Door Arnoud Wokke

Redacteur

Je smartphone als laptop of desktop

De desktopmodus van telefoons getest

Inleiding

Dit hele verhaal heb ik getypt op mijn telefoon, niet door fanatiek met mijn duimen op het glas te rammen of zelfs maar door eroverheen te vegen om zo woorden te maken, maar op een heel gewoon hardwarematig fullsize-qwertytoetsenbord.

Veel tweakers weten dat het kan: je telefoon aan een monitor en randapparatuur hangen, en gebruiken als desktop. Het is al lang een droom van veel mensen en telefoonmakers proberen het al jaren. Wie kent hem nog: de Motorola Atrix? Het was 2011, de tijd dat Motorola nog van Motorola was en niet van Google of Lenovo. De Atrix was een smartphone met de mogelijkheid om een tweede besturingssysteem te draaien, een Linux-distro die tevoorschijn kwam door hem aan te sluiten op een monitor via hdmi.

Het was lang niet de enige poging om een smartphone als desktop te gebruiken. De bekendste onder tweakers is misschien wel Continuum, een poging om Windows 10 Mobile te gebruiken op een groot scherm. Of wat dacht je van Ubuntu Phone, dat ook als desktop moest kunnen functioneren? Zo zijn er veel meer concepten geweest.

Inmiddels is de desktopmodus een gangbare functie geworden voor duurdere smartphones. Samsung bouwt hem al sinds 2017 in onder de naam DeX. Huawei doet hetzelfde met Desktop Mode sinds de Mate 10 Pro eind 2017. Google heeft stiekem al een basisversie van een desktopmodus in Android 10 zitten, terwijl LG hem onlangs toevoegde aan de Android 10-upgrade voor zijn telefoons van vorig jaar. Die laatste hebben we niet kunnen proberen, omdat nog geen LG-telefoon in ons magazijn de upgrade naar Android 10 heeft ontvangen.

Hoog tijd dus om al deze desktopmodi naast elkaar te leggen. Wat voor hardware heb je ervoor nodig? Hoe ziet de interface eruit? En vooral: werkt het al goed genoeg om je desktop of laptop definitief naar de kringloopwinkel te brengen? Het gebruik van deze desktopmodi werd een waar avontuur, waarbij ik soms succesvol werk gedaan kreeg op een telefoon en soms de telefoon uit pure frustratie naar een fysieke versie van /dev/null wilde smijten.

Telefoons met en zonder desktopmodus

Welke desktopmodus je hebt, hangt af van je telefoon. De kans lijkt klein dat je de keuze voor een bepaalde telefoon laat afhangen van de manier waarop je hem als desktop kunt gebruiken, al is het voor sommigen misschien wel belangrijk dát je hem kunt gebruiken op een groot scherm met aangepaste interface. Gebruikers van een iPhone kunnen al stoppen met lezen. Er is geen desktopmodus in iOS. Niet dat Apple het niet zou kunnen maken - CarPlay bestaat ook en is een aangepaste interface voor in de auto - maar je krijgt niet meteen een iPad-interface als je het scherm van je iPhone naar een monitor uitvoert.

Op Android is de kans aanwezig dat je telefoon wél een desktopmodus heeft. Samsung biedt het onder de naam DeX aan via software op al zijn high-end modellen sinds de Galaxy S8 uit 2017. Dus onder meer de S8, Note 8, S9, Note 9, S10, Note 10 en S20 hebben het, maar ook de Galaxy Fold bijvoorbeeld en de Galaxy A90 5G. Recente tablets hebben eveneens de desktopmodus. Goedkopere telefoons ondersteunen het niet.

Galaxy S10 productfoto's preview
Samsung Galaxy S10-telefoons
P30 en P30 Pro
Huawei P30-telefoons

Huawei is de andere grote fabrikant die dit al enige tijd doet, onder de naam Easy Projection; sinds de Mate 10 Pro van eind 2017. Alle Mate-telefoons ondersteunen het, net als de P-telefoons sinds 2018. De Lite-modellen doen niet mee. Ook de Honor View20 en Honor Note 10 kunnen de functie gebruiken.

LG is de derde fabrikant die erop is gesprongen. De functie zit in Android 10 voor LG-telefoons; tot nu hebben de V60 ThinQ en G8 ThinQ Android 10 gehad, maar die telefoons zijn niet in de Benelux verschenen. De upgrade voor de G8X en G8S die wel in de Benelux zijn verschenen, moet nog komen.

Tot slot is Google vorig jaar begonnen met het ondersteunen van een desktopmodus met Android 10. Probleem is dat Google, vermoedelijk in een vlaag van verstandsverbijstering, actief de benodigde DisplayPort Alt-modus van usb-c heeft gedeactiveerd. Voor de duidelijkheid: dit staat standaard aan in

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro

de gebruikte Snapdragon-soc van Pixel-telefoons, maar Google heeft moeite gedaan om het uit te zetten. De oplossing is eenvoudig, maar raar: de desktopmodus is te zien op het telefoonscherm zelf. Met een draadloos toetsenbord en draadloze muis is daarmee te werken. Het tonen op een monitor kan alleen via een Chromecast.

Geestig genoeg is het een Android 10-functie, dus telefoons van andere fabrikanten die de ondersteuning niet hebben weggehaald, kunnen het beeld wel bedraad uitvoeren naar een monitor. Het is een rudimentaire versie, vooral bedoeld voor ontwikkelaars, om te laten zien hoe apps eruitzien op een groot scherm in een dekstopmodus. Dat betekent dus dat ook telefoons die geen desktopmodus van de fabrikant hebben, maar wel beschikken over usb-c en Android 10, deze desktopmodus kunnen gebruiken.

Fabrikant Naam desktopmodus Telefoons die het ondersteunen Telefoons die het niet ondersteunen
Samsung DeX S20, S10, S9, S8, Note 10, Note 9, Note 8, Fold, A90 Onder meer A80, A70, A50, A51, A40, A30, A20e, A10, M20 enz.
Huawei Easy Projection P30 Pro, P30, P20 Pro, P20, Mate 30 Pro, Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 10, Mate 10 Pro, Mate Xs P40 Lite, P30 Lite, P20 Lite, Mate 30 Lite, P Smart, P Smart Z enz.
Google Desktop Mode Alle via Chromecast, sommige via usb-c DisplayPort Alt Mode
LG Desktop Mode V60, G8, sommige andere modellen na Android 10-upgrade Alle telefoons die geen Android 10 krijgen

Wat je wel en niet kunt

Als je de telefoon wil inzetten als goede vervanger voor een desktop of laptop, moet je daarvoor natuurlijk de spullen hebben, zowel hardware als software. Pas dan kun je er veel dingen mee doen waarvoor je normaal een desktop of laptop zou pakken. Ten eerste moet je goede hardware hebben om alles aan te sluiten. Je kunt gebruikmaken van een monitor, toetsenbord en muis bijvoorbeeld. Nu kun je dat thuis doen, maar wat is het nut daarvan? Als je een monitor, toetsenbord en muis hebt, is de kans groot dat je ook een desktop hebt staan en in veel gevallen is die krachtiger dan je telefoon. Bovendien is de interface aangepast aan het grotere scherm van een monitor, maar natuurlijk hebben we het wel geprobeerd.

We hebben er ook voor gekozen om de telefoon te veranderen in een laptop. Daarvoor zijn diverse apparaten te koop. We hebben gekozen voor de nieuwste daarvan: de NexDock van Nex Computers. We hebben dat apparaat besproken in een aparte review, maar vooralsnog is het goed om te weten dat de NexDock aan te sluiten is met usb-c. Hij heeft onder meer hdmi-, usb-c- en usb-a-poorten, een 3,5mm-jack en een micro-sd-kaartsleuf. Daarmee kun je uiteraard usb-sticks en geheugenkaarten gebruiken. Je kunt ook dongles aansluiten om nog meer te kunnen doen. Dat werkt allemaal en op alle telefoons.

Dan de resolutie: Emui Desktop werkt standaard tot full hd en we kregen het niet hoger. DeX en Emui Desktop blijven bovendien op 16:9 functioneren, ook bij een bredere monitor. Je hebt dan de keuze uit zwarte balken aan de zijkant, en een interface met uitgerekte tekst en iconen. DeX kan het wel, maar vereist accessoires als kabels en een dock van Samsung zelf. Android 10 past zich aan de monitor aan en gaat wel breder.

Een ander element van desktops en laptops is de besturing. Alt-tabben via een extern toetsenbord werkt bij Samsung en Huawei prima, maar in de desktopmodus van Android 10 niet. Dan wisselt hij van app op het telefoonscherm, maar niet op het grotere scherm.

Samsung en Huawei hebben ondersteuning voor zwevende, verplaatsbare vensters, maar Android 10 standaard niet. Het is óf een klein telefoonscherm óf full screen. Samsung en Huawei hebben een taakbalk om openstaande apps snel tevoorschijn te halen, Android 10 niet.

Desktopmodus Samsung DeX Huawei Emui Desktop Android 10 Desktop Mode
Bestaat sinds 2017 2017 2019
Schermoutput via Usb-c-poort Usb-c-poort, Miracast Usb-c, Google Cast
Toetsenbord via Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth
Muis/trackpad via Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth
Geheugenkaarten Ja Ja Nee
Usb-sticks Ja Ja Nee
Audio 3,5mm-jack Ja, zachter dan uit telefoon Ja, zachter dan uit telefoon Ja
Scaling Nauwelijks instelbaar, kon beter Niet instelbaar, kon beter Niet instelbaar, is slecht
Taakbalk Ja Ja Nee
Splitscreen Ja Nee Nee
Werkende apps Standaard veel,
met ontwikkelaarsmodus alle
Sommige, lang niet alle Optioneel vrijwel alle waarvoor geen touchscreen is vereist

Een dock kan in elk geval de functionaliteit van een telefoon danig uitbreiden, met bijvoorbeeld een 3,5mm-jack, een geheugenkaartlezer en usb-sticks. Dat kan bovendien allemaal tijdens het laden van de telefoon.

Wel moeten we opmerken dat de audio uit de 3,5mm-jack van de NexDock voor geen meter klinkt bij Samsung en Huawei. Zelfs op maximaal volume is het alleen goed hoorbaar in een heel stille omgeving. Als de omgeving niet stil is, heb je pech. Bij de Android 10 Desktop Mode op de OnePlus 7 Pro klonk hij wel weer voldoende. Waarom dat zo is? Tja, wellicht zongen de elfjes bij maanlicht mooier bij de desktopmodus van Android 10. Dat klinkt niet als een sterke verklaring, maar we kunnen ook geen betere bedenken.

Laten we het positief bekijken; het goed laten werken van desktopmodi vereist creativiteit en doorzettingsvermogen. Dan nog is er kans dat het niet goed lukt, want tijdens het gebruik loop je zonder twijfel tegen de beperkingen van de software aan. Het is leuk om te proberen daaromheen te werken, maar wie serieus werk gedaan wil krijgen op een machine, moet accepteren dat veel zaken niet optimaal werken, en dat je veel op hulppagina's en fora zit om te proberen alles aan de gang te krijgen. Laat ik ze per software bespreken.

Nex NexDock 2

Samsung DeX

DeX is zonder twijfel de compleetste van alle desktopervaringen. Veel apps werken standaard en alle apps werken als je de ontwikkelaarsmodus activeert, wat overigens nog niet eens eenvoudig bleek. In theorie is het een aantal keer met de muisaanwijzer op het buildnummer klikken, zoals dat ook in Android werkt. Daarna moet je op 'ja' drukken in een prompt, maar de focus van de interface ligt standaard op annuleren. Als je dus per ongeluk een keer te veel drukt, annuleert de software de stap. Je weet niet wanneer dat is, want om de een of andere reden had DeX tijdens het activeren van de ontwikkelaarsmodus een inputlag van enkele seconden. Gelukkig werkte na activatie van de ontwikkelaarsmodus alles als een zonnetje.

DeX is duidelijk gemaakt om simpel te werken. Sluit een telefoon aan en het laat een paar schermen op de telefoon zien ter introductie en laat de hoeken van de interface zien om een monitor in te stellen. Daarna kun je gelijk aan de gang. Wat beginnelingen zal tegenstaan: je wallpaper laat het niet zien en het houdt er ook geen rekening mee welke apps normaal gesproken op je homescreen staan.

Ideaal is dat de interface desktopgebruikers bekend zal voorkomen. Je hebt een taakbalk waarop je apps kunt pinnen, een startmenu linksonder om apps te openen, en iconen voor status en meldingen rechtsonderin.

Wat minder goed gaat, is werken met verschillende vensters tegelijk. Vensters van grootte veranderen kan niet; je hebt de keuze uit klein en full screen. Wel kun je ze links en rechts vastzetten met de toetscombinatie Windows-Pijltje en dat is fijn. We missen dingen om in te stellen, zoals de grootte van tekst en iconen. Alles zag er een beetje groot uit en dat is niet goed aan te passen.

Er zijn veel kleine dingen waar je tegenaan loopt en die voor iedereen anders zullen zijn. Voor mij was het bijvoorbeeld onmogelijk om verschillende afbeeldingen tegelijk te uploaden in de Tweakers-backend, iets wat op het telefoonscherm wel kan. Ook tabellen bewerken bleek onmogelijk; bij tekstinvoer zette hij tekens op een willekeurige andere plek op de pagina neer. Wie weleens zijn hele tekst moet doorlopen om de vijf plekken te vinden waar het woord 'bluetooth' is ingevoegd, zal weten dat verstoppertje spelen veel leuker is met je kinderen dan met woorden die je in een tabel wilde zetten.

Ook bleek DeX moeite te hebben met het doorzoeken van de broncode van websites, iets dat ik geregeld doe om bijvoorbeeld de url van afbeeldingen of video's te vinden voor in nieuwsberichten. Nu zijn dit kleine dingen waar vrijwel niemand anders tegenaan zal lopen, maar iedereen heeft zo zijn eigen manier van werken en dingetjes die misschien net niet werken, wat je van tevoren onmogelijk kunt weten.

Wel ondersteunt DeX veel keyboardshortcuts die je kent van de desktop. Alt-tab natuurlijk om tussen apps te wisselen, maar ook Windows-L om de telefoon te vergrendelen doet het gewoon, net als alt-F4 om iets af te sluiten. Uiteraard werken dingen als ctrl-C, ctrl-X en ctrl-V ook gewoon.

Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020Samsung DeX, smartphone als desktop, april 2020

Huawei Emui Desktop

De set-up van Emui Desktop kost iets meer moeite dan die van DeX. Zo geeft hij op het externe scherm standaard eerst het telefoonscherm weer in plaats van de desktopmodus. Een klik op de notificatie fikst dat, maar dat had gemakkelijker gekund. De interface ziet er goed uit, met opnieuw een taakbalk onderin met iconen en een startmenu links, en statusiconen en notificaties rechts. Naast de tijd staan ook Android-navigatieknoppen, als je die gebruikt op je telefoon.

Helaas liep ik ook tegen de nodige problemen op. Chrome maakte de tabbalk soms zwart, waardoor het gokken was waar ik moest klikken om een bepaald tabje te openen. Firefox maakt het nog bonter; dat geeft tabs weer zoals op een telefoon, omdat de scaling die Huawei toepast, Firefox doet denken dat het gaat om een telefoon in landscape in plaats van een groot scherm. Het aanpassen van scaling op de telefoon helpt daar niets bij, want de scaling van Emui Desktop staat vast en is niet aan te passen. Dat levert her en der problemen op. Zo zien thumbnails op YouTube er hilarisch groot uit. Als in: ze zijn beeldvullend op een 13"-scherm. Gmail kan maar een paar mails per keer weergeven, doordat de software elke mail veel ruimte geeft. Even een appje installeren is evenmin gemakkelijk. Na een update werkt App Gallery wel in de desktopmodus, maar de Play Store niet. Ligt dat aan de Play Store? Vermoedelijk niet, want in DeX werkt hij wel.

Update, 8:25: Tweaker Mickjuh wees erop dat het wel mogelijk is om apps te installeren - en zelfs de Play Store-app te openen - vanaf de website van de Play Store. Dat werkt inderdaad, al is het niet mogelijk om de Play Store vervolgens in het app-overzicht of op de taakbalk te zetten. Hetzelfde geldt voor apps die Emui niet-compatibel acht.

Desktopmodus  Emui Desktop: typen met Swiftkey
Dus hierom had ik blind moeten leren typen!

Een andere hilarische bug zit in Swiftkey, het on-screen toetsenbord van Microsoft dat als standaard is ingesteld. Die bedekt in de desktopmodus je tekstvenster, waardoor je altijd blind moet typen, hoe groot je scherm ook is. Een ander toetsenbord installeren en instellen biedt daarvoor een oplossing.

Net als bij DeX werkte veel prima, maar het duurde een heel aantal meldingen voordat ik doorhad waar ik kon zien dat mensen mij probeerden te bereiken. De interface zet dan een rood stipje naast het accupercentage. Apps krijgen geen stipjes en ook verschijnen meldingen niet in beeld. Daardoor mis je snel dingen. Dit went wel snel.

Wat wel leuk is: Emui Desktop ondersteunt het wisselen tussen apps door met drie vingers over een touchpad te vegen. Ook alt-tabben werkt, net als Windows-L om het scherm te vergrendelen, en sneltoetsen als ctrl-C, ctrl-X en ctrl-V.

Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020Huawei Emui Desktop/Easy Projection, smartphone als desktop, april 2020

Android 10-desktopmodus

Waar DeX en Emui Desktop het gewoon doen, geldt dat voor de desktopmodus in Android 10 totaal niet. Ten eerste is er de vraag op welke telefoons het wel en niet werkt. Dat is gokken. De vraag is of de usb-c-poort het uitsturen van beelden ondersteunt. Weet je welke telefoonserie dat niet doet? Google Pixel. Dat is een beetje gek; Google heeft een desktopmodus in Android 10 gebouwd en het is onmogelijk om die via usb-c op de eigen telefoons te gebruiken.

De OnePlus-telefoons ondersteunen het in elk geval wel en dus ging ik vol goede moed aan de slag op een OnePlus 7 Pro. Na een beetje proberen kwam er inderdaad een interface tevoorschijn op het scherm van de NexDock, maar die zag er niet uit, want het was een soort opgeblazen telefoonscherm. Dus was het tijd om met tools aan de slag te gaan. Het eerste wat ik deed, was de launcher Lawnchair installeren, want die heeft een aparte interface voor de desktopmodus. Dat maakt de situatie iets minder slecht, maar de scaling is nog altijd om te huilen.

Vervolgens was het de beurt aan de tool Flow Desktop van een onafhankelijke ontwikkelaar. Het is een betaalde app, maar gelukkig wordt er een gratis trial aangeboden. Hoe lang denk je dat die is: een week, een dag mischien? Nope, minder. Een uur om alles in te stellen? Ook niet: de ontwikkelaar heeft een proefperiode van een minuut ingebouwd. Na die minuut komt de ultieme anticlimax; de ontwikkelaar heeft de app uit de Play Store gehaald en de Premium-versie kopen kan niet eens meer.

Een tool die nog wel ondersteuning geniet, is SecondScreen. Die ondersteunt het maken van profielen om de interface goed te schalen op externe schermen. Om die te laten werken, moet je roottoegang hebben of de app via adb een bepaalde toestemming geven. Dat bleek op de OnePlus geen soelaas te bieden. De scaling kon maar tot ongeveer 500dpi en dat is te weinig voor een goede desktopervaring, maar toen moest het meest hilarische nog komen. SecondScreen zorgt er namelijk voor dat de optische vingerafdrukscanner achter het scherm niet langer werkt. Dat zit zo: SecondScreen past de scaling niet alleen aan op het externe scherm, maar ook op het scherm van de telefoon. Daardoor zit alles op een andere plek in de interface. Als je dus het scherm uitzet, zit de verlichting die de scanner nodig heeft om je vinger te kunnen zien, een stuk naar boven. Zelfs als je je vinger op de goede plek legt, is het te donker voor de scanner om hem te zien. Een reboot lost dat op.

Zelfs als alles goed aan de praat is, is de interface te beperkt voor fijn gebruik. Er is geen taakbalk, het resizen van vensters gaat slecht tot matig en alles ziet er nog altijd groot uit. Een desktopinterface is er evenmin, dus ik hoopte dat op te lossen met de app Taskbar, maar die kreeg ik niet goed aan de praat op een extern scherm.

Ook als je telefoon geen video-out over usb-c ondersteunt, kun je de desktopmodus gebruiken. Android heeft een ingebouwde functie om wat er gebeurt naar een extern scherm te casten. Dat is te ontvangen via een Chromecast. Dan heb je nog input nodig via bijvoorbeeld een bluetoothtoetsenbord en bluetoothmuis. De NexDock kan het beeld van een telefoon wel ontvangen via Chromecast, maar het toetsenbord als input gebruiken zit er dan niet in. Op een tv werkt het wel, maar het nut ervan wordt dan beperkt, behalve voor gaming. Dan moet je wel games hebben die er niet van uitgaan dat je een touchscreen hebt, want ik kreeg Call of Duty Mobile én Fortnite geen van beide aan de gang.

Desktopmodus Android 10 op OnePlus 7 Pro
Screenshots werken niet in de desktopmodus van Android 10, maar zo ziet het eruit. Voor meer beelden, zie de video bij dit verhaal.

Tot slot

Je kunt het van twee kanten bekijken; aan de ene kant is het handig dat desktopmodi bestaan voor wie dat wil, ook al maken smartphonemakers er zelf nauwelijks hardware voor. Aan de andere kant, als ze niet veel geld kunnen verdienen met de verkoop van hardware, is de prikkel om de software verder te ontwikkelen uiteraard minimaal.

En dat kun je zien. Samsung DeX en Huawei Emui Desktop via Easy Projection bestaan beide sinds 2017. Dat is niet bepaald de oertijd, maar er is voldoende tijd geweest om deze software verder te ontwikkelen. Die voelt echter experimenteel aan; het zijn duidelijk projecten in de kinderschoenen. Er zijn rare rafelrandjes in de software, naast reguliere bugs als verdwijnende vensters, connecties die zich af en toe vanzelf verbreken en andere irritante elementen. Met Desktop Mode in Android 10 is het nog erger. Het is nog altijd experimenteel en nauwelijks goed bruikbaar, zeker niet zonder er veel moeite voor te doen. Wellicht dat je er met roottoegang en veel geduld een aardige set-up uit kunt halen, maar eenvoudig of gebruiksvriendelijk is dat allemaal niet.

Dus om de vraag uit de inleiding te beantwoorden: een desktop of laptop kan zeker nog niet naar de kringloop, maar voor specifieke mensen die specifieke doeleinden hebben, kan het hebben van een desktopmodus verdraaid handig zijn.

De telefoon is een steeds krachtigere mobiele computer geworden. Deze uitgebreide test heeft laten zien dat het vooral schort aan de software, maar waar geen enkele telefoon tegenaan liep, zijn beperkingen van de hardware. De processor, de gpu, het geheugen en de opslag hielden alle dagelijkse desktoptaken prima bij. De vraag is wanneer de software klaar is voor een toekomst waarin dat kleine apparaat ook op een veel groter scherm goed uit de voeten kan. De telefoon bevat de internetverbinding, verbinding met al onze gegevens en accounts, en de nodige hardware. Alle seinen staan verder op groen, alleen de software blijft nog achter.

Telefoon desktopmodus

Reacties (129)

129
128
77
6
0
41
Wijzig sortering
@arnoudwokke Je geeft aan dat de Play Store niet geopend kan worden vanuit de Desktop modus. Kan je wel via de browser naar de PlayStore en daar klikken op de install button? Ik ben al een tijdje geen Android gebruiker meer maar ik wist dat je een paar jaar geleden vanaf de Play Store een install verzoek naar je telefoon kon sturen.
Ik vond jouw opmerking geweldig bedacht en ik heb hem gelijk uitgeprobeerd, en je gelooft nooit wat er toen gebeurde...

Toen ik ingelogd was op de Play Store, kon ik inderdaad kiezen om een app te installeren. Maar wat schetst mijn verbazing? Onderin staat een grote knop, ' Open in Play Store-app'. Dus ik daarop klikken, en verrek, hij opent een Play Store op Emui Desktop.

Dus ik dacht: opgelost! @mickjuh heeft me geholpen om Play Store op Emui Desktop te krijgen en nu kan ik dat gewoon gebruiken! Maar nee... hij werkt weliswaar, maar er is geen manier om hem te starten, behalve vanuit de website. Hij staat niet in het app-overzicht.

Nu denk je mss: geen probleem, dan pin je hem toch gewoon vast op de taakbalk? Maar dat kan ook niet, want die optie ontbreekt. Zucht.

Maar je hebt gelijk: apps installeren kan dus op deze manier en vervolgens is alles hetzelfde als daarvoor: apps die Emui compatibel acht verschijnen in het app-overzicht en andere niet. Apps die niet het overzicht verschijnen kan je dan wel openen vanuit de Play Store (die je weer kunt openen vanuit de browser dus), maar daar houdt het op: pinnen kan dan weer niet.

Maar thanks, want dankzij jou kwam ik hier op :) Ik ga het nog even toevoegen aan het artikel :)
Dit kon inderdaad al een enkele jaar. Zo doe ik ook wanneer me telefoon niet bij de hand hebt, maar heb apps nodig wanneer ik thuis kom. Meteen op me toestel.
Ja ik vergeet wel eens mijn telefoon. Maar dat is misschien 1x per jaar?? Als ik hem vergeet zou ik niet zo snel weten waarom ik zinsdeel een app op m’n toestel wil hebben dat ik op de zaak deze al toe wijs.

Leuke feature. Voor als je een app toevalig op de desktop tegen komt.
Bij EMUI werkt de draadloze projectie (Miracast?) van de desktop modus verrassend goed moet ik zeggen. Pas 5 minuten mee gespeeld, maar vertraging was voor mij niet merkbaar. Het viel me wel op dat YouTube de kwaliteit naar beneden schroeft (max 480p), maar dat vond ik niet vreemd. Tweakers in Chrome ging wel even "op zwart", geen idee waar dat door kwam.

Ander positief ding: in ieder geval Excel ondersteunt desktop modus! Andere Microsoft producten even niet geïnstalleerd. Maar dat is toch één van de dingen die Jan Modaal juist wil kunnen gebruiken bij zo'n setup? Ik snap dat hier veel IT mensen rondhangen, maar de rest van de wereld gebruikt toch vooral office pakketten voor het werk :+

[Reactie gewijzigd door DFKT op 10 april 2020 15:52]

Ik vermoed dat Huawei inzet op de ontwikkeling van Harmony. Dat OS zou een 'naadloze' integratie tussen de biotopen gaan opleveren. Gezien de ietsje grote controle die Google heeft op de functionaliteit van telefoons, kan ik me voorstellen dat Huawei haar eigen omgeving houdt en doorontwikkelt. Ook als Google weer vriendjes wil zijn, ook als de Amerikaanse politiek zich een andere blik op de wereld probeert aan te meten.
Wat mij betreft mag Harmony morgen gaan draaien. Al was het maar om Apple te laten zien dat het wél mogelijk is op een telefoon, tablet, laptop, desktop en televisie dezelfde omgeving werkend te hebben.
Mijn Huawei Mate 20 Pro zou -met een paar Hertzjes meer en aanzienlijk meer RAM en opslag- mijn workstation grotendeels kunnen vervangen.
De reden dat ik die kast wil houden ligt vrijwel uitsluitend in de upgrade mogelijkheden. Ik wil zelf geheugen kunnen bijprikken of een andere videokaart kunnen nemen. Daar kan en wil ik mijn telefoon niet voor openknippen. Ook het risico alles kwijt te zijn als de telefoon kapot gaat of gestolen/verloren wordt schrikt af. Als er een mogelijkheid zou zijn een docking station te kopen waar je inderdaad dergelijke upgrades en uitbreidingen in kan installeren, is mijn enorme Dell Precision waarschijnlijk de laatste levensgrote rekenmachine geweest. Met toch ergens in huis een NUCje, gewoon voor als het ergens mis gaat.
Al was het maar om Apple te laten zien dat het wél mogelijk is op een telefoon, tablet, laptop, desktop en televisie dezelfde omgeving werkend te hebben.
Met uitzondering van MacOS zijn de onderliggende besturingssystemen voor telefoon, tablet en televisie in de basis allemaal iOS. Op de desktop/laptop heb je OSX, en het is heel duidelijk dat iOS hiervan is afgeleid; de besturingssystemen zijn qua source code van de erop draaiende apps grotendeels gelijk. Apple begrijpt dus heel goed dat dezelfde techniek bruikbaar is op al deze verschillende apparaten, en kiest er gelukkig voor om de user interface aan te passen aan het doel waarvoor zo'n apparaat gemaakt is.
Mijn TV is een Android TV, en ook daar heeft het systeem een aangepaste UI, bedoeld voor TV gebruik. Alleen de Android apps die specifiek ontworpen of aangepast zijn voor TV gebruik werken prettig; daar geldt dus weer precies hetzelfde.
Mijn (inmiddels verouderde) desktops gebruik ik eigenlijk alleen nog voor testdoeleinden om de redenen die je genoemd hebt. In de toekomst zal ik waarschijnlijk nog wel nieuwere workstations in elkaar zetten, maar dan alleen als die veel meer rekenkracht bieden dan de gemiddelde SBC of laptop.

Qua hardware zit ik momenteel in een impasse, omdat alles wat Intel, AMD en andere fabrikanten verkopen, te groot is voor een servet en te klein voor een tafellaken. Natuurlijk zijn er AMD EPYC en Ampere Altra, maar die zitten dan weer in een heel andere prijsklasse.
Voor het brede publiek zal dit het niet worden denk ik. Er zijn nu genoeg gebruikers zonder laptop of pc, die hebben alleen een telefoon en soms een tablet. Denk dat het een gimmick blijft. Tenzij ze net zo krachtig worden als laptops. Zelf vond ik het Windows mobile Verhaal een mooie poging!

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 10 april 2020 06:20]

Ik denk eerder dat je er aan moet wennen dat het kan. Ik heb wel eens pogingen gedaan om met de draadloze muis en toetsenbord de telefoon te bedienen. Vanwege het kleine scherm is het bij pogingen gebleven. Mocht mijn Sony xcompact een verborgen mogelijkheid hebben om de beelden via HDMI te versturen ga ik een nieuwe poging wagen.

Met een tablet is het een stuk prettiger werken vanwege het grotere scherm. Het is voornamelijk dat bepaalde programma's alleen op Windows werken waarom ik niet meer pogingen gedaan heb.
Ik denk eerder dat je er aan moet wennen dat het kan.
Dat is de verkeerde kant. 'Het ligt aan de gebruiker, niet aan de techniek'. Dat klopt niet. Het ligt zeker aan de techniek. Zoals @arnoudwokke in het artikel noemt is die best wel krachtig. Als je met een PC van 2008 een volledig modern besturingssysteem kan aanbieden voor alle kantwoorwerkzaamheden, dan moet dat met een high-end smartphone van vandaag zeker lukken. Aan de hardware zal het niet liggen. Het probleem zit in de software.

Gebruikers verwachten bij een desktopmodus dat zij hetzelfde kunnen doen als dat zij kunnen doen op een computer die een volledige desktopomgeving aanbiedt. Helaas zijn fabrikanten huiverig om dit te doen. Microsoft faalde toen met Windows Continuum. Ubuntu faalde in het verleden met hun variant. Er waren use cases voor beide implementaties, maar nog steeds betrof de functionaliteit een subset van wat gebruikers verwachten van een PC, wat een 'generic purpose' apparaat is.

Er zijn een aantal aspecten die meespelen bij het beslissen om functionaliteit te beperken:
  • ARM vs. x86. Microsoft gaat dit oplossen door Windows-on-Windows in de toekomst op Windows 10 te configureren om 32 bit x86 applicaties te emuleren op ARM. Dit is geen nieuwe techniek, en Microsoft had dit al veel eerder kunnen introduceren. Linux heeft hier een stuk minder last van.
  • Geheugen. In het verre verleden hadden smartphones minder geheugen dan desktops. Ik heb een vijf jaar oude Asus Windows 10 tablet die met 2 GB voor kantoordoeleinden nog alles doet. De laatste vier jaar is dat voor high-end toestellen geen probleem meer. 3-4 GB is zat om een basisdesktop te draaien, en zit al jarenlang in toestellen vanaf 200-250 EUR.
  • Beperking aan de SoC. ARM SoC fabrikanten hebben behoefte aan geplande veroudering, want dan kopen mensen nog wel eens een nieuwe smartphone. Dit doen ze veelal via binary blobs die afhankelijk zijn van bepaalde kernelversies. Geen nieuwe binary blobs? Geen ondersteuning voor nieuwere software, zoals nieuwe Android versies. Een smartphone gaat hierom niet zolang mee als een PC. Zo is dit bericht op een 9 jaar oude PC getikt. De smartphones van nu zie ik niet over 9 jaar nog gebruikt worden.
Voor mij zou een smartphone als volledige desktop ideaal zijn. Zoveel rekenkracht heb ik mobiel niet nodig. Daarvoor heb ik wel ergens een server of twee staan. Verder werk ik al jaren met pure Linux, en zou alle software die ik nu draai ook op een ARM toestel kunnen draaien.

Hierom heb ik zowel de PinePhone en de Purism Librem 5 in de pre-order staan. Niet omdat ik denk dat dit de toestellen zijn waarmee ik dit meteen kan doen. De software is immers nog in ontwikkeling en verre van functioneel van dagelijks gebruik. Verder is de hardware van de toestellen wat beperkt (vergelijkbaar met een Raspberry Pi 3 met wat meer geheugen).

Met de aanschaf van deze toestellen ondersteun ik de open source ontwikkeling, in de hoop dat andere fabrikanten straks met betere toestellen komen die niet beperkt zijn in de hierboven genoemde punten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2020 10:16]

Dat is de verkeerde kant. 'Het ligt aan de gebruiker, niet aan de techniek'. Dat klopt niet. Het ligt zeker aan de techniek.
Ik wil zeker niet de suggestie wekken dat de techniek perfect is.
Wat ik bedoelde is dat de mens moeite heeft met (grote) veranderingen. Diverse handelingen werken ineens niet meer door soms iets simpels als het scherm van links naar rechts op het bureau te verplaatsen.
De telefoon als desktop/laptop vervangen zie ik als een grote verandering. De pogingen die ik heb gedaan is voornamelijk uit nieuwsgierigheid. De conclusie van de pogingen is dan ook dat een gedeelte van de 'beperkingen' ligt aan de software(mist bepaalde functies), maar ook aan de werkwijze die niet gelijk is aan de desktop.

Dit kan ik merken op het werk. We zijn vorig jaar overgenomen en hierdoor werken we nu met andere software en methodes dan we daarvoor gebruikten. Doordat ik er net 3 jaar werk heb ik er niet veel problemen mee om de nieuwe methodes en software te gebruiken. Ik zit als het ware nog in het leerproces die alleen langer is gaan duren door de overname. De collega's die er al langer werken (+10 jaar) hebben meer moeite. Sinds de overname lijkt het of ze veel know-how zijn kwijt geraakt. Als je er naar vraagt hebben ze de kennis wel, alleen geschikt voor de 'oude' methodes. Je moet dan zelf de vertaalslag maken naar de nieuwe methodes om het toe te kunnen passen. Voor hun is het zelfs een hele grote verandering.

De telefoon als vervanger voor een laptop is best mogelijk. Al blijft dit altijd afhankelijk van welk beroep je hebt en of je er open voor staat.

[Reactie gewijzigd door jeroenathome op 10 april 2020 11:25]

Het is hier duidelijk geen probleem van de mens die zich moet aanpassen, maar het probleem van gebrekkige software en een onbestaand ecosysteem. Fabrikanten maken dit als een "feature", maar investeren niet in een totaaloplossing. Zolang dit niet gebeurt, blijft het niets.

Los daarvan zie ik het nut van een telefoon niet als "laptopvervanger". Het probleem is niet de "processing unit", het probleem is een groot scherm (mee-)hebben. Daarom wil je een laptop, of desnoods een tablet, om onderweg een prettig werkend geheel inclusief scherm te hebben.

Ik heb fel de indruk dat techneuten dit leuk vinden "omdat het kan". Het praktisch nut ontgaat mij grotendeels.
Gelijkgestemd! Ik gebruik al 5 jaar een Ubuntu Phone (bq) met veel plezier. Begint wat langzaam aan te voelen door geen ondersteuning van 4G, maar is nog goed me te werken. Mijn hoop was inderdaad op convergence, wat helaas niet gelukt is. Zit nu met smart te wachten op mijn pre-order Librem 5. Las net dat de Dogwoods nu beginnen binnen te komen (vertraagd door COVID-19) en heb goede hoop op Evergreen eind dit jaar (3 jaar na bestelling 8)7 )

Ik zie al een goede ontwikkeling ontstaan voor aanpassing van o.a. Gnome voor fexibele schermformaten dank zij mijn mini bijdrage. :)
Ik denk dat de meeste applicaties tegenwoordig web-based (kunnen) zijn. ARM vs x64 maakt dan niet veel meer uit.
En het is goed te zien dat scaling werkt (zij het niet goed).
Resultaat is dat je een telefoon hebt die:
  • voor webapplicaties een volwaardige desktop is
  • voor aangepaste applicaties volwaardig is
  • voor niet-aangepaste applicaties gewoon bruikbaar is
  • voor touch-only applicaties niet werkt
Ik denk dan even terug aan de oude Apple Mac, zonder multitasking. Daar had je 1 voorgrondprogramma (hierboven volwaardige applicaties). En je had 'Accessories' zoals de calculator. Die kan je dan vergelijken met de niet-aangepaste maar bruikbare applicaties. Bonuspunten als die niet op full size overal voor springen.
Zeer oneens. Wij vliegen regelmatig naar andere landen voor werk. Dan is het natuurlijk een enorm voordeel als je ergens je telefoon kan docken en alles bij de hand hebt, ipv een grote laptoptas meesleuren die vaak ook geldt als je enige handbagage.
Ik zie hier zeker wat in.
Wie ergens heen vliegt voor werk, zal vaak willen werken op het vliegtuig. Een laptop is dan perfect, en voor een kleine kilo heb je een super laptop die je gewoon tussen je papieren kan laten glijden, of in een kleine rugzak meedraagt met andere dingen.

Los van de experimentele software eens je docket, heb je met een telefoon een probleem om onderweg te werken. In het vliegtuig, op hotel, op de luchthaven,... Reizen is vooral onderweg zijn. En als je op je bestemming bent is dat vaak om te overleggen, niet om op je laptop te zitten tokkelen (of om je telefoon te docken...).
En dan heb je in je tas een zware monitor en/of een toetsenbord i.p.v. een kleine laptop van nauwelijks een kilo of een tablet met goede hoes ?
Nee die staan dan ergens op het kantoor natuurlijk.
Ik plug mijn telefoon soms aan de docking op werk als ik mijn laadkabel niet bij heb (met de usb-c - usb-c kabel van mijn laptop). Dan heb je inderdaad muis scherm en toetsenbord i.c.m. DeX.

Dat werkt eigenlijk best prima dus als de software beter zou zijn zou je daar gewoon op kunnen werken met Office 365.
Als je in het buitenland ook toegang tot een kantoor hebt, dan staat daar toch ook gewoon een apparaat. Als je dan toch alles bij de hand wil hebben en niet teveel bij je wil hebben zet je alles toch in de cloud of desnoods op USB o.i.d. Wat voegt een gebrekkige, zo blijkt uit het artikel, telefoon als hub dan nog toe ?
Waarom moet het een zare monitor met keyboard zijn als het beide ook lightweight alternatieven kunnen zijn, die cumulatie minder wegen dan een laptop. Laptops zouden zelfs gewoon "domme" peripherals kunnen worden waar je telefoon als een "brein" wordt ingestopt. Je kan er dan bijv opslag en batterij instoppen, zonder andere onderdelen nodig te hebben. Lijkt me dat zoiets lichter kan zijn.
Dat is natuurlijk niet het punt....als het niet om gewicht gaat dan zijn het wel de afmetingen van die randapparatuur die je wel nodig hebt om je telefoon op deze wijze op locatie goed te kunnen gebruiken. Niet iedereen heeft immers op de plaats van bestemming een werkstation staan.

Een laptop kent al beperkte afmetingen en miniem gewicht. Op mijn reizen is de laptop of tablet nooit het probleem om mijn trolley dicht te krijgen (daar zorgen mijn hardloopschoenen wel voor) en anders vergemakkelijkt het meeslepen van allerlei randapparatuur waar je dan op kan werken i.c.m. telefoon dat in ieder geval niet.
Op reis is het risico op storing/schade en diefstal groter.
Tot nu toe nam ik dan als reserve een netbook mee.

Daarvoor vind ik dit een mooie oplossing: Nagenoeg niets extra mee (kabeltje / mini-dock) en als het nodig blijkt, koop je lokaal voor een habbekrats toetsenbord/muis en sluit hem aan op een TV.
Bijna nooit nodig, maar je kan wel doorwerken als het moet.
Dan is het natuurlijk een enorm voordeel als je ergens je telefoon kan docken en alles bij de hand hebt, ipv een grote laptoptas meesleuren die vaak ook geldt als je enige handbagage.
Ik zou een regelrechte security catastrofe niet categoriseren als zijnde een voordeel. Het vereist dat jij je telefoon gaat docken met iets waar jij geen invloed op hebt omdat het niet van jou is. Dat is een ander verhaal wanneer je van de ene bedrijfsvestiging naar de andere gaat.

Zolang je niet de eigenaar van je werkplek met dock bent weet je ook niet of daar iets van een keylogger in verwerkt zit. Die zijn namelijk eenvoudig daarin weg te werken. Zelfs de Nederlandse politie heeft hiervan gebruik gemaakt om een verdachte te kunnen pakken (wat wettelijk is toegestaan). De AIVD/MIVD waarschuwen nu al tijden voor dit soort situaties en met name voor dit soort zaken in landen als China (vanwege het grote gevaar op bedrijfsspionage).

Menig bedrijf zal dit dan ook niet toestaan. Het mag niet van ofwel het eigen veiligheidsbeleid dan wel van 1 of meerdere van de certificaties op dit vlak.

Afgezien hiervan is het ook wel erg link om geheel afhankelijk te zijn van wat je bestemming als werkplek geeft. Stel dat je daar ineens toch geen beschikking hebt over een extern scherm, muis en toetsenbord. Wat ga je dan doen? En bovenal, hoe ga je dit aan je baas uitleggen (vooral als je aan de andere kant van de wereld zit)? Het is niet dat je even terug kunt naar kantoor om wat spulletjes op te halen. Dan kun je beter een tablet hebben met iets van een extern toetsenbordje en de in dit artikel besproken desktopmodus. Heb je dan geen werkplek dan kun je in ieder geval nog iets aan werk doen. Op een smartphone wordt het door de grootte een uitdaging.
Ik zie hier zeker wat in.
Ik ook maar niet met het scenario wat jij beschrijft. Dit is meer een oplossing voor wie tussen verschillende vestigingen moet pendelen en/of thuis werkt. Daarbij zie ik ook meer dat dit straks naar een tablet trekt. Die worden door veel meer beroepen gebruikt waarbij er in het veld wat dingen genoteerd moeten worden waarna ze naar hun eigen werkplek gaan om dit verder uit te werken. Bij deze scenario's is de hardware van het bedrijf waardoor het geen security probleem meer is en het ook binnen het beleid en de certificeringen past.
Anoniem: 304028
@ppl11 april 2020 07:50
De meeste zakelijke tablets zijn zo ver ik weet Microsoft/Apple, die ondersteunen dit al aanzienlijk beter dan de huidige telefoons. Zelfs Apple is met toetsenbord en muis te gebruiken met een simpele usb c hub.

Wat ik interresant zou vinden is dat je altijd een backup bij je hebt, dat wordt vooral interresant wanneer je het scherm van de auto kan gebruiken. Scheelt een reserve laptop meenemen. Jammer genoeg is niet alle software die ik gebruik beschikbaar in de browser anders was ik met een chromebook ook al een heel eind.
Ik denk dat het concept een Steve Jobs nodig heeft. Het heeft wel potentie, maar de huidige vorm is het net niet.
Zo is het maar net. Bij Android wordt het bedacht. Apple kan het idee overnemen en er iets van kunnen maken wat goed werkt. Daarna gaan de Android fabrikanten er serieus mee aan de slag.
Er zal eenheid in de uitvoering nodig zijn. Daarna kunnen appbouwers zorgen dat het netjes rendert in de desktopmodus.
Apple heeft niet voor niets dat Catalyst en sinds iOS/iPadOS 13.4 de mogelijkheid voor een universele aankoop. Daardoor kunnen iOS/iPadOS apps makkelijk naar macOS worden gebracht en kun je eenvoudig met 1 aankoop de iOS, iPadOS en macOS versie aanschaffen. Met name Catalyst zorgt er voor dat je op iOS/iPadOS en macOS eenheid in functionaliteit en uitvoering kunt verkrijgen. Dus ja, Apple werkt er al wel aan maar doet dat, itt anderen, in kleine stapjes.

Ze hebben hier kennelijk geleerd van Windows Continuum. Dat had destijds 2 problemen: de hardware was niet super snel (maar dat was ook niet zo heel erg, het was werkbaar) en ze hadden vrijwel geen software voor de desktopmodus. Je kon er daardoor ook niet zo heel veel mee.
Hoezo? Samsung timmert goed aan de weg met hun Dex, alleen is de markt voor een dergelijke functie nog te klein. Daarom krijgt het minder de focus. Maar zij hebben momenteel best een mooi concept.

Overigens, multi tasking op een iPhone? Sinds wanneer kan iOS (alle) apps in de achtergrond draaien? Dan zal er fundamenteel iets moeten worden aangepast aan het OS. Apple is al bezig met iPadOS om daar hun "desktop" variant op te laten landen, echter vraag ik mij af in hoeverre dat beter is. Je hebt immmers nog steeds een iPad nodig die je niet ff snel in je broekzak stopt.
Dat is net wat @KopjeThee bedoelt: er is een concept, maar de uitwerking is halfslachtig (ja ook bij Samsung) en het wordt niets zolang niemand er serieus mee aan de slag gaat, en niet meer vanuit het idee "omdat het kan".
Overigens, multi tasking op een iPhone? Sinds wanneer kan iOS (alle) apps in de achtergrond draaien?
Sinds het begin. De apps moesten het alleen ondersteunen. Het enige nadeel is dat de hardware de belemmerende factor is. Als die maar 5 apps in de achtergrond aan kan dan zul je dus ook niet meer dan dat in de achtergrond kunnen draaien. Dat is exact dezelfde beperking als die je met iedere computer hebt. Ik kan ook niet al mijn vm's op 1 host draaien, daar heb ik te weinig hardware voor (of teveel vm's, hoe je het bekijken wilt). Het enige verschil is dat die mobile operating systems niet alleen wat agressiever zijn met applicaties in de achtergrond drukken of in de slaapstand gooien maar sowieso over dat soort mogelijkheden beschikt. Dat ga je niet zo snel op een desktop OS aantreffen.

Dit is dus iets waar je met ieder stuk hardware en ieder operating system tegenaan loopt. Het soort software zal hier ook bepalend in zijn (mail, office, etc. zal prima gaan maar video-bewerking en fotobewerking tegelijkertijd...).

Net als met veel andere ontwikkelingen is dit iets wat gewoon z'n tijd nodig heeft (en niet per definitie een Steve Jobs). Bekijk de Windows Continuum demo maar eens en vergelijk dat met wat er hier in het artikel staat of wat je aan DeX filmpjes op YouTube terug kunt vinden.
Ze zijn allemaal bang dat als een grote speler het goed heeft werken heeft,dat ze de boot missen. Waarom zoude anders zoveel verschillende fabrikanten dit ontwikkelen. Waarom wachten ze zo lang?
Ik denk het wel. Hoeveel mensen hebben niet een mobiel van het werk? Ik log al jaren remote in op de computer(s) op m'n werk. Nu met de Corona zal een veel groter deel dat doen en de voordelen (en nadelen) ervaren van het remote thuiswerken. Als de mobiele hardware snel genoeg is en de ge-emuleerde desktop ervaring niet meer afwijkt van de gebruikelijke desktop ervaring, dan heeft een aparte pc betrekkelijk weinig toegevoegde waarde vanuit het thuiswerk perspectief.
Gebruik je thuis een pc voor prive doeleinden dan zal het (nog) een iets ander verhaal zijn, maar voornamelijk omdat de mobiele hardware nog niet krachtig genoeg is en te weinig opslagcapaciteit biedt. Gezien de ontwikkelingen van ARM op server gebied, zal het niet zo lang meer duren voordat je mobiele ARM soc de x86's kan bijbenen.
Waarom zul je dan nog verschillende apparaten willen als alles vanuit 1 apparaat geregeld kan worden?
Als de software kant op orde komt, is dit gewoon de toekomst en het begin van het einde van de thuis pc.
Nu beschrijf je een hypothetisch voorbeeld, waar ik zeker ook de voordelen van in zie. Alleen de huidige stand van zaken is hier niet toe in staat. Als een mobiel mijn Vega kaart kan evenaren, dan zou ik ook niet weten waarom ik nog een losse game-pc heb.
Je kan win10 en office 2019 op een 10 jaar oude laptop draaien.
Een flagship smartphone zal echt geen enkele moeite hebben met wat de meeste mensen doen op hun kantoor.

Het is de software die het laat afweten niet de hardware.
of de persoon die er achter zit die een error heeft :-) dat is 9 van de 10 gevallen vaak nog eerder aan de hand dan dat de software of hard ware er mee te maken heeft
Asus heeft al eens een product op de markt gehad waarmee een smartphone het hart vormde van een laptop/tablet: https://tweakers.net/nieu...laptop-met-windows-8.html
Hier was de integratie wel beter geregeld dan in de voorbeelden uit het artikel. De smartphone had echter niet de hardware om in alle gevallen een goed werkend systeem op te leveren. Wanneer zoiets nu uitgebracht zou worden, met een high-end smartphone, zou dat best een kans maken. De hardware van de smartphone is nu zeker voldoende om in alle mogelijkheden vlot te kunnen werken. In combinatie met cloud-opslag maakt zo'n combinatie best een redelijke kans.
Ik wil gewoon dat dit in de toekomst werkelijkheid wordt. Iedere dag mijn laptop meenemen is eigenlijk niet meer van deze tijd (granted, werk nu al zo'n 4,5 week vanaf huis). Development e.d. doe ik nu al compleet via Citrix VDI en dat werkt gewoon prima op Android. Het scalen is hetgene wat mij op dit moment nog tegenhoud, dus ik hoop dat dat z.s.m. aangepast kan worden. Zodra dat werkelijkheid is, ben ik overstag.
was het niet in 2015 al werkelijkheid met Microsoft Continuum?
Ik was misschien wel de enige in mijn stad die het gebruikte maar had een Dock op mijn werk en thuis. En praktisch alles deed ik er mee. Voor de ontwikkeling logde ik via Remote Desktop in op een werkstation.

Ik heb het gevoel 2 jaar lang in de toekomst geleefd te hebben.
En toen was het voor bij, ik zit nu in het Apple ecosysteem want dat lijkt er nog het meest op.
Anoniem: 715452
@kid198810 april 2020 23:04
Ja, ik heb hier nog een MS dock liggen. Werkt(e) perfect met mijn HP elite x3.
Helaas uiteindelijk te weinig apps voor Windows phone dus zit nu op een Iphone 11 maar het totaalplaatje was zijn tijd vooruit. Die Iphone voelt maar beperkt aan. Alleen al het homescreen is zo beperkt.
Yep en gebruik het best nog regelmatig. Wel jammer, was tijd vooruit. Beetje Video 2000 of Audi A2 verhaal ...
Je vergeet je scherm, muis en toetsenbord...
Dat moet geen probleem zijn, het scherm, muis en toetsenbord kun je natuurlijk gewoon laten liggen/staan. Dan heb je op kantoor een setje staan, en thuis. Dan heb je alleen je telefoon nog nodig.

Uiteraard werkt dit alleen als je alleen op kantoor of thuis werkt, als je veel op pad bent is een laptop natuurlijk handiger.
Ik begrijp niet waarom je ge-0'd wordt want het regelen van "kvm" (keyboard video mouse) op kantoor en thuis is wat mij betreft vrij eenvoudig. De usecase is wat mij betreft goed te verdedigen; thuis en op kantoor met een enkele 'computer' uit de voeten kunnen.

Zolang je je telefoon meeneemt, heb je de kern van je hardware en software op pad. Monitoren, toetsenborden en muizen zijn over het algemeen goedkoper, en je vervangt ze ook makkerlijker want ze zijn volledig latent (geen installatie, data etc nodig en vanwege USB kan alles gestandaardiseerd worden).

+2 wat mij betreft :)

Dat we daar nog niet zijn is een ander verhaal, die kant van de discussie wil ik niet op met mijn bericht.
Met die opstelling - los kvm thuis en op kantoor - werk ik al jaren. Ik sluit het gewoon aan op een laptop. Enige probleem: de muizen gingen 's nachts aan de tippel. Uiteindelijk gewoon de muis maar in je tas stoppen, dat wist je zeker dat je de volgende dag gewoon kon werken.

De laatste twee bedrijven (en die waren best groot) doen dat bij mijn weten al een jaartje of 10. Gecombineerd met minimaal één dag in de week thuiswerken en geen vast bureau, levert het voor bedrijf een kostenbesparing van 20% op werkplekken op.

Maar ik zie het voordeel van een telefoon als computer in het geheel niet. Want dan moet ik kiezen: of bellen met mijn collega, of mijn werk doen (bijvoorbeeld software installeren). En dat moest meestal tegelijk.
Maar wat je zelf zegt, het kunnen werken remote geconnecteerde omgevingen maakt naar mijn mening de noodzaak voor fysieke mobiele apparaten minder groot. Of dit nu een laptop of een smartphone is. Het mobiele gebruik blijft natuurlijk wel bestaan, naar als het even kan wil je weer op een comfortabele manier connecteren met diezelfde omgeving. Dan gooi ik die smartphone of laptop toch al snel opzij, om ergonomische redenen.

Voor bij wie alles om de smartphone draait kan ik mij nog wel voorstellen dat die mensen extensies aan het apparaat willen, om geen laptop of desktop te hoeven. Gegeven blijft wel dat je de informatie die je vaak op een smartphone benadert ook via andere manieren en apparaten kan benaderen. De smartphone is daar niet meer de exclusieve toegang toe. Daarom mis ik een beetje de drijfveer om dit te willen kunnen. Tenslotte heb je een soort Houdini OS nodig waarvan ik mij na de experimenten van Microsoft afvraag of dat niet een beetje een heilige graal aan het worden is, die we eigenlijk niet moeten willen.

edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 10 april 2020 07:48]

Wij hebben geen andere manier om te verbinden met onze VDi's. Werkplekken bestaan alleen uit monitoren en toestenborden. Je muis, laptop of smartphone neem je zelf mee dus dan is een smartphone vele male makkelijker dan als je continue met zo'n zware rugzak aan het reizen bent. Je zou naturlijk ook kunnen kijken naar een RPI4 of iets in de geest, maar als ze de Desktop mode nu aanpassen naar wat gebruikers al enige tijd zeggen, dan denk ik dat steeds meer mensen overstag gaan. Dat alles nu via USB-C al aangesloten kan, is natuurlijk ook al een enorme plus.
Je smartphone is juist niet vele malen handiger dan een laptop. Want als je aan het werk bent zal je toch (ook) moeten bellen en gebeld worden. En even zowaar heb je tijdens het telefoongesprek informatie nodig die op je computer staat. Gaat erg lastig als je op dat moment jouw 'computer' aan het oor hebt hangen.
Geen enkel probleem, want voor mijn werk staat niets in mijn telefoon (mag absoluut niet) maar in mijn VDI. Bellen doe ik al sinds jaar en dag via Bluetooth. Hoe meer ik er over nadenk, hoe enthousiaster ik wordt van dit concept.
Ik denk ook dat dit de toekomst is voor zakelijk gebruik. Microsoft heeft al een stap gemaakt met de surface tablets. Ik denk dat de volgende iteratie is dat het steeds kleiner wordt.
Leuk artikel,
Ik waande me weer even in 2015.

Is er een reden waarom jullie alleen naar Android hebben gekeken?
Ik weet dat Windows 10 mobile op het moment niet meer courant is, maar is de functionaliteit beter of vergelijkbaar met Microsoft Continuum? De apps buiten beschouwing natuurlijk.

Ik heb het gevoel dat Microsoft om een-of-andere reden vaak rare "great idea wrong era" dingen heeft en het dan op geeft voordat de "wereld" er klaar voor is, zoals tablet computers en het eerder genoemde Continuum.
@kid1988 Zeker, ik heb de hardware niet voor Continuum; dat werkt op een select aantal Windows 10 Mobile-telefoons en geen van die telefoon hebben we bij Tweakers liggen. Daarnaast is het tijdverspilling: Windows 10 Mobile is niet langer een courant besturingssysteem en wordt niet meer ondersteund; ik zag er dus ook het nut niet van in om er moeite voor te doen :)
Even voor de beeldvorming en vergelijk materiaal, Continuum komt uit 2015:

reviews: Microsoft Lumia 950 en 950 XL: liefdesverklaring aan de fans


En live in action zie je dat het eigenlijk dat het toen ook al best wel goed werkte ;)

https://www.youtube.com/watch?v=V7Dz0Ku4cMM

Toch denk ik dat er goede stappen zijn genomen met de huidige 2020 mogelijkheden.
Al zouden fabrikanten nu nou nog maar iets meer samenwerken en standaardiseren...
Ze zijn druk bezig met standaardiseren, ze maken allemaal een eigen standaard ;)
Er wordt ook niet verwacht dat er een volledige nieuwe review komt van Continuum, maar iets meer aandacht dan een enkele halve regel in de inleiding mag er wel aan besteed worden. Zelfs een link naar de nota bene door jou zelf uitgevoerde review kon er niet vanaf.

Ik ben oprecht benieuwd hoe deze android implementaties zich tot Continuum verhouden. Tot dusver wel de benchmark als het om zulke techniek gaat.
Als oprolbare en/of vouwbare schermen ooit de standaard zijn zie ik dit wel als een serieuze laptop vervanger.

Een telefoon heeft (bijna) iedereen toch al. Schermpje, 10keyless toetsen & micro muisje in je tas en gaan!
"Schermpje, 10keyless toetsen & micro muisje in je tas en gaan"

Ik denk dat al die rommel in je tas niet nodig is met een fijne laptop.
Beste Tweakers,

Wat leuk dat jullie een artikel over de desktop modus van smartphones schrijven.

Met mijn startup hoop ik namelijk binnenkort een laptop op de markt te brengen die geheel wordt aangedreven door de smartphone. Inmiddels ben ik al met bedrijven als Foxconn en Microsoft in gesprek om dit te realiseren.

In verband met patenten en de nog lopende onderhandelingen kan ik nog niet heel veel prijs geven.
Echter ben ik er van overtuigd dat deze "gadget" er voor zal zorgen dat de smartphone uiteindelijk als een volwaardige computer gebruikt kant worden. (Vooral in de toekomst). Hoe en wat hoop ik snel naar buiten te kunnen brengen. :)

Er zijn in China vergelijkbare startups zoals NexDock, MiraBook en SuperBook etc.
Voor de geïnteresseerden, Google het even :)
Ik wens je veel succes, maar lees zeker eens wat er bij die voorbeelden allemaal misliep. Ik heb hier thuis een superbook liggen maar dit is gewoon onmogelijk om deftig aan de praat te krijgen.
Ben er ook al ruim een jaar mee bezig.
Alle fouten die o.a. bij superbook, nexdock en mirabook bekend zijn, heb ik inmiddels ondervangen.

Ben nu bezig met Foxconn een launching customer te vinden.
Foxconn is geïnteresseerd om het te fabriceren.

Vorige week met Microsoft om de tafel gezeten, maar die vonden het toch meer een product voor Google/Apple. Microsoft stapt helemaal uit de smartphone markt.

[Reactie gewijzigd door Herminator84 op 14 april 2020 16:27]

Als Windows Phone gebruiker blijf ik het jammer vinden dat ze gestopt zijn ermee. De enige partij die tot nu toe echt in de buurt zijn gekomen van Phone naar Desktop omgeving.
Hopen in de toekomst ook Apple en Google hier intensiever mee gaan bezighouden. Een vertaling naar een Chromebook of Mac OS achtig omgeving moet toch mogelijk zijn.
Ik had toch minimaal een 950XL als referentie in de test willen zien. Camera hoef je niet te vergelijken, dat is zielig voor de S20Ultra.
Toen ik dit bericht een paar dagen geleden zag verschijnen op de voorpagina ben ik er langs gescrolled met de gedachte, waarom zou je dat willen?
Nu lees ik het artikel en zodra ik mijn Citrix omgeving kan starten vanaf de telefoon ben ik om. De meeste bedrijven ondersteunen als BYOD (Bring Your Own Device), dus met een Citrix app en een USB-hub ben ik in staat om op vrijwel elke flexwerkplek aan de slag te gaan.
Dat scheelt dagelijks een laptop van 3 kilo en dan wordt het ineens interessant om een high-end smartphone aan te schaffen welke ik normaal te duur vind omdat het alleen een telefoon is.

Dat zou wel echt een top zijn!

Ik ga dit in de gaten houden, bedankt voor het artikel ;)
Wat denk jij van Citrix Workspace? Dat lijkt een Android client te zijn.
Klopt.
Er zijn genoeg apps die inmiddels gebruikt kunnen worden.
Citrix is er een van. Maar ook Azure of RD Client van Microsoft.

In feite kan je dus gewoon in de cloud omgeving werken.
Je telefoon is immer altijd verbonden met het internet. Dan wel 4G dan wel via Wifi.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee