Wat is titaan

Home » Staal ABC » Wat is titaan

Metaal zit in bijna alles en eigenlijk kunnen we niet zonder. Zo kent Iedereen wel de “gewone” soorten als staal en aluminium. Maar een exoot als titaan staat vaak in hun schaduw. Daarom een tipje van de sluier.

Titaan (Ti) ofwel titanium valt onder de reactieve metalen. Dat wil zeggen dat het snel reageert met zuurstof waardoor er een solide oxidehuid ontstaat. Het soortelijk gewicht is 4,51.

Bewerken van titaan of titanium

Titaan of titanium wordt vaak toegepast in de industriële apparatenbouw. Enkele voorbeelden hiervan zijn warmtewisselaars en leidingsystemen voor de chemie en offshore. Bovendien kom je het tegen in de procesindustrie in pompen, kleppen en afsluiters. En je vindt het terug in de vliegtuigbouw en in medische implantaten, gevelbeplating, dakbedekking, sportartikelen, brilmonturen en sieraden. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Titanium is makkelijk te vervormen zonder dat het scheurt. Daarom wordt het veel toegepast in de dieptrektechniek.

Het element Titanium is bijzonder geschikt om met een pers te bewerken. Daarom is het zo geliefd bij specialisten in dieptrekken. Vemefa Constructa weet er wel raad mee. Zij maken er anodes van voor het reinigen van zwembaden of toepassingen in kerncentrales.

De grote plus van titaan

Titaan heeft twee unieke eigenschappen. De eerste grote plus is de uitzonderlijke corrosiebestendige kwaliteit door het dunne laagje titaanoxide op de huid. De tweede plus is de gunstige sterkte-gewichtsverhouding. En die verbetert nog meer als je het mengt met aluminium en vanadium.

Vanadium is een mineraal dat net als chroom bijzonder resistent is tegen corrosie. Maar ook in de dier- en plantkunde weet men er wel raad mee. Zo hebben kippen in kleine concentraties vanadium nodig voor een gezonde groei.

Zeewater en titaan

De unieke corrosieprestaties van titanium rechtvaardigen de talrijke toepassingen in maritieme milieus. In de offshore geeft men voor dit metaal onbeschermd een garantie af voor minstens 40 jaar. In atmosferische omstandigheden geldt die garantie zelfs tot 100 jaar.

Titaan wordt ook als “dekmantel” aangebracht op bijvoorbeeld stalen en roestvast stalen pijpenplaten. Dit zogenaamde bekleden van metaal heet cladden.

Fabelachtige kleuren

Met titaan bereik je fabelachtige kleuren als goudachtig en kobaltblauw. Deze kleurstellingen ontstaan door terugkaatsing en verstrooiing van gebroken licht in de oxidelaag. Dit verschijnsel heet dispersie. De wonderlijke kleuren van olievlekken op water maar ook de heldere vleugels van sommige vlinders zijn daar een goed voorbeeld van.

Share This