Boek over de val van Nokia verschijnt gratis online

Het Finse boek Operation Elop is verschenen in het Engels. Met goedkeuring van uitgever en auteur is het boek gratis te verkrijgen als onder meer pdf, epub en mobi. In het boek blijkt onder meer dat Nokia waarschijnlijk in gesprek is geweest met Tim Cook van Apple om Nokia te leiden.

Het boek is verschenen in diverse bestandsformaten op de site Asokan.org. Het boek is gratis, omdat de uitgever geen geld dacht te kunnen verdienen aan een Engelse vertaling. Daarop hebben vrijwilligers het hele boek vertaald en met medeweten van de auteurs en de uitgever online gepubliceerd.

Operation Elop begint aan het einde van 2009, als het bestuur van Nokia langzaamaan tot de conclusie komt dat directeur Olli-Pekka Kallasvuo niet de juiste ceo is om het bedrijf te leiden in de concurrentiestrijd tegen onder meer Apple en Samsung.

Het boek bevat diverse niet eerder onthulde details. Zo hebben de auteurs afgeleid aan de informatie die zij hebben dat Nokia eigenlijk liever Tim Cook als ceo had gewild. Cook was op dat moment de nummer twee van Apple achter Steve Jobs. Cook zou hebben gesproken met Nokia, maar zou om persoonlijke redenen hebben afgezien van de baan. Stephen Elop, op dat moment de directeur van Microsofts divisie waar onder meer Office onder viel, was de tweede keus.

De auteurs geloven niet dat Microsoft Elop gebruikt zou hebben als 'trojaans paard' om Nokia te laten overstappen op Windows Phone. Die theorie was populair, maar de feiten rondom de keuze voor Windows Phone spreken het tegen. Google zou niet rechtstreeks cash hebben geboden om Nokia op Android te laten overstappen, maar wilde wel de winst uit advertenties in Google-diensten met Nokia delen.

Nokia had het geld hard nodig en daarom vond het hele bestuur, niet alleen Elop, Windows Phone de juiste keuze. Desondanks liep de Finse fabrikant tegen problemen aan. Windows Phone ondersteunde mms bijvoorbeeld niet, wat providers belangrijk vonden in de keuze om telefoons wel of niet te gaan verkopen. Bovendien ontbraken veel talen die wel in Nokia's besturingssystemen Symbian en MeeGo zaten.

Het boek omschrijft ook de menselijke gevolgen van de massaontslagen. Kleinere Finse steden als Salo en Tampere kregen te kampen met veel hogere werkloosheid door de duizenden ontslagen bij de voormalige marktleider. Zo raakten meer mensen aan de drank in die gebieden. Voor ontslagen medewerkers zette Nokia wel het Bridge-programma op. Daarmee konden ze geld krijgen voor omscholing of het opzetten van een eigen bedrijf. Onder meer Sailfish-maker Jolla, van oud-medewerkers van het MeeGo-team, is op die manier omgezet.

De auteurs menen duidelijk dat een memo voorafgaand aan de switch naar Windows Phone, die op Engadget verscheen, de grootste fout van Elop was. Daarbij maakte hij duidelijk dat Symbian noch MeeGo toekomst had, met als gevolg dat de verkopen al instortten terwijl de nieuwe Lumia's nog op zich lieten wachten. Die kwamen uiteindelijk in oktober 2011. Elop gaf toen een interview aan Tweakers.

Ook de keuze om nieuwe high-end Lumia's eerst in de Verenigde Staten uit te brengen en klanten in Europa en Azië te laten wachten, wordt door de auteurs tot de grote fouten gerekend. Dat gebeurde onder meer met de Lumia 900, 920 en 1020. In het boek zitten ook complimenten aan Elop. Zo was hij volgens de auteurs opener dan vorige ceo's en veel Nokia-medewerkers waardeerden het dat ze hem altijd konden mailen en dan uitgebreid antwoord kregen.

Dankzij interviews met 102 betrokkenen geeft het boek een interessante inkijk in de val van de fabrikant die in 2010 nog marktleider was. De auteurs schreven de Finse versie in 2014 en ontwikkelingen van nadien, zoals het stoppen van de Lumia-lijn en de recente Android-smartphones onder Nokia-merk van HMD, staan er niet in. Het is geen vrolijk verhaal, maar wie interesse heeft in Nokia of in de manier waarop verkeerde beslissingen kunnen leiden tot een totale ineenstorting van een imperium, zal het een interessant boek vinden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-02-2018 • 13:09

25 Linkedin Whatsapp

Reacties (25)

25
25
14
1
0
4
Wijzig sortering
Moeilijk om dat allemaal te beoordelen. Microsoft en Nokia waren logische bondgenoten. MS heeft Nokia zeker niet ten gronde willen richten.

Ze hebben wel de nodige fouten gemaakt. Zo hebben ze duidelijk hun gezamenlijke macht overschat. Dat Elop de bruggen achter zich liet verbranden heeft te maken met grote verdeeldheid die er was binnen Nokia. De ene helft wilde per se Symbian verder ontwikkelen de ander helft Meego. Door de aanhoudende machtstrijd kwamen er directeuren die steeds wisseldende koersen uitzetten. Elop wilde dat iedereen alleen nog maar op Windows richtte. Dat is wel een alles of niets strategie.

Een enorme marketing blunder van Nokia was om Meego niet gewoon Symbian 2.0 te noemen en de alliantie achter Symbian mee te krijgen. Windows NT was toch ook geen Windows 95 meer, en Windows95 geen windows 3.1. Maar de naam wil je behouden. De Symbian Alliantie viel toen uit elkaar. Symbian had met de juiste marketing best apart door kunnen gaan voor zuinige telefoons met alle baisvoorzieningen. Veel mensen zoeken eigenlijk iets simpels. De nr 1 klacht vandaag is accucapiciteit en en Symbian was de absolute kampioen in zuinigheid.

Ook MS was veel te arrogant. Zo hadden ze juist niet Qt de nek om moeten draaien maar vol ondersteunen. Dan hadden ze meer apps gehad voor hun store. Ze meenden dat ze veel sterker waren dan ze in feite waren. En dat heeft ze de das omgedaan.

Ook een grote fout is achteraf geweest te denken dat het OS zelf heel belangrijk is voor de klant. Dat is het niet. Die hecht aan andere dingen (apps). Daaruit kwam ook weer de fout om een sterk afwijkende interface in te voeren. Dat schiep meer drempels dan dat het gebruikers trok.

Verder had MS moeten realiseren dat ze zich beter op de zakelijke mobiele markt kon focussen dan de gehele markt. Voor de consumentenmarkt met zijn continue hypes waren ze gewoon niet lenig genoeg. Een frontale aanval op een sterkere tegenstander is niet zo slim. Ze hadden beter Blackberry kunnen overnemen en dan Blackberry OS10 volledig in stand kunnen laten.

Het streven naar universele producten is niet zo slim als het lijkt. De voordelen worden zwaar overschat. Microsoft idee om alles zwaar te integreren om synergie effecten te behalen werkt niet altijd. De klanten zoeken het niet en het vertraagt de ontwikkeling juist enorm waardoor je achter blijft lopen en de boot mist. Je kan goede samenwerking sneller bereiken zonder unverseel systeem. En wat is er tegen om apps twee keer te verkopen? Apple doet dat toch ook?

[Reactie gewijzigd door Elefant op 16 februari 2018 15:29]

Ook een grote fout is achteraf geweest te denken dat het OS zelf heel belangrijk is voor de klant. Dat is het niet. Die hecht aan andere dingen (apps). Daaruit kwam ook weer de fout om een sterk afwijkende interface in te voeren. Dat schiep meer drempels dan dat het gebruikers trok.
Dat is een fout die Nokia en andere betrokken partijen hebben gemaakt sinds dat EPOC van PSION werd omgedoopt tot drie verschillende smaken 'Symbian' (ergens rond 2000), waarbij compatibiliteit van applicaties afhing van de smaak en soms zelfs van het specifieke toestel. Ook was er geen centrale plek om applicaties vanuit te installeren, en moest elke applicatie gesigned worden door de fabrikant ('sisx' packages). Erg omslachtig voor ontwikkelaars en niet gebruiksvriendelijk voor toestelhouders.

Geen mobiele OS-bakker toen had een centrale winkel, maar het belang van applicaties had al erkend moeten worden. Kijk naar Windows Mobile 5.x/6.x. Nee, gebruiksvriendelijk was het niet, maar het werkte. Ontwikkelen ervoor was laagdrempelig, en applicaties konden zelf verspreid en door gebruikers geïnstalleerd worden. De signalen waren er al, maar het was wachten op Apple en Google om dat op te pikken en er iets van te maken.

Het is jammer dat het tot ~2010 moest duren voordat dit een beetje van de grond kwam. Met de technologie van 10 jaar eerder was het ook al mogelijk geweest, maar er was helaas niemand die toen het grotere plaatje zag.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 februari 2018 14:43]

Symbian was best een goed systeem. De media hebben Apple en Android enorm gehypet en steeds maar gehamerd dat Symbian old-school was. Maar Symbian speelde beter in op reeele behoeften en wensen van de gemiddelde consument.

Achteraf praten is gemakkelijk. Iedereen was er toen nog van overtuigd dat ruimte was voor andere systemen, maar de fout die de bedrijven maakten is niet te segmenteren. Er is maar ruimte voor één grote standaard. Wil je afwijken dan moet jeen winstgevend segment kunnen innemen. Voor MS was dat de zakelijke markt, maar dat hebben ze nooit ingezien anders hadden ze wel BB overgenomen.

Nokia had beter Symbian kunnen houden voor goedkope veel veiligere telefoons met basisfunctionaliteit (email, browser, messaging, social sites) en daarnaast dan maar Android accepteren als onvermijdelijke standaard voor middenklasse smartphones. Dus de dumb phone wat slimmer maken, maar niet te slim, daarmee zouden ze heel wat groeiruimte van Android weggenomen hebben.

Ik denk dat voor veel mensen dan de ideale combinatie een Nokia en een Iphone was geweest. Een goedkope ultra praktische veilge telefoon en het toppunt van status dat je achteloos op tafel legt. Net zoals Lidl ook zijn zaken naast de Albert Hein bouwt. Daarmee zou Android een onveilige middenklasser zijn geworden met veel features maar minder status. MS had de zakelijke markt moeten pakken door Backberry en BB10 over te nemen.

Allemaal gemiste kansen. Maar achteraf is het makkelijk praten. Er werd toen heel anders gedacht, iedereen meende dat door superinnovatie een plaats moest veroveren. Symbian dumpen en Meego erin. Windows Phone eruit Windows10 er in. Laten we niet vergeten dat ook Facebook, Amazon, Canonical etc keihard op hun bek zijn gegaan in hetzelfde denken. Het was een soort rush waar iedereen inzat.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 16 februari 2018 16:57]

Symbian was best een goed systeem. De media hebben Apple en Android enorm gehypet en steeds maar gehamerd dat Symbian old-school was. Maar Symbian speelde beter in op reeele behoeften en wensen van de gemiddelde consument.
Symbian was een OS voor feature phones, en was niet voor smartphones bedoeld. De eerste keuze die men maakte na het omdopen van EPOC naar Symbian? Touchscreen ondersteuning eruit slopen. |:( Vergis je niet. Ik ben een fan van hardware toetsenborden, maar voor het preciezere werk is een touch screen fijn als 'pointer'.

Dat was ook de reden dat Symbian voor de consument nooit van de grond kwam als smartphone OS. Zelfs voor zakelijke gebruikers was het beperkt, omdat integratie met bijvoorbeeld Blackberry diensten en Exchange een hel was. Het was dat er niets beters was, maar Symbian was echt niet gebaseerd op reële behoeften van consumenten. Voordat Apple en Google aan de slag gingen was Windows Mobile 6.x stevig bezig om marktaandeel weg te snoepen van Symbian. Niet dat Windows Mobile perfect was (verre van), maar daar kon je tenminste wat mee.

Ik denk dat je Symbian iets te veel romantiseert. Ook ik heb verschillende toestellen met Symbian gebruikt (met als hoogtepunt de Nokia E90 Communicator, ook wel de baksteen genoemd), maar het was het allemaal 'net niet'.

Wel ben ik het met je eens dat Nokia Symbian het lagere segment had moeten laten bedienen en voor de middenklasse (en ook wel hogere klasse) Android had moeten omarmen. Mensen kochten Nokia vanwege Nokia, niet vanwege de software. Gekeken naar hoe populair Nokia wereldwijd was, hadden ze nu nog steeds een aardig marktaandeel kunnen hebben in plaats van dat hun naam vanaf het begin af aan opnieuw opgebouwd moet worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 februari 2018 16:45]

Ik pleit ook niet dat symbian een smartphone OS moest worden. Want daarmee gaan juist de grootste voordelen verloren (prijs, accuduur van weken, en veiligheid). Touch toevoegen en zorgen dat je communicatie apps hebt.

Een grote fout die bedrijven vaak maken is teveel functionaliteit inbouwen waar de gebruiker niet om vraagt en vervolgens een verkeerde marketing gaan voeren waarbij op de verkeerde punten de nadruk wordt gelegd. En ze zich in feite positioneren tegenover een tegenstander die veel sterker is. Kansloos. Een sterkere tegenstander val je in de flanken aan.

Denk jij dat er geen markt is voor een goedkope phone met een accuduur van een week waarmee je je communicatie in stand kan houden? Dat iedereen per se alles in één toestel wil. Geloof ik niets van. Veel mensen nemen nog steeds liever een goedkope phone mee als ze op stap gaan. Sporten, uitgaan, uitstapjes, winkelen. Maar smartphone weer voor woon-werkverkeer om je onderweg je te vermaken.

Ook hier zitten mensen weer veel te veel in de gedachte dat de auto ook de fiets moet vervangen. En dat je van de fiets op zijn minst een motor moet maken. Juist niet, maar elektrisch is weer wel fijn.

Het valt mij steeds weer op hoe weinig technische bedrijven van consumenten marketing begrijpen en hoezeer ze zich in technologische hypes storten op basis van media sensatie. Omdat Apple dat kan wil niet zeggen dat jij dat ook kan. Je moet je sterke kanten uitbuiten niet je zwakke. Media scheppen een reality distortion, maar als normaal bedrijf moet je daar niet zelf in gaan geloven, gewoon met beide beentjes op de grond blijven staan.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 16 februari 2018 17:05]

Jullie kunnen wel steggelen over wat nou een feature OS en at een smart OS is, feit is dat het toen zowel verouderde als sterk gemoderniseerde (Anne / Belle) Symbian in zijn nadagen, zeg rond 2012, goed mee kon komen met lagere middenklaase tot middenklasse Android toestellen. Dat valt bij mij onder de definitie Smart en dat klopt ook wel met de traditie; Symbian was het eerste wijd verbreide Smartphone OS.

Hoe dan ook, ik erken dat er tussen 2004 en 2010 een hoop "net niet" Symbianmodellen geweest zijn, dat zal bijgedragen hebben aan de val van Nokia. Verder zullen we het allemaal wel eens zijn dat het veel beter was geweest om de wat luxere featurephones op S60 met Symbian te zetten inplaats van S40 en S60 af te schaffen en op S30 door te gaan zoals HMD nu doet.
Ik mis mijn e7 nog steeds en vergeet de dag niet meer dat Exchange mijn e7 niet meer ondersteunde.
Tot op heden is er nooit meer een optimaal vervangend toestel geproduceerd.
Eens dat geen hond zich interesseert om een theoretische universele runtime. Als ik een persoonlijk voorbeeld pak: Evernote. Gebruik ik als desktop app op W10. Soms gewoon in de browser. En als native iOS app op mijn iPhone en iPad.

Who cares welke runtimes het zijn? Ik moet er bij kunnen. En zo geldt dat voor het merendeel van de cross platform apps die ik gebruik.

Ik zie het als een cultureel probleem bij Microsoft. Je kunt het ze amper kwalijk nemen: al vanaf hun oprichting zijn ze monopolist. Een jaartje of 30 inmiddels? Het is dan logisch dat het bedrijf nog grotendeels op die manier denkt.

Al die jaren was het credo: we brengen iets uit, en het wordt omarmd. Er is immers toch geen keus voor gebruikers. Ze hebben zelden echt de strijd aan hoeven te gaan, en het relatief makkelijk gehad.

Totdat ze ineens concurrenten hebben die ze niet weg kunnen duwen, opkopen of wegpesten. Google en Apple. Ze zijn inmiddels wel wakker denk ik, maar nog steeds niet helemaal. Kijk naar al die W10 versies, runtime grappen, en halfslachte zaken die goed bedacht zijn, maar gewoon niet hard doorgezet worden.
Microsoft heeft zo z'n sterke en zwakke kanten.

Backwards compatibility is in Windows erg goed geregeld.

Microsoft zal Windows (EDIT: en Office) zo lang mogelijk uitmelken, net zoals Apple dat ook met iPod heeft gedaan, of Blizzard met WoW. Ondertussen zie je bedrijven experimenteren met nieuwe producten. Zo ook Microsoft. De Xbox, Azure, en de Surface lijn.
al vanaf hun oprichting zijn ze monopolist. Een jaartje of 30 inmiddels?
Err, nee, je zit er 18 jaar naast. Sinds 1975: https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft en Microsoft is zeer zeker niet sinds 1975 monopolist. Zeg nou zelf: welk bedrijf is direct na oprichting monopolist? MSDOS was populair, en Windows 3.1 ook, maar de daadwerkelijke marktdominantie kwam pas sinds Windows 9x (95 als eerst, en uiteraard ook met MSIE als web browser die zich niet aan standaarden hield) toen ze hun handen afhielden van OS/2 (ze hebben IBM 2x genaaid: 1x met MSDOS, en 1x met OS/2, dat is toch wel knap ;) ). Het Internet werd groot, iedereen moest er op. Het was juist IBM die de monopolist was in de vorige eeuw.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 17 februari 2018 00:41]

Juist de "universele" alles-in-een is een niche product
De keuze heeft wel een reeks van bijzonder mooie telefoons opgeleverd. Zo denk ik aan de Lumia 820, 920 en 1020. Ook de frisse kleuren van de telefoon sloten mooi aan bij de kleuren van de thema's in Windows Phone.
Het ligt zeker niet aan de inspanningen van Nokia dat het niet gelukt is met Windows Phone.
Dat kan wel zo zijn maar Microsoft/Nokia pakte het vanaf het begin weer slecht aan.

Terwijl ze zo een mooie kans hadden on een goed begin te maken.

Ze hadden namelijk de strategie van Apple moeten volgen door in het begin maar 1 model op de markt te brengen.

Op een gegeven moment wist niemand meer wat nou eigenlijk de beste Lumia telefoon was omdat voor je het wist weer verschillende modellen op de markt kwamen.

Als ze 1 model hebben die populariteit krijgt omdat die zo goed is krijg je mond op mond reclame en willen meer mensen een Lumia/Nokia.

Later kan je je dan volledig focussen op de onderkant van de markt.
Het was absoluut geen hardware probleem.

Ik heb het OS altijd een gedrocht gevonden, zullen velen met me oneens zijn, maar ik mag dat vinden. De hardware echter was juist veelbelovend.

Zelfs ik als criticus was zwaar onder de indruk van de 1020. Ook de zeer goedkope "goed genoeg" low-ends waren een goed alternatief tegenover het gallische Android.

Zowel in low-end als high-end hadden ze prima hardware. Alleen een lelijk OS, geen apps, en slechte verkoopkanalen. En natuurlijk keer op keer de reset knop, waardoor zelfs de kleine groep fans gefrustreerd raakten.
Ik heb het niet over de hardware zelf maar de grote hoeveelheid modellen die ze de markt op gooiden.

Ondanks dat ik dagelijks Tweakers bezoek en veel informatie lees over de nieuwste hardware wist ik zelf niet eens meer wat nou de nieuwste Nokia was.
mond op mond reclame
lekker :9
Moet wel ff gezegd worden dat dit over Nokia Mobile Division gaat en niet over Nokia zelf als geheel.
Nokia zelf heeft nog steeds 102.000 mensen in dienst.

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 16 februari 2018 13:28]

Er was gewoon geen plaats voor meer dan 2 grote besturingssystemen voor mobile. Apple en Google hebben de strijd gewonnen en zijn twee gigantisch grote platformen geworden. Microsoft heeft geprobeerd maar verloren. Android ging open source en deelde licenties uit en Apple ging 100% voor premium phones met uitstekende hardware/software. Microsoft bengelde daar ergens tussenin en probeerde met als snel afgezaagde tiles de wereld te veroveren en ging plat op zijn bek met Windows8 maar voor de gemiddelde gebruiker was er totaal geen nieuw voordeel om voor een Windows Phone te kiezen.

Nokia zat tussen 3 vuren en was gewoon het kind van de rekening. Microsoft was hun enige kans om door te groeien maar die piste liep dood. Ze hadden beter sneller voor Android gekozen en sneller ingezien dat Meego en Windows Phone geen kans hadden in de mobiele markt. Dan hadden ze nog naast Samsung kunnen staan en zich 100% gefocust op hardware + Android + mobile services.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 16 februari 2018 13:47]

Volgens mij maakte het op dat moment niet echt meer uit. Als ze Android hadden genomen, hadden ze niks gehad om zich te onderscheiden (maar misschien hadden ze in Finland nog een goede positie kunnen houden). Als ze Symbian of MeeGo hadden gekozen hadden ze hetzelfde probleem gehad als met Windows: nauwelijks (moderne) apps. Ze waren gewoon te laat.

Maar off-topic:
Wat is het toch vreselijk duidelijk dat dat boek door amateurs is vertaald. Oef, wat een verschrikkelijk Engels. Vertalen is een moeilijk vak dat helaas vaak wordt onderschat.
Volgens mij maakte het op dat moment niet echt meer uit. Als ze Android hadden genomen, hadden ze niks gehad om zich te onderscheiden (maar misschien hadden ze in Finland nog een goede positie kunnen houden).
Niets om zich te onderscheiden? Ik heb hier nog een Nokia E7, fantastische hardware voor die tijd en ook de hardware features, bluetooth heeft bijvoorbeeld features die niet terugvind op andere telefoons. Over de hardware is goed nagedacht alleen het besturingssysteem is om te huilen. Voelt erg gedateerd aan en zit ook nog eens boordevol fouten zoals spontaan je internet verbinding verliezen terwijl er elders staat dat er wel verbinding is.

Dan heb ik het over de Anna versie, de versie waarmee het toestel op de markt is gekomen. Upgraden naar Belle gaat overigens niet meer want alle externe lijnen zijn doorgesneden maar dat even terzijde. Dat is overigens een vervelende 'eigenschap' van smartphones, als de externe 'kabels' voor diensten aanwezig op deze telefoons is doorgesneden, kun je de helft van de features niet meer gebruiken, maar ook dat terzijde.

Hardware is hartstikke mooi alleen daar heb je weinig aan als het besturingssysteem, de software, niet goed werkt. Dus als ze gekozen hadden voor het meer volwassen Android, hadden ze zeker een kans gehad omdat de hardware prima in orde is. Nu is de naam Nokia behoorlijk beschadigd door al dat geklooi, ook door Microsoft, dat is toch wel zonde te noemen.
Had er niet ergens even de voornaam van (Stephen) Elop kunnen staan? Het leest zo vreemd, alsof er een AI aan het roer gezet is geweest.
Dat had me ook geholpen om het niet als Flop te lezen.
Het mooie is nu, dat de laatste build van Windows 10 mobile een bug heeft, er kan geen pdf geopend worden in Edge. Dan maar op mijn laptop het boek downloaden....
Geen plaatjes... jammer.
:'(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee