Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Moermandieet

Moermandieet

Cornelis Moerman (1893-1988) was de geestelijke vader van het naar hem vernoemde Moermandieet. Naast arts was Moerman ook duivenmelker en verrichtte diverse experimenten bij zijn postduiven. Hij kwam daarbij tot de bevinding dat het niet lukt om bij gezonde duiven kunstmatig kanker te verwekken. De kwaliteit van voeding speelde volgens hem daarbij een zeer belangrijke rol. Volgens Moerman heeft dit dieet bij veel mensen levensverlengend en bij sommigen ook genezend gewerkt. Moerman onderzocht stoffen die in staat zijn de levenskracht in een optimale conditie te brengen. Toenmalige kennis over pas ontdekte vitamines werden door Moerman in verband gebracht met de conditie van de kankerpatiënt. Eind 1939 startte hij met het behandelen van mensen met kanker.

Moerman en wetenschap

Zelf heeft hij bij zijn patiënten nooit onderzoek gedaan naar het effect van zijn behandelingen. Zijn resultaten zijn later wel bij elkaar gezet en door wetenschappers beoordeeld maar daar bleek niet uit dat de moermanbehandeling de levensduur van kankerpatiënten kon verlengen. Er bestaan geen studies die het effect van de therapie bevestigen. Noch in het verleden, noch werd of wordt er door de Moerman vereniging (MMV) wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van dit dieet.

Helaas zijn er ook nooit wetenschappelijke bewijzen gevonden dat alleen het aanpassen van wat men eet kanker kan remmen of genezen. Wat mooi zou het zijn als je door aan te passen wat je eet en drinkt van een ziekte als kanker af te komen. Maar omdat dat helaas onwaar is wil dat niet zeggen dat voeding en de waarde daar van niet belangrijk is. Het staat wetenschappelijk keihard vast dat een gezonde voedingstoestand van zeer groot belang is voor mensen met kanker. Gezonde voeding maakt onderdeel uit van een goede lichamelijke conditie en kan zeer goed werken om complicaties te voorkomen, herstel te versnellen en de kwaliteit van leven hoog te houden. Meer daar over leest u hier.

Samenstelling dieet

Het Moermandieet is samengesteld uit voedingsmiddelen die deel uitmaken van een gezond dieet. Als er geen voedingsproblemen aanwezig zijn dan is het volgen van dit dieet geen probleem. Het is een zogenaamd lacto-ovo-vegetarisch dieet het is daarom zinvol uit te kijken tijdens de zwangerschap en regelmatig te kijken of er geen B12 tekorten zijn. Het slikken van extra voedingssupplementen zonder aantoonbaar te kort is niet aan te bevelen. Kiest u er voor dit wel te doen doe dit dan in overleg met een arts of diëtist. Omdat er geen aantoonbaar bewijs is dat de vaak zeer kostbare supplementen zinvol zijn voor mensen met kanker worden deze middelen doorgaans niet vergoed.

Fit na de diagnose kanker

Algemeen geldt dat het optimaliseren van de lichamelijke conditie door goede voeding en voldoende fysieke inspanning alsook een goede geestelijke conditie bijdraagt aan het succes van een kankerbehandeling. Het Nationaal Fonds tegen Kanker maakt daarom voorlichting en onderzoek naar voeding, beweging en welzijn in Nederland mogelijk. Wenst u ons te volgen, vraag dan de gratis nieuwsbrief aan.

Wilt u bijdragen aan onderzoek naar het belang van voeding, beweging en welzijn dan kunt u hier doneren. Draagt u ook bij aan een Langer Beter Leven voor mensen met kanker? Een goede conditie (lichamelijk en mentaal) vergroot het succes van een behandeling. De waarde van voeding, bewegen en welzijn (psychosociale hulp) zijn zeer groot en behoren onderdeel te zijn van iedere behandeling. Dat is wetenschappelijk keihard bewezen.

De belangrijkste ingrediënten van het oorspronkelijke Moermandieet waren:

  • Geen vlees of vis
  • Geen water, koffie en thee
  • Geen suiker en matig zout
  • Geen melk maar wel (veel) karnemelk of pap daarvan
  • Sap van zuidvruchten (bijzonder omdat dit erg veel suikers bevat terwijl dat geen probleem is bij het eten van de hele vrucht), vooral citroenen en bessensap
  • Twee eierdooiers per dag, zonder eiwit
  • Bruin brood met roomboter en kaas
  • Geen aardappelen, wel zilvervliesrijst
  • Veel groene groente maar ook wortels e.d.
  • Salade met tomaten en komkommers
  • Veel fruit, vooral druiven
  • Erwtensoep
  • Honing (bijzonder omdat ook honing zeer veel suikers bevat)
  • Olijfolie
  • Voedingssupplementen (dat zeer negatieve interacties kan hebben met een behandeling tegen kanker, overleg het gebruik altijd met uw behandelaren)

Het Nationaal Fonds tegen Kanker is er van overtuigd dat een bewuste leefstijl zal bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven en aan een grotere overlevingskans. Om een persoonlijk afgestemd dieet, passend binnen het totale behandelplan, samen te stellen is een oncologie diëtist in de meeste ziekenhuizen beschikbaar. Wilt u zelf aan de slag? START DAN NU!!

Meer informatie: