Door Arnoud Wokke

Redacteur

E-sim is gearriveerd in Nederland

Wat is het, hoe werkt het en hoe krijg je het?

Inleiding

Waar bleef het nou, ondersteuning voor e-sims in Nederland? E-sims zijn niet echt een gloednieuw fenomeen en zitten al een paar jaar in apparaten. Het grote verschil met een reguliere simkaart is dat een e-sim herprogrammeerbaar is: je kunt dus met een enkele e-sim makkelijk wisselen van provider en abonnement. Een normale simkaart kan dat niet: die heeft codes aan boord die niet overschreven kunnen worden.

De eerste e-sims waren nog fysieke kaartjes, zoals de Apple Sim in iPads rond vier jaar geleden. Daarna kwamen e-sims als chips in bijvoorbeeld smartwatches. Twee jaar geleden kwam de eerste telefoon met e-sim op de markt met de Google Pixel 2. En vorig jaar, met de iPhone XS, kwam de eerste telefoon van een heel grote fabrikant met e-sim uit.

Het is inmiddels duidelijk dat providers e-sims niet met open armen hebben ontvangen. Dat is logisch ook: wisselen van provider is dan simpelweg het downloaden van een profiel in je instellingenmenu. Je kunt sneller je provider aan de kant zetten dan dat je een pak melk kan halen in de supermarkt. De tijd van het wachten tot er een envelop met een fysiek simkaartje op je mat valt zijn dan voorbij. Daarnaast is het een gedoe om de back-end bij providers klaar te maken voor e-sims.

Maar nu is het dan zover. Nadat Truphone al een tijdje diensten aanbood in Nederland en Voiceworks het whitelabel ging aanbieden, is T-Mobile als eerste grote Nederlandse provider begonnen met het ondersteunen van e-sims, in elk geval voor de iPhone XS, XS Max en XR. Maar wat kun je er eigenlijk mee en waarom bestaan ze?

E-sim

Hoe e-sim werkt

Een simkaart moet het netwerk garanderen dat een apparaat toestemming heeft op dat netwerk actief te zijn. Er is in dat opzicht geen verschil tussen een reguliere simkaart en een e-sim. Beide melden zich aan op het netwerk met hashes van sleutels. Het grote verschil is dat de e-sim die sleutels over-the-air krijgt op het moment dat een gebruiker een databundel of abonnement afsluit, terwijl dat bij een fysieke simkaart niet over-the-air gebeurt. Dat kan strikt genomen wel, zo zegt tweaker Odie, zelf werkzaam bij Voiceworks, in reactie op de informatie in dit artikel.

Die bundel met hashes van codes heet een profiel. Om de profielen te kunnen ontvangen en om de databundels en abonnementen van de verschillende netwerken te kunnen laten zien, heeft een e-sim voor de zakelijke markt, machine-to-machine, een bootstrapprofiel nodig. Die wordt er ingezet door de fabrikant en zorgt ervoor dat de e-sim bij een server kan om de simprofielen te downloaden. Bij consumentenversies is dat niet zo: je moet zelf maar voor een internetverbinding zorgen om een e-simprofiel te kunnen downloaden.

e-sim
Een e-sim-chip van fabrikant Infineon

De e-sim is vaak gewoon een chip, een microcontroller die op het pcb van een apparaat gesoldeerd zit. Zo heeft de Google Pixel 2 een ST33M1G2 van ST Microelectronics. Die heeft een ARM SecurCore op 25MHz, 30 kilobyte aan ram en tot 1280 kilobyte aan opslag.

Het hoeft geen chip te zijn. De letter 'e' in e-sim staat weliswaar voor embedded, maar dat verwijst alleen naar de functie om simprofielen te downloaden en dat kan ook op een plastic kaartje dat de gebruiker gewoon kan verwijderen. De iPad Air 2 had bijvoorbeeld een los simkaartje met e-sim-functionaliteit. Moderne apparaten, zoals onder meer in de iPhone XS en Google Pixel 3, hebben chips ingebouwd die als e-sim dienen. Een e-sim is dus niet per definitie een ingebouwde simkaart; het is simpelweg een benaming voor een simkaart met de mogelijkheid om op elk gewenst moment een simprofiel te downloaden.

Er is iets geks met de e-sim. Het is namelijk een standaard van de GSMA, de koepelorganisatie van providers. Die stelt normaal geen standaarden vast, want in de telecomindustrie is dat in handen van partijen als de 3GPP en ETSI. Die kwamen er kennelijk niet uit, want de GSMA heeft het op zich genomen om de e-sim te standaardiseren.

Apple Sim
De Apple Sim met e-sim-functionaliteit

E-sim is een andere benaming voor embedded Universal Integrated Circuit Card: eUICC. Dat is de opvolger van de USIM, de simkaart die in gebruik kwam met 3g-netwerken en een betere beveiliging bood dan de simkaarten daarvoor. De varianten van simkaarten hebben niets te maken met de fysieke verschijningsvorm. USIM-kaarten zagen er hetzelfde uit als de simkaarten die daarvoor in gebruik waren en eUICC-kaarten kunnen gewone nanosimkaarten zijn; het is de werking die verschilt.

De e-sim kan namelijk verschillende profielen tegelijk aan boord hebben. De traditionele simkaart in telefoons heeft een enkele imsi, een international mobile subscriber identity. De eUICC-kaart kan verscheidene profielen tegelijk aan.

Gevolgen voor privacy en beveiliging zijn niet te verwachten. De e-sim functioneert behalve de herprogrammeerbaarheid als een reguliere simkaart en heeft dezelfde beveiliging. Als de standaard veel lekken had bevat, waren die vermoedelijk afgelopen jaren al naar boven gekomen; het zit immers al een jaar in de iPhone XS.

Waarvoor en hoe je het kunt gebruiken

E-sims zijn bruikbaar in diverse scenario's. Het is duidelijk te zien dat fabrikanten en providers tot nu toe niet hebben geprobeerd om de primaire simkaart in een telefoon te vervangen met een e-sim. Tablets hebben e-sims, horloges hebben e-sims en als telefoons een e-sim hebben, gaat het tot nu toe altijd om een tweede 'simkaartslot' in een dualsim-opstelling.

Dat hangt samen met de toepassingen. In smartwatches is het mogelijk om ze te gebruiken zonder telefoon in de buurt, met een eigen 4g-verbinding en beperkt datagebruik. In tablets gaat het vaak om aparte databundels voor de tablet, zonder belminuten en zonder vast abonnement.

In telefoons is het heel logisch om een e-sim te gebruiken op reis. Als je landt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten - een land waar roamen voor veel Nederlanders duur is - is het mogelijk om databundels uit te kiezen in het instellingenmenu.

Providers zien dat vermoedelijk wel zitten. Klanten die roamen op een buitenlands netwerk, leveren vaak weinig tot niets op voor die lokale provider. Maar als ze een databundel bij hen afnemen, zijn ze ineens wél een echte betalende klant. Het zal een reden zijn dat veel providers met e-sims databundels aanbieden, in plaats van abonnementen.

Het ligt voor de hand dat toestelmakers het liefst het simslot zien verdwijnen en een chip zouden willen inbouwen. Immers, dat slot kost ruimte en het is een opening die bij waterdichte behuizing dicht moet zitten. Bovendien moet het aan de buitenkant zitten. Bij een e-sim hoeft dat niet en dat maakt meer ruimte vrij in smartphonebehuizingen.

Het downloaden van een profiel op een e-sim kan op meerdere manieren. T-Mobile werkt met een qr-code, maar het kan ook anders. De Amerikaanse tak van T-Mobile werkt bijvoorbeeld met een eigen app, T-Mobile E-sim, om een abonnement af te sluiten. Dat werkt niet in Nederland.

T-Mobile is weliswaar de eerste grote provider die in Nederland e-sims aanbiedt, maar niet de eerste of enige. Truphone begon vorig najaar al met het aanbieden van e-sim in bundels voor gebruik op reis - maar ook in Nederland. Dat werkt via een app. Het Nederlandse Voiceworks heeft e-sim white labeled in het assortiment zitten; andere bedrijven kunnen e-sims gaan aanbieden onder een eigen merknaam via Voiceworks. Dat kan sinds deze maand.

Telefoon met e-sim Apple Google Planet
iPhone XR Pixel 2/2 XL Gemini
iPhone XS Pixel 3/3 XL
iPhone XS Max Pixel 3a/3a XL

Truphone e-sim

Een abonnement met e-sim proberen af te sluiten

E-sim van T-Mobile op iPhone XS, augustus 2019Een e-sim-abonnement afsluiten bij T-Mobile gaat hetzelfde als bij een abonnement met ouderwetse plastic simkaart. Je krijgt de simkaart gewoon per post of je kunt hem ophalen bij een winkel van de provider. En dus stond ik woensdag gelijk bij de T-Mobile-winkel, als eerste klant die een e-sim wilde in dat filiaal. Want hoewel de e-sim-chip in moderne telefoons ingebouwd zit, kiest T-Mobile ervoor om de qr-code voor e-sims op een plastic kaartje te printen en mee te geven aan klanten. Het kaartje is ongeveer hetzelfde als bij een simkaart, alleen op de plek van de kaart staat een qr-code.

Voor de rest moest ik uiteraard door alle administratieve hoepels springen die nu eenmaal horen bij het afsluiten van een abonnement, zoals het tonen van identificatie en betalen van één cent ter verificatie. Er is niets anders aan dan bij het afsluiten van een normaal abonnement.

Bij het afsluiten stak wel een probleem de kop op. Voor het downloaden van het simprofiel is een internetverbinding nodig, maar zonder geautoriseerde e-sim heb je uiteraard geen mobiel internet. Dat voelt een beetje alsof je je gloednieuwe auto kan ophalen bij de autodealer - maar die dealer is alleen bereikbaar per auto.

De eveneens nieuwsgierige winkelmedewerkers lieten mij op het wifi-netwerk van de winkel om te kijken of dat zou werken, maar ook dat ging niet vlekkeloos: het registreren van het abonnement kan even duren en dus is het lastig om de telefoon in de winkel in te stellen. Veel mensen zullen de qr-code thuis opnieuw moeten scannen. Dat is voor lezers van deze site geen probleem, maar wellicht zijn er mensen die meer moeite zullen hebben om hun simprofiel op het toestel te krijgen.

Als je al een abonnement hebt, kun je je simkaart laten deactiveren en direct een e-sim krijgen; dat is veel makkelijker. T-Mobile stuurt dan een qr-code via de My T-Mobile-app. Die moet je op een iPhone scannen onder Instellingen->Mobiel Netwerk->Mobiel Abonnement Toevoegen. Binnen een paar minuten ben je klaar. Een toegevoegd abonnement kun je ook makkelijk weer wissen.

Als je de fabrieksinstellingen wilt herstellen, een volledige reset dus, heb je de optie om de e-sim te behouden of die ook te wissen. Je kunt bij T-Mobile twee keer per jaar kosteloos wisselen van toestel met een e-sim. Daarna moet je betalen, 5,09 euro per keer.

E-sim van T-Mobile op iPhone XS, augustus 2019E-sim van T-Mobile op iPhone XS, augustus 2019E-sim van T-Mobile op iPhone XS, augustus 2019

Tot slot

T-Mobile is nu dus begonnen in Nederland. KPN gaat dat ook 'op termijn' doen, zo bevestigt de provider. "Wij volgen uiteraard de ontwikkelingen op de markt en ondersteunen eSim en remote sim provisioning reeds op het gebied van internet-of-things. Op termijn gaan we dit ook voor andere toepassingen ondersteunen. Maar op dit moment kunnen we daar nog niet concreet over zijn", aldus een woordvoerder.

VodafoneZiggo wil zo ver niet gaan. "VodafoneZiggo volgt de ontwikkeling rondom de e-sim met grote interesse. Over toekomstige plannen kunnen wij echter geen uitspraken doen", aldus een woordvoerster. Dat is hetzelfde geluid als we al jaren horen uit de provider.

De e-sim komt eraan, ook al duurt het langer dan veel mensen misschien hadden gedacht. Met de ondersteuning van T-Mobile kunnen gebruikers van de nieuwste iPhones en Pixel-telefoons in elk geval aan de slag.

Het is ook de vraag wanneer andere fabrikanten volgen. Er zijn nog geen modellen van Samsung, Huawei, Xiaomi, OnePlus of andere fabrikanten met een e-sim. Dat valt op, omdat veel van die fabrikanten vlug zijn met het implementeren van nieuwe technieken. Wellicht was het een kip-ei-kwestie die de iPhone XS heeft doorbroken: nu er eenmaal telefoons zijn met e-sim-ondersteuning, komen er wellicht meer providers die het gaan aanbieden. En als meer providers het ondersteunen, zullen meer smartphonemakers het gaan inbouwen. Zo kan het de komende jaren ineens snel gaan.

Reacties (213)

213
209
120
15
2
85
Wijzig sortering
Gisteren bij T-Mobile een eSim besteld. Doordat je de eSim maar een keer kunt downloaden moet het ook in een keer goed gaan. Dit is cruciaal in het proces. Ik werd gebeld en het proces werd afgebroken.

Wanneer je de eSim vervolgens activeert vervalt je oude sim en kun je dit niet meer terugzetten. Blijkbaar is het nog niet mogelijk om van eSim terug naar fysiek te gaan. 4 telefoontjes verder en een bezoek naar de T-Mobile shop geen succes. 2 nieuwe simkaarten erin gestopt. Toen we alles geprobeerd hadden gaf de jongen van de winkel mij een papiertje mee met de QR-code van een nieuwe eSom en voila ineens had ik weer bereik na 1 dag volledig afgesneden te zijn. Let op: je oude simkaart vervalt en je kunt (nog) niet terug van eSim naar fysiek. Dat is wat ik ervan geleerd heb.

[Reactie gewijzigd door Krysa op 22 augustus 2019 13:44]

Dat is niet waar, mijn huidige simkaart werkt nog terwijl ik esim heb.

Daarbij kan je het proces makkelijk verspreiden want ik ben begonnen op een ander apparaat en succesvol afgemaakt met een ander.
Wat raar! Ik citeer een sms van T-Mobile:
Beste klant, je hebt een eSIM besteld voor deze aansluiting. Na downloaden en activeren van deze eSIM wordt je telefoonnummer hieraan gekoppeld. Je huidige simkaart of eSIM wordt dan onbruikbaar. Groeten T-Mobile

[Reactie gewijzigd door Krysa op 22 augustus 2019 13:57]

Als het goed is zou je oude SIM/eSIM account pas gedeactiveerd moeten worden als de volledige activatieflow van je nieuwe eSIM klaar is. Als ze het brak hebben geimplementeerd en bv serverside niet wachten op de laatste 'OK' van de fysieke eSIM voordat ze de oude deactiveren, dan krijg je dit soort geneuzel.


* AceAceAce heeft vroeger veel gewerkt met SIMs en management ervan door servers.
das toch normaal, als je op telefoon nummer een nieuwe sim vraagt en deze activeert werkt de oude sim niet meer.... eSim of niet maakt niet uit....
Ik heb in het verleden ook wel 2 sims op 1 nummer/abo gehad. Alleen met beiden tegelijk actief zijn kan niet, maar switchen ging steeds aardig snel. Was wel handig om mijn oude phone voor uitgaan te blijven gebruiken. Het zou dus ook in theorie met e-sim + sim moeten kunnen lijkt mij, mits de back-end van de provider er op is berekend.
Ik heb dit nog steeds bij Vodafone. Heel handig als je twee toestellen gebruikt, één voor als je werkt (viezigheid ed), en de andere voor de rest. Het lijkt mij ook niet anders als je een e-sim hebt, of een fysieke sim, of een combinatie ervan.
Mijn normale simkaart werkte ook nog gewoon terwijl ik eSim had geactiveerd.

edit: nu een dag later en werkt de fysieke simkaart niet meer. Blijkbaar blijft de fysieke simkaart nog even werken.

[Reactie gewijzigd door TwArbo op 22 augustus 2019 15:57]

Had ik ook toen ik van micro naar nano ging bij t-mobile. Een paar uur lang werkte beide sims. Hadden ze ook gemeld toen ik de nano ophaalde in de winkel.
Ja klopt nu ik het test ook terwijl ik had aangegeven dat ik hem wilde behouden
Let op: je oude simkaart vervalt en je kunt (nog) niet terug van eSim naar fysiek. Dat is wat ik ervan geleerd heb.
Fysieke dual sim werkt prima, en is best handig.
Waarom niet met een eSIM?
Over een paar jaar hebben triple eSIM denk ik...
Dual eSIM werkt ook prima, je kan prima meerdere eSIM profielen op een telefoon met eSIM zetten en daar tussen wisselen.
Je kan alleen niet een fysieke simkaart en een eSIM van hetzelfde nummer tegelijk geactiveerd hebben. Dit is het zelfde met fysieke simkaarten, wanneer je een nieuwe fysieke sim aanvraagt vervalt je oude fysieke simkaart ook.

Wat wel raar is dat je niet terug kan van eSIM naar fysiek, maar daar zal vast een reden voor zijn, al kan ik me niet indenken wat de technische reden daarvan kan zijn. Lijkt me niet veel meer werk dan de eSIM deactiveren en een nieuwe fysieke simkaart activeren.

[Reactie gewijzigd door Polyanos op 22 augustus 2019 15:49]

Je kan alleen niet een fysieke simkaart en een eSIM van hetzelfde nummer tegelijk geactiveerd hebben. Dit is het zelfde met fysieke simkaarten, wanneer je een nieuwe fysieke sim aanvraagt vervalt je oude fysieke simkaart ook.
Dat is niet waar dat het niet kan. dit werd (heel) vroeger vaak gebruikt voor autotelefoons, maar is wel redelijk kostelijk om te doen.
Twee simkaarten met hetzelfde nummer

Wilt u 2 gsm’s gebruiken met hetzelfde nummer? Ga naar een verkooppunt om 2 simkaarten aan te vragen en de betalende optie ProxiDuo te activeren. De simkaarten hoeven niet hetzelfde formaat te hebben. U kunt dus bijvoorbeeld een gewone simkaart en een microsimkaart aanvragen.
Deze optie is enkel beschikbaar als u alleen een gsm-abonnement hebt.
De 2 simkaarten werken onafhankelijk van elkaar en hebben een apart individueel geheugen. Dat heeft enkele gevolgen:
Als u de m-banxafe-diensten wilt gebruiken, kan dit slechts met één van beide simkaarten. U vindt het logo van m-banxafe op de betreffende simkaart.
Als u de pincode van een simkaart verandert, blijft de pincode van de andere simkaart ongewijzigd. De pukcode is steeds dezelfde voor beide simkaarten.
Als u manueel telefoonboeken of buitenlandse netwerken instelt, dan dient u dat op beide simkaarten te doen.
Zet steeds de ene gsm uit alvorens u de andere aanzet.
Als u per ongeluk beide gsm’s hebt aangezet, dan schakelt u best beide toestellen uit. Zet daarna enkel de gsm aan die u wilt gebruiken.
Onzin, ik kon voorheen tot maximaal 10 simkaarten aan 1 enkel gsm nummer koppelen op MKB en wel meer op Corp niveau... Je simkaart is helemaal niets anders dan een SD kaart waar je provider data op schrijft zodat jij met je unieke nummer juist en gefactureerd kan connecten met de te bellen partij, echter lopen de kosten voor het systeem daarin snel op omdat het wel in de papieren loopt dit allemaal "bij te moeten" houden.

Daarnaast kan ik buiten machine2machine geen meer use-cases bedenken waarbij iemand meer dan 3 sims tegelijk actief zou willen... Er kan dan een hoop mis gaan, gesprekken missen, tellers die niet goed lopen etc.
Ik heb anders nog steeds dualsim ( twee fysieke simkaarten met hetzelfde nummer)
Vroagâh (20 jaar geleden) gingen beide telefoons dan ook tegeliojk rinkelen. Tegen woordig komt de oproep binnen op het toestel dat het meest recent zich bij een zendmast heeft aangemeld.
[...]Over een paar jaar hebben triple eSIM denk ik...
Dan bel je met je vinger in/tegen je oor :P
Jaren geleden heb ik het idee op de markt gegooid dat ze van die simkaartjes af konden komen. Dit idee komt dichterbij bij mijn idee. Maar het is nog niet helemaal. gewoon via Wi-Fi internet verbinding maken met de provider naar keuze daar de abonnement aansluiten. Dus het moet gekoppeld worden aan je imei nr. Met de oude (de huidige) simkaart systeem is een mainframe bij de provider met de identieke simkaart die in verbinding staat met jouw simkaart en telefoon.
Gewoon wifi en per direct je abbo was ook de belofte. Zodat ze nu hetzelfde gedonder kunnen uithalen als fysieke sims (naar de winkel, pinnen, legitimatie), alleen dat ze je kunnen laten dokken voor het wisselen ervan in plaats van zonder kosten.
Jij hebt het zelfde fout gedaan als bijna alle andere.

Je esim geactiveerd voor dat die geïnstalleerd was op je telefoon.

Ik heb de esim voor mijn 3a XL besteld, heb eerst alles gedownload en geïnstalleerd, gezien dat alles werkte (natuurlijk maakte dan de telefoon geen verbinding met een netwerk, maar je kunt wel zien dat een sim geïnstalleerd is) om dan pas via mijn T-Mobile mijn esim te activeren
zoals ik begrijp is dual-e-sim nog niet mogelijk ?
(triple e-sim zou ook mooie vooruitgang zijn)
Dat is logisch ook: wisselen van provider is dan simpelweg het downloaden van een profiel in je instellingenmenu. Je kunt sneller je provider aan de kant zetten dan dat je een pak melk kan halen in de supermarkt.
In technische zin is dit misschien accuraat, maar opzegtermijnen zullen voorlopig wellicht nog gewoon een ding blijven. Dus zeker als je je nummer gewoon wil behouden blijf je volgens mij gewoon overgeleverd aan de gratie van je telco.
In een situatie waarbij je gewoon 1 carrier hebt met 1 telefoonnummer verandert zo'n e-sim dus niet zo veel?
En om nou te suggereren dat zo'n uitwisseling van simkaarten nou een noemenswaardig obstakel mag zijn in een provider wissel lijkt me ook wat overtrokken. Zeker annu nu heb je al je contacten enzo waarschijnlijk gewoon in je google/apple account hangen dus je zit niet urenlang nummers over te tikken naar een nieuwe simkaart.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 augustus 2019 13:34]

Ben ik niet helemaal met je eens.
Recentelijk hebben mijn vriendin en haar zoon een wissel gemaakt. En met de weinig tijd die ze hebben om daadwerkelijk tijd te vinden om, het te bestellen, te onvangen, telefoon uit te gaan zetten, chip te wisselen, opstarten, codes opzoeken om aan te melden, eventueele zaken over te hevelen die op een bepaald nummer zijn aangemeld etc.

Als dit allemaal terug gebracht kan worden tot: ik meld mezelf ergens aan. Krijg een vorm van authenticatie en voer het in en ik ben over... Dan vindt ik het nogal een obstakel wat je weg neemt.
Het enigste wat de eSIM wegneemt is het fysiek switchen van de simkaarten, en al is dit wel een redelijke niche use-case, is dit inderdaad een duidelijk voordeel van eSIMs.

Zover ik weet wordt er geen contact informatie opgeslagen in je eSIM dus contacten en andere toestelspecifieke informatie dien je op de 'normale' manier over te zetten.

Het punt wat mij persoonlijk verward is het hele bestel verhaal, het ging toch om een switch van twee telefoons met geactiveerde simkaarten?, waarom dan het hele bestellen van nieuwe simkaarten/abbonementen?

[Reactie gewijzigd door Polyanos op 22 augustus 2019 14:30]

Als ik het zo lees, dat je de wissel maakt terwijl de telefoon aan moet staan als je het doet, dan hoeft er toch niets meer worden overgezet.
En als je nummer hetzelfde blijft hoeft er niets overgezet te worden, maar als hier verder voor geprovisioneerd kan worden. Dan zou je een dienst / applicatie die vast hangt aan je telefoonnummer kunnen zien dat de eSIM is verandert en een methode kunnen bieden om een transfer te maken.
Als ik het zo lees, dat je de wissel maakt terwijl de telefoon aan moet staan als je het doet, dan hoeft er toch niets meer worden overgezet.
Dat had ik inderdaad slecht verwoord. Bij redelijk moderne telefoons is dit ook bij normale, fysieke, simkaarten al van toepassing. Bij mijn S6 kan ik bijvoorbeeld bij al mijn contacten/smsjes en apps of nou mijn eigen sim kaart, geen simkaart of een andere sim kaart in zit. Je gegevens worden gewoon behouden ongeacht de simkaart.

Ik neem aan dat die bij andere recente,Android toestellen redelijk hetzelfde is. Ook bij mijn oude Windows Phone toestel (Lumia 640) werkt het zo en het lijkt me sterk dat iPhones daar heel anders in zijn.

Dus hier veranderd heel weinig in met eSIM. Data van je telefoon is nauwelijks nog gekoppeld aan je sim kaart.
En als je nummer hetzelfde blijft hoeft er niets overgezet te worden, maar als hier verder voor geprovisioneerd kan worden. Dan zou je een dienst / applicatie die vast hangt aan je telefoonnummer kunnen zien dat de eSIM is verandert en een methode kunnen bieden om een transfer te maken.
Zover ik weet is je telefoon nummer in het gsm netwerk gekoppeld aan de simkaart of eSIM profiel. Verander je dus van eSIM profiel dan veranderd ook je telefoonnummer. Met eSIM kan je echter wel meerdere telefoonnummers aan een telefoon koppelen als je meerdere eSIM profielen op je telefoon zet, je krijgt dan een dual (of meer) sim verhaal.

Hoe apps hier mee omgaan zal per app verschillen, de meeste apps zoals facebook/netflix/youtube zullen normaal blijven werken. Apps die gekoppeld zijn aan je nummer, zoals WhatsApp, moet je waarschijnlijk opnieuw activeren. Misschien dat ze inderdaad dit in de toekomst wat meer automatiseren.


Het grote voordeel in het wissel verhaal, in mijn ogen, is nog steeds alleen dat je niet naar elkaar heen moet om daadwerkelijk, fysiek, de simkaart om te wisselen. Dit zou je nu op afstand kunnen doen, voor de rest veranderd er weinig op dit moment.

*Ik weet niet of de eSIM de pincode onthoud bij wisseling, als dat wel zo is moet je alsnog pincodes opzoeken.

[Reactie gewijzigd door Polyanos op 22 augustus 2019 15:50]

Je laat het klinken alsof dat allemaal super lang duurt, maar dat valt volgens mij ook wel weer mee. Natuurlijk, bestellen kan wat langer duren, vooral als je eerst nog moet onderzoeken wat je wil bestellen. Maar dat telefoon uitzetten, chip wisselen en aanzetten duurt natuurlijk een paar minuten maximaal. Iemand die al bekend is met hoe het werkt misschien net een minuut. Alleen het overzetten van gekoppelde zaken kan wat tijd kosten, maar dat hoeft natuurlijk niet allemaal tegelijk. Alleen de belangrijke zaken moeten direct, maar de meeste zaken kunnen ook een dag of twee duren. Daarnaast, als je je nummer niet behoud, wordt dat überhaupt niet opgelost door een e-sim, dus het enige waar je echt wat winst behaald, is die paar minuten voor het wisselen van de sim.
Het is ook geen "rocket science", maar als je geen affiniteit met techniek hebt en je dit niet vaak doet, dan klinkt mij het "gewoon om kunnen zetten terwijl de telefoon draait" wel heel fijn.
De tijd dat je SIM onder de accu zat en daardoor je telefoon echt uit moest zetten, is al heel lang voorbij.

Laatst nog van provider gewisseld, oude SIM verwisseld voor nieuwe terwijl mijn telefoon (iPhone) gewoon aan stond.

Gevalletje overdrijven om een punt duidelijk te maken (doe ik ook vaak, daarom herken ik dat ook direct :D ).
De tijd dat je SIM onder de accu zat en daardoor je telefoon echt uit moest zetten, is al heel lang voorbij.
Toch is dat handiger dan met een tray want dan is de accu verwijderbaar. Dat betekent
- dat je die zelf kunt wisselen
- dat je een reboot kunt forceren als de telefoon hangt
- dat je bij een niet startende telefoon de accu kunt verwijderen zodat het toestel volledig zonder stroom is en na terugplaatsen wel start.

Accu verwijderen om een reboot te forceren heb ik diverse keren nodig gehad bij mijn eerste smartphone, een Samsung Gallaxy Gio. Ook de Nokia Lumia 635, Acer Liquid 630Z en Microsoft Lumia 950XL, Wiko Jerry Silver/Pink en Wilefox Spark Plus heb ik wel eens op die manier gereboot.

Bij de Wileyfox Swift 2X was het laatste zo ongeveer dagelijkse praktijk: Zodra deze 's ochtends geactiveerd werd (vaak bij het gaan van de alarmfunctie van Android) liep die vast met een accu op 100%. Helaas is bij de Swift 2X de accu niet verwijderbaar zodat hij in de boot bleef hangen met totdat de accu leeg was. Met een stilstaande cpu en gpu en dus alleen het scherm oplichtend duurt dat zo'n 8 tot 10 uur. Daarna moet je eerst de accu weer (deels) gaan laden.
In het geval van een consument heb je inderdaad gelijk, dat kost niet zo veel moeite. Als je een bedrijf bent met tig duizend medewerkers, die ook nog eens verspreid over de wereld werken, is een simswap een kostbaar proces. Dat is dus een van de reden dat providers niet staan te springen om eSim.
Waar ik meer over val met wisselen is het niet meer 'eventjes' kunnen overzetten van je nummer naar een ander toestel:
"Je kunt bij T-Mobile twee keer per jaar kosteloos wisselen van toestel met een e-sim. Daarna moet je betalen, 5,09 euro per keer."
“Gevolgen voor privacy en beveiliging zijn niet te verwachten. De e-sim functioneert behalve de herprogrammeerbaarheid als een reguliere simkaart en heeft dezelfde beveiliging. Als de standaard veel lekken had bevat, waren die vermoedelijk afgelopen jaren al naar boven gekomen; het zit immers al een jaar in de iPhone XS.”

Dat vind ik wel erg kort door de bocht. Zoals ik al in het artikel van dinsdag aangaf heeft KPN wel degelijk security gerelateerde issues aangekaart bij GSMA ten aanzien van de standaard. Ondertussen is de standaard sinds 2017 niet meer ge-update (https://www.gsma.com/esim/esim-specification/).

“Mooi om te zien dat e-sim straks eindelijk in Nederland is te gebruiken.

Wel vraag ik me af of de problemen die KPN in 2017 heeft aangekaart zijn opgelost.
(https://whatphone.com.au/...-with-e-sim-security-risk)
(https://www.mobileeurope....security-risks-claims-kpn)
(https://overons.kpn/conte...ity-Perspectives-2017.pdf)

Is er iemand die hier meer over weet? Ik zou me niet zo prettig voelen bij het idee dat er bekende beveiligings problemen zitten in een standaard die niet opgelost zijn.”

[Reactie gewijzigd door Crashed1987 op 22 augustus 2019 14:18]

Hier een PDF van Defcon waarin ze beschrijven hoe een Simkaart opnieuw geprogrammeerd kan worden.

Ennuh, hoop dat we deze nog niet zijn vergeten:
Sim card database hack gave US and UK spies access to billions of cellphones

The National Security Agency (NSA) and its British equivalent GCHQ hacked into Gemalto, a Netherlands sim card manufacturer, stealing encryption keys that allowed them to secretly monitor both voice calls and data, according to documents newly released by NSA whistleblower Edward Snowden.

Sim kaarten zijn dus niet geweldig veilig, en net zoals vele andere stukjes firmware is het een interessant doelwit om aan te vallen.
Waar maak je uit op dat SIM kaarten niet geweldig veilig zijn, omdat ze op Defcon een demo hebben gegeven hoe je blanco (!) SIM kaarten kan schrijven (provider kaarten zijn beveiligd tegen lezen en schrijven met allerhande sleutels en access conditions) en een inbraak op systemen van een fabrikant waarbij de sleutels van SIM kaarten gestolen zijn (en dus niet de SIM kaarten zelf gehackt zijn)?
Een simkaart is uiteraard ook onveilig als de encryptiesleutels via een hack van de maker (Gemalto in het voorbeeld) of de provider verkregen worden. Je hoeft dan de simkaart zelf niet meer te hacken om
* - toegang te krijgen tot de gegevens op de simkaart,
* - de inhoud te lezen van verstuurde berichten versleuteld met die keys,
* - toegang te krijgen tot gegevens op de telefoon welke met deze simkaartsleutels zijn versleuteld (in het geval je de telefoon hebt zoals in het geval van de San Bernadino Schutter
- jezelf voor te doen als de simkaarthouder om
- - te bellen op kosten van de abonnementhouder
- - iemand (pm, president, ...) te bedreigen zonder in het visier van opsporingsdiensten te komen
- - een aanslag op te eisen zonder in het visier van opsporingsdiensten te komen
- - iemand te framen als hij politiek te machtig wordt, bijvoorbeeld door
- - - belastend materiaal zoals (valse) plannen voor een aanslag, kinderporno e.d. plaatsen op zijn telefoon die daarna in een 'steekproef'wel heel 'toevallig' ontdekt wordt
- - - simpelweg vanaf 'zijn telefoon' belasend materiaal uploaden naar een publiek toegankelijke server die daarna 'toevallig' ontdekt wordt

* Dit zijn waarschijnlijk de redenen waarom FBI en GHCQ het Nederlandse Gemalto hebben gehackt
Juist het hacken van een zo'n cruciaal Nederlands bedrijf (mogelijk zijn ze bij ASML ook al binnen). Het hacken van Belgacom destijds, het afluisteren van o.a. Merkel en Sarkozy kwalificeert deze twee landen eigenlijk als staatsvijand nr1 voor Europa.
Je gaat voorbij dat @Eonfge stelt dat SIM kaarten niet veilig zijn, dat zijn ze wel. Met een hack bij de bron van het sleutelmateriaal compromitteer je inderdaad ook de bewuste SIMs maar dat maakt de SIM als object zelf niet onveilig.

Analoog: Fort Knox is heel veilig. Maar als je bij het pentagon de sleutels en codes van het fort jat dan stelt die beveiliging inderdaad niets meer voor. Is daarmee Fort Knox onveilig?

En het over en weer hacken spioneren, ook onder bondgenoten onderling, is niet nieuws. Als je op basis daarvan elkaar tot staatsvijand wil bestempelen dan kunnen we beter meteen WO3 beginnen.
Niet alle punten zijn nog opgelost. Sommige zijn ook lastig, omdat je het dan hebt over geo-politieke belangen in wie de PKI root CA draait. China vind het niets dat Symantec de leverancier voor de GSMA is geworden en diverse anderen hebben er een mening over dat China Telecom de root CA zou worden. Waarom is dit belangrijk? Vanaf het openen van je doosje heb je geen root CAs van je iOS of Android in de hardware beschikbaar, dat leeft gescheiden. Je hebt weinig geheugen daar, dus welke CA wordt het... De GSMA had initieel bedacht dit met 1 root CA te doen voor alle 20 tot 50 miljard e-sim capable devices in de nabije toekomst. Dat geeft wel wat wrijving in de wereld wanneer dit enkel hangt op 1 CA. In onze browsers hebben we dat verdeeld in een aantal CA's. Ja, daar mag je een mening over hebben hoe dat loopt, maar je kan op zijn minst bij fout gedrag overspringen naar een ander. Hoe doe je dat in een single point of trust eco-systeem?

Hier is een presentatie van Hacker Hotel over dit en meer punten die het wel gehaald hebben:
https://www.youtube.com/watch?v=RGXf3-4DVIA

In de presentatie wordt ook uitgelegd dat e-SIM voor de zakelijke markt heel anders is en dat je daar weer hangt aan andere bijzondere systemen met hun risico's.

Eigenlijk komt het er op neer dat ik het niet helemaal eens ben met de stelling in het artikel dat er qua security niets gebeurt. Er verandert heel veel aan dit eco-systeem rond de SIM kaart, zoals we dat kennen. Wat minimaal verandert is als de provisioning uitgevoerd is.

[Reactie gewijzigd door VisionMaster op 22 augustus 2019 21:52]

Een ander groot voordeel is dat wanneer je telefoon wordt gestolen, de dieven de SIM niet meer kan verwijderen. Het wordt nutteloos om een telefoon te stelen. Jammer dat deze aspect niet wordt belicht.

Zoals een iPhone, was het al nutteloos om ze te stelen en met een e-sim erin weet je ze altijd terug te vinden.
Interessant... Eerlijk gezegd vind ik dat het ENIGE voordeel wat ik hier gelezen heb want de voordelen in het artikel zijn helemaal geen voordelen...
Uiteraard werkt dat dan wel alleen als er ook echt gebruik gemaakt wordt van een ingebouwde e-sim en niet een alsnog te verwijderen kaartje, wat ook kan zoals in het artikel aangegeven.
-

[Reactie gewijzigd door Polyanos op 22 augustus 2019 16:11]

Dit dus!

Alleen vergeet niet je ‘sim pincode’ eraf te halen, want die moet je anders namelijk invoeren na het herstarten van de telefoon.

Zonder sim pincode maakt het toestel, na aanzetten, gelijk weer contact met het netwerk waardoor je de laatste locatie weer via, bijvoorbeeld ‘Find my iPhone’ weer kan inzien!
Ik gebruik al een tijdje verschillende eSims in mijn iPhone XS en alhoewel absoluut handig als je regelmatig reist is de implementatie per provider toch nog niet helemaal volwassen:

EE in de UK stuurt een QR code per post die je dan moet inscannen, vergelijkbaar met T-Mobile. De code werkt eenmalig en is bijvoorbeeld niet over te zetten naar een andere telefoon of apparaat. Je moet dan een nieuwe QR code opvragen (die per post wordt opgestuurd). Even simkaart wisselen naar een ander apparaat is dus niet mogelijk (bijv. bij defecte telefoon of verloren/gestolen).

GigSky geprobeerd bij een trip naar Singapore maar kreeg de e-Sim niet goed geactiveerd, later bleek het probleem te zijn dat ik al een e-Sim had van EE en die moest ik eerst uitschakelen (maar had juist data nodig om GigSky te activeren).

Collega heeft GigSky geprobeerd in Australië maar was erg traag, vermoedelijk vanwege APN in de VS of omdat je technisch gezien aan het roamen bent en daardoor met de laagste prioriteit in de queue zit.

Zelf TruPhone gebruikt in Australië en dat werkte prima.

Daarna TruPhone gebruikt in de VS en enkel 3G en bagger traag.

Tenslotte T-Mobile USA geprobeerd en refund van TruPhone gevraagd, deze bleek helaas niet af te sluiten te zijn met een niet US credit card (het betalen mislukt). Uiteindelijk gekocht via CC van een bevriende Amerikaan en daarna werkte het perfect en supersnel+onbeperkt (maar redelijk duur a $70).

[Reactie gewijzigd door bommel op 22 augustus 2019 13:36]

@bommel Als je toch allemaal providers aan het uitproberen bent, ik heb begin dit jaar via Three.com.hk in de US een eSIM gebruikt. Werkte erg goed en je krijgt dekking in veel landen(!). Je moet alleen even door de matig vertaalde Engelse site heen navigeren.

Het is een soort van prepaid 10-dagen pas, voor ongeveer €13,50 waarbij je elke dag 500 MB mag gebruiken en daarna afgeknepen wordt. Zo was ik voor 23 dagen in de US ongeveer €30,- kwijt (10+10+3 losse dagen). Het was wel Internet Only hoe ik het gebruikte, dus bellen / sms ging nog via mijn NL abonnement.

Toch wel mooi hoe dit de Telco markt kan veranderen; je kan dus elke provider in de wereld gebruiken voor mobiele telefonie. In mijn geval een Hong Kong provider in de US :-)
Hier is een lijst van eSIM providers volgens Apple
Gevolgen voor privacy en beveiliging zijn niet te verwachten. De e-sim functioneert behalve de herprogrammeerbaarheid als een reguliere simkaart en heeft dezelfde beveiliging. Als de standaard veel lekken had bevat, waren die vermoedelijk afgelopen jaren al naar boven gekomen; het zit immers al een jaar in de iPhone XS.
Als een e-sim niet verwijderbaar is, welke gevolgen heeft dat voor de privacy? Kan ik dan altijd getraceerd worden? En als ik een fysieke simkaart verwijder, ben ik dan ook traceerbaar, of niet meer? Dit is wel een belangrijke vraag voor het privacy vraagstuk.
Deze variant van Remote SIM Provisioning maakt gebruik van Internet en heeft geen bootstrapprofile nodig. Embedded SIM's en RSP bestaan al langer maar waren met name bedoeld voor machine-to-machine toepassingen.

Deze eerste versie maakt inderdaad gebruik van een bootstrapprofiel en diverse andere 3GPP technieken zoals SMS om profielen te laden en te activeren. Het is ook een push-based mechanisme, waar vanuit het netwerk gestuurd wordt. Hoewel primair bedoeld voor embedded machine-to-machine toepassingen, is er wel wat geëxperimenteerd met deze techniek voor consumententoepassingen.

Wat nu als eSIM wordt gelanceerd is een doorontwikkeling voor de consumentenmarkt. Hierbij wordt het profiel over het publieke Internet geactiveerd en worden de acties door de gebruiker geïnitieerd (pull). De QR bevat primair een link naar de server die de profielen uitgeeft.

Overigens is een SIM profiel iets meer dan een verzameling hashes. Het is een set van gegevens, waaronder netwerkinstellingen, identifiers (IMSI) en sleutels, maar potentieel ook aanvullende SIM toolkit applicaties.
Beetje misleidend plaatje op de eerste pagina van dit artikel. Het suggereert dat de chips van de simkaarten steeds kleiner zijn geworden (SIM, Mini-SIM, Micro-SIM, Nano-SIM) terwijl alleen de rand om de chip zelf kleiner werd. Zie bv.https://img.dxcdn.com/productimages/sku_472581_2.jpg

Meer ontopic: Als je nu al een t-mobile sim hebt, wat is dan de functionele toegevoegde waarde om over te stappen op een e-sim? Ik snap natuurlijk dat het tweakers waardig is om voorop te lopen :Y)
Meer ontopic: Als je nu al een t-mobile sim hebt, wat is dan de functionele toegevoegde waarde om over te stappen op een e-sim? Ik snap natuurlijk dat het tweakers waardig is om voorop te lopen :Y)
Op vakantie buiten Europa een normale sim aanschaffen en bereikbaar blijven op je eigen nummer die op de eSim staat.
Dat zal dus voorlopig niet lukken. Zodra de e-sim is geactiveerd kun je geen reguliere sim meer gebruiken volgens het artikel.
Dat zal dus voorlopig niet lukken. Zodra de e-sim is geactiveerd kun je geen reguliere sim meer gebruiken volgens het artikel.
Geen idee waar je dat leest, maar ik kan je sowieso vertellen dat dat niet klopt.
Ik heb een e-sim en een gewone sim in de iPhone XS en dat werkt prima.
@BeosBeing

Je kunt nog wel een normale sim gebruiken, alleen niet met hetzelfde nummer als de e-sim. Je krijgt dan dus twee telefoonnummers.
Da's ook handig, tenminste als het bij verschillende providers is (dit i.v.m. dekking, m.n. de gaten daarin).

Maar kunnen die e-sim en normale sim dan ook tegelijk aktief zijn (dus downloaden op de ene terwijl je belt met de andere?)
Je hebt verschillende typen dual sim. Er is Dual Sim Dual Active (DSDA), Dual Sim Dual Standby (DSDS) en Dual Sim Single Standby. De meeste gewone dual sims zijn DSDS. Qua smartphones met een eSim is de Pixel 3a DSDS, de iPhones met eSim zijn DSDS en de Pixel 2 en 3 zijn DSSS. Bij een DSSS telefoon is er altijd maar 1 sim actief en de andere is inactief. Je kunt maar op 1 simkaart internetten en gebeld/gesmst worden. Wil je op de andere simkaart gebeld worden, dan moet je switchen zodat de andere simkaart actief is. Maar dan ben je dus niet meer bereikbaar op de eerste sim. Bij DSDS ben je bereikbaar voor telefoontjes op beide nummers. Alleen op het moment dat je daadwerkelijk aan het bellen bent, dan kun je niet op het andere gebeld worden. Voor internet moet je nog steeds 1 simkaart aanwijzen. Je kunt niet met allebei internetten of snelheid/dekking combineren. Bij DSDA kun je altijd op beide nummers gebeld worden en zelfs een wisselgesprek voeren met allebei de nummers. Hoe het met het internet zit bij DSDA, weet ik niet. Maar je hebt voor WhatsApp berichten niet op elke sim internet nodig. Voor WhatsApp maakt het niet uit waar het internet vandaan komt, sim1 of sim2 of wifi. Je berichten komen toch wel aan, als je telefoon maar internet heeft en je het nummer gekoppeld heb aan je telefoon. Om het nummer van de tweede simkaart aan je telefoon te verbinden voor WhatsApp, is het handig om de WhatsApp business app te gebruiken.
Behalve dat specifieke van dat de Pixel 2 en 3 slechts DSSS zijn en de Pixel 3a en iPhone met eSim DSDS wist ik dat alles al. DSDA komt nauwelijks voor, al zijn er toestellen waar je kunt instellen dat data altijd op de ene sim gaat en bellen altijd op de andere. Dat laatste is voor mij ook nauwelijks interessant.

Wat ik wil is dat er, vooral bij bellen (maar met data mag ook) altijd gebruik gemaakt wordt van de Sim met het beste bereik. Alle providers hebben in mijn regio Gigantische gaten. Ik wil bij het ontbreken van bereik bij Vodafone automatisch overgeschakeld wordt op KPN en omgekeerd, liefst nog met hetzelfde telefoonnummer, dat dan ook via beide providers gebeld kan worden. Met twee telefoonnummers ben je in deze regio heel vaak op een van beide nummers niet bereikbaar, ook midden in de stad.

Daarnaast wil ik plaats hebben voor een derde sim als ik in de Zuidoostaziatische archipel ben.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 13 september 2019 11:37]

Wat ik wil is dat er, vooral bij bellen (maar met data mag ook) altijd gebruik gemaakt wordt van de Sim met het beste bereik. Alle providers hebben in mijn regio Gigantische gaten. Ik wil bij het ontbreken van bereik bij Vodafone automatisch overgeschakeld wordt op KPN en omgekeerd, liefst nog met hetzelfde telefoonnummer, dat dan ook via beide providers gebeld kan worden. Met twee telefoonnummers ben je in deze regio heel vaak op een van beide nummers niet bereikbaar, ook midden in de stad.
Klinkt goed. Geen idee of dat technisch mogelijk is. Die kennis heb ik niet.
Daarnaast wil ik plaats hebben voor een derde sim als ik in de Zuidoostaziatische archipel ben.
Je zou meerdere eSims moeten kunnen koppelen aan je telefoon.
Een paar jaar geleden waren er triple-sim toestellen. Ik weet niet of die analoog aan DSDA en DSDS dus TSTA en TSTS waren (TSSS zeker niet), het waren in ieder geval al geen smartphones.
Je kunt bij T-Mobile twee keer per jaar kosteloos wisselen van toestel met een e-sim. Daarna moet je betalen, 5,09 euro per keer.
Zal voor niet veel mensen in de praktijk een issue zijn, maar dit is toch wel even anders dan bij een gewone SIM die je gewoon even verplaatst naar een ander toestel.
Vind ik toch wel een flink nadeel. Ik heb dit jaar een nieuwe GSM gekocht (dus oude en nieuwe zijn al 2x activatie), dan heb ik er nadat de bootloader unlocked kon worden een nieuwe custom rom opgezet (nog eens activeren wegens volledige wipe) en tijdens de installatie heb ik mijn simkaart in mijn reservetoestel gestoken om bereikbaar te blijven (nog een activatie). 4x in totaal dus in het "e-sim" verhaal, terwijl ik een kaartje gewoon kan versteken.
Ja, en het kaartje kan ook beschadigen met er in en er uit schuiven, dan moet je naar de winkel of wachten op de post. Alles heeft voor en tegens.
Dat heb ik eigenlijk echt nog nooit voorgehad, en heb mijn simkaart al vaak verstoken. De kans dat na 4x mijn simkaart defect is is echt wel heel klein, terwijl bij esim ik gegarandeerd een nieuwe moet kopen (activeren). Op het werk hebben we ook nog eens lege simkaarten, daarvoor moeten we dus ook niet weg en het switchen van een simkaart duurt ongeveer 30 minuten.

Bovendien krijg je een fysieke simkaart gewoon gratis (maar dat heeft niet veel met de technologische keuze tussen fysiek/esim te maken, dat is een financiele keuze van de provider)
Het is gewoon een verdienmodel. want wat voor administratie hebben hun er nou aan als je van e-sim wisselt Dit is allemaal gewoon geautomatiseerd proces. en toch een belachelijke 5 euro vragen is echt absurd.
...en het switchen van een simkaart duurt ongeveer 30 minuten.
...
Dat is erg lang. Ja ik kan ook 30 minuten bezig zijn met het zoeken naar het sleuteltje om de tray open te maken waar de sim in moet, maar een paperclip werkt meestal ook. Oudere toestellen waren helemaal heilig, achterkant open, accu er uit, sim er uit of in, accu terug, achterkant er terug op, 1 minuut. Opstarten nog eens 1½ minuut, klaar.
Ik bedoelde, een telefoonnummer overzetten naar een andere, fysieke simkaart. Dus: huidige simkaart kapot, laten overzetten op een nieuwe. Dat duurt ongeveer 30 min, niet het "verplaatsen" van de fysieke kaart van de ene telefoon naar de andere.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een simkaart kapot was. Nummerportering van ene provvider naar andere wel (ben-orange, hollandsnieuwe-kpn) maar dan krijg je op je telefoon gewoon een melding als de oude is uitgeschakeld en plaats je de nieuwe.
Wellicht is e-sim dan niets voor jou. Veel gebruikers zullen niet hun bootloader unlocken, laat staan hun simkaart dan even in een anders toestel stoppen (voor dat uurtje of twee dat je een custom rom aan het installeren bent).
Ja, stoppen met het invoeren van deze hele eSIM onzin, want we hebben een theoretisch gevalletje gevonden waarbij, mocht hij eSIM gehad hebben, misschien €10 duurder uit was geweest.

Nergens goed voor al die nieuwerwetse technologische onzin. Ik blijf gewoon Morse code bliepen op mijn telegraaf.
Nergens goed voor al die nieuwerwetse technologische onzin. Ik blijf gewoon Morse code bliepen op mijn telegraaf.
Niet iedere vernieuwing is een verbetering.
Kijk of het beter is, adopteer het, is het geen verbetering verwerp het.
Op dit moment is de tendens in de samenleving, en vooral op tweakers: als het nieuwer is, zo snel mogelijk overnemen en alle oude beter werkende oplossingen overboord gooien,

Misschien enigszinds offtopic, maar ter illustratie van het mijn laatste opmerking hierboven:
Op dit moment zijn sommige gemeentes al hard bezig om overal het gas af te gaan sluiten en het liefst nog vandaag alle gasleidingen uit de grond te trekken terwijl we weten dat
- er op dit moment onvoldoende elektriciteit wordt opgewekt om alle vervoerssystemen en verwarming te elektrificeren, laat staan duurzaam
- het huidige elektriciteitsnet helemaal onvoldoende capaciteit heeft om deze hoeveelheid stroom te verwerken, zeker als deze decentraal (zonnepanelen op daken van huizen) opgewekt gaat worden
- opslag van elektrische energie lastig is, vooral als je bedenkt dat de huidige accu's (Tesla powerwall bv) na 8 tot 10 jaar versleten zullen zijn.

Wat wel een werkzame oplossing/combinatie gaat zijn, ook als tussenoplossing, weten we niet.
- biomassa levert te weinig op, we zitten nu misschien op 1% en maximaal is misschien 3% relalistisch.
Daarbij wordt nu bijna alle biomassa per schip ingevoerd (m.n. vanuit Canada) wat niet duurzaam is maar wel gesubsidiëerd.
- windenergie levert te weinig op. Wij zitten relatief gunstig maar wereldwijd is maximaal 6% haalbaar - bij het huidige elektriciteitsverbruik, dus zonder transitie van verwarming en transport naar elektriciteit.
- Zonne-energie is er alleen overdag en te weinig in de winter dus opslag is vereist.
- kernenergie willen we niet vanwege afvalprobleem en gevolgen bij incidenten maar is mogelijk onvermijdbaar. Kernfusie komt echter niet van de grond en thorium is nooit serieus onderzocht omdat je daarmee geen kernwapens kun maken. Kolencentrales e.d. veroorzaken echter meer doden als kernenergie ooit voor elkaar krijgt.

* Om in het vervoersonderdeel te voorzien wordt er wordt gewerkt aan waterstofauto's maar de vorderingen gaan traag omdat waterstof slecht is op te slaan.
* Er wordt ook gedacht over het ombouwen van het gasleidingnetwerk en bestaande CV-ketels naar waterstoft terwijl men dan dat waterstof met behulp van zonne-energie wilt maken, wat een optie is maar met dezelfde opslagproblemen en een massaal ombouwtraject (wat voor de werkgelegenheid in de installatiebranche goed is maar verder niet)

In Rozenburg heeft men echter al succesvol een experimentele power2gas installatie heeft werken (elektriciteit naar CH dus) en men in Duitsland al plannen maakt om dit grootschaliger aan te pakken.
Voordat wij hier in Nederland zo ver zijn, zijn tegen grote kosten de huidige aardgasleidingen al verdwenen en is deze mogelijke tussenoplossing dus al getorpedeerd.

Dit is nou typisch Nederlands: oogkleppen op, blik op oneindig en blind doorvoeren wat de hardst roepende propageert.
99% van je tekst is geen reactie op mijn post en inderdaad “een beetje” off topic.
Ik zeg toch juist dat ik niet mee wil doen aan deze nieuwerwetse onzin.
Uit jouw opmerking
Nergens goed voor al die nieuwerwetse technologische onzin. Ik blijf gewoon Morse code bliepen op mijn telegraaf.
Druipt het sarcasme af. Verbetering is goed, nieuwe dingen kunnen nuttig zijn, maar soms overdrijft men. Je kunt ook de andere kant overdrijven en gaan leven zoals de Amish. Geen telefoon in huis maar wel in de schuur. Geen auto maar paard en wagen (gaat prima op het platteland maar in de stad wat beperkt en als je op reis wilt, een keer ontspannen op vakantie, dan is dat vrijwel onmogelijk).
Vind het toch raar, het lijkt mij een vrij simpele handeling, een (andere) telefoon koppelen aan een eSim. Is dit dan puur om geld af te kloppen of is dit inderdaad veel moeilijker dan ik het in gedachten heb?
Lijkt mij idd pure geldklopperij. Zoals er nu voor een vervangend kaartje tussen de €5 en €15 wordt gevraagd willen ze dit geld nog wel elders vandaan kunnen halen. Ben benieuwd of andere providers hier ook kosten voor in rekening gaan brengen.

Bovenstaande kan ik niet feitelijk onderbouwen. Hoor het ook graag als iemand hier een onderbouwd antwoord voor heeft.

[Reactie gewijzigd door Emir55555 op 22 augustus 2019 14:06]

Waarschijnlijk een drempel om klanten te binden. Dat zal zo blijven totdat de concurrentie niet die drempel opwerpt.
Een goedkoop toestel meenemen naar een festival of zo zit er dan echter niet meer in, of nou ja, één keer per jaar. Toestel defect en tijdelijk een oud toestel gebruiken? Dat is ook je volledige toestel-wissel budget voor het jaar gebruikt. Ik begrijp werkelijk niet waarom dit artikel zo ontzettend positief over deze techniek is... Jaren geleden waren we allemaal bang dat dit er ging komen en er veel meer macht bij de providers zou komen (zoals dus dit soort onzin dat je niet te vaak mag wisselen of moet dokken) en nu wordt het als een geweldige victorie voor de consument gebracht hier :S
Misschien een domme vraag, maar ik lees in het artikel dat de e-sim eigenlijk codes zijn die op een speciale (e-sim)chip op worden geslagen...
Als ik nu tijdens mijn vakantie een e-sim gebruik moet ik dan mijn e-sim van mijn provider "weggooien" en bij terugkomst weer een nieuwe aanvragen?
Of kan ik meerdere e-sims op één kaart zetten of bij terugkomst een kopie van die codes van de e-sim terug zetten?
Dat ligt aan het toestel, maar op de iPhone kan je meerdere profielen installeren. Je kan er maar eentje actief hebben, maar je kan een profiel dus gewoon 'parkeren' als je hem niet gebruikt.
Thnkx voor de uitleg!
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee