenia actief binnen de creatieve industrie van brand design, digital design tot app design en front-end development. Denk dat ik wel mijn insights kan geven over wat daadwerkelijk werkt binnen de industrie en wat niet tevens wat de huidige cultuur binnen deze industrie is. En nee frietboer is ook geen kok er zijn gedefineerde maatstaven voor wanneer het een kok betreft. Als ik een biefstuk maak ben ik nog geen kok, al verdien ik er geld mee. Hetzelfde geld voor dit. Je kan een frietboer wel een goed ondernemer noemen als hij goed boert van zijn verdiensten.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 mei 2020 14:15]

Weet je wat het is, je kan dit niet als argument gaan gebruiken tegen de iPad pro. Je hebt hier namelijk een argument tegen alles wat NIET windows is. Met een dergelijk statement valt er überhaupt niks tegenin te brengen.

Naast het feit dat je nogal stellig bent over ervaring van anderen (waar je zelf ook niet naar gevraagd hebt hoever ze die wel of niet hebben) en het totaal overbodig is om daarop te reageren, ga jij gewoonweg niet wegkomen met iets anders dan windows. Dan heeft die hele discussie geen zin, want als je niet van plan bent om daar wat aan te doen, dan gaat het gewoon helemaal niet door. Dingen als affinity foto werken namelijk prima maar hebben net als een libreOffice en ms Word af en toe wat compatibility issues. Dat gebeurt. Ms word heeft soms ook gewoon compatibility issues. Gewoon omdat het soms niet naar zijn eigen standaard luistert.

En ik snap je punten ook wel hoor, maar de manier waarop je ze brengt is minder prettig. Niet heel fijn te lezen.


Edit: oh en dit is overigens niet per se voor jou betdoeld, maar in het algemene stuk mbt tot Windows only software. Dat gaat gewoon überhaupt niet ergens anders op werken.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 31 mei 2020 14:16]

Oorspronkelijk was de discussie of de Ipad Pro precies hetzelfde zou kunnen dan bijvoorbeeld een desktop, laptop ongeacht besturings systeem. Namelijk omdat de Ipad Pro nog niet van het support mag genieten qua software dat nodig is om echt grootschalig verschillende vormen van vakgebieden uit te kunnen oefenen. Als iemadn dat in het geval van de creatieve industrie wel stelt dat dit kan is het voor mij een signaal dat diegene niet op het niveau binnen de industrie werkt wat wel de norm is. Daarbij heb ik meerdere voorbeelden aangedragen, bijvoorbeeld dat er geen alternatief is voor After Effects om motion graphcis op de IPad Pro te creeeren, of dat er voor muziek producers geen degelijke DAW aanwezig is op de Ipad dat grootschalig dezelfde plugins ondersteund als bijvoorbeeld MacOS en Windows DAWs dit wel doen. Dat staat dan nog los ervan of er wel of geen compatiblity issues zijn met Affinity (Wat het in mijn ervaring wel is, en ja ik ben een groot fan van de producten van Affinity). Ik vidn dat gewoon een verkeerd signaal afgeven aan een nieuwe generatie van professionals die tools zoeken voor hun werk en posts als dit lezen alsof de Ipad Pro nu al een valide tool is dat op hetzelfde niveau staat. Het is nog een proof of concept enigzins. Het heeft nog compromisen.

IK heb nergens verder gerefereerd naar of WIndows superior is, want op gebied van produciviteit ontlopen WIndows en MacOS elkaar nauwelijks op dat Apple wel een aantal exclusieve pakketen na heeft zoals Final Cut Pro.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 31 mei 2020 14:29]

En toch zijn er genoeg creatievelingen die er in een professionele setting wel hun ding mee kunnen doen. Dat er geen after effects voor is, is vervelend, maar dat betekent niet dat after effects voor iedereen in de industrie per se nodig is. Dat zou wat zijn hee.

Zelfde voor producers niet iedere producer heeft een full scale DAW nodig.

En ik denk ook dat dat de reden is dat MS weg komt met een slap aftreksel wat men office noemt (en waar je nog dik voor moet betalen ook). De meeste gebruikers hebben gewoonweg niet de features nodig die een volledige office installatie wel heeft.

Helaas wordt er in de pro wereld nog veel geleund op windows software voor grote bedrijfsprocessen. En dat is eigenlijk behoorlijk gevaarlijk. Je krijgt zo lock-ins die heel ongezond uit kunnen pakken voor de gehele sector. Zie het als SAP. Als je er eenmaal aan begint kun je nooit meer zonder ook al wil iedereen het wel.
Die lock-ins zijn al realiteit, ben het met je eens dat het een vervelende ontwikkeling is. Maar de digitale industrie is vooral collaboratie. Je hebt freelancers die een one man show zijn en dat werkt tot een bepaald niveau maar in general op schaal moet je samenwerken. Dan kan je niet met allerlei alternatieve software aankomen. Helemaal als remote locatie werk steeds belangrijker wordt.

Helaas houdt die lockins wel enigzins innovatie tegen.
En collab zou dan ook gebaseerd moeten zijn op open standaarden vind ik persoonlijk. Helaas zijn er maar weinig programmas die daar fatsoenlijk mee om gaan. Dat is gewoon jammer.
Jaa je hebt gelijk ;)
@Sn0wblind, je arrogantie gooit je gehele geloofwaardigheid de deur uit. Het feit dat je je schuldig maakt aan exact datgene waar je de ander nu van beticht helpt daar ook niet bepaalt bij. Het is denigrerend naar andere professionals. Als je meent dat je een professional bent, gedraag je er dan ook naar!

Je kunt niet jouw werkzaamheden projecteren op iedereen en alles en doen alsof dat de enige manier van werken is in die digitale industrie (wat overigens een wel heel erg slecht begrip is aangezien het praktisch van alles kan betekenen). Het internet staat namelijk bomvol van de voorbeelden waarbij er diverse verschillende workflows, applicaties en stukken hardware worden gebruikt. AfterEffects is niet het enige professionele pakket die je tegenkomt.
Er zijn zat grote jongens die daarbij ook met de iPad Pro werken. Ik denk dat de populariteit van heel de iPad Pro zelfs aan hun te danken is. Zij hebben het geld om er eentje aan te schaffen en er mee te experimenteren (en daar dan vervolgens in een video of blogpost over te vertellen).

Wat je hier projecteert is dus zeer zeker niet de daadwerkelijke realiteit in welke industrie, sector, bedrijfstak, beroepsgroep, etc. dan ook.

Erg slim ook om de dingen die o.a. Disney doet als hobbyprojectjes te bestempelen...

[Reactie gewijzigd door ppl op 31 mei 2020 02:44]

@ZeroNine, je arrogantie gooit je gehele geloofwaardigheid de deur uit. Het feit dat je je schuldig maakt aan exact datgene waar je de ander nu van beticht helpt daar ook niet bepaalt bij. Het is denigrerend naar andere professionals. Als je meent dat je een professional bent, gedraag je er dan ook naar!
Jij noemt het arrogantie, ik vind het zeer storend dat iemand die waarschijnlijk net komt kijken gaat vertellen aan hoe de industrie in elkaar zit tegen iemand die er al ruim 15 jaar actief aan deelneemt en die het 7 dagen per week ademt. Daar is niks denigrerends aan.
Je kunt niet jouw werkzaamheden projecteren op iedereen en alles en doen alsof dat de enige manier van werken is in die digitale industrie (wat overigens een wel heel erg slecht begrip is aangezien het praktisch van alles kan betekenen). Het internet staat namelijk bomvol van de voorbeelden waarbij er diverse verschillende workflows, applicaties en stukken hardware worden gebruikt. AfterEffects is niet het enige professionele pakket die je tegenkomt.
Ik ben al die jaren heel breed actief geweest binnen de digitale creatieve industrie en ik gebruikte After effects als voorbeeld, het is 1 van de vele voorbeelden. Ik denk dat je wel kan stellen dat als jij jezelf al die jaren omhoog hebt gewerkt als puur designer, front-end developer etc, dan zij sprongen maakt naar motion graphics etc. Uiteindelijk in de positie als lead designer en creative director zit dat je kan stellen dat je weet wat er binnen de gehele digitale production industrie speelt. Het is dan enigzins storend dat er een semi amateuristisch youtube filmpje wordt aangehaald alsof dat een realistische workflow is binnen een industrie waar tonnen tot miljoenen voor projecten in om gaan.
Er zijn zat grote jongens die daarbij ook met de iPad Pro werken. Ik denk dat de populariteit van heel de iPad Pro zelfs aan hun te danken is. Zij hebben het geld om er eentje aan te schaffen en er mee te experimenteren (en daar dan vervolgens in een video of blogpost over te vertellen).
Wat hebben hobby projecten met daadwerkelijke workflows te maken? Ik heb ook een Ipad pro in mijn la liggen, So what? Ik heb er ook mee geexperimenteerd naast je moet gewoon weten wat voor interfaces er bestaan wil je ervoor kunnen ontwerpen. VInd jou antwoord tekenend voor iemand die geen stap binnen op de werkvloer heeft gezet op gebied van development, design, productie etc anders zou je niet claimen dat wat ik projecteer niet de realiteit op "welke" werkvloer dan ook zou zijn. Succes met het produceren van een hele digitale campagne op gebied van design, film, animatie etc met een paar Ipad pros! Kom maar op met de argumenten waar uit zou blijken dat je dit wel op daadwerkelijk hoogwaardige schaal kan doen. Succes,

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 mei 2020 20:39]

Anoniem: 1295042
@Snowfall30 mei 2020 13:44
Hoop mensen die hier reageren en nog nooit een ipad pro gebruikt hebben. Ik fotografeer en reis veel. Een betere reisgenoot dan de ipad pro kan ik mij haast niet wensen!

Ik heb die 4g versie en doe er echt alles mee. Van off line netflix, online bankieren, bestanden kopiëren tot foto editen. En dat alles gaat veel handiger en makkelijker dan een macbook. Het ding is juist heel krachtig als je de apps die zijn ontworpen voor het gebruik op IpadOs gebruikt. En ja het is geen design bak beest en ja meerdere scherm zijn ook veel handiger. Maar daar is de ipad ook nooit voor ontworpen .

En ja je kan ook office doen en video editen of rpd en citrix maar dat zijn juist de dingen die ik weer nooit zou doen op een ipad.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1295042 op 30 mei 2020 13:46]

Ik heb een tijdje een iPad met Lightroom en affinity gebruikt maar vond het echt verschrikkelijk vergeleken met een laptop. Zeker voor het verwerken van grote aantallen raws. Op iPad werkt het traag en je hebt weinig mogelijkheden. Ik raad het niet aan.
Het schijnt dat Xcode ook naar de iPad komt, zeer binnenkort.

Ik heb zo het vermoeden dat door macOS backwards compatible te houden, Apple de iPad zag om alles van scratch over te doen. Er is al bestandbeheer opnieuw uitgedokterd en zodra Apple haar IDE gaat introduceren is alles wel zo’n beetje rond...
Dat gerucht van Xcode gaat trouwens wel al jaren. Al sinds de eerste iPad Pro gaat t gerucht dat Xcode naar de iPad komt. Ik zeg niet dat t gerucht niet klopt maar reken jezelf niet te rijk.

Zou t persoonlijk wel fijn vinden trouwens. Xcode naar de iPad.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 30 mei 2020 13:59]

Thanks voor je uitbreiden aanvulling.

Zo had ik het nog niet bekeken.

Ik zal de YouTube bekijken.

Misschien ben ik nog een beetje te ouderwets met al het zware video editing etc op een desktop te doen 🤣

De tijd gaat ook door en dr ontwikkeling van de tablet heeft enorme sprongen gemaakt.
Wat is zwaar? 3 streams van 4k 60FPS? Dat kun je meer dan goed doen met LumaFusion Pro op een iPad Pro. Dat weet ik uit ervaring.
Thanks voor je praktijk voorbeeld.

Toch een vraagje.

Hoe zit het met throttling en vertraging en de warmte? Merk daar iets van bij langdurige intensief gebruik bij maximale belasting?

[Reactie gewijzigd door redslow op 30 mei 2020 12:48]

Nee, helemaal niet. Wel gaat de accu sneller leeg.
Je kunt op deze iPad moeiteloos met Affinity Photo PSD bestanden van 1GB bewerken.

Geen hapering te bekennen met bewerkingen, filters en in- en uitzoomen.

Of dat Pro genoeg is weet ik niet, maar op de iPad Air is dat niet te doen ;)
Thanks voor je praktijk voorbeeld.

Ik was misschien iets te voorbarig met het plaatsen van de iPad in de praktijk.
Dat is geen prestatie, 1gb stelt niet zoveel voor binnen Photoshop land.
Nee inderdaad, 1GB voor één foto is standaard 8)7
Want je doe alleen foto werk binnen psd's. Heb het over files doe bewerkt zijn over meerdere lagen. Ja die gaan snel boven de 1gb uit.
Vooroordelen...

“Assumption is the mother of all fuck-ups!“

Heb je het wel geprobeerd? Heb je het getest? ...Serieus een kans gegeven? Meten is namelijk weten!

Fotobewerking en -manipulatie is geen probleem op een iPad Pro met Affinity Photo. Recent nog een HDR panorama gemaakt en bewerkt - in het veld - van 27 26megapixel foto’s met Affinity Photo op de iPad. Dat gaat razendsnel. Sneller dan mijn oude core i7 dell laptop.

Ik heb Affinity Photo ook maar aangeschaft voor mijn Windows Desktop. Het is hetzelfde programma als op de iPad. Affinity Photo werkt zo goed dat ik “neem-een-abo-want-dat-is-goed-voor-mijn-aandeelhouders” Adobe’s PhotoShop de deur uit heb gedaan. De iPad Pro is mijn brood en water. Ik verdien er mijn geld mee.

Moet je vooral veel typen - Office gebruiken, etc. - loop dan verder. De iPad Pro is niet voor jou. Verdien je je geld met je creativiteit - zoals ik - door illustreren, fotografie, videografie dan kan dat heerlijk op een iPad Pro door de intuïtieve bediening en de geweldige top apps, zoals LumaFusion Pro, Affinity Designer, Affinity Photo, ProCreate, enz., enz.

De iPad Pro is mijn volledige laptop vervanger geworden.
Ik werk 7 dagen per week met grafische software, we hebben meerdere Ipad pro's op kantoor en er ligt er eentje in mijn la. Ja ik heb er mee gewerkt en design is mijn brood qua fulltime werk. Affinity is geweldig alleen helaas nog net wat te beperkt, daar hoor je mij niet over klagen. Maar de Ipad Pro is nogal meh voor creatieve productviteit.

Denk dat jouw creatieve output dan ook niet in dezelfde style is wat ik doe. Een HDR foto renderen is niet van het zelfde soort van een grondig complex design met filters, tientallen lagen etc. Maar Affinity voldoet al voor jou blijkbaar dus dat verteld ook een hoop over wat jouw vereisten zijn voor bewerking.

Videografie? Misschien voor wat montages maar After Effects achtige worklflows kunnen er niet op, audio productie? De plugin standaard zoals VST's zijn niet eens beschikbaar voor IOS dus dat is niet eens een mogelijkheid. Leuk voor de fotograaf en hobby video-ist maar meer niet. Zoals je zelf als zegt sneller dan je oude core i7 Dell laptop.

Betreft je kritiek op Adobe, ja en nee, vind deze video van Linus wel erg goed er over. Die maandelijke kosten haal ik er al met een half uurtje freelancen uit en uiteindelijk levert mij geld op https://www.youtube.com/watch?v=L9VysWRHPdI

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 mei 2020 12:43]

De meeste dingen die jij noemt doe ik ook niet op een iPad en zou ik ook niet op een laptop willen doen, maar liever op mijn desktop. Dat heeft met name ook te maken met het ontbreken van de juiste software op de iPad.

Ik maak vooral veel illustraties met Affinity Designer (vector) en ProCreate (raster) die ik, indien nodig, verder bewerk in Affinity Photo. Dat kunnen illustraties zijn van vele, vele lagen (ik tel ze nooit). De grote plus van de iPad vind ik vooral de Pencil. Dat gecombineerd met een ‘paper-like’ screenprotector en je hebt bijna echt tekenpapier, maar dan met de voordelen van digitaal. ...En de iPad is licht en tekenen kan onder een boom in het park. (Ik ben geen kantoortijger.)

Zoals gezegd, het is voor mij een laptopvervanger. Let wel: geen desktopvervanger! Zonder desktop kan ik ook niet.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 30 mei 2020 13:12]

Waarom zou je dat niet op een goede laptop willen doen? Een echt goede laptop doet echt niet onder voor bijvoorbeeld een Imac Pro binnen productie. Ik doe niet anders. Wel aangesloten op andere schermen wanneer ik thuis en of op kantoor werk.

Voor pen input is een Ipad pro inderdaad geweldig, een Surface ook overigens.

Maar voor comemrciele productie taken etc is een Ipad Pro gewoon totaal niet geschikt, mede door het OS, mede door de ergonomics en ook mede door de max performance dat het kan bieden.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 mei 2020 13:17]

Nee, dat ben ik niet met je eens. Voor commerciële taken is een iPad Pro wel geschikt, maar dat is afhankelijk van het gebruiksdoel - zoals met alles in het leven. Ik verdien de kost met de illustraties die ik op mijn iPad Pro maak.

Met een laptop onder een boom met een Intuos tablet vond ik wat omslachtig... :+ Een Surface Tablet kan ook, maar de Windows user interface voor tablets vind ik bagger, daarnaast krijg je er dan het standaard Windows gezeik bij en daar pas ik graag voor...
Voila, ik vind die "gecreëerd in goed humeur onder een boom" belangrijker dan koude commerciële efficiëntie redenering achter een illustratie. Dus mijn centen verdien je alvast dank zij die instelling :-)
Een café gezelligheid installeer je ook niet door eerst in een duur interieur te investeren dat gemakkelijk en efficiënt is in het onderhoud.
Look what I drew on my phone thread: ik vond het altijd verbazingwekkend te zien wat sommigen klaarspelen op het naar huidge standaard gedateerde Nokia N900 / Maemo platform.
https://talk.maemo.org/showthread.php?page=167&t=50811
Het kan dus wel. Jij deed voorkomen dat het niet kon.

...En ik ben niet de enige die een iPad Pro in zijn gereedschapskist heeft.

Mooi, ik ga een stukkie SUP-en! Fijn weekend! :)
En jij projecteerd het alsof het een volwaardige tool is als een laptop. JIj gebruikt het als 1 stukje gereedschap voor het maken van illustratie, wat meer dan in jouw geval de Ipad puur een medium is. Jij bent diegene die het werk echt doet. Dat staat niet in verhouding met daadwerkelijke complexe produciviteit waar mensen zich 40 uur per week mee bezig houden. Leuk voor office achtige apps, misschien leuk voor schetsen maar je kan er niet alles mee wat je bijvoorbeeld met photoshop op desktop zou kunnen.

Fijn weekend.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 mei 2020 15:05]

Een beetje professionele foto is 30MB of zo. Met wat bewerking kom je aan een PSD van enkele honderden MBs. Het is inderdaad mogelijk om boven de 1GB uit te komen als je er heel veel mee prutst. Maar een professionele fotograaf blaast zeker niet iedere foto standaard op tot een stuk boven de 1GB, verre van.
Dit is dus als je alleen photoshop gebruikt voor simpele fotobewerkingen. Maar beeld je bijvoorbeeld eens een grote advertentie voor waarbij een basis foto flink bewerkt wordt om te voldoen aan bijvoorbeeld een bepaalde style direction of een montage van flink wat layers om een stuk artwork te creeeren. Dan gaat de file seize extreem snel omhoog. Mede ook vanwege gewoon een hoop legacy support binnen photoshop om alles werkbaar te houden tussen versies onderling. WErkgeheugen requirements gaan ook flink omhoog,
Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat een workstation ook zijn niche heeft? Net zoals de supercomputer...

Je speelt een spelletje door je definitie van 'professioneel' zodanig smal te maken tot je er een workstation voor nodig hebt. Nee een iPad is geen mobiel werkstation, maar kan zich best meten met een krachtige laptop. Dat is voor een heleboel professionele toepassingen ruim voldoende.
Stap een productie bedrijf als Mediamonks binnen of meer webdev minded als Dept en vraag aan elke afdeling daar of zij hun werk op een Ipad pro kunnen doen. Dan krijg je gewoon een nee. Als je dat op de administratieve afdeling vraagt misschien wel een ja maar dan kritiek op scherm sizes door velen.

De vereisten van hardware zijn flink gegroeid de laatste 10 jaar. Dus nee het is niet plaatje van de naam "pro" smal maken. Dit zijn bedrijven met duizenden in dienst over meerdere kantoren wereldwijd die de meeste gerenomeerde digitale producten realiseren en dat is alles gewoon niet op Ipad pro's uit te voeren. De software is te beperkt, de performance is the beperkt, de ergonomie is te beperkt. Wat een fotograaf van een machine verwacht komt niet in de buurt wat bijvoorbeeld een digital designer ervan verwacht. Maar dat laatste is nou net een meer prominente en waardevolle cariere richting.

Ik weet niet wat jij onder de noemer krachtige laptop gooit. Maar voor mij zijn dat 6/8core laptops met een deftige GPU, uitmuntende schermen en performance dat degelijke desktops kan evenaren. Iets wat daadwerkelijk in mijn toolkit zit en wat je daadwerkelijk op de werkvloer binnen pro-productie bedrijven ziet.
Stap een productie bedrijf als Mediamonks binnen of meer webdev minded als Dept en vraag aan elke afdeling daar of zij hun werk op een Ipad pro kunnen doen. Dan krijg je gewoon een nee.
Of een ja ;) Het ligt eraan wat je verstaat onder "werk op een iPad doen". Een dev kan prima zijn werk op een iPad doen, zoals hij dat ook op een laptop kan. Dan kun je wel roepen dat je alles op een laptop wil kunnen doen maar dan vergeet je dat ook daar beperkingen aan zitten. Een build server is gewoon heel wat krachtiger dan een laptop en draait in tegenstelling tot een laptop ook gewoon 24/7. Als je dan toch al remote bezig gaat dan wordt hetgeen wat je gebruikt aan de voorzijde al een stuk minder belangrijk. Dat betekent dat je ook meer keuzevrijheid hebt wat betreft je client en daar maken sommigen dan ook gretig gebruik van.

Daarnaast is het ook een manier van werken. Niet iedereen vindt het prettig om met meer dan 1 scherm en/of een heel erg groot scherm te werken. Men noemt vaak het pingpong-effect: het steeds heen en weer moeten bewegen van het hoofd om alle items op het scherm te kunnen zien. Dat geeft nek- en schouderklachten. Een ander punt is hetzelfde als waarom diverse programmeertools een zogenaamde Zen modus hebben. Dit is een modus waarbij je fullscreen werkt en alleen de code waar je aan werkt op het scherm hebt staan. Dat is iets wat ook perfect op een iPad zou kunnen. Gebruik je iets als vim dan kun je zelfs switchen tussen die Zen modus en de alles-erop-en-eran modus.
De vereisten van hardware zijn flink gegroeid de laatste 10 jaar.
Niet is minder waar. De vereisten zijn veranderd maar niet gegroeid. Dat kan ook niet anders want in de afgelopen 10 jaar hebben we niet zo heel veel groei gehad in hardware. Het is op hele specifieke gebiedjes dat we wat aan groei hebben gezien en dat is met name het mobiele gebied. Dat heeft vooral te maken met de toepassingen waar we computers voor gebruiken.

De iPad is een mooi voorbeeld. Ontwikkelaars hebben geen sloten aan resources tot hun beschikking en moeten dus heel zorgvuldig nadenken over hun applicatie. Dan zie je ook dat je echt niet de hoeveelheid resources nodig hebt als je denkt. Met weinig kun je ook al hele leuke dingen doen en een krachtige tool creëren. Idem voor het hele touch based gebeuren. Dat is van de redenen waarom iets als een iPad Pro een interessant leerobject is. Het is een andere manier van computeren dat je dwingt om ook anders naar computers te kijken.
Vooral 2 en 3 is belangrijk voor developers, er zijn gewoon fors meer dev tools aanwezig voor x86 platforms, wat natuurlijk ook logisch is met de gehele legacy.
Dan heb je dus niet gelezen wat er staat. Ik zal het herhalen: "Als je dan toch al remote bezig gaat dan wordt hetgeen wat je gebruikt aan de voorzijde al een stuk minder belangrijk. ".

Kijken we dan naar jouw punt 1 (performance) en 2 (software support) dan zijn die nogal irrelevant. Het werk gebeurd remote, niet op je client. Het enige wat je client hoeft te doen is zorgen dat er een remote desktop client op draait. Dat kan een RDP client, ssh client of Citrix client zijn. Als we echter punt 1 ook laten gelden voor laptops dan zien we ook daar geen mooi beeld. Gemiddelde laptop heeft hoogstens 6 fysieke cores en kan dus 12 threads doen. Bij een build server kun je veel verder gaan. Kijk alleen al wat AWS biedt. En met iets als automatisering en spot instances kun je heel fijn dikke configs gebruiken waarbij je alleen betaald voor het gebruik. Dat kan geld besparen.

Jouw punt 3 is net zo hard een probleem met een laptop en ik durf zelfs te stellen ook met een desktop. Daar hebben we gelukkig de arbo wetgeving voor en is er behoorlijk wat informatie te vinden over het inrichten van een ergonomische werkplek. Dat brengt mij bij het volgende punt:
Ergonomi eis ook belangrijk, een Ipad is zonder een extern scherm een 12inch platform, met als je alles van Apple gebruikt een okay keyboard maar zonder functie toesten. Is dat nou echt een ideaale developer environment?
Een extern scherm hoeft niet en kan net zo hard on-ergonomisch zijn. Waar het bij ergonomie en schermen om gaat is dat deze op de juiste hoogte staat. De Magic Keyboard zorgt daar een beetje voor. Je kunt deze echter ook op iets als een Raindesign mStand zetten (een aantal doet dat al) of gewoon een monitor-arm gebruiken en deze met een tablethouder uitrusten (zoals je dat ook bij een laptop doet).

Dan kun je daarna een externe muis/trackpad/trackball en toetsenbord gebruiken. En dan komen we bij een heel leuk segment: programmeurs, unix mensen en toetsenborden :*) Je wilt niet weten hoeveel van die mensen mechanische toetsenborden met een 60% layout gebruiken. Die layout bevat nog minder fysieke toetsen dan het Magic Keyboard voor de iPad Pro. Sommigen gebruiken van die ergonomische setups waar je makkelijk 400 of zelfs 800 euro voor neertelt. Doen ze er ook nog keycaps zonder opdruk op...

Je moet je hierbij echt afvragen in hoeverre functie-toetsen noodzakelijk zijn. Voor de een wellicht, voor de ander niet. Als je toch alles remote middels ssh (of mosh) en vim doet dan ben je vrijwel alleen maar textbased bezig waarbij de ctrl toets je beste vriend is. Het is heel erg vergelijkbaar met hoe men vroeger met terminals werkte. Textbased interfaces zijn wat dat betreft helemaal terug.
Klopt, maar het is nogsteeds maar 12inch wat lijkt mij maar dat is een aanname, geen prettige ervaring voor development. Ik zelf zou het nooit doen. Zie developers wel altijd binnen de kantoren waar ik werk nadrukkelijk meerdere schermen aanvragen. Vaak 1 horizontaal en 1 verticaal.
Het is geen 12" maar 11" of 12.9". Dat 12" hebben we alleen bij de Apple laptops gehad. Zoals hierboven al uitgelegd is het lang niet altijd een probleem. Zowel een 11" als 12.9" leveren een hele grote terminal op. Op mijn iPad heb ik een grotere terminal dan op mijn laptop. Je hebt qua terminal nou eenmaal niet zo superveel nodig. Bovendien helpt het ook enorm als je niet alle opties die je ontwikkeltool kent in beeld zet. dat leidt enorm af.

Dit zal, net als dual of triple screens, niet voor iedereen zo handig werken. Dat betekent echter niet dat het helemaal niet werkt/kan of dom is om te doen. Vandaar ook dat zei dat als je die vraag stelt je misschien ook wel eens een "ja" als antwoord zou kunnen krijgen.
Oh? Juist wel waar ik bijvoorbeeld 10 jaar terug weinig op laptops zag werken als primary apparaat omdat deze gewoon niet snel genoeg waren zie ik nu 90% van alle mensen met wie ik voor mijn werk in contact sta op laptops werken omdat het gat tussen een degelijke desktop en laptop enorm gekrompen is. Daarnaast wordt vooral op design gebied steeds meer offloading naar GPU gedaan.
Dat heeft, denk ik, niet zo zeer te maken met performance. Vroeger kwam je op een bepaalde tijd op kantoor, ging je aan je bureau zitten, deed je je werk en aan het eind van de middag ging je weer naar huis. Die manier van werken is in de afgelopen 10 jaar bij steeds meer bedrijven gaan sneuvelen. Je ziet dat men een andere soort inrichting van het kantoor kiest met als gevolg dat je ineens overal werkplekjes hebt. Ook vanuit een andere locatie werken is opgekomen in die periode. Een desktop machine past daar niet meer in, een laptop en een tablet wel. Voordeel voor de baas: besparen op dure kantoorruimte omdat mensen ineens elders konden werken. De eerste laptopprojecten bij diverse universiteiten waren er ook op gericht om te besparen op studieruimtes. Studenten konden immers met een laptop en wifi op de gehele campus werken. Heel veel ruimtes zijn op deze manier wegbezuinigd. Dit betrof overigens veelal projecten bij studenten IO, werktuigbouwkunde, etc. De software die zij gebruikten stelde toch behoorlijk wat eisen aan de laptop qua performance.

De vereisten zijn in de afgelopen 10 jaar dusdanig veranderd dat we hierdoor juist relatief makkelijk naar dat remote werken hebben kunnen overschakelen. Als corona 10 jaar geleden had toegeslagen dan waren de economische gevolgen heel wat erger geweest.
Kijken we dan naar jouw punt 1 (performance) en 2 (software support) dan zijn die nogal irrelevant. Het werk gebeurd remote, niet op je client. Het enige wat je client hoeft te doen is zorgen dat er een remote desktop client op draait. Dat kan een RDP client, ssh client of Citrix client zijn. Als we echter punt 1 ook laten gelden voor laptops dan zien we ook daar geen mooi beeld. Gemiddelde laptop heeft hoogstens 6 fysieke cores en kan dus 12 threads doen. Bij een build server kun je veel verder gaan. Kijk alleen al wat AWS biedt. En met iets als automatisering en spot instances kun je heel fijn dikke configs gebruiken waarbij je alleen betaald voor het gebruik. Dat kan geld besparen.
JIj gaat er dus vanuit dat alle developers remove werken. Binnen mijn kant van de industrie is dat zeer zeldzaam

[quote]Jouw punt 3 is net zo hard een probleem met een laptop en ik durf zelfs te stellen ook met een desktop. Daar hebben we gelukkig de arbo wetgeving voor en is er behoorlijk wat informatie te vinden over het inrichten van een ergonomische werkplek. Dat brengt mij bij het volgende punt:[quote]Laptops kunnen toch vaker beter overweg met randapparatuur en extra schermen.
Een extern scherm hoeft niet en kan net zo hard on-ergonomisch zijn. Waar het bij ergonomie en schermen om gaat is dat deze op de juiste hoogte staat. De Magic Keyboard zorgt daar een beetje voor. Je kunt deze echter ook op iets als een Raindesign mStand zetten (een aantal doet dat al) of gewoon een monitor-arm gebruiken en deze met een tablethouder uitrusten (zoals je dat ook bij een laptop doet).
Op zoek naar edge cases? In het algemeen is een extern scherm, met een goed keyboard ergonomischer dan een setup op een klein scherm waar je weinig controle over de stand van het scherm hebt.
Het is geen 12" maar 11" of 12.9". Dat 12" hebben we alleen bij de Apple laptops gehad. Zoals hierboven al uitgelegd is het lang niet altijd een probleem. Zowel een 11" als 12.9" leveren een hele grote terminal op. Op mijn iPad heb ik een grotere terminal dan op mijn laptop. Je hebt qua terminal nou eenmaal niet zo superveel nodig. Bovendien helpt het ook enorm als je niet alle opties die je ontwikkeltool kent in beeld zet. dat leidt enorm af.

Dit zal, net als dual of triple screens, niet voor iedereen zo handig werken. Dat betekent echter niet dat het helemaal niet werkt/kan of dom is om te doen. Vandaar ook dat zei dat als je die vraag stelt je misschien ook wel eens een "ja" als antwoord zou kunnen krijgen.
Ik heb geen zin om cosntant 12.9 inch te typen vandaar dat ik gewoon 12 typ. Die ene inch doet bar weinig. Denk dat je probeert zaken goed te praten wat ik toch echt in de praktijk niet terug zie. Maargoed dat staat open ter discussie en is persoonlijk. Ik stel je de vraag. Hoe vaak zie jij de workflow die jij beschrijft? Ik heb het werkelijk waar nog nooit gezien.
Dat heeft, denk ik, niet zo zeer te maken met performance. Vroeger kwam je op een bepaalde tijd op kantoor, ging je aan je bureau zitten, deed je je werk en aan het eind van de middag ging je weer naar huis. Die manier van werken is in de afgelopen 10 jaar bij steeds meer bedrijven gaan sneuvelen. Je ziet dat men een andere soort inrichting van het kantoor kiest met als gevolg dat je ineens overal werkplekjes hebt. Ook vanuit een andere locatie werken is opgekomen in die periode. Een desktop machine past daar niet meer in, een laptop en een tablet wel. Voordeel voor de baas: besparen op dure kantoorruimte omdat mensen ineens elders konden werken. De eerste laptopprojecten bij diverse universiteiten waren er ook op gericht om te besparen op studieruimtes. Studenten konden immers met een laptop en wifi op de gehele campus werken. Heel veel ruimtes zijn op deze manier wegbezuinigd. Dit betrof overigens veelal projecten bij studenten IO, werktuigbouwkunde, etc. De software die zij gebruikten stelde toch behoorlijk wat eisen aan de laptop qua performance.
Dat de manier van werken is veranderd klopt maar ik zie dat zelf niet als de reden. Zelf was ik altijd alsnog een desktop persoon puur vanwege de performance die het biedt over een laptop, dat gat is bijna volledig overbrugt ondertussen tot het niveau dat ik zelf geen desktops meer koop. De performance gap was hier vroeger gewoon veel groter bij. Voor development misschien minder een factor. Voor meer grafische gerichte taken heeft dit wel veel uitgemaakt. Qua werktuigbouwkunde etc heb ik te weinig kennis om over de werkcultuur te spreken etc dus dat doe ik dan ook niet. Ik spreek nu puur over digitale productie (web, film, motion, 3D, VR, AR etc).
JIj gaat er dus vanuit dat alle developers remove werken. Binnen mijn kant van de industrie is dat zeer zeldzaam
Absoluut niet. Het is 1 van de vele manieren waarop je development kunt doen. Wat echter momenteel wel gaande is, is een hoge mate van automatisering binnen ontwikkeling. De ontwikkelaar maakt een wijziging, pushed deze in een branch en vervolgens wordt er een complete keten getriggerd die bouwt, test en uitrolt. Daarom zie je ook groten als Gitlab en Github hun software steeds verder ontwikkelen mbt integratie met allerlei bouw- en testsystemen.

De manier waarop er ontwikkelt wordt veranderd en daardoor veranderen ook de eisen die worden gesteld aan de tooling (zowel hardware als software) die gebruikt wordt. En juist dat zorgt er dan weer voor dat devices als Chromebooks en iPads interessanter worden en mensen die ook steeds meer gaan gebruiken.
Laptops kunnen toch vaker beter overweg met randapparatuur en extra schermen.
Dat kunnen Chromebooks en iPads ook wel. Geen van de devices is echter ergonomisch en dat was het hele punt. Je zult in alle gevallen iets moeten doen om het ergonomisch te krijgen. Vraag het je arbodienst eens.
Op zoek naar edge cases? In het algemeen is een extern scherm, met een goed keyboard ergonomischer dan een setup op een klein scherm waar je weinig controle over de stand van het scherm hebt.
Spreek voor jezelf ;) Dit is geen edge case. Er zijn legio mensen die echt moeite hebben met meer dan 1 scherm en/of een groot scherm (27" of groter). De mens heeft beperkingen op gebied van de hoeveelheid informatie die hij of zij kan verwerken. Je zou het niet verwachten maar er komt echt meer bij zo'n computer kijken dan je denkt.

Controle van de stand van het scherm is iets wat bepaald wordt door de standaard die meegeleverd wordt en de mogelijkheid om het scherm op een vesa mount te kunnen aansluiten. Van veel schermen is de standaard nogal meh, vrij overduidelijk dat ze pas bij de standaard kwamen toen 90~99% van het budget voor het scherm al verbruikt was. De hoogte is weliswaar in te stellen maar desondanks moeten schermen veelal nog op verhogingen worden gezet omdat ze niet hoog genoeg kunnen. Kantelen en draaien van een scherm is vaak ook beperkt. Met een monitor-arm heb je net even wat meer bewegingsmogelijkheden waardoor je het scherm op de juiste plek krijgt. Deze worden dan ook veelvuldig in het bedrijfsleven gebruikt. Net als boeken, pakken printpapier en notitieblokken want daarmee valt ook prima een scherm op te hogen.

De grootte van het scherm is in deze irrelevant. Je moet het scherm op ooghoogte en de juiste afstand van je vandaan hebben staan. Hoe je dat doet mag je zelf weten. Een 12" scherm kan dus prima even ergonomisch zijn als een 27" scherm.
Hoe vaak zie jij de workflow die jij beschrijft? Ik heb het werkelijk waar nog nooit gezien.
Dagelijks. Ik werk bij een bedrijf waar ze deze werkwijze hanteren en dat is niet zo heel raar want inmiddels werkt een groot deel van de programmeerwereld zo (waaronder ook grote bedrijven als Google en Facebook). Je eigen werkstation wordt steeds minder belangrijk waardoor het ineens mogelijk is om te werken vanaf dingen als een Chromebook of de hier besproken iPad Pro. Op internet vindt je ook veel informatie hierover, er zijn zat mensen die hun werkwijze delen. Ook genoeg boeken over te vinden trouwens.
Daarnaast heb ik ook bij 2 andere bedrijven gewerkt die remote desktops aanbieden aan bedrijven waaronder ook bedrijven die veelvuldig met 3D CAD e.d. bezig zijn. In de wetenschappelijke wereld is het ook doodnormaal. Laptops en ook desktops zijn daar vaak te slap om echt mee te rekenen dus gebruiken ze een rekencluster. Daarmee kan via ssh + X11 of RDP/Citrix verbinding mee worden gemaakt waarna de rest op het rekencluster gebeurd. Sommige apps hebben hier zelfs ondersteuning voor (Apple had dat vroeger ook met xGrid).

We hebben zelfs diverse termen op dit vlak: server based computing, distributed computing, thin client/fat server, continuous integration/development/deployment, etc.

Houdt er ook rekening mee dat werken met tools als vim en emacs nog iets is wat stamt uit de begintijdperk van computers. Dit waren zo'n beetje de eerste uitgebreide programmeertools. Veel mensen hebben daar het nodige aan kennis en muscle memory van opgebouwd. Als je ontwikkelaars uit bijv. het BSD wereldje tegenkomt dan is het niet ongewoon dat die met vim/emacs werken. Vim staat zelfs in de top 5 van de Stack Overflow 2019 survey wat betreft development environments. Daar zul je ook zien dat het komt door het gebruik van andere tools zoals Docker.
In welke development richting praat je dan? Binnen de meer website, webapp, mobile app richtingen zie ik dit nog niet terug. Maar dit is dan natuurlijk een totaal andere richting dan bijvoorbeeld oplossingen voor data systemen etc (Waar ik dan weer bar weinig over weet op zaken als het bestaan van Docker en kubernetes na omdat ik aan de branding van Docker gewerkt heb :D).
Grappig dat je dat zegt want normaliter denkt iedereen juist meteen aan websites, webapps en dat soort zaken. Het kan hier echter om iedere development richting gaan, het is niet voorbehouden aan een bepaalde richting.
Ik beroordeel puur op de requests van alle werknemers als wat zij vragen om hun werk te doen. Wij hebben daarin vrije keus. Ik heb dan 1 laptop en 1 groot ultrawide scherm. Maar de meesten vragen om 2 apparte schermen, developers 100% die setup, designers half half).
Dat is bij ons niet anders en dat hebben we ook niet zelf verzonnen. Dit is gewoon heel goed afgekeken van vele andere bedrijven die ook al zo werken. Het is echter wel wat ingeperkt, je kunt niet zomaar alles aanschaffen. Als jij een goede use case kunt neerpennen voor een iPad only programmeer setup dan vinden ze het best. Je ziet dan ook een mix van apparaten en operating systems op kantoor.
Merk dit niet dat laptops en desktops te zwak zijn voor 3D werk. Maar alles wat ik gebruik is ook vaak GPU accelerated.
Yep en dat kun je tegenwoordig dus ook met virtualisatie en remote desktop oplossingen voor elkaar krijgen. Kun je een nog veel dikkere GPU gebruiken dan in je laptop zit en dat is soms heel voordelig.
Maar dit staat een beetje los van aan de origin van de discussie, mijn punt was dat de Ipad pro geen valide tool is voor het grootste gedeelte vanwege de combi van missende software, missende performance in een flink aantal workflows en ook enigzins ergonomie. Je komt er verder mee dan 4 jaar terug, dat staat buiten kijf. Maar als het echt zo revolutionair was dan had Apple meer haast gemaakt om dit te pushen zoals zij in het verleden meerdere malen hebben gedaan. Prima spul als je geen specialistische software hoeft te draaien verder.
Niet heel erg veel los van de origin. Het tegenargument van mij was nou juist dat de iPad Pro het prima kan zijn net als ieder ander device. Het ligt gewoon aan hoe je dingen hebt ingericht en wat je zelf fijn vindt om te gebruiken. Technisch zijn er eigenlijk helemaal geen limieten.
Apple zal dit echter nooit pushen, dat doen ze met vrijwel geen enkele zakelijke toepassing. Het zit een beetje vast op videobewerking en AR maar dan zit je ook al snel in het domein van de Mac Pro. Misschien dat hun samenwerking met o.a. IBM hierin nog wat oplevert.
Blijkbaar dringt het maar moeilijk tot je door (of misschien is het te moeilijk?), maar Anandtech heeft het wel degelijk over pure performance, ik post nog maar eens de link: https://images.anandtech....c2006-global-overview.png , misschien kijk je nu toch eens wat beter?

Grappig hoe je via Qualcomm, dat met zijn SoCs bijlange niet het niveau haalt Apple cores, en Windows, het X86 product bij uitstek dat nooit succesvol was op ARM, probeert aan te tonen dat Apple's ARM hardware niet het niveau van X86 zou halen...

Je slaagt er blijkbaar niet in verder te kijken dan het voorbijgestreefde en decennia oude cliché van CISC/ARM. We zijn 2020. Volgend jaar begint Apple wellicht X86 te dumpen...

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 30 mei 2020 22:28]

Wat een chaotische argumentatie:
- eerst heb je het weer over performance per watt (de grafiek waar ik naar verwijs gaat daar helemaal niet over)
- dan besef je wellicht dat dit naast de kwestie is en ga je dan toch maar (met dubieuze argumenten) de benchmark in twijfel trekken, terwijl die benchmark door de auteur van de artikels op Anandtech net gekozen is om cross-platform prestaties te kunnen vergelijken. Blijkbaar zijn alleen de benchmarks die jouw mening onderbouwen goede benchmarks :) .
En dan probeer je de kromme parallel met Intel/qualcomm/Windows te verantwoorden als een goede vergelijking (terwijl je voorbijgaat aan het feit dat de qualcomm processor significant minder snel is dan de Apple SoCs, zoals Anandtech aantoont) om te eindigen met het argument dat Apple’s OS anders is want “beter geoptimaliseerd voor de hardware”.

Tja, je weet het allemaal niet meer zo goed vrees ik. Het was wellicht makkelijker in de tijd van DOS en een 32 bit 8086 processor?
Alleen benchmarks die je eigen bias bevestigen als geldig aanvaarden.
Peren met peren vergelijken om iets over appels te zeggen.
Real life tests die wél de processor betreffen waar we het over hebben naast je neerleggen omdat de resultaten niet in je wereldbeeld passen.

Zo te horen heb je zelfs nog nooit een iPad Pro gebruikt (dat is beneden je stand al “professionele designer”), dus je hebt duidelijk geen idee. Je gaat echt wel tot het uiterste om je oogkleppen niet af te moeten zetten.

Ik zou je aanraden ze dringend af te zetten, volgend jaar komt er een jonkie je job inpikken!
Grappig, als Geekbench aantoont dat de AX12 sneller is dan een i5 of i7, zijn de resultaten voor jou niet geldig, maar dan kom je zelf met een Geekbench score van een Qualcomm processor om aan te tonen dat... geen idee, eigenlijk, je argumenten zijn absurd geworden.
Geef t maar op. Ik heb hem maar gelijk gegeven want werd helemaal gek van hem. Bij mij probeerde die ook te beslissen wie er volgens hem wel of geen Pro is en ik ben blijkbaar geen professional.En omdat ik geen After Effects gebruik is mijn werk niet zo moeilijk is. Lekker laten en hem gelijk geven is t beste dat je an doen. Wij zijn allemaal Hobbyisten en hij is de enige Pro op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 31 mei 2020 12:14]

Qua processing snelheid komt de iPad Pro geloof ik beter uit de test dan de MacBook Pro.
Het probleem met je stelling is dat je ze niet onderbouwt. De iPad blijkt soms evenzeer sneller dan intel of Ryzen processoren in andere benchmarks dan geekbench: https://www.anandtech.com...ipad-pro-11-inch-review/5

En in de praktijk lijkt de iPad Pro wel degelijk zo snel als de Geekbench scores uitwijzen. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.laptopmag.com...ew-ipad-pro-2018-129-inch.
De iPad met A12x blijkt in deze praktische tests (veel) meer dan dubbel zo snel als devices met een quad-core i5 of i7...

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 30 mei 2020 11:09]

Dank voor die nuttige toevoeging. Waarom Tweakers wel schrijft
Het is een enorm snelle soc, ook als je hem naast een nieuwe Surfacebook zet.
maar niets doet om dat te onderbouwen is me een raadsel.
Het probleem met je stelling is dat je ze niet onderbouwt. De iPad blijkt soms evenzeer sneller dan intel of Ryzen processoren in andere benchmarks dan geekbench: https://www.anandtech.com...ipad-pro-11-inch-review/5
Kraken 1.1 is niet de praktijk, zelfde reden als Geekbench. en kan net zo goed omgedraaid worden zoals je zelf in jouw eigen bron ziet met Tabletmark waarbij x86 machines weer dubbel zo snel zijn. Selectief shoppen much?

Daarna nog een webview benchmark, webview is een mobile optimized platform voor webapps.

Conclusie: je haalt allemaal mobile first benchmarks aan en ziet dit als bewijs dat het daadwerkelijk sneller is terwijl dit appels met peren vergelijken is. Begrijpenlijk, deze machines draaien niet dezelfde besturings systemen en doen niet alles op dezelfde manier, je kan het enorm snel 1 kant op laten vallen gebasseerd op methode van testen. Helaas belichten review sites dit ook niet toe. Zorgt voor akelig meer clicks als je iets "Revolutionairs" pushed natuurlijk. Of denk je nou echt dat een IPad pro CPU een AMD Ryzen 8core kan verslaan? Dit doet het namelijk wel volgens Geekbench. Meer over dit onderwerk:

https://www.eetimes.com/n...ves-tests-but-adds-bias/#
En in de praktijk lijkt de iPad Pro wel degelijk zo snel als de Geekbench scores uitwijzen. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.laptopmag.com...ew-ipad-pro-2018-129-inch.
De iPad met A12x blijkt in deze praktische tests (veel) meer dan dubbel zo snel als devices met een quad-core i5 of i7...
Adobe Rush, optimized voor mobile, Adobe LIghtroom, ze vergelijken de mobile versie op Ipad met de desktop versie op windows. Oftewel appels met peren. Ik raadt je aan om Laptopmag niet als valide source te zien met hun slecht zij laptops in general reviewen.
Tja, mobile first, is dat niet het nieuwe professionele werken? Wat is er mis met x86, dat het blijkbaar niet kan ijveren met een mobiel platform? Ik heb opzettelijk ook verwezen naar benchmarks die niet altijd de iPad als snelste aanwijzen. Blijkbaar ben jij wel selectief in welke testen je kiest om aan te tonen dat x86 toch nog sneller is?

Blijkbaar heb je probleem met vergelijkingen waarbij hetzelfde gebeurt op een mobiel platform als op desktop software, met software aangepast voor het mobiele platform? Wat wil je nu zeggen? Dat praktische tests waar een iPad veel sneller is, niet geldig is omdat het geen x86 software betreft? So What, in bepaalde gevallen doet hij dus net het zelfde een heel stuk sneller... Je leeft blijkbaar in het verleden en je ziet niet onder ogen wat er aan het gebeuren is: ARM dreigt x86 te overvleugelen. Blijkbaar zijn tests die dat aantonen voor jou "ongeldig"?

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 30 mei 2020 15:48]

Omdat het mes aan beide kanten snijdt? ARM kan flink snel zijn op bepaalde gebieden, ook flink sloom op andere. Maar je kan niet de performance 1 op 1 met elkaar vergelijken omdat de isnteek van wat je in dit geval benchmarked een vertekened beeld geeft. Dit is ook het probleem dat bar weinig applicaties daadwerkelijk dezelfde feature sets hebben ondelring op de platforms. Er is bijvoorbeeld geen Adobe After Effects op IOS dus je kan het niet daadwerkelijk meten. Er is wel een Photoshop maar die kan niet hetzelfde als de destkop versie. Adobe Lightroom op IOS rendered misschien sneller maar kan fors minder (en rendered dus minder) dan de desktop versie. Hoe wil jij dit dan aankaarten als valide vergelijking? Zolang de functies, quality settings, mogelijkheden niet identiek zijn kan jij niet in een benchmark stellen dat platform 1 sneller is dan platform 2 of andersom.

ARM maakt sprongen maar x86 overvleugelen? Denk eerder dat ze naast elkaar gaan staan qua performance maar X86 chips groter blijven qua chip die formaat vanwege alle legacy zooi dat er nog aanwezig is. De insteek origineel voor ARM was efficientie en een lagere powerdraw (RISC) x86 is een CISC architectuur met de jaren is dit wel dichter bij elkaar gaan liggen. Maar X86 in in vele gevallen breder dan ARM nogsteeds. Maar geen zin om hele verhalen neer te gaan plempen hier op een zaterdag middag. Deze discussie in depth uitgevoerd al meerdere malen met de achterliggende stof en kan je terug vinden in threads als deze https://www.reddit.com/r/...still_do_better_than_arm/
Dit is ook het probleem dat bar weinig applicaties daadwerkelijk dezelfde feature sets hebben ondelring op de platforms.
Hoezo is dat een probleem? Bijna alle applicaties die je noemt hebben overeenkomsten met elkaar en zijn derhalve dan ook vergelijkbaar. Bovendien kun je ook prima op dit niveau vergelijken als er geen feature gelijkheid is, immers iets als "er is geen feature gelijkheid" of "dit kan hij niet" zijn ook gewoon conclusies. In dit geval zijn het juist de zaken die je wilt weten omdat er inmiddels heel veel mensen kijken of iets als een iPad hun desktop/laptop kan vervangen. Dan zul je echt alle plus en minpunten moeten checken en benoemen.

De review hier begint niet voor niets met de vergelijking of de iPad Pro een laptopvervanger kan zijn ;)

Overigens gaat het hier om iPadOS en niet om iOS. Daar zit qua feature set een behoorlijk verschil tussen.
Hoezo is dat een probleem? Bijna alle applicaties die je noemt hebben overeenkomsten met elkaar en zijn derhalve dan ook vergelijkbaar. Bovendien kun je ook prima op dit niveau vergelijken als er geen feature gelijkheid is
Waarom dat niet kan? Lightroom for IOS heeft bijvoorbeeld gelimiteerde lens correctie algoritmes en profielen. Laat dit nou net 1 van de zwaardere taken zijn bij de foto rendering om dit op de hoogste kwaliteit te doen en dus performance kost. De rendering binnen lightroom voor IOS is dus minder zwaar dan dat voor desktop varianten. Je kan pas vergelijken als de render kwaliteit, de taken binnen deze rendering sequence etc allemaal hetzelfde zijn. Dat is het nu niet. Voor Premiere Rush wat door laptopmag getest werd is het een zwaar geoptimaliseerd stukje app voor ARM based apparaten. WIl je Premiere gebruiken op x86 gebruik je Premiere Pro.

IpadOS is qua codebase gewoon IOS. Dat de interface fors uitgebreider is en er meer opties zijn voor de Ipads maakt het niet opeens een ander OS. Dat is het namelijk niet.
Waarom dat niet kan?
Dat is niet de vraag ;) De vraag is waarom "het kan niet" geen conclusie kan zijn en waarom dat er überhaupt iets niet mogelijk is nou een probleem is voor de vergelijking. Het hele idee van een vergelijking is immers kijken wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Zoals @Some12 je ook al vertelt: het gaat om wat je er in de praktijk mee doet, niet om de rauwe FLOPS.

De rest van je verhaal is totaal irrelevant. Het gaat niet om de vergelijking van een specifieke tool.
IpadOS is qua codebase gewoon IOS. Dat de interface fors uitgebreider is en er meer opties zijn voor de Ipads maakt het niet opeens een ander OS. Dat is het namelijk niet.
Dat is pertinent onjuist. De codebase en feature set is zo ver uit elkaar komen te staan dat Apple heeft besloten om de twee verschillende werelden van elkaar af te splitsen in 2 nieuwe OS's: iOS en iPadOS. Deze twee systemen delen net zoveel features als dat ze met macOS, tvOS en watchOS delen. Weinig. Het zijn allemaal op zichzelf staande operating systems.

Daarnaast is er ook geen forse uitbreiding van de interface geweest. De verschillen zitten onder de motorkap en gaan veel verder dan domweg de interface. Als je een beetje weet hoe software in elkaar steekt dan is wat ik vertel ook niks nieuws.
Dat is niet de vraag ;) De vraag is waarom "het kan niet" geen conclusie kan zijn en waarom dat er überhaupt iets niet mogelijk is nou een probleem is voor de vergelijking. Het hele idee van een vergelijking is immers kijken wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Zoals @Some12 je ook al vertelt: het gaat om wat je er in de praktijk mee doet, niet om de rauwe FLOPS.

De rest van je verhaal is totaal irrelevant. Het gaat niet om de vergelijking van een specifieke tool.
Het is weldegelijk een vergelijking om meerdere redenen, in de huidige professionele werk setups is uitwisseling tussen software veelal een vereiste, alternatieve software is vaak alleen in dat opzich al geen optie en de software dat er wel is doet niet precies hetzelfde dus het is dan nogal snel appels met peren vergelijken. Ik heb nergens neergezet dat het alleen exclusief oer rauwe FLOPS gaat. DIt is een beetje als stellen dat voor bijvoorbeeld creatieve mensen LInux een prima alternatief is want je kan er GIMP op draaien en dat doet grofweg zo op papier soortgelijke functies als wat Photoshop voor WIndows en MacOS doet. Dat is dus in de praktijk gewoon niet kloppend en jouw eerder stelling klopt op een soortgelijke manier niet.
Dat is pertinent onjuist. De codebase en feature set is zo ver uit elkaar komen te staan dat Apple heeft besloten om de twee verschillende werelden van elkaar af te splitsen in 2 nieuwe OS's: iOS en iPadOS. Deze twee systemen delen net zoveel features als dat ze met macOS, tvOS en watchOS delen. Weinig. Het zijn allemaal op zichzelf staande operating systems.
Dit klopt niet, al deze OS-en liggen relatief dicht bij elkaar maar IOS en IPad IOS liggen zeer dicht bij elkaar. Kernel, logic staat los van features. Het grondwerk waar de features op gebouwd zijn stammen van dezelfde oorsprong.
Daarnaast is er ook geen forse uitbreiding van de interface geweest. De verschillen zitten onder de motorkap en gaan veel verder dan domweg de interface. Als je een beetje weet hoe software in elkaar steekt dan is wat ik vertel ook niks nieuws.
Het oorspronkelijke IOS voor IPad's lag itnerface technisch zeer dicht bij die van de Iphone varianten. Dus om nou te zeggen dat dit niet grondig een rework heeft gehad klopt niet. Verder ontken ik nergen dat er geen werk onder motorkap gedaan is om het verder te optimaliseren en heeft ook bar weinig met dit onderwerp te maken imo.
Het is weldegelijk een vergelijking om meerdere redenen, in de huidige professionele werk setups is uitwisseling tussen software veelal een vereiste, alternatieve software is vaak alleen in dat opzich al geen optie en de software dat er wel is doet niet precies hetzelfde dus het is dan nogal snel appels met peren vergelijken.
Je kunt zo hoog en laag springen als je wilt maar we hebben een woordenboek waarin je de betekenis van het woord "vergelijking" in kunt opzoeken. Daar staat toch echt iets heel anders dan in jouw reacties.
Dit klopt niet, al deze OS-en liggen relatief dicht bij elkaar maar IOS en IPad IOS liggen zeer dicht bij elkaar. Kernel, logic staat los van features. Het grondwerk waar de features op gebouwd zijn stammen van dezelfde oorsprong.
Wat je hier neerzet klopt inderdaad niet. Het grondwerk waar alles vandaan komt is macOS, of wat specifieker dingen als Darwin. Apple past de verschillende operating systems aan op de apparaten waar het op komt te draaien. Ze hebben dingen gemeen maar verschillen enorm. Daarom kun je ze niet met elkaar gelijkstellen.
Het oorspronkelijke IOS voor IPad's lag itnerface technisch zeer dicht bij die van de Iphone varianten. Dus om nou te zeggen dat dit niet grondig een rework heeft gehad klopt niet.
Dan ben ik reuze benieuwd naar jouw definitie van interface want ik denk dat die totaal anders is dan die van de rest van de software wereld. Een operating system en ieder ander stuk software bestaat namelijk uit meer dan alleen maar de interface.
[quote]Je kunt zo hoog en laag springen als je wilt maar we hebben een woordenboek waarin je de betekenis van het woord "vergelijking" in kunt opzoeken. Daar staat toch echt iets heel anders dan in jouw reacties.[quote]
Ik wees jouw erop dat er appels met peren vergeleken worden oorspronkelijk in dit draadje en dat dit niet klopt om het bestaans rechts als de Ipad Pro op te valideren. Daarna haal je er van alles bij wat in de praktijk helemaal niet werkt?
Wat je hier neerzet klopt inderdaad niet. Het grondwerk waar alles vandaan komt is macOS, of wat specifieker dingen als Darwin. Apple past de verschillende operating systems aan op de apparaten waar het op komt te draaien. Ze hebben dingen gemeen maar verschillen enorm. Daarom kun je ze niet met elkaar gelijkstellen.
Ben ik het verre nie tmee eens en is puur jouw interpretatie. IpadOS is regelrecht voortgevloied uit het originele IOS.

"iPadOS is a mobile operating system created and developed by Apple Inc. for its iPad line of tablet computers. The successor of iOS 12 on iPad, it was announced at the company's 2019 Worldwide Developers Conference (WWDC),[8] as a derivation from iOS but with a greater emphasis on multitasking. It was released in September 2019."

"To emphasize the different feature set available on the iPad, and to signal their intention to develop the platforms in divergent directions, at WWDC 2019 Apple announced that the variant of iOS that runs on the iPad would be rebranded as "iPadOS". The new naming strategy began with iPadOS 13.1, in 2019.[8]"To emphasize the different feature set available on the iPad, and to signal their intention to develop the platforms in divergent directions, at WWDC 2019 Apple announced that the variant of iOS that runs on the iPad would be rebranded as "iPadOS". The new naming strategy began with iPadOS 13.1, in 2019.[8]

https://en.wikipedia.org/wiki/IPadOS
Dan ben ik reuze benieuwd naar jouw definitie van interface want ik denk dat die totaal anders is dan die van de rest van de software wereld. Een operating system en ieder ander stuk software bestaat namelijk uit meer dan alleen maar de interface.
Volgens mij begrijp jij niet wat ik heb getypt. Maargoed. Dat kan je zelf nog een keer terug lezen
IpadOS is qua codebase gewoon IOS. Dat de interface fors uitgebreider is en er meer opties zijn voor de Ipads maakt het niet opeens een ander OS. Dat is het namelijk niet.
Technologisch gezien heb je gelijk, maar van een eindgebruiker standpunt, werkt iPad OS anders dan op een iPhone.

Dat iets anders werkt mbt. mens-computer-interactie is voor mensen die een product willen aanschaffen erg ingrijpend. Een iPad is ineens geen grote iPhone, maar een multitasking device.
Bepaalde testen (en het zijn geen benchmarks) waar ik naar verwees doen net hetzelfde op twee platformen, en de iPad Pro blijkt vele malen sneller dan een i5 of een i7. Je hebt er blijkbaar moeite mee dat in te zien, en dus ga je maar een "feature set" vergelijking doen tussen de Adobe versies. Een feature vergelijking is geen performance vergelijking. Adobe is nog volop bezig de feature set op iPadOS te vervolledigen. Ik vergelijk apples met apples, en jij begint over peren...
Ik heb al aangegeven dat het niet hetzelfde is op beide platformen in het geval van lightroom en Premiere Rush is een puur mobiel geoptimaliseerd platform. Beetje vergelijkbaar met je eerdere Anandtech artikel waar Geekbench zeer goed scoort maar dan Tabletmark zeer slecht. Dat gebeurt hier ook.

Lightroom doet nog niet eens de helft van de desktop versie, natuurlijk gaat renderen dan sneller in vergelijking met een ander platform. Verder maak je gewoon een aanname betreft de feature set. Heb je wel een Adobe subscription en het zelf daadwerkelijk gebruikt?

Selectief shoppen dus.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 mei 2020 16:22]

Wat het doet in Lightroom, doet het op een iPad sneller dan een desktop versie op een potente i5 of i7. En dan kom jij af met "ja maar de desktop versie kan meer". Dat is een discussie over de functionaliteiten in Lightroom, niet over de performance van een processor... Je vergist je van onderwerp.
next! eerst was het alleen de i5U mobile processors, nu is het een desktop i7 minder snel als de nieuwste A13 chip van apple, dat is dus volledig onzin dat diee sneller is als een i7 van 2020, puur onzin.
jaah, de i7 van 5 jaar gelden is minder snel dan de apple A13, maar niet de van 2020. de i7 laptop en desktop zijn nog altijd sneller dan die van de Apple A13 soc.

daarbij vergeet je dat IOS apps en de hardware, zelfs de soc A13 is een light versie, van de Volledige support van alles wat een processor te bieden heeft,
- soc bied geen support voor: SSE1 SSE2 SSE3 SSE4 instructie sets
-ios apps zijn niet te vergelijken met OSX apps, ze gebruiken niet de volledige API.

dit zijn geen pro apps zoals op os x.

de ipad een gewoon een light versie in alles, leuk dat ze nu apps maken van ipad, maar kom niet met smoesjes dat ie sneller is, kom niet dat verhalen dat ze zo genaamd pro apps hebben.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 31 mei 2020 09:10]

Ik weet niet wat jij “pro apps” noemt, maar er zijn diverse toepassingen op de iPad die door professionals gebruikt worden, voor allerlei soorten gebruik. Wat beeldverwerking betreft is Lightroom daarbij wellicht niet het beste voorbeeld omdat Adobe pas sinds 2 jaar bezig is om de volledige functionaliteit van de Creative Suite op de mobiele versie te zetten. Niettemin is de beschikbare functionaliteit al zeer uitgebreid en voor veel toepassingen ruim voldoende.

Mensen die echt professioneel mobile-first of zelfs mobile-only zijn met bvb fotografie, gebruiken overigens meestal andere software zoals Affinity, dat niet zoals Adobe vasthangt aan een immense desktop legacy.

Wat de SoCs betreft, moet een A13 snelle core qua prestaties niet onderdoen voor de snellere desktop cores van AMD en Intel, zoals in het uitgebreide artikel van Anandtech over de A13 wordt aangetoond en uitgelegd. Het gaat hier om de per core prestatie, niet over de prestatie van de ganse SoC - een iPhone SoC heeft uiteindelijk minder (snelle) cores en werkt binnen een veel beperkter power en warmtebudget. Niemand beweert dat een Axx sneller is dan de high end desktop processoren van AMD en Intel. Wel is aangetoond dat Apple qua pure power van hun cores kan wedijveren en dat ze dus het materiaal in handen hebben om een potente (desnoods desktop) processor te maken. Wat er naar verluidt dus ook staat aan te komen.

Met mobiele laptop processors (quad core i5 of i7 processoren in de klasse van 15-45 Watt) kan een SoC als de A12X wel gemakkelijk mee, dwz hij is vaak sneller. Dat blijkt niet alleen uit diverse benchmarks, ook praktische tests wijzen dat uit.
Het punt is niet zozeer hoeveel rauwe FLOPS je uit die SoC kan trekken, maar wat je er in de praktijk mee kan bereiken.
Door pro krijg je het idee dat je er ook zware videobewerking op kan doen of iets in die trant.
En dat klopt ook wel degelijk. Ik heb een 10.5 iPad pro en daar kun je al behoorlijk wat werk op verplaatsen op het gebied van 4K editting.

Ook software als Photoshop heeft een enorm palet aan bewerkingen wat het kan doen op enorme bestanden (check de adobe demo maar eens).

De twee apparaten hebben eigenlijk een andere doelgroep. Het is een tablet met laptop mogelijkheden of een volledige laptop.

Voor forenzen is de iPad een stuk handiger kan ik me zo voorstellen.
Thanks voor de praktijk voorbeeld.

Ik doe 4k editing op een desktop want merk dat de surface book 2 het met moeite trekt. (4k beelden direct uit de Fuji 10bit)

Ik denk dat een iPad Pro voor studenten of mensen die een MacBook Air willen kopen dat de iPad Pro dan ook een goede overweging kan zijn.
Ik weet niet hoe het zit met 10 bit (want bandbreedte) maar doe editting op de iPad met meerdere 4K streams vanaf iPhone 11 pro. Geen enkel probleem.

Voor het echte werk (kleur correcties en multiple stacks) gebruik ik uiteindelijk FCPX op een macbook pro, maar dat kan gestart worden vanuit iMovie voor een grove layout/storyline op mn iPad.
Ik ken diverse proffotografen die een iPad Pro op locatie gebruiken. Volgens die definitie kan je stellen dat het een pro apparaat is. En ook nog diverse klanten van me die het zakelijk gebruiken, i.p.v. een laptop. Ook pro dus.
Thanks voor de uitleg.
Misschien te voorbarig in mijn conclusie.
De Ipad pro is wel de Pro Tablet. Je kunt er op videobewerken, audio en algemen productivity is gewoon goed geregeld. Ik ben nogal anti apple, maar ik heb toch een ipad pro die ik naast mijn cad werkstation gebruik om tekeningen te controleren, 3d modellen bekijken en dat soort dingen.
Thanks voor de uitleg.

Die 3D modellen kan je daar dan ook direct aanpassingen op doen middels de iPad?
Traag laden is beter voor je batterij. Helemaal met dit soort batterijen moet je geen snel laden willen. Je helpt in no-time je accu naar de klote. Maar dat snappen jullie van Tweakers niet.

Ga eens op een gedegen accu cursus. Voor mijn werk te veel gedaan. Snel laden is gewoon je accu vermoorden.
Snel laden is geen probleem.. maar het moet wel intelligent gebeuren. Dus de temperatuur mag niet te hoog worden. Ook is het laden van de laatste 20% vrij dodelijk. Voor dat stukje worden de hoogste spanningen en stromen gebruikt, hier krijg je slijtage van.

Voorbeeldje is je telefoon 's nachts aan de lader, na een uur is deze vol. Daarna zakt het terug naar 99% waarop de lader weer vol vermogen levert om dat laatste %je weer bij te laden. En dat 20x per nacht.

Gelukkig kunnen telefoons tegenwoordig ook hier intelligent laden. Ze doen dat door niet direct naar 100% te laden maar dat te doen net voor je wakker wordt.

Heeft je telefoon dat niet, dan is het wellicht beter om een hele oude lader te gebruiken die slechts met 5 watt kan laden voor je nachtelijke oplaad sessies.
Anoniem: 498327
@JunkieVirus30 mei 2020 10:01
Klopt, als ik 2 toestellen vergelijk die ik veel gebruikte en ongeveer even oud zijn/even lang gebruikt zijn: 640XL en 950XL, dan is de accu in de 640XL nog prima, terwijl die van de 950XL nagenoeg dood is. De 640 had een 1A lader, de 950 een 3A lader.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 30 mei 2020 10:01]

O dus Apple doet dit om de consument te beschermen...behalve dat ze wel degelijk een snellader verkopen voor 50euro. Had het er dan uitgesloopt.
Dit doet Apple voor dezelfde reden als het gebruiken van een lightning kabel. Deze kabel is in alle opzichten inferieur aan de USB-C standaard maar daar verdienden ze niets mee.

Ik heb 1 USB-C lader voor alle devices, van telefoons tot laptops. Alles werkt.

Nu Apple nog. (Hoewel de geruchten omtrent de iPhone 12 weer een lightning poort noemen)
Ik snap echt niet waarom ze dit niet wat beter op de markt zetten. Geef men meer vrijheid in het installeren van software, dezelfde vrijheid zoals op een Macbook. Geef men bijvoorbeeld de keuze om MacOS te installeren in plaats van iPadOS. Het kan prima namelijk en het probleem met beperkte applicaties is dan ook opgelost. Je hebt dan een volwaardige computer binnen handbereik. Je kunt in ieder geval de consument of organisatie natuurlijk dan laten kiezen of ze echt een tablet willen of dat ze gewoon een volwaardig besturingsysteem willen.

Maargoed, voor nu toekomstverhaal. Ik zie er de meerwaarde van het huidige nieuwe model niet van in. Al helemaal niet voor 1500 euro.

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 30 mei 2020 06:49]

Inderdaad, de iPad Pro is veel te beperkt in toepassingen voor veel te hoge prijzen. De enige toepassing waar deze echt meerwaarde heeft is, is (mobiel)video bewerken. Voor de rest vind ik het een status apparaat.

Voor normale content consumptie, dus voor waarschijnlijk meer dan 95% van de kopers, zijn de gewone iPad of de Air meer dan voldoende. En alle andere dingen als tekstverwerken, internetten, etc. gaan veel beter op een laptop.
De gewone ipad of air hebben geen stereo speakers. Die zijn voor mij niet voldoende voor mediaconsumptie.

Niet dat ik dan voor een pro ga, het geeft meer aan hoe debiel het is dat enkel de pro stereo speakers heeft.
Dat is raar als ik op Google maar reviews zoek van de ipad air 2019 krijg alleen maar resultaten die claimen dat er stereo speakers inzitten.

Hieronder ga ik met dezelfde stelligheid reageren die ik opvang uit jou post:
voor media consumptie is mono geluid goed genoeg. Wil je genieten van media gooi dan aub de tablet uit het raam. Tablets zijn niet geschikt voor voor media consumptie.

Koop audio apparatuur van van medevoort en een setje tannoy speakers en richt je huis daar op in. Dan kan je pas van media genieten. Voor minder moet je het niet doen en raad ik iedereen af.
Klinkt een beetje raar, toch? Iedereen moet zelf weten hoe ze media consumeren.

Ik kijk nog graag op een oude Ipad Air (met speakers aan 1 zijde). Interesseert het me dat het geluid uit 1 kant komt? Geen ene malle moer. Zelfs al was er een echt stereo gevoel te krijgen van een tablet, ik zit toch zelden in de sweetspot om daar optimaal van te kunnen genieten. Het gaat mij om media te consumeren. Genieten van media doe ik wel op een andere manier (helaas niet op een fantastische van medevoort)
Kijk het zit zo: apple claimt dat ze stereo speakers hebben, maarrr, de speakers zitten aan 1 kant. Bij de normale ipad bijvoorbeeld, 2 speakers, links en rechts van de lightning poort. Dat noemt Apple stereo, is het natuurlijk niet. Je wilt en links, en rechts geluid.

Je kan mijn mening stellig vinden, dat mag, maar ieder persoon die je 2 tablets in de hand geeft om een video te kijken, 1tje met de speakers aan 1 kant, 1tje met de speakers aan 2 kanten, zal kiezen voor de tablet met de speakers aan 2 kanten. Dat heeft gewoonweg een natuurlijker geluid. We hebben onze oren ook niet beiden rechts op ons hoofd eh. Heeft een reden. Zelfs alle iphones hebben stereo speakers eh. Met een reden. Dit is gewoon slecht van apple, en dat hoeft niet verdedigd te worden. Dat mag gewoon vermeld worden. Krijg je niks van.
Of het stereo is hangt dus af van de orientatie van de tablet. Wat jij stereo noemt is dan weer mono als je hem in portrait modus houdt.
De iPad Pro heeft 4 speakers, en die ‘draaien’ mee met de orientatie.

Je hebt dus altijd stereo!
De meeste mensen kijken hun video's niet in portait eh. Moet ik dat uitleggen?
Maar de meeste mensen nemen wel video's op in portrait. :+
Ik snap wat je bedoelt, ik heb het op mijn tablet (geen iPad trouwens) en heb hetzelfde. Het mag dan welliswaar het stempel stereo hebben al klinkt het in landscape niet echt als stereo. Wanneer ik weer een tablet koop dan neem ik dit wel mee in het 'eisenlijstje'. :)
Je hebt 100% gelijk dat je tevreden bent met je speaker in de iPad Air, ongeacht welk jaar. Die is goed genoeg. Echter is de audio op zelfs de eerste iPad Pro enorm goed, waarschijnlijk door de 4 speakers.
Zelfs een speelfilm of muziek komt goed tot z’n recht. Ik was er wel van onder de indruk.
Vind het grappig hoe je over de mono speaker begint van de normale iPad, waar ik overigens minder last van heb ;), en niet het ongelamineerde scherm aankaart, waar ik me ontzettend aan irriteer :9
Oplossing. Koop een stereo bluetooth box van JBL en sluit die aan met bluetooth op je iPad.. Geweldig geluid heb je dan O-) :9
Dat vind ik nou niet echt een oplossing als ik op de bank een filmpje lig te kijken.

Plus, de normale ipad en air zouden gewoon stereo speakers moeten hebben. Ik raad het mensen af die tablets te kopen voor mediaconsumptie. Voelt namelijk altijd of je een oor verstopt hebt, omdat het geluid maar van 1 kant komt. Echt bijzonder zwak gedesigned van Apple. Iedere iphone heeft zelfs als jaren stereo speakers, ook de nieuwe SE, maar een ipad...

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 30 mei 2020 07:50]

Die stereo speakers zijn de reden geweest dat ik 4 jaar geleden een Pro gekocht heb. Maar Apple weet zelf ook wel dat het stereo geluid op de Pro heel goed is maar houdt dat bewust enkel voor de Pro. Net als dat ze bewust een te kort kabeltje en een trage lader erbij doen. In de hoop dat mensen toch meer uit gaan geven zodat Apple de spaarrekening nog verder kan vullen. Terwijl ze die rekening ook prima kunnen vullen als ze wat consumentvriendelijker zouden worden.
Gewoon MacOS touchscreen ondersteuning bieden en bij het installeren van de iPad Pro de mogelijkheid geven om te kizen voor MacOS of iPadOS. Ik denk dat ik dan wel redelijk wat sneller overtuigd zou zijn.
Precies wat nu eigenlijk de surface doet van ms.
Het feit blijft dat een van de grotere bedrijven op de markt op dat vlak juist 100 stappen achterloopt en dat is echt zo'n doodzonde. Want het product wat ze bieden is mooi, biedt meerwaarde voor sommigen echter is dit gewoon een struikelblok. Ik heb een tijdje iPad Pro in gebruik gehad en het is echt wel een mooi product, het biedt alleen veel te weinig, kan je beter bijlappen en een top of the box MacBook kopen :+
Dan zou ik gaan voor MacOS met de gui van ipados. Microsoft loopt al jaren te kliten met de tablet ondersteuning dat zou apple nooit willen.
Helemaal mee eens, al betwijfel ik of macOS al helemaal voor de ARM processor gereed is.
Het grootste struikelblok vind ik nog steeds die verplichte App Store en andere apps zijn niet toegestaan.
Gevolg: kan geen web development doen (PHP/Apache / MySQL) maar ook diverse andere apps zoals VirtualBox kun je niet installeren op een iPad Pro.
De bouwkwaliteit is gewoon top en ook voor media consumeren voldoet die prima, al vind th de prijs nogal over de top. Dus hou ik het voorlopig bij een Macbook Pro waar ik gewoon alles kan draaien wat ik wil (ja ook WIndows 10 en Ubuntu dankzij Virtual Box).
Ok. Het gaat over Apple en het woord 'status' valt weer.
Stop daar toch eens mee, het zegt volgens mij meer over degene die daar over begint dan over degene die het apparaat heeft.

Voor mijn werk reis ik veel (nu ff niet...maar dat is een ander verhaal) waarbij ik altijd mijn laptop mee moet slepen. Samen met kleding voor een dag of 3 of 4, kabels, opladers, toiletspullen etc. past dat nèt in een reis-/laptop rugzak. Een rolkoffer wil ik het liefst niet mee voor zo'n korte trip.

Als ik met deze iPad ruimte kan besparen en toch een goede 'laptop' mee kan nemen waar ik op kan werken zou dat voor mij helemaal prima zijn. Ik ben dan ook erg geïnteresseerd in de iPad.

In de zakelijke wereld is het niet zo relevant of er nu een laptop van € 1500 moet worden aangeschaft of een laptop vervanger van € 1500. En of je nu een Windows, Apple of wat voor een apparaat dan ook hebt heeft echt helemaal niets met status te maken.
Wat andere mensen vinden van op welk apparaat jij je werkt doet is misschien interessant op de middelbare school en universiteit maar daarna is dat allemaal niet zo relevant.
Dit dus.

Ik snap die redenering niet zo goed.
Ik zie bijvoorbeeld steeds meer mensen op Stella fietsen rijden, je kan echter moeilijk beweren dat Stella een status merk is.

Maar ok. Als in jouw bubble Apple oortjes een uiting van status is.. so be it. Voor het grootste deel van de gebruikers is dat niet het geval.
Daarom mijn opmerking dat het beginnen over status waarschijnlijk meer zegt over degene die dat ter sprake bent dan over degene die het product gebruikt.

Edit: zinsbouw

[Reactie gewijzigd door versc049 op 30 mei 2020 10:52]

Anoniem: 1330988
@Tweakez30 mei 2020 07:16
1728 euro en dat is inderdaad veel en veel te duur. Ik ben op zoek naar een tablet voor erbij omdat filmpjes kijken op de bank op zelfs de grote telefoons van tegenwoordig toch minder fijn is dan op een wat groter scherm. En dan heb ik onderweg toch liever een wat kleinere telefoon in m'n broekzak. Als verstokt Android-gebruiker vallen de tablets met dat OS mij echter vies tegen. Zelfs Samsung durft nog 2GB RAM in nieuwe modellen te stoppen en dat is ronduit belachelijk. Ipados ziet er prachtig uit en die nieuwe cursor is erg mooi uitgewerkt moet ik zeggen. Maar deze zit makkelijk 1000 euro boven wat ik uit wil geven aan mijn use case en is dus niet eens het overwegen waard. Zelfs als laptopvervanger vind ik hem veel te duur en ook daar heb ik er weinig aan want ik werk thuis op een barebones pc met groot 4k scherm. Ik ben heel benieuwd op welk publiek Apple hier mikt maar ik zou denken dat het een duur niche product blijft.
Het model 1728 euro is wel de 1TB variant. De Wifi variant is al verkrijgbaar vanaf 1051,- met die 400 euro erbij kom je uit rond 1500, oké het scheelt 200 euro en da's alsnog een absurde prijs. :+
En daarbij levert Apple weer een langzame lader. Net als de iPhone SE een 5 watt lader uit 2004 meekrijgt.

Dat terwijl de apparaten wel degelijk sneller kunnen laden. De wholesale inkoopprijs tussen een 16/18/30 watt lader is bijna gelijk.

Maar Apple zou Apple niet zijn als ze naast de hoge aanschafprijs ook nog even 40/50 euro willen vangen voor een lader die de concurrentie gewoon standaard meelevert..

Maar goed het blijft Apple en mensen accepteren het. Laten we maar positief blijven en blij zijn dat zelfs Apple eindelijk USBC gebruikt in plaats van die stokoude Lightning kabeltjes.
En daarbij levert Apple weer een langzame lader.
Ja en? Je kunt gewoon laden en werken tegelijkertijd. Ik vind het kwalijker dat er zo'n korte USB-C kabel bij zit want dat is hetgeen wat laden en werken tegelijkertijd heel lastig maakt. Je moet wel erg dicht bij een stopcontact zitten, met een kabel van 2 meter is dat toch echt een stuk relaxter.
Trage lader, kort kabeltje, ongeacht wat wij het vervelendste vinden is het een aanfluiting dat Apple doelbewust aanstuurt op extra aankopen.
Dat zullen ze wel moeten nu de EU zijn pijlen heeft gericht op opladers en USB-C. Ze zijn nu aan het kijken voor een nieuwe richtlijn waarbij 1 van de vragen is om te kijken of er een verbod op het meeleveren van opladers moet komen. Doel van de richtlijn is een stukje milieubescherming door het zinloos meeleveren van opladers in te perken. Net als de push naar USB destijds gaat het ook hier weer om het reduceren van het aantal opladers in de bureaulades bij mensen thuis. Als dat nou ook eens het einde van Lightning zou betekenen... *fingers crossed*
Maar goed het blijft Apple en mensen accepteren het. Laten we maar positief blijven en blij zijn dat zelfs Apple eindelijk USBC gebruikt in plaats van die stokoude Lightning kabeltjes.
Ik vind dat juist jammer. Ik heb sinds kort ook usb-c in huis (op de pc en vr-bril) maar elke keer als ik een stekker erin doe of eruit trek heb ik het gevoel dat ik dat voorzichtig moet doen. Het voelt niet solide. Lightning gaat voelt veel soepeler en minder kwetsbaar. Lightning is een veel beter ontworpen aansluiting. Volgens mij gaan de poortjes ook bijna nooit kapot.
Ik heb sinds de launch (iets later) het 11 inch instapmodel van 2018. Amazon heeft vaak aanbiedingen van rond de € 800. 64gb is voor mij, primair consumptie, meer dan voldoende.

Als je deze premium ervaring eenmaal hebt, dan is elke vergelijking met de “gewone” iPad zinloos. Ik zou niet meer terugwillen.
Ik heb de eerste PRO die ooit verkocht is. Gebruik hem net als jij puur voor consumptie.. kan je ook zeggen dat er geen verschil is met de gewone iPads als je alleen consumeert.

Ga je content maken, dan zal het wellicht anders zijn. Maar Netflix en internet werken op alle iPads prima (tenzij ze stokoud zijn natuurlijk)
Vergelijk het met een Ferrari of een Fiat Panda. Beide brengen je van A naar B. De ervaring en kwaliteit is volledig anders.
Ervaring is hetzelfde. Minimaal verschil in snelheid TOV een oudere iPad. Kwaliteit is ook hetzelfde, dat is bij alle iPads dik in orde.

En nogmaals. Ik heb zelf de pro. Mijn ouders eentje ouder. Geen verschil....

Ja, ik zou een pen kunnen gebruiken en dat kan op die van hun niet. Lekker belangrijk als je hem gebruikt voor 'consumptie'.
Dat is jouw mening en bovendien vergelijk je de oude 9.7 pro inch, terwijl ik de nieuwere 11 inch benoem (met o.a. Pro motion). Appels met peren vergelijken op deze manier.
Hogere refreshrate en polling rate is lekker (heb het ook op mijn OnePlus 8 pro). Het oogt allemaal wat vloeiender. Zou inderdaad niet mee terug willen naar 60Hz.

Maar als dat je premium ervaring samenvat, zie ik geen vergelijk tussen een fiat Panda en Ferrari.

Sterker nog, zodra je content bekijkt die die refreshrate niet ondersteund (Netflix etc) schakelt je iPad weer terug naar een lagere refreshrate.
Daarom is elke keer prijs als minpunt noemen ook een onzinnige beoordeling.
Als ze bij een auto test een Ferrari testen melden ze dat toch ook niet als minpunt (tenzij het in vergelijking is met een vergelijkbaar product, in dit geval bv een Lamborghini of McLaren).
Met welk Android tablet product wil je überhaupt vergelijken. Misschien met de MS surface, mosselen ook die is erg aan de prijs.

Ik heb mijn iPad Pro 12,9 met WiFi en cellular en 256gb voor $1099 in de US gekocht :) dat scheelt nogal.
Ja ach het is wat dat Samsung 2gb ram stopt in een tablet van 179 euro.

Maargoed je hebt dan ook 10 van die tablets voor je die dure iPad pro hebt. Volgens mij zoek je gewoon zo'n galaxy tab s5e ofzo. Die hoort helemaal niet tegen te vallen. Maar als je tablets van 180 euro tegen tablets van 1000 uitzet en dan gek opkijkt dat er verschillen zijn ligt het probleem misschien niet bij de apparaten.
1728E is toch behoorlijk wat geld.

-Geen desktop apps
-Geen sse, sse1, sse2 instructie set,
-Geen triple AAA desktop games
-Geen OSX,
De lijst kan nog wel langer, maar wat schiet een tablet toch te kort, dit is gewoon een afgeslankte versie van een desktop of laptop cpu en gpu.
En dat voor 1750E...
Voor dat geld koop ik liever een laptop met een rtx2070.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 30 mei 2020 09:16]

Die laptop is alleen wel een heel stuk zwaarder en de batterij is binnen de korste keren leeg. Totaal ander product dan deze tablet. Al vraag ik me ook af wie echt iets aan deze tablet gaat hebben.
Zeker ook omdat de nieuwe Mac pro dus minder weegt dan deze iPad (met keyboard).

Die MacBook pro is iets waar je echt alles op kan doen.
Een Mac Pro is een desktop die minstens 20kg weegt. Een 12.9" iPad Pro met Magic Keyboard en Apple Pencil weegt nog niet eens 2kg... Een MacBook Pro 15" is eerder vergelijkbaar met die iPad setup. Een MacBook Pro is echter een heel ander apparaat dan de iPad waar je zeker niet alles op kan doen. Op het scherm tekenen en schrijven kan bijv. alleen op de iPad.

Het is een ander soort computer en daarom moet je hier ook echt anders naar kijken dan de klassieke laptop/desktop. Het is als een auto en fiets met elkaar vergelijken.
Niet iedereen doet spelletjes.. waarom je een iPad pro zou willen kopen zodat je oa AAA games kan doen snap ik niet.
Nu weet ik dat deze site steeds meer bezocht wordt door gamers, maar de wensen van mensen gaan verder dan alleen computer spelletjes spelen..

Ik zie deze iPad eerder als tegenhanger van de Surface Pro, voor werkend Nederland, niet voor gamer Nederland..
Voor dat geld koop ik liever een laptop met een rtx2070, dat lijkt erop alsof dit je conclusie is (mijn excuses indien ik het moraal van het verhaal niet juist begreep).

Ik ben zelf van mening indien het om een tablet moet gaan: surface pro.

Hiermee heb je wel een groot deel van je "eisen" in een tablet.
Maar goed dan moet je geen AAA games willen doen (denk ik?).

De reden waarom ik tevens vooral op het spelletjes gedoe inhaakte is omdat ik het hier tevaak en teveel lees, ook al zijn er veel meer doeleindes dan spelletjes spelen (correct je geeft ook andere voorbeelden, vandaar mijn excuses).
Dan koop je toch gewoon de standaard iPad? Voor 389 euro een prima tablet voor het bekijken van filmpjes etc. https://www.apple.com/nl/ipad-10.2/

In tegenstelling tot wat dit artikel suggereert is de iPad Pro in de Applestore overigens te koop vanaf € 899,- (11 inch) en € 1119,- (12.9 inch).
Kijk dan is naar de tab s6, ook duur, maar met voldoende ram en opslag.
En de speakers zijn ook goed
Als je echt uit bereiding wil hebben en pro apps wil.dan moet er een sse sse1 sse2 instructie sets in gebouwd worden.

Maar dan verwacht ik wel dat de soc van apple zo warm wordt dat je er wel een gebakken eitje of tosti op kan bakken.dan moet er wel een flinke koelblok op zitten.

Intel bouwd ook flink aan de weg met tigerlake system on a soc, er zitten een paar hele mooie designs tussen zoals de horseshoe bend model.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 30 mei 2020 07:35]

Ipad gebruikers verwachten een gesloten systeem met een goede appstore. Macos kan dat niet bieden.


Dan krijg je hetzelfde als bij microsoft, die op een aantal specialistische besturingssystemen de naam windows plakte terwijl de gebruiker niet alles kon wat in windows 7/10 kon.
Daarom ook de keuze bieden tijdens een install? Wil je volledig veilig volgens Apple normen? Kies iPadOS. Heb je meer vrijheid nodig kies iPadMacOS.

Ik weet dat Apple op dat vlak geen voorstabder is, vermoed echter wel dat het hun verkoopcijfers met een factor 5 kan gaan stijgen. Tenminste, ik zou graag een iPad Pro willen hoor met "iPadMacOS" :+
Dat past niet binnen de apple strategie van perfectie out of the box. Als iemand kiest voor ipadmacos en vervolgens zijn systeem naar de klote helpt(in ipados onmogelijk zonder jailbrake) dan zal de ipad een negatieve review krijgen........
"Perfectie" out of the box is nog ver te zoeken om eerlijk te zijn, het is een mooi product maar voor velen tijdens de dagelijkse werkzaamheden toch nog enorm veel tekortkomingen. :+ Hoewel ik natuurlijk wel met je eens ben omtrent het gesloten houden van het systeem. Maar ik heb een Macbook met MacOS nog niet naar z'n grootje gekregen om eerlijk te zijn, als 'ie traag is reset ik 'm gewoon :+
Geef men bijvoorbeeld de keuze om MacOS te installeren in plaats van iPadOS.

Maargoed, voor nu toekomstverhaal. Ik zie er de meerwaarde van het huidige nieuwe model niet van in. Al helemaal niet voor 1500 euro.
Yup. Ik zie nu vooral heel erg GEEN laptop met touch screen. Maar wel het gewicht, een wankel scherm, niet de mogelijkheden. Mooi dat zweven, maar hij zweeft maar anderhalve centimeter. Schiet niks op. Het vooral NIET de oplossing van Microsoft Surface, ook al zou dat bijna een kilo schelen.

Als Apple hier zou doen wat voor de hand ligt (touch screen laptop, integreer macos en ipados) winnen ze toch enorm lijkt me.
Ik werk veel via Citrix en RDP. Dan draai ik wat ERP en database applicaties en uiteraard Office Met oa PowerBI. Zou dat goed te doen zijn via dit apparaat?
Je gaat een apparaat van 1700€ aanschaffen om remote desktop op te starten? Ja, dat zal inderdaad werken... maar dat zal ook werken op een apparaat van 1/5e deze prijs.
Anoniem: 1330988
@Montaner30 mei 2020 07:37
Mensen die zo'n dure tablet kopen zullen er vast wel meer mee doen. Maar je wilt niet zoveel geld uitgeven aan een tablet als blijkt dat iets simpels als RDP niet werkt dus ik vind het een terechte vraag. Ik werk ook via RDP en dat zou dus ook voor mij cruciaal zijn.
Mensen die zo'n dure tablet kopen zullen er vast wel meer mee doen.
Dat is een aanname... Hier wordt specifiek gevraagd het werken met RDP en Citrix. Dat kon al met de aller eerste iPad 10 jaar geleden, been there, done that. Het issue was en blijft dat de RDP clients niet uitstekend zijn en sommige toetsencombinaties niet lekker werken ivm. fysieke beperkingen van het toetsenbord (dat is na 10 jaar kennelijk nog steeds niet verholpen). Het is leuk als backup device als je ergens in de trein zit en iemand belt vol paniek op, dan kom je tenminste nog bij een server op wat spoed fixes te doen (via je mobiel, niet via trein of bus wifi!).

Nu weet ik dat er ITers zijn die het wel allemaal al jaren doen via een iPad Pro als primaire driver. Als ik de keuze heb zou ik zelfs niet een laptop als primaire driver gebruiken, een vrij krachtige desktop blijft mijn voorkeur houden. Een iPad is voor mij voor heel andere zaken heel handig (naast backup), denk bv. aan documentatie, dat kan je natuurlijk ook op een desktop of laptop scherm lezen, maar mijn ervaring is dat als je heel veel moet lezen dat veel beter gaat onder een hoek zoals je een boek normaal leest. Aantekeningen in meetings of bij een klant, etc.
Anoniem: 1330988
@Cergorach30 mei 2020 13:05
Dat is een aanname.
Uiteraard maar dat maakt het niet vergezocht. Tenzij jij denkt dat mensen dit soort bedragen echt alleen uitgeven om ergens te kunnen remote desktoppen. Dat lijkt mij namelijk juist weer erg onwaarschijnlijk. Het gaat erom dat je een uitgave kunt verantwoorden naar jezelf. Prima natuurlijk als 1500 euro zakgeld voor je is en het je verder niet boeit maar die doelgroep lijkt me erg klein. Als ik al dit geld aan een tablet zou uitgeven dan wilde ik ook eerst even weten of het ding wel de zaken kan die ik echt nodig heb.
Als ik de keuze heb zou ik zelfs niet een laptop als primaire driver gebruiken, een vrij krachtige desktop blijft mijn voorkeur houden.
Neem je die mee dan? :P
Neem je die mee dan? :P
In de afgelopen 20 jaar amper een laptop nodig gehad bij klanten. Veel klanten willen immers dat je op hun hardware werkt op hun netwerk/domein. De paar keer dat het wel nodig is geweest kon ik er eentje even uit de kast trekken bij de klant of gebruikte ik de iPad. Werken in de trein/bus heb ik altijd als een heel slecht idee gevonden aangezien veel te veel mensen mee kunnen kijken, de ongein die je af en toe op het scherm van de buurman/vrouw ziet is niet handig!

Het is zelfs zo erg dat soms wanneer ik toch een laptop krijg van de klant om op te werken deze qua hardware gewoon niet voldoet aan mijn productiviteit. Dat ranged van throtteling op een Surface Pro tot een laptop uitleveren waarmee ik mijn twee 32" 4k schermen niet kan aansturen...
€1200,- je zit €500 te hoog
Wat ook te hoog is het gewicht en afmetingen. (Met dat magic keyboard)
Dit ding is dus zwaarder dan de nieuwe 13" MacBook pro. En 2x zo dik als de nieuwe surface go 2.

[Reactie gewijzigd door procyon op 30 mei 2020 14:50]

De vergelijking met de Surface Go 2 is hardstikke scheef, dat is een heel beperkte en kleine x86 tablet. Als je het dan wil vergelijken met een x86 tablet pak dan gewoon een Surface Pro en dan is het verschil in prijs opeens een heel stuk kleiner...
Ik heb het nooit gehad over prijs verschil.
Het ging over het extreme gewicht en de extreme dikte van deze 'tablet'. Zelfs een volledige MacBook pro weegt minder.
Maar nu je de Surface pro toch aanhaalt. Ook deze is dunner en minder zwaar (met toetsenbord) dan deze iPad pro met toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door procyon op 30 mei 2020 14:54]

Het ging over het extreme gewicht en de extreme dikte van deze 'tablet'. Zelfs een volledige MacBook Air weegt minder.
Een A4tje papier is ook dunner en lichter... Maar dat is ook geen vergelijking...

Vergelijk dezelfde formaat tablets met dezelfde formaat tablet en vergeet ook geen kracht van de machine.
Geen vergelijking?

Deze tablet is gepositioneert als volledige laptop vervanger right? Iets waar je mee creëert. Waar je video editing mee kan doen etc. Wil je een normaal tablet voor op de bank om de tv gids te checken dan koop je niet dit tablet.

Nee. Deze iPad pro is volgens Apple een volledige machine. Maar dan wel portable want anders kun je gewoon een snelle core MacBook pro of air kopen wat dus een beter toetsenbord heeft en dus ook nog lichter is. Dit is gewoon een slecht verhaal.

https://youtu.be/mRPqwlwy5Qk

[Reactie gewijzigd door procyon op 30 mei 2020 14:58]

Dat is ook deels kunstmatig om te voorkomen dat hij topzwaar wordt en omvalt. Typt anders voor geen meter als het gewicht niet onderin ligt.
Snap dat deze kunstmatig is verzwaard maar als je tablet zwaarder wordt dan de MacBook Air en de MacBook pro snap ik de toegevoegde waarde niet meer en kan je wellicht beter voor een volledige MacBook Air gaan.

Ja, ik weet dat zelfs in 2020 apple hun gebruikers nog steeds geen touchscreen aanbied op de MacBooks maar laten we eerlijk zijn dat kon in alle redelijkheid ook niet verwacht worden voor die enorm scherpe prijzen die ze vragen voor hun producten...

[Reactie gewijzigd door procyon op 30 mei 2020 16:08]

Ik ben zelf ook benieuwd of citrix hier op werkt! Zelf moet ik regelmatig op standby staan waardoor ik een laptop mee moet nemen. Dit lijkt iets beter
Citrix heeft gewoon een iOS app. Dus ja, dat werkt.
Je gaat wel merken dat je geen functie toetsen hebt. Het werkt, maar niet optimaal. Er is trouwens al jaren een Citrix muis voor de iPad. Hiermee heb je een muis voor in de Citrix sessie. Werkt prima, maar bij het starten van de sessie is het vaak even klooien omdat hij hem toch niet pakt.

Eerste link: https://store.citrix.com/...13000/productID.317779200

[Reactie gewijzigd door Milmoor op 30 mei 2020 09:54]

Waarom geen Surface dan?
Dat kun je prima op deze iPad Pro. Maar kun je ook op een nette Chromebook van max €500. Of je gaat er tussenin zitten en hebt een prima Windows laptop waar je echt alles mee kunt doen.
Dat kun je prima op deze iPad Pro. Maar kun je ook op een nette Chromebook van max €500. Of je gaat er tussenin zitten en hebt een prima Windows laptop waar je echt alles mee kunt doen.
Alleen zit je met een Chromebook met andere problemen; met name op WiFi gebied zijn die een ramp... (werk op een school en het zijn steeds de studenten met Chromebooks die zich melden met verbindingsproblemen) Ik zou dan ook zeker je tweede optie adviseren; een Windows laptop.
Slechte WIFI kan een eigenschap zijn van 1 of meerdere Chromebook types, maar uiteraard niet van het concept Chromebook. Het is maar net hoe de fabrikant zijn chromebook implementatie heeft gemaakt.
Volgens mij is het juist een issue in Chrome OS en hun WPA Enterprise implementatie, deze issues komen op vele verschillende modellen Chromebooks van een keur een fabrikanten voor en in mijn ervaring alleen wanneer WPA Enterpise toegepast wordt. Zo'n Chromebook kan dus perfecte wifi hebben wanneer je deze thuis gebruikt, kom je echter op het werk (of school) is het een groot drama.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 mei 2020 10:24]

Slechte WIFI kan een eigenschap zijn van 1 of meerdere Chromebook types, maar uiteraard niet van het concept Chromebook. Het is maar net hoe de fabrikant zijn chromebook implementatie heeft gemaakt.
Die nuance is er inderdaad wel, maar de problemen zijn (bij ons en collega scholen) behoorlijk aanwezig onafhankelijk van de leverancier van de WiFi oplossing én het merk/type Chromebook. Er lijkt een inherent probleem te zijn met de WPA supplicant in ChromeOS icm WPA2 Enterprise.
In het geval van iPads heb je een stuk minder combinaties aan WiFi chip/driver en is de kans dat het werkt groter.
Volgens mij is het juist een issue in Chrome OS en hun WPA Enterprise implementatie, deze issues komen op vele verschillende modellen Chromebooks van een keur een fabrikanten voor en in mijn ervaring alleen wanneer WPA Enterpise toegepast wordt. Zo'n Chromebook kan dus perfecte wifi hebben wanneer je deze thuis gebruikt, kom je echter op het werk (of school) is het een groot drama.
Dat dus :p

[Reactie gewijzigd door Tomba op 30 mei 2020 10:30]

Oei dat klinkt als drama... Onlangs tijdens de corona-thuiswerkmaatregelen zijn een aantal departementen (o.a. binnen Justitie en Defensie) binnen de Nederlandse overheid overgestapt op Chromebooks. Alle laptops met 4G module zijn doorgevloeid naar andere departementen en ministeries. De nieuwe Chromebooks zijn zonder LTE voorziening.

Als deze straks weer en masse naar kantoor komen, regent het dus waarschijnlijk problemen. Denk ik hoor, ik weet niet zeker of ze gebruik maken van WPA2-Enterprise.
Nou dat denk ik wel ja. Overheid maakt ook gebruik van Radius servers voor wifi toegang. Is direct gekoppeld aan je active directory dus als er iemand vertrekt kan je hem ook direct van het netwerk weren.
Dat ligt dan aan je school en de manier van authenticeren die de ict afdeling heeft geïmplementeerd.
Ik heb apparaten op alle platformen met allemaal hun eigen quirks, maar zoiets basaals als verbindings problemen met de WiFi is er geen van.
Dat ligt dan aan je school en de manier van authenticeren die de ict afdeling heeft geïmplementeerd.
Ik heb apparaten op alle platformen met allemaal hun eigen quirks, maar zoiets basaals als verbindings problemen met de WiFi is er geen van.
Gewoon de standaard EDUROAM die elke school biedt. Google maar eens op Chromebook WPA2 Enterprise.
Het verbinden gaat (meestal ;) ) goed maar roaming werkt voor geen meter. Dit speelt op alle scholen in Nederland (als ik mijn concullega’s van andere school spreek hoor ik dezelfde klachten)

De running gag is dan ook een beetje dat de ouders van studenten met een Chromebook gewoon wat minder van hun kinderen houden :p

[Reactie gewijzigd door Tomba op 30 mei 2020 08:54]

Ik denk dat je met een n=weinig onderzoekje te maken hebt. Collega’s van me onderhouden de eduroam standaard, en het is niet gewoon dat roaming niet goed werkt.
Mijn eigen n=1 onderzoek (op kantoor gebruik ik geregeld eduroam en een Chromebook) en nog nooit problemen met WiFi ondervonden.

Daar zit echt een ander probleem. Daarbij: eduroam is weliswaar een standaard, er zijn zoveel meer factoren van invloed op roaming die niks met eduroam te maken hebben, dat ik niet meega in je verhaal.
Je leest niet goed denk ik ;) Ik heb contact met andere hogescholen en universiteiten en het speelt echt door heel Nederland. Dus niet n=weinig. Je eigen voorbeeld is wel n=1 zoals je zelf al aangeeft.

Overigens is WPA2 Enterprise de standaard waar veel Chromebooks problemen mee hebben en niet EDUROAM ;) Vandaar ook al de opmerking Google even op ‘ chromebook wpa2 enterprise’ en verbaas je over de wijd verspreide issues.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 30 mei 2020 09:34]

EDUROAM alleen Nederland?

EDUROAM wordt in heel gigantisch veel landen toegepast.
Ik heb wat uitwisselingsstudenten uit de VS, Australie, Pakistan maar zelfs Iran langs gehad die gewoon een account hadden vanuit hun eigen school.
EDUROAM alleen Nederland?

EDUROAM wordt in heel gigantisch veel landen toegepast.
Ik heb wat uitwisselingsstudenten uit de VS, Australie, Pakistan maar zelfs Iran langs gehad die gewoon een account hadden vanuit hun eigen school.
Ik claim niet dat het alleen in Nederland is, ik heb echter alleen contacten binnen de Nederlandse scholengemeenschap, dus alleen daar kan ik een uitspraak over doen. Of bevestig je hiermee dat Chromebooks ook buiten Nederland issues hebben met WiFi? (Is gezien de Google resultaten aannemelijk maar ik heb daar geen directe bevestigingen van gehad tot nog toe)

[Reactie gewijzigd door Tomba op 30 mei 2020 09:40]

Als student zijnde kan ik bevestigen dat ik al 3x bij IT geweest ben voor hulp. Voornamelijk authenticatieproblemen. Echter zou dit niet een probleem zijn geweest als de school mij niet elke 3 maand vraagt om mijn wachtwoord te veranderen.
En dan zeg ik: wees blij dat het maar elke 3 maanden is. Bij ons in de firma is het elke 60 dagen door vereisten van onze clienten. Het concept van wachtwoorden elke x tijd veranderen is dan wel achterhaald, maar zolang mensen eenvoudige wachtwoorden kiezen en zonder verpinken doorgeven aan Jan en alleman is het een gevalletje van kiezen tussen pest en cholera
Tja, in de praktijk kiezen mensen als wachtwoord: "wachtw00rd1" en drie maanden later is het van "godver, moet dat nu? Wacht, we maken er "wachtw00rd2" van". Kwestie van het 1tje doorstrepen op het briefje naast de pc en vervangen voor een 2'tje. Dan kunnen ze verder met het werk en begint het riedeltje drie maanden later weer opnieuw.
ActivePasswords maakt dat onmogelijk ;

En helpt ook bij het direct de eerste keer kiezen van een veilig genoeg wachtwoord. Ideaal voor scholen.
Verander in die zoekterm chromebook door ipad en je vindt evenveel, zo niet zelfs meer probleemgevallen.
Verander in die zoekterm chromebook door ipad en je vindt evenveel, zo niet zelfs meer probleemgevallen.
Mooi verhaal al is het verder niet waar ;)
https://www.google.nl/search?q=ipad+wpa2+enterprise
Vs
https://www.google.nl/search?q=Chromebook+wpa2+enterprise
Logisch want er zijn veel meer iPads in gebruik dan Chromebooks...
Bovendien; als je verder kijkt dan je neus lang is gaan de eerste pagina’s van de resultaten van de iPad over hoe je het moet instellen en die van Chromebook over dat het niet werkt en hoe je het moet fixen.... en dat was dus mijn punt.

Even een serieuze vraag; wat probeer je precies te bereiken met je reacties?

[Reactie gewijzigd door Tomba op 30 mei 2020 10:20]

Dan nog klopt je bewering dat er meer resultaten zijn voor die zoekterm niet.Je kan ook nog "connection problems" achter de zoekterm zetten, vind je nog steeds meer resultaten voor ipad dan voor chromebook. En dan gaat het dus niet alleen over instellen. Dat er meer ipads in de wereld zijn dan chromebooks klopt natuurlijk, maar chromebooks worden in educatie relatief gezien wel veel gebruikt.

En nee, ik ga niet alle honderdduizend+ resultaten checken wat er verder beschreven staat. Enige dat ik wil aangeven is dat chromebooks zeker niet de enige devices zijn die problemen hebben icm WPA2 Enterprise, en in mijn persoonlijke ervaring niet meer dan andere devices.
Dan nog klopt je bewering dat er meer resultaten zijn voor die zoekterm niet.Je kan ook nog "connection problems" achter de zoekterm zetten, vind je nog steeds meer resultaten voor ipad dan voor chromebook. En dan gaat het dus niet alleen over instellen. Dat er meer ipads in de wereld zijn dan chromebooks klopt natuurlijk, maar chromebooks worden in educatie relatief gezien wel veel gebruikt.

En nee, ik ga niet alle honderdduizend+ resultaten checken wat er verder beschreven staat. Enige dat ik wil aangeven is dat chromebooks zeker niet de enige devices zijn die problemen hebben icm WPA2 Enterprise, en in mijn persoonlijke ervaring niet meer dan andere devices.
Ik heb nergens de claim gemaakt dat er meer zoekresultaten waren, als dat je uitgangspunt was snap ik je reactie. Bedankt voor je uitleg!
Onze grootste klant heeft een paar honderd Chromebooks (Acer). Alleen maar ellende met de WiFi. Niet iedere locatie heeft hetzelfde WiFi hardware. Maar zowel de Cisco Meraki als de HP WiFi netwerken die met 802.1x authenticatie doen hebben problemen met de Chromebooks. Hiervoor hadden ze HP laptops, echt zo goed als 0 problemen.

Onze Google partner gaf al voorzichtig toe dat ze opvallend veel problemen zien met WPA Enterprise en Chromebooks.
Welke Chromebooks hebben ze dan? Chromebook is gewoon een laptop met ChromeOS, er zijn verschillende fabrikanten die ze maken. En de Asus bij mijn ouders heeft eigenlijk nooit problemen.
Welke Chromebooks hebben ze dan? Chromebook is gewoon een laptop met ChromeOS, er zijn verschillende fabrikanten die ze maken. En de Asus bij mijn ouders heeft eigenlijk nooit problemen.
Ik werk niet op support dus geen idee maar tis een wekelijks terugkerend fenomeen. Weet wel dat het niet een specifiek model of versie van ChromeOS betreft.

Thuis heb je geen WPA2 Enterprise met 100en Access Points neem ik aan dus dat kun je niet vergelijken.
Enkel WPA2 enterprise dus. Dan ligt het eraan waar je de Chromebook gebruikt. Gewoon in een thuisomgeving is het een prima apparaat, zeker voor de oudere generatie die het geneuzel met Windows, updates, crashes etc zat is en gewoon websites en mail wil gebruiken.
Enkel WPA2 enterprise dus. Dan ligt het eraan waar je de Chromebook gebruikt. Gewoon in een thuisomgeving is het een prima apparaat, zeker voor de oudere generatie die het geneuzel met Windows, updates, crashes etc zat is en gewoon websites en mail wil gebruiken.
Absoluut al zou ik dat soort mensen persoonlijk dan een iPad aanbevelen. Betere WiFi (die overal werkt ;) ) en een stuk meer apps/apparatuur dat ermee samen werkt. (Maar dat is een persoonlijke voorkeur)
Ja het werkt. Maar werkt het lekker....mwuah.

In de praktijk merk ik dat bepaalde toetsen / toetsencombinaties niet aanwezig zijn. Of soms via een omweg, maar dan is de snelheid volledig weg.
Geen expert, maar ik kan je alvast vertellen:
- het draait geen MacOS (Desktop software), dus je werkt met de Office apps voor de telefoon (basics zullen er zijn, uitgebreide dingen niet)
- Lees het hoofdstukje over multitasken (Onder 'software')
Ja die desktop software draait dus op de server ;)
Office doe ik op mijn iPad Pro 2018 via de browser. De apps zijn te simpel voor wat meereisender Office-werk.
Zelf gebruik in de 11” Pro met Magic keyboard als mobiele werkplek. Voor een grotere scherm hang ik hem achter een USB-C scherm.

Werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit RDP, basic Office en Teams.
Dat kan prima op een iPad. Sinds iPadOS 13.4 is er ook ondersteuning voor de muisaanwijzer. Inmiddels zijn er al diverse apps zoals Citrix en Jump Desktop die een update hebben gekregen met ondersteuning voor deze nieuwe feature. Dit maakt het werken in een RDP/Citrix sessie nu kennelijk gelijk aan dat op een desktop/laptop/thin client.

Waar je hier echter mee moet oppassen is de schermgrootte en het gebruik van een extern scherm. Dat is nog niet op het niveau van een gewone laptop/desktop/thin client. Ikzelf vind het wel fijn om bij iets als een BI tool een groot scherm te hebben. Je kunt er gewoon beter de info e.d. op kwijt dan zijn klein iPad of laptop scherm. iPadOS heeft hier een wat andere soort ondersteuning qua externe schermen voor, het is vooral de applicatie die er voor gemaakt moet zijn. Hopelijk krijgen we met iPadOS 14 wat meer mogelijkheden op dit vlak zodat de iPad niet onder doet voor een laptop met extern scherm.

Qua Office zou je kunnen kiezen om dat direct op de iPad te doen of in dezelfde remote Citrix/RDP sessie. Houdt er wel rekening mee dat de Office versie voor Windows de meest uitgebreide versie is. De mobiele apps voor iOS/iPadOS en Windows hebben een kleinere feature set dan de webapp versies dus mocht je het toch direct op je iPad willen draaien dan is het beter om dat gewoon via office.com te doen. Aangezien je PowerBI wil gaan gebruiken denk ik dat je het beter bij de Windows versie kunt houden, die heeft er de meest uitgebreide ondersteuning voor.
Dat hangt af van de ondersteuning van de RDP-client. Ik heb zelf iPad Pro 10.5" (2017) en gebruik voor mijn werk ook veel RDP. Het gaat mij eigenlijk het meest om de draagbaarheid. Een iPad Pro (met toetsenbord en desnoods met muis) is nog steeds een heel stuk draagbaarder dan een fullblown laptop (waar je dan vaak ook weer de dikke oplader van mee moet want accuduur=slecht).

Het bevalt eigenlijk nog niet zo goed. De fabrikanten van de RDP-clients moeten ervoor zorgen dat de muis die je gebruikt op je iPad, zich als een normale muis gedraagt op de Windows RDP-desktop. Dat is nu nog niet het geval, tenminste, bij de VMware Horizon client die ik gebruik. Een muisklik simuleert een tap op het scherm van de iPad. Als de fabrikanten dit gedrag aanpassen, dan kan ik gewoon in de trein of in de Starbucks doorwerken aan mijn werk alsof ik op kantoor ben (alleen het scherm is wat kleiner).
Ik zou graag eens vergelijkingen zien in de vorm die bijvoorbeeld een Consumentenbond hanteert, een paar apparaten naast elkaar en op onderwerp scoren.
Aangezien andere iPads ook dezelfde ondersteuning krijgen en er ook touch systemen (niet Apple) zijn, zegt me dat veel meer dan een 8,5.
Iets zegt me dat er vergelijkbare apparaten zijn, die op sommige onderdelen minder scoren en op andere beter, maar die wel goedkoper zijn. Daarmee is een meer genuanceerd beeld te maken voor de gemiddelde consument en ze beter te helpen bij het maken van een keuze. Hoe moet de gemiddelde consument kiezen tussen het 1 en het ander, wanneer beiden een 8,5 krijgen? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen apparaten?
Volgens mij kan dat best simpel en moet je de ipad pro beoordelen op wat het is: een tablet. Volgens mij komt er buiten de tablet beperkingen, helemaal niks in de buurt van deze Ipad pro. Maar dat is ook logisch omdat geen enkele andere fabrikant tablets in deze prijsklasse verkoopt. Die tablet vergelijking zou Apple makkelijk winnen denk ik zo.

Een surface is eigenlijk ook niet vergelijkbaar. Het heeft dan wel ongeveer een vergelijkbare formfactor, maar is het omgekeerde. Een laptop in een semi tablet jasje.

Ik snap het wel van Apple. Ik denk dat een groot deel van de macbook air kopers ook goed uit de voeten zou komen met een ipad pro met keyboard. Voor de consument wellicht een keuze om te maken en vanuit Apple kun je er wellicht uit afleiden wat je publiek is, om zo in de toekomst beter de stap te kunnen maken richting een laptop met ARM socs.

[Reactie gewijzigd door Chrosser op 30 mei 2020 07:53]

Consumentenbond en technologie is nog nooit een goede combinatie geweest. Ik herinner me nog uit de jaren 80 dat een middelmatige versterker het won van een Quad omdat die middelmatige versterker meer Watts zou produceren. Het is in de tussentijd niet beter geworden.

Liever laten we techtesten over aan mensen van Tweakers e.d. die weten waar ze het over hebben.
Waarom zijn de reviews altijd zo gescript? Het zou wat mij betreft wat losser verteld mogen worden. Het hele verhaal wat wordt verteld is echt vaak door de redactie gegaan en voelt onnatuurlijk. Ik heb hem daarom halverwege uitgezet.

Ontopic; ipad pro mooi duur ding voor liefhebber en Apple fan. Ik wil hem wel, maar duur voor alleen een browser en email apparaat 😀, net als mijn oude ipad pro 10,5”. Ik heb er een logitech combo touch (dus ook met trackpad!) gekocht. Meer dan de helft goedkoper, wel functiekeys en een surface achtige kickstand. Deze zou ik dan willen voor de nieuwe ipad pro, deze is er helaas nog niet.

https://www.logitech.com/nl-nl/product/combo-touch.html

[Reactie gewijzigd door PuntoXII op 30 mei 2020 08:12]

Na jaren een Surface Pro te hebben gehad ben ik nu over op de iPad Pro 11” met Magic keyboard en ik moet zeggen dat het echt een veel betere combinatie is. Vergeleken met iPad OS is Windows 10 gewoon niet prettig met touch, kortere accuduur, flink zwaarder en voor mij het belangrijkste; de kickstand is waardeloos op de bank.

Tot heden ben ik nog niet tegen beperkingen aangelopen van het iPad OS. Multitasking werkt erg goed en vanwege het kleine scherm is meer dan twee schermen tegenlijk toch niet wenselijk. Ik ben wel bewust voor de 11” gegaan aangezien de 13” te dicht tegen de Macbook Air aan zit qua prijs en mobiliteit.

Tot slot heb ik altijd nog een “oude” Windows laptop achter de hand (zo één die altijd eerst moet opladen en updaten als ik hem uit de kast haal), maar als het echt moet spin ik liever een VM op in Azure.
Ik had hetzelfde, daarnaast als ik de plus en minpunten lees snap ik niet hoezo niet ook de voorganger mee is genomen, want het verschil is zó summier.
Zoveel vermogen en toch gevangen zitten.

Wat zou het leuk zijn als hier mac os op zit.
Lijkt mij erg leuk een iPad pro te gebruiken als mac book pro vervanger voor de muziek hobby.

Ik denk nu inmiddels echt niet meer dat dat er nog in zit, en dan gaat apple ook nog overstappen naar andere processoren :(
Als de Mac op ARM gaat draaien wordt het toch alleen maar waarschijnlijker dat je straks ook Mac software op de iPad kan draaien?
Waarom dan nu veel geld uitgeven voor iets dat het apparaat nu nog niet kan en "straks" wel terwijl het tegen dan verouderd en voorbij gestreeft is?
Is het niet een beetje flauw om onder de conclusie de vanaf prijs van de duurste uitvoering te tonen, terwijl elk iPad Pro 12,9” model hetzelfde te bieden heeft? Vanaf €1119,- wordt het model met 128 GB rechtstreeks door Apple geleverd. (Rechtstreeks heb je de beste garantieregeling).
In de pricewatch vanaf €1051,-.
Dat scheelt €700 met de eerst zichtbare prijs.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 30 mei 2020 08:05]

Ik zie ook een tabelletje met een lager geprijsd model, en er staat duidelijk dat hun geteste model duurder is. Ook staat bij Lees meer een 1051,- versie.
Alsof 1000 euro nog niet veel teveel is jezus wat een geld voor een tablet.
Dat is dan ook een tablet die minimaal 2x de waarde levert van een €500,- tablet.
700€? Je bedoelt 70€
de vanaf prijs in de review staat op €1728 (voor het geteste (top-)model uiteraard)

[Reactie gewijzigd door nachtnet op 30 mei 2020 11:34]

Ze zetten daar toch gewoon de prijs neer van het geteste model? Of zie ik dat verkeerd?
Ze hadden net zo goed het model met 128 GB kunnen testen. De prestaties zijn gelijk. Dat is mijn punt. Waarom de duurste variant testen als dat geen verschil maakt in performance. En waarom dat niet daadwerkelijk een functioneel uitgebreider model testen, mét 4G.
De suggestie wordt op deze manier gewekt dat de beschreven test ervaring afwijkt van die van een goedkoper model.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 30 mei 2020 14:11]

Functionaliteit gaat behoorlijk minder zijn neem ik aan als je het echt Profi wil gaan gebruiken. Ik loop met de 32gb oudere pro van het werk altijd tegen de maximale opslag aan. En nee in de cloud werken werkt niet op 10km hoogte :+
Voor 90% van de gebruikers zal echter die 128 GB meer dan zat zijn.
Ja maar dat is niet waar een iPad Pro 2020 begint qua prijs. Dat is 899 euro voor het 11" instapmodel en kan, al naar gelang de features (schermgrootte, wel/geen LTE en hoeveelheid opslag) behoorlijk oplopen. Daar iets duidelijker in zijn kan in ieder geval geen kwaad.
Ik snap nooit hoe een apparaat van 1700 euro zonder fatsoenlijke browser een 8.5 kan scoren. Je kan geen andere installeren (Safari is the new IE), geen extensies etc.

Een toetsenbord van 400 euro zonder functietoetsen en escape toets. Verder is tablet software enorm beperkt, juist als je een cursor hebt wil je de volledige desktop app en geen dumbed down touch-interface.

Het is mij na de review nog steeds een raadsel welk werk je op dit apparaat gedaan zou kunnen krijgen. Tekstverwerken en grafische dingen? In de video zie ik hem alleen maar spelen in de browser en een game op de bank spelen. Waar zijn al die geniale goede tablet apps waarmee je efficiënter werkt?
Geen andere browser installeren? Hoe kun je een mening hebben als je niet eens weet waar je het over hebt... welke gangbare browser kun je niet op een iPad installeren dan volgens jou?

Een escape toets? Waar heb je die voor nodig dan? Of is het je niet bekend dat er geen Windows draait op een iPad?

Ik zou zeggen test en gebruik eerst eens een iPad voordat je al deze onzin uitkraamt.
Alle iOS zijn niet meer dan een schil om Safari en gebruiken dus dezelfde verouderde brakke WebKit render engine. Als je niet weet waar je over praat kan je beter niet reageren.

Kan je met een iPad ook niet remote werken dat je toetsen niet nodig hebt? Ah, nog iets wat niet zo makkelijk gaat.
Ik zou dan voor dat geld gewoon naar een surface Book 2 kijken. Heeft alles wat je zoekt. En is een stuk premium hardware ook nog eens.
Webbrowsen, financiële administratie, mailen, beetje tekst verwerken, Teams meetings en remote desktop(/VDI/Citrix). Dat is genoeg voor mij. Nu zullen daar genoeg alternatieven voor zijn, maar niet met dezelfde accuduur en mobiliteit. Dit keyboard is echt geweldig op de bank, in de auto* en waarschijnlijk in de trein. Wanneer ik niet mobiel wil zijn hang ik hem aan een USB-C dock.

Mijne betreft wel de 11” versie. De 13” is voor mij net als de Surface Pro het allebei net niet. Te lomp voor een tablet en klein als werkplek. Als die dan toch aan een dock komt te liggen liever een kleiner apparaat die niet zijn eigen tas nodig heeft.


*Uiteraard niet tijdens het besturen van de auto...

[Reactie gewijzigd door Deveon op 30 mei 2020 21:36]

Vreemd. Mijn Safari op iOS heeft gewoon extensies hoor. Heb zelfs 3 adblockers en anti tracker apps geschreven voor Safari op iOS. Werkt allemaal uitstekend hoor.
400 euro voor een toetsenbord? En dan nog mis je belangrijke toetsen zoals de escape toets. Ik zou werkelijk waar niet kunnen bedenken waarom ik dit zou kopen. Ik zou eerder voor een MacBook Air gaan waarmee je gewoon alles kan.
400 euro voor een toetsenbord?
Ik weet niet op welke review jij nu reageert maar de accessoire die in deze review wordt besproken is geen toetsenbord. Het is een case met daarin zowel een toetsenbord als een trackpad als ook de mogelijkheid om de tablet via die weg op te laden. Zou je die onderdelen los moeten kopen dan kom je behoorlijk in de buurt van die 400 euro.

Daarnaast is het ook aardig om eens hier op het forum te kijken. Er is daar een topic over mechanische toetsenbord, iets wat tegenwoordig nogal een ding is. Mensen betalen daar al snel een paar honderd euro tot wel een paar duizend euro. Het verschil met de Magic Keyboard for iPad is dan wel dat het hier echt alleen maar om een toetsenbord gaat en niet een van-alles-in-een accessoire.

De markt voor dit soort dure toetsenborden en accessoires is er zeker. Of het die hoeveelheid geld waard is ligt aan wat je er mee doet, wat je er van verwacht en of je hier die som voor over hebt. Daar gaat geen review je bij helpen.
En dan nog mis je belangrijke toetsen zoals de escape toets.
Dit is nog wel het meest hilarische stukje kritiek van heel dit Magic Keyboard. Het virtuele toetsenbord op de iPad heeft nog nooit, op geen enkel model, in de afgelopen 10 jaar van zijn bestaan een escape toets gehad. Daarnaast heeft iets als de Smart Keyboard Folio hem ook nog nooit gehad. En wanneer valt men over het ontbreken van de escape toets? Met de Magic Keyboard for iPad.

Rijkelijk laat voor je beklag dat er geen escape toets op zit. En onterecht want er is wel degelijk een escape toets mogelijkheid die helaas onbenoemd blijft in deze review. Dat getuigt van slecht huiswerk want al heel snel na introductie van die Magic Keyboard for iPad ruim een maand geleden (!) beklaagden mensen zich al over die escape toets waarbij er ook al heel snel mensen aangeven dat je dit met ctrl-d of cmd . (cmd punt dus) ook kunt doen. Het enige waar je je terecht over mag beklagen is het feit dat een toegewijde esc toets een stuk makkelijker in gebruik is dan een toetscombinatie.

Om nog even terug te komen op die mechanische toetsenborden...Keychron heeft een model genaamd de K6. Dit model is een klein toetsenbord waarbij er ook geen fysieke functietoetsen of esc toets is maar toch zit dat er allemaal op. Ze gebruiken 2 Fn toetsen a la een rekenmachine waardoor je toch alle toetsen van een fullsize keyboard hebt. Had Apple ook kunnen doen maar waarschijnlijk niet gedaan omdat er in de afgelopen 10 jaar niemand zich over de layout heeft lopen beklagen.
Ik zou eerder voor een MacBook Air gaan waarmee je gewoon alles kan.
Dan wil ik jou wel eens zien tekenen en schrijven op het scherm met een simpel pennetje of even wat dingen met de lidar camera op zien meten ;)

De MacBook Air en de iPad Pro zijn twee verschillende soorten computers. Het grote verschil is dat je bij de iPad Pro kunt kiezen of je deze als tablet, laptop of beide wilt gebruiken. Met de Air heb je alleen maar de laptop mogelijkheid. Dat had ook beter in de review vermeldt mogen worden. De Magic Keyboard for iPad is een optionele accessoire net als de Apple Pencil. Er zijn zat mensen die in deze accessoires geen heil zien en liever een iPad Pro als pure tablet gebruiken. Het is buitengewoon raar dat een iPad Pro met alle geweld een laptop vervanger moet zijn. Waarom?

Het is leuk om te roepen dat de iPad Pro een interessant object is om te onderzoeken. Het is des te teleurstellender om te zien dat juist dat in deze review totaal niet wordt gedaan. Men blijft heel erg hangen in het klassieke laptop beeld en kijkt niet verder naar wat er mogelijk is met zo'n apparaat en hoe zich dat verhoudt tot de klassieke desktop/laptop die we allemaal gewend zijn.

[Reactie gewijzigd door ppl op 30 mei 2020 17:01]

400 euro aan materiaal en techniek helemaal nergens op voor een toetsenbord welke gebruikt kan worden als beschermhoes. Lijkt meer te zijn van: we zullen hem wel minder verkopen dus maken we hem maar 'iets' duurder. Bizar dat we hier met zijn allen onze centjes op stuk slaan. Als Apple zich zou inspannen voor een betere wereld (arbeidsvoorwaarden, rechten wereldwijd, circulair materiaal gebruik, enz.) dan valt er nog wat voor te zeggen. Hoop dat de groep mensen die zich druk maakt om onze wereld zijn centjes 'beter' besteed. Super mooi ding maar weinig innovatief helaas.
Daarnaast is het ook aardig om eens hier op het forum te kijken. Er is daar een topic over mechanische toetsenbord, iets wat tegenwoordig nogal een ding is. Mensen betalen daar al snel een paar honderd euro tot wel een paar duizend euro.
Er zijn ook genoeg mensen die 2 ton voor een auto uitgeven, maar het blijft een hoop geld.
[...]
Het is een case met daarin zowel een toetsenbord als een trackpad
Zo kan je alles wel recht praten.en het is ook gewoon duur, de surface pro type cover is veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 30 mei 2020 17:45]

"Veel" is relatief, maar inderdaad is 179,99 voor een surface pro type cover goedkoper dan 399. Je krijgt voor dat bedrag wel (afgaande op de reviews) een beter toetsenbord en trackpad en een stand. (die stand zit dan als kickstand weer gelukkig in de surface zelf.)

[Reactie gewijzigd door Ganymedus op 31 mei 2020 14:07]

En hoe wil jij een klassiek toetsenbord en muis aansluiten op je iPad pro? Op m'n surface kan dat via USB, op een iPad?
Ik zou zeggen lees de review eens en kijk dan vooral in het lijstje met de specs. Zul je zien dat daar bluetooth en USB-C staan ;) Die USB-C poort is dan ook exact hetgeen ik gebruikt heb om het noname toetsenbord en muisje die ik voor mijn Surface Pro gebruik ook op de iPad Pro aan te sluiten. Werkte perfect. Maar goed, dat deed het destijds ook al op mijn iPad Air 2 (muis support pas sinds iPadOS 13.4).
Een Keychron K2 heb ik via USB-C en bluetooth aangesloten; werkte ook zonder gemor in beide gevallen.

Wat ook werkt: USB toetsenbord op je scherm aansluiten en je scherm via USB-C op de iPad Pro. Heb je beeld, geluid en toetsenbord + muis. Als je op de overgebleven poort een USB stick of Yubikey aansluit dan werkt zelfs dat nog. Nu nog eenzelfde implementatie voor externe schermen als op macOS en we kunnen helemaal los met de iPad Pro.

Dus ja, je hebt echt keuze te over wat betreft randapparatuur.

[Reactie gewijzigd door ppl op 31 mei 2020 00:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee