Onderzoek: 'Huawei liegt over eigenaar, mogelijk een Chinees staatsbedrijf'

Onderzoek: 'Huawei liegt over eigenaar, mogelijk een Chinees staatsbedrijf'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Spionagebeschuldigingen

In al die tijd dat de Verenigde Staten Huawei heeft beschuldigd voor spionage vanuit de Chinese overheid heeft het land nooit één bewijsstuk op tafel gelegd om die uitspraken te staven. Het land weerde de Chinese gigant daarentegen uit Amerika en het probeerde bondgenoten te overtuigen om het zelfde te doen. Als resultaat houden nu Europese landen - ook Nederland - een onderzoek om na te gaan of Huawei al dan niet geweerd zal worden voor de aanleg van een 5G-netwerk.

Nu is er mogelijk een bom gevallen, want een rapport van de George Washington University en Fulbright University Vietnam onthult dat Huawei niet het bezit in van een eigenaar uit de private sector zoals het bedrijf altijd heeft beweerd. Huawei maakt daarentegen deel uit van een holding genaamd 'Huawei Investment & Holding Co., Ltd' die op zijn beurt voor 99 procent het bezit is van een Chinese handelscommissie.

Chinese handelscommissie

Ren Zhenfei staat wel bekend als oprichter van Huawei, maar zelf bezit hij slechts 1,14 procent van de aandelen van de holding die voor het overige, overgrote deel in handen is van Huawei Investment & Holding Company Trade Union. Die laatstgenoemde is een Chinese handelscommissie. Het rapport stelt verder dat het leiderschap van een handelscommissie in China niet verkozen wordt door het eigen management, maar door een superieure handelscommissie.

De aandeelhoudersstructuur van Huawei volgens het rapport

Belangrijk is ook dat als de holding waar Huawei deel van uitmaakt ontbonden zou worden, de aandeelhouders, met name Ren Zhenfei, geen recht zouden hebben op hun deel van het kapitaal, juist omdat de holding beheerd wordt door een handelscommissie. Het kapitaal van het bedrijf gaat in dat geval ook naar de superieure handelscommissie.

'Bezit van de Chinese overheid'

Huawei bestaat dus op zijn minst gezegd uit een complexe bedrijfsstructuur, maar het rapport gaat nog verder. De onbekende, superieure handelscommissie die de beleidsmakers aanduidt van de handelscommissie die de holding bezit waar Huawei deel van uitmaakt, staat op zijn beurt onder zeggenschap van een nog hogere commissie. Die structuur gaat volgens de onderzoekers helemaal tot aan de 'All-China Federation of Trade Unions' die onder controle is van de communistische partij van China.

Of zoals het uitgelegd wordt in het onderzoeksrapport: "Als we rekening houden met wat bekend is over de manier waarop handelscommissies in China werken, en als de bedrijfsstructuur met betrekking tot de handelsvereniging correct is dan achten we dat Huawei in feite door de staat wordt bezit."

Huawei ontkent

Huawei heeft vervolgens gereageerd bij Technode op het rapport en stelt dat het "gebaseerd is op onbetrouwbare bronnen en speculaties, zonder dat de feiten worden begrepen". Huawei stelt dat zijn handelsunie wel degelijk zelf vertegenwoordigers aanduidt die functioneren als het belangrijkste beleidsorgaan van het bedrijf. Zij worden verkozen door de aandeelhouders.

Eerder stelde Huawei in zijn jaarrapport van 2018 dat het een privaat bedrijf is dat het bezit is van zijn werknemers. "De Union van Huawei Investment & Holding Co., Ltd werkt met een structuur van aandeelhouders die bestaat uit 96.768 werknemers als aandeelhouders", zo luidt de tekst uit het jaarrapport van Huawei. "Die structuur is beperkt tot werknemers. Geen overheidsagentschap of andere organisatie bezit aandelen van Huawei."

Gevolgen

Voorlopig gaat het slechts om één onderzoeksrapport dat openlijk betwist dat Huawei een privaat bedrijf is en stelt dat het onrechtstreeks door een ingewikkeld kluwen van een bedrijfsstructuur rekenschap aflegt aan de Chinese overheid. Huawei ontkent ook de beweringen in het onderzoek. Nu valt het nog af te wachten wat de reacties zullen zijn op dit rapport.

Momenteel loopt er in Nederland een onderzoek naar Huawei waarmee ons land beslist of er al dan niet wordt samengewerkt voor de uitrol van 5G met het Chinese bedrijf. Naast een grote fabrikant van smartphones is Huawei de grootste leverancier van netwerkapparatuur ter wereld. Onlangs uitten Nederlandse politici hevige reacties ten opzichte van Huawei toen bleek dat het Nederlandse bedrijf ASML bestolen is door Chinese ex-werknemers. Het valt nog af te wachten of de resultaten uit dit onderzoeksrapport invloed zullen hebben op de beslissing die Nederland maakt.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk