Door Joris Jansen

Redacteur

Overal ter wereld snel internet

De ruimterace met breedbandsatellieten

Inleiding

Teledesic logo

Wat hebben Elon Musk en Bill Gates met elkaar gemeen? Beiden zijn van het mannelijk geslacht, hebben een uitpuilende bankrekening en waren of zijn verantwoordelijk voor een of meer zeer succesvolle, grote techbedrijven. Een wellicht iets minder bekende overeenkomst zijn de plannen die beide hadden of hebben voor het in stelling brengen van een satellietconstellatie om overal ter wereld een internetverbinding te kunnen aanbieden. Bill Gates hoopte in de jaren negentig met het bedrijf Teledesic een kleine revolutie teweeg te brengen door een netwerk van honderden internetsatellieten in een baan om de aarde te brengen. In tegenstelling tot Microsoft werd het door Motorola ondersteunde Teledesic allesbehalve een succesverhaal en dat bleek uiteindelijk exemplarisch voor vergelijkbare bedrijven en de satellietmarkt van die tijd.

Ruim twintig jaar later wil Musk alsnog de droom van Gates realiseren met een netwerk van satellieten die overal ter wereld snel breedbandinternet kunnen verzorgen zonder een al te hoge latency. Zijn netwerk moet uit twaalfduizend satellieten gaan bestaan. Andere bedrijven met soortgelijke plannen zijn bijvoorbeeld OneWeb en Telesat. Inmiddels dient ook Amazon zich aan. Een nieuwe 'spacerace' voor internetsatellietdiensten is ophanden.

Het gaat bij alle plannen om relatief grote aantallen satellieten die in lage banen om de aarde moeten komen, waarmee onder meer het latency-nadeel van de veel hoger hangende geostationaire satellieten moet worden ondervangen. Het kan dus zomaar dat over pakweg vijf jaar tot tien jaar de toch al drukke ruimte om de aarde nog een stuk drukker wordt. Hoe zien enkele van deze satellietconstellatieplannen eruit? Waarom gingen bedrijven met soortgelijke plannen twintig jaar geleden veelal op de fles en hoe groot is de kans dat de huidige bedrijven met hun plannen in deze spacerace de finishlijn halen?

Mislukkingen uit de jaren negentig

Teledesic: breedbandsatellieten

"God beware ons, het is het stomste dat ik ooit heb gehoord." Dat was de reactie en mening die John Pike in 1994 ventileerde over het internetsatellietplan van Teledesic. Pike was destijds de directeur van de Federation of American Scientists Space Policy Project en had weinig vertrouwen in het voor negen miljard dollar begrote plan om tegen 2001 840 satellieten op een hoogte van zo'n 700km in een baan om de aarde te brengen.

Een grote naam als Bill Gates dacht daar anders over. Hij werd binnengehaald door medemiljardair Craig McCaw, die zijn fortuin verdiende door zijn in draadloze communicatie gespecialiseerde bedrijf aan AT&T te verkopen. Beiden verkregen elk dertig procent van Teledesic, ook al waren ze bij lange na niet de grootste investeerders. McCaw en Gates staken er aanvankelijk elk 5 miljoen dollar in, terwijl Motorola er 750 miljoen dollar in pompte, gevolgd door de Saudische prins Al-Waleed bin Talal met 200 miljoen en Boeing met 100 miljoen dollar.

Teledesic T1

Steve Hooper, destijds mede-ceo bij Teledesic, zei in 1998 dat zijn bedrijf een markt zag om bedrijven de optie te geven hun lans uit te breiden tot regionale wans en een wereldwijd wan. "Neem een bank die een grote behoefte aan trunking heeft, met duizend vestigingen verspreid over de wereld. Je verbindt veel daarvan met glasvezel en je verbindt de kleinere en middelgrote kantoren van die bank met een Teledesic-terminal met de datadoorvoer, betrouwbaarheid en kwaliteit die je ook bij glasvezel zou krijgen. Deze terminal is een apparaat dat je naar elke plek ter wereld kunt verschepen en kunt inpluggen in standaardrouters of pbx's. Er zal ook een satellietontvanger nodig zijn die op het dak van het gebouw staat en de satelliet opzoekt. Onze echte klanten zijn deze kleine en middelgrote kantoren van grote multinationals die hun wans moeten uitbreiden naar alle uithoeken van hun organisaties", aldus Hooper.

De Amerikaanse Federal Communications Commission gaf in maart 1997 toestemming voor het in de ruimte brengen van de 840 geplande satellieten. Teledesic mocht zijn op klanten gerichte 'internet-in-de-ruimtedienst' uitvoeren binnen de Ka-band, met 28,6 tot 29,1GHz voor de uplink en de downlink op 18,8 à 19,3GHz. Deze relatief hoge frequenties maken dat de verbindingen vrij eenvoudig verstoord kunnen worden door bijvoorbeeld wolken of regen. Daardoor was een hoge elevatie van veertig graden noodzakelijk. De satellieten gingen gebruikmaken van isl bij routeren tussen de satellieten en de satellieten zelf zouden gebruikmaken van fast packet switching. Bij het ontwerp was elke satelliet in de constellatie een node in het fast packet switch network en had elke satelliet onderlinge communicatieverbindingen met acht buursatellieten. Isl's opereren in de 60GHz-band en verbinden satellieten onderling met de acht satellieten in de buurt. Elke isl opereerde volgens de OC-3, ofwel met 155,52Mbit/s, maar dat kon oplopen tot OC-24, ofwel 1,24Gbit/s.

Om te voorkomen dat de FCC de vergunning zou intrekken, kreeg het Italiaanse Alenia Spazio de opdracht om de eerste twee van dertig satellieten te maken, maar in oktober 2002 werd deze productie geannuleerd. Teledesic kwam tot de conclusie dat het geen zin had om hiermee door te gaan, puur op basis van de speculatie dat er zich een markt voor zou ontwikkelen. Het bedrijf had zijn personeelsbestand eerder al van 115 tot 75 teruggebracht en kondigde in oktober 2002 een nieuwe ontslaggolf aan. Reden was het speculatieve karakter van de punt-naar-puntcommunicatie die volgens Teledesic 'geen voorzienbare financiële markt of commerciële vooruitzichten toont'. Teledesic had zijn ambitie in 1997 al teruggebracht door het plan van 840 satellieten aan te passen tot 288 satellieten op 1400km hoogte. Met het staken van de productie was het grotendeels einde oefening.

Er was sprake van een
situatie waarbij 'de ouder
zijn kind opeet'

Iridium: satellieten voor telefonie

Deze 'realitycheck' had al bij verschillende satellietbedrijven plaatsgevonden. Iridium is een enigszins vergelijkbaar voorbeeld van een bedrijf dat met veel satellieten in een lage baan om de aarde een wereldwijde dekking commercieel wilde uitbaten. Anders dan bij Teledesic ging het bij het eveneens door Motorola ondersteunde Iridium om satelliettelefooncommunicatie. Volgens Motorola kwamen technici van het bedrijf in 1987 in de woestijn van Arizona op het idee om te komen tot een netwerk van satellieten om te kunnen communiceren met iedereen, op elk moment en bijna overal ter wereld, schreef The New York Times destijds. Waarom zou je investeren in een duur, op land gebaseerd systeem met zendmasten, als je dit ook via een netwerk van satellieten kunt afhandelen, was de gedachte.

Het oorspronkelijke plan ging uit van 77 satellieten op een hoogte van 780km. Dit verklaart ook de naam; het element iridium heeft atoomnummer 77. Uiteindelijk werd die ambitie echter teruggeschroefd naar 66 satellieten, ook al leidde dat niet tot een voor de hand liggende naamsverandering naar dysprosium, het element met 66 protonen. Die 66 satellieten zijn destijds ook daadwerkelijk gelanceerd en in een baan om de aarde gebracht. Simpel gezegd werkte het netwerk als volgt. Zodra een klant een oproep plaatst met de speciale handset, wordt er een verbinding gemaakt met een satelliet in de ruimte, waarna het signaal via satellieten uit het netwerk naar bijvoorbeeld de andere kant van de wereld wordt doorgegeven. Zodra het signaal aankomt bij de satelliet die boven de juiste aardse gateway hangt, vindt de downlink plaats en wordt de oproep doorgegeven aan het telefoonnetwerk of internet, om uiteindelijk bij de ontvanger uit te komen.

Iridium satelliet
Iridium-satelliet. Afbeelding: National Air and Space Museum

Er werd 5 miljard dollar geïnvesteerd, maar Motorola moest er uiteindelijk echter 2,5 miljard dollar op afschrijven; Iridium vroeg in 1999 een Chapter 11-situatie aan. Dit is een onderdeel uit de Amerikaanse federale faillissementswet dat min of meer neerkomt op een uitgebreidere vorm van het in Nederland toegepaste uitstel van betaling. Het is in feite een bescherming tegen faillissement, waarbij een bewindvoerder samen met alle stakeholders een saneringsplan opstelt om faillissement af te wenden. Uiteindelijk bleek een faillissementsaanvraag in 1999 echter onafwendbaar, mede omdat het bedrijf onvoldoende klanten wist aan te trekken. Een maand nadat het systeem in 1998 online ging, had het bedrijf meer geld verdiend met het verkopen van bekers en T-shirts dan met de verkoop van handsets en de daadwerkelijke communicatiedienst. Een paar maanden daarna waren er nog maar 3.637 betalende klanten. Het werd destijds een van de grootste faillissementen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Toen daalde er echter een reddende engel neer: het Amerikaanse ministerie van Defensie. Via het bedrijf Iridium Satellite kreeg het Amerikaanse leger voor een prikkie de satellieten in handen. Defensie vond dat het systeem overal ter wereld beveiligde satelliettelefooncommunicatie mogelijk maakte met kleine handsets; een dienst die tot dat moment volgens het leger niet beschikbaar was. Volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen kon het systeem de capaciteiten van de speciale eenheden, combat search and rescue en de activiteiten in de poolgebieden verbeteren.

Iridium logo

De redding door het Amerikaanse Pentagon maakte dat de naam Iridium ook vandaag de dag niet alleen bekend is van het periodieke systeem. Door betalingen van het Amerikaanse leger kon het netwerk financieel quitte draaien met een veel lager aantal abonnees. Ook al belandde een onderdeel van een van de Iridium-satellieten in oktober vorig jaar in de boomgaard van een Californische boer; de meeste satellieten moeten volledig in de atmosfeer zijn opgebrand. De oude satellieten hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de geheel vernieuwde vloot, genaamd Iridium Next. Daarvan vliegen er nu 75 in een baan om de aarde. Deze vervangen de oude vloot en bieden nog altijd telecommunicatiediensten, aangevuld met onder meer L-band-connectiviteit voor boten en vliegtuigen. Ook hebben de satellieten speciale ontvangers aan boord om op de ads-b-technologie van passagiersvliegtuigen in te spelen. Die signalen kunnen door de satellieten worden doorgestraald naar luchtverkeersleiders, zodat zij veel beter weten waar vliegtuigen zich op welk moment bevinden.

Te grootse plannen en ingehaald door de realiteit

De Iridium 9500-satelliettelefoon uit 1999

Waarom hebben satellietnetwerken uit de jaren negentig het veelal niet gered of moesten ze zich zoals Iridium en GlobalStar wenden tot Chapter 11 om niet voorgoed te verdwijnen? Voor een deel is dat te verklaren doordat het ging om technologisch complexe, innovatieve producten waarvoor hoge investeringen nodig waren, terwijl op voorhand niet duidelijk was of er een markt voor was. Concurrerende technologie bleek zich beter en sneller te ontwikkelen en de markt voor het bouwen van satellieten was destijds nog niet zover gevorderd.

Tegelijk is de neergang uiteraard ook toe te schrijven aan problemen die specifiek waren voor de individuele netwerken. Zo was een veelgehoorde klacht dat de zware, baksteenachtige handset die nodig was voor het vroege Iridium-netwerk met zo'n drieduizend dollar wel erg duur was. Datzelfde gold voor de individuele gesprekken, die zomaar vijf dollar per minuut konden kosten. Die prijs verlagen lukte niet, want Motorola had het bedrijf zo opgezet dat er grote betalingen van naar verluidt 140 miljoen dollar per kwartaal aan Motorola moesten worden betaald. Volgens auteur John Bloom, die in het boek Eccentric Orbits over Iridium heeft geschreven, was daarmee sprake van een situatie waarbij 'de ouder zijn kind opeet'.

Zo bleek Iridium al voordat de eerste klant een gesprek had gevoerd, nauwelijks levensvatbaar. Om quitte te draaien waren er in het eerste jaar al een miljoen klanten nodig en die waren bij lange na niet in zicht. En de opkomende aardse zendmasten voor mobiele communicatie bleken ook een geduchte concurrent. Eigenlijk was het systeem archaïsch; het werd in de jaren tachtig bedacht en ontwikkeld, en ging in 1998 online. "Het idee was dat een zakenman de drieduizend dollar kostende telefoon met zich zou meedragen in een koffer en vanuit Parijs of Londen naar huis zou bellen. Natuurlijk had niemand het nodig in Parijs of Londen toen het netwerk online kwam", zei Dan Colussy, de man die verantwoordelijk was voor de verkoop van het bedrijf. Bovendien had je er niets aan in gebouwen; er moest een directe gezichtslijn zijn tussen de handset en de satelliet.

Terwijl Iridium concurreerde met mobiele telefonie, moest Teledesic het in feite opnemen tegen land- en zeekabels. Het satellietnetwerk moest een wereldwijde infrastructuur worden voor lokale partijen en kon afgelegen gebieden en dorpen verbinden met de nationale telecommunicatienetwerken. Diensten aan individuen werden niet voorzien. Daniel Kohn van Teledesic schreef in de jaren negentig dat er wel veel glasvezel in de wereld is en dat het aantal plaatsen met glasvezel groeide, maar dat het vooral werd gebruikt om landen en de centrale kantoren van telefoonbedrijven te verbinden. Hij dacht dat in de grootste delen van de wereld helemaal nooit glasvezel zou worden uitgerold. En bijvoorbeeld in de Verenigde Staten leek het hem niet waarschijnlijk dat glasvezel tot aan individuele huizen en kantoren zou reiken, omdat dat het leeuwendeel van de kosten van het netwerk zou vertegenwoordigen. Uiteindelijk ging de ontwikkeling van glasvezel echter een stuk sneller dan Kohn had voorspeld en de ontwikkelingen op het gebied van datasnelheden door mobiele netwerken namen ook een vlucht.

Al met al waren er niet zoveel plekken op de wereld die echt baat hadden bij Teledesic. Het bedrijf zelf weet zijn ondergang ook aan het in elkaar storten van de telecommunicatie-industrie. Bovendien ging het niet bepaald lekker met de satellietindustrie, gelet op de neergang van bijvoorbeeld Iridium. Mede daardoor werd de start van het netwerk jaren vooruitgeschoven, naar 2004, en dat maakte investeerders niet bepaald happig. Bovendien wees een voormalige medewerker op zaken als mismanagement.

Iridium cartoon
Afbeelding: cartoon van Jonathan Carlson

SpaceX: Starlink

Het leek wel een reeks ufo's die in een konvooi over de aarde vlogen. De Leidenaar Marco Langbroek was een van de eerste aardbewoners die op 24 mei het merkwaardige schouwspel opmerkten. Een opvallende, kaarsrechte lichtsliert met vele lichtgevende puntjes prijkte aan de nachtelijke hemel. Al snel werd duidelijk dat het niet om een buitenaardse invasie ging; het bleken de eerder gelanceerde zestig testsatellieten voor het Starlink-netwerk van SpaceX te zijn. De zestig plat ogende satellieten met een totaalgewicht van meer dan 13.000kg waren op elkaar gestapeld, in de neuskegel van een Falcon 9-raket geplaatst en in een baan om de aarde gebracht. Deze testsatellieten missen nog de lasercommunicatieterminals van het Duitse bedrijf Mynaric om met elkaar in verbinding te staan.

Starlink satellieten

Eind juni hadden de meeste satellieten de bedoelde hoogte van 550km bereikt. Met drie satellieten verloor SpaceX het contact en twee zijn met stuurraketten bewust de atmosfeer in gemanoeuvreerd om het proces van uit een baan om de aarde halen te testen. De drie satellieten waarmee het contact verdween, zouden op passieve wijze in de atmosfeer zijn beland door de zwaartekracht van de aarde. Volgens SpaceX zijn de satellieten, die nog afwijken van het uiteindelijke ontwerp, zo gemaakt dat ze uit elkaar vallen in de atmosfeer en er dus geen puin achterblijft.

SpaceX Starlink lanceringDeze lancering van zestig satellieten is de opmaat naar nog veel meer lichttreintjes. Uiteindelijk moet het Starlink-netwerk uit ongeveer 12.000 satellieten gaan bestaan. Het doel is om overal toegang tot snel en betaalbaar internet mogelijk te maken. In zekere zin probeert de SpaceX-topman hiermee te slagen waar Bill Gates met Teledesic twintig jaar geleden faalde. Uiteindelijk moet het netwerk in 2027 voltooid zijn en volgens Gwynne Shotwell, de coo van SpaceX, kan het haar bedrijf wel tien miljard dollar gaan kosten. Elon Musk gaf echter ook al aan dat het SpaceX uiteindelijk zo'n dertig miljard tot vijftig miljard dollar per jaar kan opleveren, al voegde hij er meteen aan toe dat het niet eenvoudig wordt. "Er is veel nieuwe technologie, dus is het mogelijk dat sommige van deze satellieten misschien niet werken." Hij sprak zelf over een 'kleine kans dat geen van de satellieten zal werken'.

In 2017 schreef de WSJ dat SpaceX verwacht dat het in 2025 al meer dan veertig miljoen abonnees heeft voor de breedbanddienst, die overigens al functioneert zonder dat alle 12.000 satellieten zich in de ruimte bevinden; bij zo'n 800 stuks moet de breedbanddienst operationeel kunnen zijn. Zo'n 4425 satellieten moeten op hoogtes van ongeveer 1200km gaan opereren op de Ka- en Ku-band, maar 7518 stuks moeten veel lager, op hoogtes van 340km gaan hangen en gebruikmaken van de weinig gebruikte V-band. In november vorig jaar heeft SpaceX bij de FCC toestemming gevraagd om 1584 van de 4425 satellieten een stuk lager te laten vliegen, op 550km. In feite gaat het netwerk daarmee uit drie lagen bestaan. Die toestemming is in april gegeven en moet de dekking van het netwerk verbeteren.

Mede doordat een aanzienlijk deel van de satellieten in relatief lage banen om de aarde komt, moet de latency rond de 30ms kunnen komen. Daarvoor zijn ook de nodige grondstations nodig en wat de verwachte snelheden voor gebruikers worden, is nog niet duidelijk. Musk heeft eerder wel gezegd dat het systeem gebruik zal maken van een peer-to-peerprotocol dat eenvoudiger dan ipv6 zou zijn en er zou end-to-endencryptie aanwezig zijn op firmwareniveau, waardoor het volgens Musk met de huidige computertechnologie niet waarschijnlijk is dat het netwerk wordt gehackt.

OneWeb

OneWeb satellites is een joint venture tussen het Britse OneWeb en Airbus, en heeft het plan om 650 tot 1980 exemplaren van de 150kg wegende satellieten op een hoogte van 1200km in een baan om de aarde te brengen. In 2021 moet het netwerk commercieel inzetbaar zijn voor een scala aan klanten en sectoren, en in 2020 moet het al deels inzetbaar zijn. OneWeb richt zich nadrukkelijk op het tegengaan van de digitale kloof in de wereld, waarbij het bedrijf nog eens benadrukt dat 48 procent van de wereldbevolking geen toegang tot internet heeft en dat aardse oplossingen lang niet altijd economisch haalbaar zijn. OneWeb benadrukt ook dat er in 2020 zo'n 13 miljard iot-apparaten zijn waarbij er een grote vraag zal zijn naar versnelling van de bestaande connectiviteit.

OneWeb satelliet

De eerste zes satellieten zijn in februari gelanceerd. Deze zijn in juli gebruikt voor in Seoul uitgevoerde connectiviteitstests. Daarbij werden snelheden van meer dan 400Mbit/s gehaald met een latency van minder dan 40ms bij het streamen van video's. Volgens OneWeb leverde alle zes satellieten diensten op een hoge snelheid met weinig vertraging en leidde de snelheid van ruim 400Mbit/s tot de snelste realtimevideostream in full-hd-resolutie vanuit de ruimte tot nu toe. Het bedrijf meldt dat het hiermee aantoont dat het overal ter wereld een superieure breedbandverbinding kan leveren. Bij de tests waren Intellian, als bouwer van de gebruikersterminals, en Satixfy, de bouwer van de 125MHz-scpc-testmodem, betrokken.

Net als Starlink maakt het netwerk van OneWeb gebruik van de Ku-band voor de gebruikersverbindingen en de Ka-band voor de verbindingen met de gateways op de grond. In tegenstelling tot Starlink is bij het netwerk van OneWeb echter geen sprake van dwarsverbindingen tussen de satellieten. Een ander verschil tussen Starlink en het netwerk van Telesat is dat OneWeb een bent pipe-architectuur heeft. Daarbij wordt een uplinksignaal ontvangen, versterkt en vertaald in een downlinksignaal en -frequentie, die vervolgens weer worden versterkt en door middel van een sterke antenne naar de aarde worden gestuurd. Een gateway op de grond is nodig om de satellieten en het verkeer van en naar de satellieten en naar internet te beheren. Telesat wijkt hiervan af door het uplinksignaal wel te demoduleren en moduleren. Door middel van de optische verbindingen tussen de satellieten zijn ook minder gateways nodig.

OneWeb

Ook OneWeb heeft gedacht aan het beperken van het ruimtepuinrisico. Op het moment dat de satellieten ooit aan het einde van hun levensduur komen, gaat de satelliet automatisch uit zijn baan om de aarde en brandt hij op in de atmosfeer. Daarnaast zijn de satellieten uitgerust met systemen om botsingen met eventueel ruimtepuin te voorkomen.

Telesat

Telesat phase 1 satellietHet Canadese, in Ottawa gevestigde Telesat probeert onder meer SpaceX de loef af te steken met een eigen plan om in ieder geval 292 satellieten in een lage baan om de aarde te brengen, al kunnen dat er naar behoefte ook 512 worden. Ze gaan hangen op een hoogte van ongeveer 1000km en het doel is om relatief snel internet te leveren aan in ieder geval afgelegen gebieden in Canada, waarbij het gaat om zo'n 2,3 miljoen Canadese huishoudens. Dat verklaart ook waarom de Canadese overheid 85 miljoen Canadese dollar in het project steekt. Telesat wijst erop dat het aanleggen van glasvezel in afgelegen gebieden erg duur is en dat de 'hoge kwaliteit, betrouwbare internettoegang en betaalbare tarieven een belangrijke stap betekenen naar het dichten van de digitale kloof in Canada'. De Canadese overheid hoopt met de investering te bewerkstelligen dat tegen 2030 ongeveer alle Canadese huishoudens en bedrijven verbonden zijn en toegang hebben tot downloadsnelheden van 50Mbit/s en uploadsnelheden van 10Mbit/s. Het netwerk maakt voor zowel de gebruikersverbindingen als de gatewayconnecties gebruik van de Ka-band en maakt net als Starlink gebruik van optische verbindingen tussen de satellieten.

Hoeveel het satellietnetwerk moet gaan kosten, is niet helemaal duidelijk, al gaf de Canadese minister van Financiën in januari aan dat het plan een investering van miljarden dollars vergt. Het zou gaan om zo'n drie miljard dollar, waarbij bedrijven als Airbus, Thales, Leonardo en SSL in de race zijn om de constellatie te bouwen. Telesat heeft in ieder geval al een definitieve overeenkomst met ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos. De in 2021 operationeel wordende New Glenn-raket moet verschillende lanceringen uitvoeren en Telesats netwerk in de ruimte brengen. Daarnaast heeft Telesat een deal gesloten met Loon, een onderdeel van Googles moederbedrijf Aphabet. Loon gaat het voor zijn stratosferische internetballonnen bedoelde sdn-platform aanpassen, zodat ook Telesat er gebruik van kan maken. De ballonnen moeten overigens later dit jaar commercieel inzetbaar zijn.

Google Loon ballonnen

Een opvallend additioneel businessmodel van Telesat is om met de satellieten de uitbreiding van 5g te versnellen. Het bedrijf gaf in mei aan dat het succesvolle tests met Vodafone heeft uitgevoerd waarbij de satelliettechnologie van Telesat is ingezet als een 5g-backhaul. Volgens Telesat is het hiermee het eerste bedrijf ter wereld en kunnen zijn satellieten backhaultransport voor mobiele netwerkoperators verzorgen. Tijdens de tests werd een testsatelliet ingezet om verbinding te maken met het 5g-testnetwerk van de Universiteit van Surrey. Daarbij werd een netwerkreactietijd van 18 tot 40ms gemeten. Er werden tests gedraaid met videochatten, webbrowsen en het gelijktijdig streamen van video's met resoluties tot 8k. Er werd ook een 4k-video naar de rand van het 5g-netwerk getransporteerd. Volgens Vodafone kan de inzet van satellieten in een lage baan om de aarde een aanvullende backhauloptie zijn om klanten in afgelegen gebieden te bereiken.

Succesverhaal of geschiedenis herhaald?

Komt snel internet straks zomaar uit de lucht vallen? In de jaren negentig strandden de meeste pogingen en gingen nogal wat bedrijven op de fles of moesten ze eerst schuldenvrij worden gemaakt om te kunnen blijven bestaan. Gaat het bedrijven als SpaceX, OneWeb, Amazon en Telesat nu dan wel lukken?

Eén ding is zeker, Elon Musk ziet Starlink niet zomaar als een willekeurig, nieuw avontuur. De 12.000 SpaceX-satellieten moeten uiteindelijk in belangrijke mate bijdragen aan het kolossale bedrag dat nodig is om Musks visie om mensen op Mars te zetten te realiseren. Volgens de WSJ, dat zich op bronnen uit de ruimtevaartbranche baseert, behaalt SpaceX jaarlijks een omzet van ongeveer 2,5 miljard dollar. Onder meer de Amerikaanse National Research Council schatte in 2014 dat een menselijke onderneming naar de rode planeet zomaar 220 miljard dollar kan kosten. SpaceX kan dit onmogelijk financieren met alleen het lanceren van Falcon 9's, Falcon Heavy's, Dragon-capsules en straks de Starship. De door Musk genoemde 30 tot 50 miljard dollar die Starlink uiteindelijk jaarlijks kan opleveren, is dan ook broodnodig. De SpaceX-topman was waarschijnlijk dan ook nooit met Starlink begonnen als hij niet dacht dat het een groot succes zou worden.

Starlink 60

Ten opzichte van de jaren negentig lijken de slagingskansen nu een stuk groter en reëler. Satellieten ontwikkelen en bouwen begint op goedkope massaproductie te lijken, kijkend naar bijvoorbeeld de vier OneWeb-satellieten die Airbus per dag kan produceren. De technologie is veel verder dan twintig jaar geleden, waardoor hoge snelheden mogelijk moeten worden. Ook kunnen de netwerken vaak al vroegtijdig operationeel worden zodra een deel van de geplande satellieten in een baan om de aarde zit. De satellieten komen in een lage baan om de aarde, dus moeten latencies van grofweg 40ms mogelijk zijn, in tegenstelling tot de latencies van pakweg 500ms van bestaande geostationaire internetsatellieten die zich op 35.000km hoogte bevinden.

Door de lage banen om de aarde vliegen ze met veel hogere snelheden dan hun geostationaire evenknieën, maar dat maakt ook dat er veel meer exemplaren nodig zijn om een stabiele dienst te kunnen garanderen. Het lanceren van de grote aantallen satellieten is vandaag de dag echter goed mogelijk. Raketlanceringen zijn door ridesharemissies en het recyclen van raketonderdelen relatief goedkoop en doordat de kunstmanen klein en licht worden gehouden, kunnen er hordes in één keer worden gelanceerd. Belangrijke delen van het spectrum zijn beschikbaar voor de signalen en in tegenstelling tot de jaren tachtig en negentig is nu veel duidelijker hoe de traditionele markt voor internet en mobiele communicatie ervoor staat en zich zal ontwikkelen, zodat ook veel beter is te schatten waar de kansen liggen en of er straks ook echt klanten voor de satellietconstellaties zijn.

Het betreden van de satellietbreedbandmarkt blijft door de complexe technologie en de aanzienlijke benodigde bedragen voor r&d echter een aanzienlijk risico. Musk zei niet voor niets dat hij denkt te slagen, maar dat dat allesbehalve een zekerheid is. Happen de klanten in onder meer afgelegen gebieden toe of er zijn er straks ook daar redelijk werkende alternatieven? Komt er wellicht nog tegenwind vanuit regelgeving en toezichthouders? En wordt het in deze ruimterace niet veel te druk? Waarschijnlijk is er straks op de markt voor internetsatellieten geen ruimte voor alle bedrijven die zich nu warmlopen.

En dan zijn er volgens MIT-onderzoeker Inigio del Portillo nog wat uitdagingen of minpunten per individuele satellietconstellatie die moeten worden overwonnen of die de bedrijven parten kunnen spelen. Zo heeft Starlink volgens Del Portillo een extreem groot grondsegment nodig, met honderden grondstations en grofweg 3500 gatewayantennes om op maximale doorvoersnelheid te kunnen opereren. Bij OneWeb zit de beperkende factor juist in de datasnelheid van de gebruikersverbindingen en het feit dat het aantal grondstations beperkt had kunnen worden als ervoor was gekozen om de satellieten wel met isl's uit te rusten.

ariane 6 OneWeb dispenser
Render van Arianespace van het in de ruimte brengen van OneWeb-satellieten

Daar komt bij dat het scenario van volledig in de atmosfeer opbrandende satellieten aan het einde van hun levensduur niet waterdicht is. Bij elke satelliet die in de atmosfeer komt, is er een kleine kans dat hij niet volledig opbrandt, waardoor onderdelen zoals roestvrijstalen reactiewielen of spiegels van het zeer harde siliciumcarbide de reis naar de grond overleven. Als het gaat om enkele kilogrammen of meer, levert dat volgens de NASA voldoende energie op, bijvoorbeeld 15 joule, om iemand op de grond flink en zelfs dodelijk te verwonden. OneWeb wees de FCC er in 2017 op dat sommige onderdelen van de SpaceX-satellieten hun bezoek aan de atmosfeer zouden overleven met een energie van 960 joule, wat zou neerkomen op een honkbal die met meer dan 400km/u vliegt. Hoe klein de kans op zo'n scenario ook is, OneWeb is natuurlijk bang dat als er toch een incident plaatsvindt, alle satellietconstellaties daarvan veel hinder ondervinden. Ook al wordt er gewerkt om die risico's verder te minimaliseren, ze kunnen nooit geheel worden weggenomen.

Voorlopig is het nog koffiedik kijken of en zo ja welke bedrijven succesvol worden bij het uitbaten van hun hordes om de aarde cirkelende satellieten. De markt lijkt er rijp voor, maar er blijven nog genoeg uitdagingen en onzekerheden. Zelfs als het technisch allemaal uitstekend werkt, zal ook het economische model een belangrijke factor worden. Een lage latency en vrij hoge snelheden zijn leuk, maar als het Iridium-scenario van veel te dure hardware en te hoge gebruikskosten weer de kop opsteekt, zal menigeen internet liever uit de grond halen dan uit de ruimte plukken.

Lees meer

Reacties (136)

136
120
83
6
0
27
Wijzig sortering
Het wordt wel erg druk in een lage baan. Geeft nu dus al problemen.
https://www.theguardian.c...th-elon-musk-spacex-craft
Dit is vrij normaal, ESA probeert buget te krijgen voor een AI gestuurd ontwijkingssysteem en dit is natuurlijk mooie publiciteit voor hun. Het bericht doet vermoeden dat dit de eerste keer is.
For the first time, ESA has performed a 'collision avoidance manoeuvre' to protect one of its spacecraft from colliding with a satellite in a large constellation.
maar het gaat dus om de eerste keer voor een 'large constellation'. Het is al 28 keer gebeurd vorig jaar

edit: dit jaar => vorig jaar

[Reactie gewijzigd door Patrickkkk op 4 september 2019 10:08]

En hoe lang kan een satelliet dat blijven doen als er meerdere keren per dag/week uitgeweken moet worden?

Volgens mij wordt daar momenteel gewoon brandstof voor gebruikt en dat raak natuurlijk een keer op.

1 klapper met 20.000+ satellieten om je heen kan een flinke kettingreactie veroorzaken en heul heul veel tot onbruikbaar puin omtoveren.
En hoe lang kan een satelliet dat blijven doen als er meerdere keren per dag/week uitgeweken moet worden?
1 satteliet zal niet zo vaak uit moeten wijken. Een uitwijking gebeurt meestal met minder dan 1m/s delta-v buget. afhankelijk van hoe nauwkeuring beide banen bekend zijn. In LEOop deze hoogte heeft een satteliet gemiddeld 25 m/s per jaar nodig op niet op te branden. Dus 25 ontwijkingen kosten 1 jaar levensduur (indien deze beperkt wordt door brandstof)
Volgens mij wordt daar momenteel gewoon brandstof voor gebruikt en dat raak natuurlijk een keer op.
Klopt, als het op is dan zal de satteliet opbranden / neerstorten, maar normaal gesproken word juist de laatste brandstof gebruikt om dit te versnellen
1 klapper met 20.000+ satellieten om je heen kan een flinke kettingreactie veroorzaken en heul heul veel tot onbruikbaar puin omtoveren.
Die 20000 sattelieten bevinden zich niet allemaal op een kluitje. En juist de operators van deze constellations hebben er baat bij om dit de voorkomen, anders gaan immers miljarden aan investeringen verloren.

Het is goed dat de sattelieten zo laag mogelijk hangen (zoals bij spacex voor het grootste deel het geval is, bij de anderen niet helaas) zodat evt. puin snel verdwijnt.
Neemt niet weg dat het a) inderdaad erg druk wordt en dat b) de astronomen al helemaal niet blij zijn.
Ik durf te stellen dat het belang voor de wereldsamenleving van internet overal en voor iedereen groter is dan het wetenschappelijk belang van astronomen.
Daarbij zullen, hoe verder we in de toekomst gaan en hoe goedkoper ruimtevaart wordt, er steeds meer ruimtetelescopen komen.
Lets agree to disagree.

[Reactie gewijzigd door aldieaccounts op 9 september 2019 07:51]

maar het gaat dus om de eerste keer voor een 'large constellation'. Het is al 28 keer gebeurd dit jaar
Nuance: Het is vorige jaar 28 keer voor gekomen, echter is het zeldzaam om een dergelijke manoeuvre uit te voeren voor een actieve satelliet.

Van het zelfde twitter account: https://twitter.com/esaoperations/status/1168536038601572353
It is very rare to perform collision avoidance manoeuvres with active satellites. The vast majority of ESA avoidance manoeuvres are the result of dead satellites or fragments from previous collisions#SpaceDebris
ESA is een beetje aan het overdrijven. Matt Desch (CEO Iridium) tweete het volgende als reactie:
"Hmmm. We move our satellites on average once a week and don't put out a press release to say who we maneuvered around..."
https://twitter.com/IridiumBoss/status/1168582141128650753
Het verschil is natuurlijk dat hier er twee partijen zijn die kunnen uitwijken (en niet in elkaar moeten uitwijken), en dat SpaceX het een potje chicken maakte door niet uit te wijken en ESA het te laten doen. Wat uiteindelijk door een bug in het systeem van SpaceX blijkt te komen, maar toch. Dit is wel degelijk een andere situatie dan uitwijken voor standaard ruimte puin.
Van het zelfde twitter account: https://twitter.com/esaoperations/status/1168536038601572353
It is very rare to perform collision avoidance manoeuvres with active satellites. The vast majority of ESA avoidance manoeuvres are the result of dead satellites or fragments from previous collisions#SpaceDebris

Dus wat is het nou?
De botskans was 1 op een miljoen......
Op enig moment zijn er duizenden vliegtuigen in de lucht. En die hebben ook nog te maken met zaken zoals stormen en lokale drukte rond de grote luchthavens. Toch gaat dat ook (bijna) elke dag weer goed, dus waarom zou er in de ruimte geen plaats zijn voor zoveel satellieten?
Nu is het nog SpaceX etc, maar ik ben bang dat als ook bedrijven zoals Facebook satellieten omhoog gaan stuwen en zij net zo omgaan met satellieten als dat ze omgaan met onze persoonlijke data, dat het snel een puinzooi aan ruimteafval gaat worden. Zeker als ze opeens hun verantwoordelijkheden moeten gaan nemen, want zoals nu blijkt dat ze dat niet aankunnen.

Dit soort van ‘vastgoed’ kapitalisme zorgt voor en creëert zijn eigen regelgeving en het klinkt mij niet onbekend in de oren als overheden, die moeten zorgen voor mooi beleid, wel even de andere kant uitkijken, als ze er een mooi bedrag voor kunnen krijgen zodat ook andere partijen, zoals bijvoorbeeld eerder benoemd Facebook, hun satellieten de ruimte kunnen betreden.
SpaceX is anders ook geen lieverdje in de ruimte. Iets met een reclame stunt een auto en onnodig afval. Ander voorbeeld: in de afgelopen dagen moest de ESA nog één van zijn satellieten uitwijken voor SpaceX's Starlink. Waarbij de ESA aangeeft dat de huidige manier van uitwijken ineffectief wanneer het aantal satellieten snel stijgt (hint: wanneer Starlink of concurrentie operationeel wordt).
“Based on this we informed SpaceX, who replied and said that they do not plan to take action,” says Krag, who said SpaceX informed them via email – the first contact that had been made with SpaceX, despite repeated attempts by Krag and his team to get in touch since Starlink launched. “It was at least clear who had to react. So we decided to react because the collision was close to 1 in 1,000, which was ten times higher than our threshold.”

As to why SpaceX refused to move their satellite, that is not entirely clear (the company did not immediately respond to a request for comment). Krag suspected it could be something to do with SpaceX’s electric propulsion system, which “maybe is not reacting so fast” as the chemical propulsion onboard Aeolus.
...
Thus Starlink 44 entered a region of space that Aeolus had occupied first. However, there are no rules in space that require one or another operator to move their satellite when there is a risk of collision. This, says Krag, is something that ESA hopes will be addressed in the near future.
Bron: https://www.forbes.com/si...n-satellite/#509ebd1e1f62

[Reactie gewijzigd door Caayn op 4 september 2019 07:52]

Iets met een reclame stunt een auto en onnodig afval.
Dit blijf maar teugkomen. Zie ook mijn andere reactive. Het ging hier om een testvlucht, het meest gebruikte alternatief voor een testvlucht is een blok beton. Spacex heeft er inderdaad reclame mee gemaakt door niet zoiets sufs te lanceren.

Enorm belabberde bron. Volgens mij kan iederen zijn eigen ideen posten op Forbes. Als je de url bekijkt dan zie je dit ook terug. Dus is dus de persoonlijke site van 'https://www.forbes.com/sites/jonathanocallaghan/...'
Het hoofd van ESA denk er echter anders over:
Before (ESA did the course correction) ESA had contacted SpaceX. Together they decided that "Aeolus" makes the avoidance maneuver. Agreement is important, said Holger Krag, head of ESA office for Space flight (not sure how to translate Rückstande - which means remnants). Otherwise worst case both satellites maneuver in the same direction and stay on collision course. Communication with SpaceX worked well according to the expert. That's not always the case. "There are satellite operators that don't react at all if contacted."

[Reactie gewijzigd door Patrickkkk op 4 september 2019 08:56]

Je weet dat die auto van musk ergens op een afstand van 500.000km van de aarde vliegt en dus nooit in contact komt met een satelliet of neerstort op aarde?

Dit is deel ook propaganda van ESA, deze wilt funding voor een automatisch uitwijksysteem. Wat natuurlijk altijd goed is. (bron: https://twitter.com/esaop.../1168540912282165248?s=21) Het is overigens normaal om satilieten te bewegen, maar niet normaal om daar een persbericht over te sturen: (Bron: https://twitter.com/IridiumBoss/status/1168582141128650753)

Hierbij ook een statement van SpaceX:
"Our Starlink team last exchanged an email with the Aeolus operations team on August 28, when the probability of collision was only in the 2.2e-5 range (or 1 in 50k), well below the 1e-4 (or 1 in 10k) industry standard threshold and 75 times lower than the final estimate. At that point, both SpaceX and ESA determined a maneuver was not necessary. Then, the U.S. Air Force's updates showed the probability increased to 1.69e-3 (or more than 1 in 10k) but a bug in our on-call paging system prevented the Starlink operator from seeing the follow on correspondence on this probability increase - SpaceX is still investigating the issue and will implement corrective actions. However, had the Starlink operator seen the correspondence, we would have coordinated with ESA to determine best approach with their continuing with their maneuver or our performing a maneuver."

Edit: Bron linkjes

[Reactie gewijzigd door Rubm93 op 4 september 2019 08:43]

1/ Die auto keert waarschijnlijk ooit terug naar aarde: Quote: Astrofysici geven het duo een tiental miljoen jaar voordat ze crashen. “De aarde is de meest waarschijnlijke plek waar de auto zal crashen, gevolgd door Venus en daarna de zon”, aldus Hanno Rein, astrofysicus en hoofdonderzoeker van de studie. ( bron )
2/ Grootste kritiek op het in de ruimte schieten van die Tesla ging over bakterieën die mee de lucht werden ingestuurd, wat een zekere vorm van vervuiling inhoudt.
Een tiental miljoen jaar is erg lang. Ik denk dat de kunststof en lichtmetaal waaruit de Tesla bestaat in in die tijd onder de invloed van straling en micrometeorieten gedesintegreerd zijn. Tegen de tijd dat De Aarde en de 'Tesla' elkaar weer tegenkomen zal de Tesla enkel een wolk stof en metaalsplinters zijn.
Mwah om het nou propaganda te noemen gaat mij ook weer ver. En uiteraard stuurt ESA ook geen persbericht de wereld in elke keer dat ze een satelliet bijsturen. Nu wordt er net gedaan alsof dit standaard is voor elke andere partij, maar het voor ESA hun eerste keer is ofzo. Het verschil is dat er dit keer moest worden uitgeweken voor een actieve satelliet waarbij de andere partij er een potje chicken van ging maken en niet reageerde op verzoeken tot coordinatie om het op te lossen. Nu blijkt achteraf door een bug in de SpaceX systemen (wat imo al ernstig genoeg is), maar dat kon ESA uiteraard niet weten.
Zoals onder elk ruitmevaartartikel uitgelegd wordt: Het is gebruikelijk om een raket te testen met dode massa. Normaal wordt daar een blok beton o.i.d. voor gebruikt, maar SpaceX heeft voor een auto gekozen. Dit "puin" was er dus toch wel gekomen. Bovendien zit dit "puin" niet in een baan om de aarde, en zal dus nooit problemen op gaan leveren.
Verder wat betreft het uitwijken: Inderdaad zal het op termijn vaker voorkomen dat satellieten uit moeten wijken voor elkaar. Oplossing: automatiseer dat proces (zoals SpaceX gaat doen voor Starlink), en doe het niet elke keer handmatig (zoals ESA).
Iets met een reclame stunt een auto en onnodig afval.
Dat was gewoon een test vlucht waar als dummy-lading niet een blok beton maar een auto is gebruikt. Ja daarmee maakt Musk een beetje reklame, maar dat was niet de reden voor die missie.
bekijk dit videotje eens.
dit zijn de geweldige spacx satelieten.
De eerste 60.
https://www.youtube.com/watch?v=ytUygPqjXEc

Hou mijn hart al vast als ze klaar zijn met hun netwerk dan zie je wss geen enkele ster meer enkel nog die rotzooi.
Mijn telescoop zal ik dan ook maar best afbreken want iets van deepsky of planeten ga ik niet meer kunnen zien als die rotzooi elke deel van de hemel in palmt
Elk deel van de hemel... Je kent de hoogte van de satellieten, je kent de omtrek van de aarde, reken maar even uit hoeveel vierkante kilometer "oppervlakte" je hebt op die hoogte. Deel dat dan door 12000 en besef dat je je niet zo aan moet stellen.
Totdat er straks tig verschillende bedrijven zijn en het er ineens vele 10 duizenden zijn. Het gaat ook niet alleen om deze satalieten...er vliegt al heel wat rond onze aarde en ruimtepuin is een reëel gevaar als we zo doorgaan. Je beschrijft nu precies de gedachtegang die we op aarde hebben, je zou denken dat, na het zien wat er hier op de grond gebeurd, we wel wat geleerd hebben. Blijkbaar niet.
Het weerkaatste licht van een satelliet verpest qua sterrenzicht een stuk meer dan alleen de precieze oppervlakte die de satelliet inneemt.

Het is nu al lastig om mooie sterrenfoto's te maken zonder lelijke satelliet strepen er door. En dat is dan nog alleen maar een cosmetisch detail.
Over pakweg 50 jaar zal de hele hemel volledig gevuld zijn met drones en satellieten. Daar ga je echt niks aan veranderen.
correct. Helaas.

Tenzij er tussendoor nog een flinke zonnevlam voorbij komt, dan blijven we alleen nog zitten met flink wat ruimtepuin...
Dan ga je er vanuit dat ze stil staan. Deze satellieten zijn niet geostationair en bewegen met een hele hoge snelheid waardoor ze in een aantal seconden een behoorlijk groot gebied afleggen. Wanneer je zelf door de telescoop kijkt zal je er niet zo heel veel hinder van ondervinden als er af en toe ééntje doorheen vliegt, maar iedere foto waarin deepsky objecten te zien zijn is genomen met een sluitertijd van enkele secondes tot zelfs uren. De kans dat er daar ééntje doorheen vliegt waar je wel degelijk hinder van ondervindt is een heel stuk groter, zeker aangezien die kans nu al vrij groot is.

M.a.w. de moeilijkste en dus meest waardevolle observaties (waar dus veel sluitertijd voor nodig is enz.) gaan hier het meeste hinder van ondervinden en dat lijkt me niet echt een goeie zaak.
Dan daarbij zijn het nog kleine satalieten ook
Die waren alleen zo zichtbaar, omdat ze naar de juiste plek gingen. Als ze eenmaal in orbit zijn zie je er weinig meer van.
dat klopt.
Echter het probleem is door de grote hoeveelheid gaan er altijd wel zichtbaar zijn en op sommige momenten gaat er altijd een rij van die dingen zichtbaar zijn omdat ze in permenante zon zitten.
ISS heeft dit ook maar daar hebben we er maar 1 van ipv 12000 starlinks (om nog maar te zwijgen van de andere firma's die het zelfde gaan doen)
Als ik nu deepsky foto's neem dan heb ik af en toe een sateliet mee, geen groot probleem.
maar met een veelvoud van 12000 (de andere firma's) gaat het bijna elke foto zijn.
en met Long exposure foto's gaat het waarschijnlijk meerdere per foto zijn.

Bij de laatste startrail foto die ik heb genomen heb ik een stuk of 4 satelieten zichtbaar over alle foto's van die nacht.

Ik weet dat normale mensen hun niet interesseert wat er boven rond zweeft inclusief musk zolang ze maar hun gps en facebook hebben.
Er is volgens hun toch niets te zien in de ruimte met het blote oog.
Maar nu zijn ze met de ruimte aan het doen wat ze hebben gedaan met alle andere natuurlijke pracht op aarde.
Mooi voorbeeld belgische kust vs die van nederland.
Er is een reden waarom ik als belg naar nederland rij voor naar de zee te gaan.
Ik ben het helemaal met je eens dat het erg jammer is dat de ruimte zo vervuild wordt. Ik wou gewoon duidelijk maken dat de satalieten, als ze in hun baan vliegen, niet meer zo zichtbaar zijn als in jouw filmpje. Verder vind ik het ook jammer dat we hetzelfde met de ruimte lijken te gaan doen als we nu met de aarde aan het doen zijn.
Yep. Het valt nu allemaal nog wel mee, en we stacken gewoon wat opnames met mediaan-algoritme in plaats van gemiddelde, en dan zie je er niets meer van (werkt ook beter tegen walking noise).

Maar het maakt onderdeel uit van het grotere plaatje: toenemende lichtvervuiling, toenemende opwarming, toenemende vervuiling van de ruimte.

Je kan van die paar satellieten inderdaad zeggen ach joh met dit incrementele stapje valt toch nog wel te leven? Maar het is denk ik aan astro-hobbyisten eigen om in iets grotere tijdsschalen te denken: de objecten die ze bestuderen / fotograferen zijn zichtbaar zoals ze duizenden of miljoenen (of zelfs miljarden) jaren geleden waren - en dan is over 500 jaar zo ongeveer gelijk aan 'straks'.

En dat 'straks' - dat gaat de verkeerde kant op, maar er zal geen houden aan zijn tenzij er extreem drastische maatregelen genomen worden zoals het verbieden van bedrijven als rechtspersoon o.i.d.
Satellieten zorgen niet voor lichtvervuiling (althans, niet volgens de definitie die 99,99% van de wereldbevolking hanteert).
Satellieten dragen niet (meetbaar danwel noemenswaardig) bij aan opwarming van de aarde.
De SpaceX statellieten dragen neit bij aan vervuiling van de ruimte; ze deorbiten automatisch binnen een jaar of 5. Ook als ze onbestuurbaar zijn geraakt.
Heb je al eens naar boven gekeken? Als ik naar de nachtelijke hemel kijk of foto's wil maken van de sterrenhemel (welk ik graag doe) mag ik al vaak genoeg wachten op vliegtuigen en nu ook satellieten die iedere keer voorbij komen. End dan is nu het plan om er nog 12000 de ruimte in te schieten.
Helemaal mee eens, ik vind het eigenlijk te gek voor woorden wat er allemaal de ruimte in geschoten wordt. Als je al ziet hoe veel satellieten er op een heldere nacht voorbij komen. en dan dat keer 12000, dan heb je het over één bedrijf.
De vraag is alleen of de hobby van een enkeling belangrijker is dan goed internettoegang voor gebieden die nu niet gezegend zijn met dergelijke technologie. Ofwel de belangen van miljoenen versus de belangen van enkele hobyisten.
Ik mag misschien wel een stome hobbyist zijn maakt dat niet mag zeggen dat ze slecht bezig.
Die facebook massa waarvoor dit bedoeld is moet eens verder kijken dan hun smartphone schermpje.
hier is zoiets van een wat goed zou zijn voor die mensen.
Dat wij ons afval niet meer dumpen bij hun en ze niet meer uitbuiten.

Ik zal het ander zeggen
Door bedrijfs corruptie gaat low earth orbit een vuilnisbelt worden.
Die dingen kunnen goed deorbiten na een aantal jaar maar welke ravage doen ze in de tussen tijd.
Die bedrijven interseerd maar 1 dingen geld niet of het daarna kwasi onmogelijk wordt om nog defetig de ruimte in te kijken of geraken maakt hun niet uit.

Mooi voor beeld de bijna botsing tussen space x sateliet een esa wetenschappelijk sateliet.
waar spacex mooi zei van kust ze wij gaan niet uit de weg.
daarna kwamen ze terug krabbelen ja het was een software foutje ...
Dit is nog maar met 60 van dingen laat staan 12000
https://www.reddit.com/r/..._a_starlink_satellite_at/
https://www.forbes.com/si...n-satellite/#44a8314b1f62
https://twitter.com/esaoperations/status/1168534065118679042

een mooi voorbeeld voor de massa is de film gravity.
Hoe het daar wordt afgebeeld klopt wel niet (op zijn holywoods) maar het probleem dat ze afbeelden klopt wel.
Wat maakt spaceX zo bijzonder dat ze goed met hun ruimtafval omgaan en facebook niet?
Volgens mij zweeft er nog een auto in de ruimte en dat is gewoon keihard afval dumpen.
Maar goed, Musk mag dat natuurlijk :'(
Alleen bevind deze zicht niet in een probleematische baan tussen zo'n 20000 (nu bekende,geschat: 840,000 groted dan 40m ) andere near earth asteriods.
https://en.wikipedia.org/...ject#Near-Earth_asteroids

Dus nee, musk mag niet alles maar dit is juist een voorbeeld wat er totaal niet toe doet.
Ik hoop van harte dat dit plan niks, maar dan ook niks word.
In hun plannen heeft spacex juist een erg lage baan om de aarde waardoor indien de satteliet onbestuurbaar wordt deze alsnog binnen een paar jaar terugvalt en in de atmosfeer verbrand.(in tegenstelling tot de anderen)
Ik zelf zal waarschijnlijk niks aan dit internet hebben, maar onderschat niet hoeveel mensen hier bij baat bij hebben die nu geen toegang tot (snel) internet hebben.

spacex heeft er zelf natuurlijk ook veel baat bij om de ruimte toegankelijk te houden, anders hebben ze immers geen bestaansrecht meer.

[Reactie gewijzigd door Patrickkkk op 4 september 2019 08:19]

Weetje wat andere raketbedrijven de ruimte in schieten als ze een raket testen? Een blok beton... Is een auto in plaats van een blok beton de ruimte in sturen die niet eens in een baan om de aarde draait zo'n groot probleem.....
Volgens mij zweeft er nog een auto in de ruimte en dat is gewoon keihard afval dumpen.
Maar goed, Musk mag dat natuurlijk :'(
Of het nou een auto is, of een groot betonblok.
het was een ballast test, dus er moest iets de ruimte in worden geschoten.
Als de ruimte zo groot is als men beweert, zal een auto niks betekenen, zelf als we alles wat we hebben op aarde in de ruimte schieten betekend het nog steeds helemaal niks, dat is nog minder dan een stof deeltje van 1/10 van een millimeter, dus dat je zeurt over vervuiling in de ruimte is totale onzin geklets.
Ik zeur niet. Die auto hoort daar niet. Het is puur een marketing stunt, je mag het gaaf vinden.
Mag ik het behoorlijk doorgeslagen vinden?
De keuze was of een blok beton of een auto, allebij te ondervinden als ruimteafval.
Er is geen optie om niks de ruimte in te schieten, een testvlucht moet er namelijk komen omdat er geen enkel bedrijf zo gek is om een sataliet van miljoenen dollars/euros de ruimte in te schieten op een raket die nog nooit gevlogen heeft.
Ben vooral benieuwd wat dit zou geven voor landen die nu een enorme mate van censuur kennen. Heeft iedereen straks toegang tot een vrij internet?
Zou mij dan niet verbazen dat in de landen met enorme censuur het verbinding maken met het satellietennetwerk wordt verboden en indien mogelijk het bezitten van techniek om die verbinding te maken ook, met hoge straffen voor overtreders. Dat soort landen vindt altijd een manier om de censuur staande te houden, niet op de laatste plaats door indoctrinatie van de bevolking. Waardoor zij denken dat het goed is wat hun overheid hen oplegt of de angst te groot is om er tegenin te gaan. Een dappere groep die wel probeert te strijden voor de vrijheden zal dat altijd met de nodige risico's doen.
De satellieten van Musk werken via basisstations op aarde. Het verbieden of gedwongen uitschakelen van die basisstations is al een redelijk goede garantie dat deze vorm van satelliet communicatie onbruikbaar is. Censuur is dus gemakkelijk uit te voeren.
In Nederland kennen we ook een telecommunicatiewet die verplicht om het internetgebruik van klanten te loggen. Bij komst van deze diensten hebben zij zich ook aan onze wetten te houden. Ga er maar niet van uit dat de introductie zonder papierwinkel in Nederland wordt uitgerold.
Dit. Ook deze nieuwe techniek valt straks ten prooi aan de Sleepwet van Rutte. De AIVD kan niet wachten om de apparatuur in stelling te brengen en alle onschuldige burgers af te luisteren. Bah. :(
Je hebt nog altijd licenties nodig om over hun grondgebied te mogen zenden. In de grensstreek is het een randgeval, maar in het binnenland mogen ze simpelweg niet te ontvangen zijn zonder toestemming. Net zoals bijvoorbeeld vliegtuigen hun internet uitschakelen boven bepaalde landen omdat ze er geen rechten hebben om er internet te voorzien.

Daarnaast lijkt het mij dat men ook op zoek kan gaan naar de modems die communiceren met deze satelieten. Als je zo eentje hebt zal je ook snel verdwijnen denk ik dan.
Ja en nee. Bij de ruimte houdt het luchtruim op. Dus boven de 100km kun je praktisch doen wat je wilt.
Je mag met een satelliet inderdaad wel boven het luchtruim van een land vliegen, maar je mag ook vanuit de ruimte niet zomaar diensten in een land aanbieden. Een land kan de dienst zelf verbieden en ook de isp verbieden om verbindingen vanuit het land te accepteren.

Een land kan het afdwingen wanneer de ISP, of onderdelen, moeder-/ dochter-/ zusterbedrijf in het land actief is. Of wanneer het vastligt in een redelijke wet die ook in het vestigingsland van de ISP redelijk is (bv. op basis van toestemming voor de gebruikte frequenties) kan een ander land het verbod via de rechter in het vestigingsland afdwingen. Het zal ook niet altijd verstandig zijn om als bedrijf bekend te staan dat de wetten in bepaalde landen aan hun laars lapt, wanneer er bv. onderhandeld wordt voor overheidscontracten. Maar het zal voor geen enkele ISP nadelige consequenties hebben wanneer ze bv. een verbod van Noord Korea negeren. Terwijl een verbod om in bepaalde regio's in China te opereren niet verstandig zou zijn om te negeren.
Als ik het goed begrijp werken al deze systemen met vaste grondstations en gaat het internet vervolgens bedraad of via lokale wireless link naar de klant. Dit gaat dus weinig tot geen impact hebben op die landen, want die grondstations komen er gewoon niet.

Vind niet direct de bron terug, maar o.a. Musk heeft al gezegd dat hun systeem niet gericht is op dit soort landen en daar ook niet zal komen. Logisch natuurlijk, want hij wil de nummer 1 ter wereld op vlak van censuur niet tegen de schenen schoppen nu zijn miljardenfabriek daar staat.

[Reactie gewijzigd door Joecatshoe op 4 september 2019 07:42]

Juist door die grondstations is het onderscheid het idee van Musk zich nauwelijks van de huidige infrastructuur. Of de last mile nu bedraad of draadloos (gsm) is maakt nog niet veel uit. Die blijft afhankelijk van een lokaal netwerk.
De Musk satellieten zijn vooral een alternatief voor de lange afstandskabels. Tenzij een grondstation zo klein is dat die draagbaar is. Als zo'n grondstation in bijvoorbeeld een zeecontainer past is het wel heel gemakkelijk om internet te brengen naar gebieden die nu nog nauwelijks toegang hebben tot het Internet hebben.
Lijkt mij niet. Je hebt nog steeds een redelijk basisstation als gebruiker nodig op de grond voor het contact. En in principe heb je al vergelijkbare diensten voor behoorlijk redelijke prijzen, kijk maar eens naar skydsl. Dan heb je minder bandbreedte als wat ze hiermee willen aanbieden en heel veel meer latency, maar om aan censuur te ontkomen is dat niet bijzonder relevant.
Ow wauw! Dat lijkt inderdaad een stuk goedkoper dan ik zou denken!
Ze vliegen relatief laag, dus zijn ze wel degelijk uit de lucht te schieten. Daar hangen wel (internationale) consequenties aan, natuurlijk. Echter is het wel een paardenmiddel om geen vrij internet te hebben.

Maar geen nood, hun baan zal eerst worden aangevochten in (internationale) gerechtshoven aangaande souveraniteit en sionage van vreemde mogendheden.

Daarnaast is het puur en alleen voor business bedoeld. Dat er meer mensen mogelijk toegang zullen krijgen is een PR-bonus, maar echt niet het hoofd-doel.

Nu verwacht ik wel meer goeds van Musk, maar niet al teveel meer dan de satteliet-projecten van andere partijen zoals FaceBook. Die gaan er een echt zooitje van maken. Vooral omdat het grote publiek niet verder wil kijken dan de PR-bonus.

Het concept is wel goed, maar heb (bijna) geen vertrouwen in de uitvoerende artiesten.
Leuk idee maar hangt er al niet genoeg ruimte puin??
Er is zoveel ruimte! Ter vergelijking er rijden 2,5 miljard auto’s rond op aarde, hier bots je toch ook niet spontaan constant tegen auto’s aan?

En ze houden zonnenstraling tegen, komt er minder straling op aarde aan, waardoor we iets minder warm worden wellicht 🤫

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 4 september 2019 08:36]

Er is zoveel ruimte! Ter vergelijking er rijden 2,5 miljard auto’s rond op aarde, hier bots je toch ook niet spontaan constant tegen auto’s aan?
Slecht vergelijking. Er zijn dagelijks genoeg ongelukken met voertuigen op de openbare weg. Daarnaast is puin snel en eenvoudig op te ruimen, iets wat niet het geval is in de ruimte.
Er zijn dagelijks meer dan genoeg aanrijdingen. Onze oplettendheid voorkomt er nog nog veel meer doordat we even aan het stuur trekken of op de rem trappen. Satellieten hebben die mogelijkheid niet.

De toenemende hoeveelheid rommel in de ruimte is wel degelijk een toenemende bron van zorgen. De kans op een botsing neemt toe. Van de meeste delen is de positie wel bekend, maar dat zijn stukjes van minimaal een paas cm. Van heel veel puin met een grootte van paar mm is de positie in de baan helemaal niet bekend. Die kunnen echter ook enorme schade toebrengen en een satelliet in één keer tot schroot degraderen.
Het echte gevaar ligt erin dat naarmate er meer satellieten de ruimte ingaan de kans op botsingen vergroot, elke botsing veroorzaakt brokstukken (net als met een auto hier op aarde, maar in de ruimte gaat alles een stuk sneller en heb je weinig/geen weerstand om af te remmen). Die brokstukken zou je kunnen zien als 'nieuwe (nutteloze) satellieten' die weer de kans op botsingen vergroot. Op den duur kan dit een kettingreactie veroorzaken, waardoor we en een soort deken van nutteloos ruimtepuin vastzitten die elke satteliet en raket die we de ruimte in sturen vernietigd.

Kurzgesagd heeft er een informatief filmpje over:
https://youtu.be/yS1ibDImAYU
De constellation van SpaceX (StarLink) komt in een dermate lage baan te hangen, dat dit puin zichzelf automatisch binnen een jaar of 5 opruimt. Ruimtepuin wordt pas problematisch in de hogere banen waar écht geen atmosfeer meer is, denk bijvoorbeeld aan de geostationaire baan.
De constellation van SpaceX (StarLink) komt in een dermate lage baan te hangen, dat dit puin zichzelf automatisch binnen een jaar of 5 opruimt.
Dat geldt voor de satellieten op 550km hoogte. De 4425 satellieten 1200km hoogte zullen er flink langer over doen.
Belangrijker: om het netwerk in stand te houden zullen satellieten die uit de lucht vallen moeten worden vervangen. Zolang het netwerk operationeel is zullen er veel van die satellieten baantjes rond de Aarde maken.
Allemaal leuk en aardig maar het lijkt me ondanks de technologische vooruitgang totaal niet wenselijk dat elk bedrijf straks maar duizenden raketten en satellieten de ruimte in kan gaan knallen omdat “Internet” (lees: wij willen meer geld verdienen door iets te gaan fixen wat onnodig veel gevolgen kan gaan hebben).
Het is natuurlijk wachten op een botsing tussen verschillende satellieten (want fck it die van ons zijn het belangrijkste) of zelfs door gevolg hiervan met ISS etc.

Helaas is de mens het enige wezen dat zijn eigen nest grondig vervuild en naar de knoppen helpt en dat zal in de ruimte niet anders zijn ben ik bang.

Naar mijn idee gaat de mens er in de ruimte vlak om de aarde al zo’n rommel van maken dat het straks door alle debris etc onmogelijk gaat worden nog veilig missies uit te voeren om verder in de ruimte te gaat raken.

En aangezien we hier ook al zwaar overbevolkt en vervuilend bezig zijn ligt er een sombere toekomst in het verschiet.

Maar ach... laten we gewoon maar doorgaan met meer meer meer en de grote bazen hun oogkleppen voorhouden zodat problemen niet zichtbaar worden gemaakt en dan komen we er wel. :+
Bijzonder dat je reactie als ongewenst wordt bestempeld. Wat mij betreft absoluut een overweging die aandacht verdiend.
Helemaal eens! Uiteraard is het mooi dat het technisch kan, maar het heeft wel wat consequenties en de vraag is of je altijd moet doen wat technisch mogelijk is. Het in de ruimte lanceren van een auto door Elon Musk vond ik ook te absurd voor woorden. Ik begrijp dat deze rijke mannen heel veel goede dingen doen maar soms bekruipt me ook het gevoel dat ze net iets teveel geld hebben en daardoor ook iets buiten de realiteit staan.
Elk bedrijf zal dat niet doen. De kosten zijn gigantisch en het aantal gebruikers is beperkt.
De gebruikers voor wie het echt een uitkomst is zullen de dienst bij de eerste twee, misschien drie diensten afnemen. De diensten die later komen zullen met kwaliteit, extra diensten of prijs moeten concurreren, waardoor het lastiger wordt om de investering terug te verdienen.
Dat de technologie goedkoper wordt waardoor deze financieel bij meer mensen binnen bereik komt helpt natuurlijk wel iets. Maar ondertussen staat de uitrol van mobiele/ vaste internetverbindingen op het aardoppervlak ook niet stil. Verschillende gebieden die nu nog geen of zeer gebrekkige internetverbinding hebben, zullen die over 10 jaar wel hebben. In die gebieden moet satelliet internet dus gaan concurreren met mobiel/ vast internet. Dat zullen de relatief dichter bevolkte gebieden betreffen, waardoor een relatief grote groep mensen die eerst noodgedwongen satelliet internet hadden kunnen kiezen voor een alternatief.
Dat maakt dat het aantal levensvatbare constellaties zeer beperkt is. Ik vraag me zelfs af of één constellatie op de middellange rendabel te exploiteren is (laat staan dat er een winst van tientallen miljarden dollars te behalen valt).
Ik neem aan dat in die landen ook gewoon lte draait ? Kunnen ze dat niet uitbreiden ? Thuis een linkje op t dak schroeven die gericht staat naar een mast. (Beetje t zelfde idee als kpn Digitenne)
Lang niet overal is het mogelijk of rendabel om een glasvezelnetwerk als LTE backhaul aan te leggen. Wireless backhaul via Starlink kan dan een mooi alternatief zijn. Ook in kleine afgelegen dorpen kan je bijvoorbeeld een centrale Starlink antenne neerzetten en daar een wifi netwerk aan hangen.

En op zee is LTE backhaul natuurlijk helemaal onmogelijk. Voor schepen en productieplatformen is dit dus ook een heel mooi alternatief.
Vraag me af hoe wat voor een snelheden er gehaald gaan worden?
Hoe ziet de Backbone eruit?
Voor 5G verwachten we makkelijk 1G snelheid per user deze masten hangen daarvoor aan en 10G verbinding. Met daar achter een dito Backbone....
Hoe ga je dat doen met satellieten?
In Spanje hebben mensen doe in rurale gebieden wonen internet van ViaSat, werkt ook met de satelliet. Niet eens heel duur. Maar limited en unlimited abbos, waarbij de laatste veel duurder zijn.

https://www.viasatinternet.es/
wat vragen die mij niet helemaal duidelijk worden uit dit artikel (heb ook 0 kennis over het onderwerp maar vind het wel interessant) is wat voor apparatuur je nodig hebt om internet via de satelliet te ontvangen, en of het ook binnen in gebouwen werkt?
Lijkt me mooi als je voor een vaste prijs overal ter wereld kunt internetten op je telefoon
Voor StarLink heb je een Phased Array antenne op je dak nodig, denk aan formaatje pizzadoos. Je gaat dit signaal niet binnenshuis of met je telefoon kunnen ontvangen.
Heb met interesse het artikel gelezen. Ik vond alleen die ene passage onduidelijk toen de auteur het plots ook over GlobalStar had zonder enige voorafgaande vermelding, dit in tegenstelling tot Teledesic en Iridium die wel uitvoerig werden beschreven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee