Arenden met sms-trackers steken onderzoekers in de schulden na roaming-uitje

Een groep migrerende adelaars heeft Russische onderzoekers een torenhoge telefoonrekening bezorgd. De beesten hebben trackers om hun enkels die via sms hun gps-coördinaten doorgeven, maar ze hebben wat te veel aan roaming gedaan in Iran.

Een adelaar in het bijzonder, genaamd Min, vloog naar Iran met honderden opgespaarde sms'jes van de tijd dat het buiten bereik was. In Iran kosten sms'jes 49 roebel, of 69 eurocent, per stuk, terwijl de verwachting van de onderzoekers was dat de berichten de gelegenheid zouden hebben om in Kazachstan of Rusland verzonden te worden, waar ze 2 tot 15 roebel per stuk zouden kosten. Dat betekende dat Min in een klap het gehele telecombudget van de Russische onderzoekers had opgemaakt.

De wetenschappers hebben het geld terug kunnen krijgen met een crowdfunding-actie genaamd 'waardeer het beltegoed van de adelaar op', waarmee zo'n anderhalf duizend euro is ingezameld. Daarnaast hebben de onderzoekers een lening afgesloten om de telefoonrekening te betalen. "Ze hebben ons echt blutgemaakt," vertelt een van de wetenschappers aan AFP. Daarnaast heeft hun telco, Megafon, aangeboden om de sms-kosten kwijt te schelden en een goedkoop abonnement op te stellen. Al met al zijn de problemen van de onderzoekers daarmee opgelost.

De steppearenden worden gevolgd omdat ze een bedreigde soort zijn in Rusland en Midden-Azië. De gps-coördinaten worden nagetrokken met satellietbeelden om te controleren of de beesten op een veilige plek zitten. Volgens de BBC zijn met name hoogspanningslijnen een bedreiging voor de vogels. De arenden broeden in Siberië en Kazachstan, maar vliegen in de winter naar Zuid-Azië.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

26-10-2019 • 10:15

83 Linkedin Whatsapp

Reacties (83)

83
75
44
4
0
21
Wijzig sortering
Beetje knullig gestart project als ik dit zo zie. Met een beetje voorbereiding hadden ze kunnen weten dat er IoT enablement platforms worden aangeboden die internationaal werken zonder onverwachte roamingkosten. Deze worden bijvoorbeeld ook gebruikt door diverse autofabrikanten die connectivity in hun auto's hebben gebouwd.
Ja, handig voor een wagen die 30 cm van de grond ligt. Deeze beesten cruisen makkelijk op hoogtes van 2-5km. Veel iot ontvangst gaat er daar boven niet zijn. Klassieke gsm dus sms heeft nog altijd grootste dekking. Daarom vallen ze terug op sms omdat uiteindelijk het betrouwbaarste is. Komt altijd terecht.

Soms met uren vertraging ‘aar het komt er wel. Blijven gewoon in queue gsm staan en is simpel te implementeren in zelfbouwtoepassingen.
LoRaWAN heeft een bereik van 10 kilometer. Dat is meer dan de maximaal 8 km van een mobiel netwetk.
Het bereik laag bij de grond is altijd relatief slecht door alle verstoringen en obstakels. In de lucht is bereik (mobiel en Lora) optimaal.
10? Ik las vanochtend nog iemand met een dragino gps tracker, 114 km en dat zijn kleine transmitters. Het record staat op 766km
Wow, dat is best indrukwekkend.
Waarschijnlijk gaat Wikipedia uit van "standaard hardware".
Dat is standaard hardware, gaat ver over de 10km.
Met high gain directionele sector antennes. Plak dat maar eens op zo een arend...

edit:
Lees net dat ze ook een gyro hadden toegevoegd om een kort slot te kunnen gebruiken. Slim. Maar arme vogels... }>

[Reactie gewijzigd door The Lord op 26 oktober 2019 18:23]

Nee niet directioneel voor die 114km
Klein ding https://www.seeedstudio.c...rometer-LGT92-p-2922.html

Heb er zelf 1 werkt prima.
Een gateway met een high gain omni heeft heel erg weinig straling naar boven. Daarnaast is LoRaWAN dekking daar bedroevend. Alles opsparen en bulk versturen bij een hoge spread is vaak ook kostbaar c.q. wordt niet toegestaan.
die beesten moeten ooit naar beneden komen en dan worden de opgespaarde berichten verstuurd
Nou er werd wel in het bericht gezegd dat de berichten worden opgespaard tot ze weer bereik hadden en ook adelaars zullen af en toe moeten rusten. Echter kan ik mij inderdaad voorstellen dat de adelaars misschien wel buiten 3g bereik (zou) zijn gebleven.

Kortom misschien had het prima via 3g gekund
Je mag in dit soort landen al blij zijn als je GSM hebt in de middelgrote steden.
Maar inderdaad geen slimme keuze aangezien GSM alleen landmobiel is toegestaan en niet in vliegtuigen of vergelijkbaar vanwege verstoring van het netwerk.
ik zou een satelliet oplossing hebben gekozen, die zijn kant en klaar leverbaar voor dit specifieke doel en werken via bijvoorbeeld het argos of hiber sat systeem.
Moet in dit wereldje toch wel bekend zijn gezien de reclame die ervoor wordt gemaakt, typisch geval niet verder kijken dan je neus lang is dus.
Probleem is dat die satellietverbindingen duur zijn en ontzettend veel stroom vreten. Je kunt die dieren niet met een accupakket van 10kg laten rondzeulen.

Ik heb niet met die systemen gewerkt waar jij het over hebt, maar als ik zo op hun website even snel rondkijk dan kan ik geen info vinden m.b.t. tot bijvoorbeeld de batterij. Ze praten wel over kleine zonnepanelen, maar daar heb ik persoonlijk slechte ervaring mee.

De hiberband geeft wel aan dat ze een levensduur van 5-10 jaar hebben voor het verzenden van data. Echter staat er in de kleine lettertjes dat bewegende objecten een GPS-module nodig hebben en dat is niet meegerekend in het energieverbruik, plus ik zie ook geen energieverbruik op statistieken op wat moeilijk bereikbare plekken. Daarnaast kost een startersetje al €795.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 26 oktober 2019 11:57]

e kunt die dieren niet met een accupakket van 10kg laten rondzeulen.
Kan prima. Je weet dan altijd waar ze zijn, en geen onverwachte roaming kosten of dure sateliet verbinding nodig. Kaartje wordt wel minder interessant 8)7
Je vergist je stevig in de technologische vooruitgang in het Midden Oosten vrees ik. In Iran en Kazakhstan heb je in de steden gewoon 4G, en overal in enigszins bewoond gebied is 3G prima beschikbaar. Landelijk gebied heeft alsnog redelijke 2G dekking tot een kilometer of 30 van de bebouwing af en op hoofdwegen ook.

Als een telefoonrekening van een paar honderd euro al een probleem is dan lijkt me niet dat een satellietoplossing een veel beter alternatief is al moet ik bekennen me niet enorm verdiept te hebben in de kosten daarvan.
Of het toegestaan is, zal afhangen van de voorwaarden van het netwerk. Ergens betwijfel ik of ze daar in Iran moeilijk over gaan doen. Straaljager laten opstijgen om de Arenden tot landen te manen en een boete aan hun pootje binden?
In de Kaukasus of Afghanistan? Lijkt me sterk.
Anoniem: 167912
@K-aroq26 oktober 2019 10:40
Is het bereik daarvan wel goed genoeg voor een vogel die honderden meters hoog vliegt? Zijn die dingen trouwens al beschikbaar in Iran?
ze hadden eerst met postduiven geprobeerd, maar die werden steeds door de adelaars opgegeten :D
Het zijn biologen hé ;) Ik denk dat iets als "IoT" een stuk lager op hun lijstje van bij te houden zaken staat dan bij de gemiddelde Tweaker.
Oneens... als je dergelijke technologiën gaat gebruiken voor je onderzoeken dan mag je verwachten dat je ook onderzoek doet naar wat de beste methode is om te gebruiken.
En dan komen we opnieuw bij het feit uit dat het biologen zijn. Zij kunnen advies inwinnen van mensen die zij vertrouwen maar dan moet je alsnog vertrouwen op die derde partij.
En het zijn biologen die een crowdfund actie moeten opstarten als er een rekening van €300 binnen komt.
Ik denk niet dat ze een IT consultant kunnen betalen.
Even voor de duidelijkheid: Rusland is geen Nederland. Lebara heeft misschien geen bereik daar. Of wordt niet aangeboden. Daarnaast werk jij samen met onderzoekers? Die hebben vaak tunnelvisie richting de hoofdpunten in het project. De rest is vaak bijzaak. Zoals een Professor ooit tegen mij zei: jullie MBO'er's weten heel weinig van heel veel. Wij zijn niet per definitie intelligenter. Maar weten heel veel van heel weinig.
Ik ben er op mijn opleiding wel achtergekomen dat vooral geldt dat biologen en computers geen goeie combinatie is. Neemt niet weg dat je in een onderzoeksgeroep vaak ook meerdere disciplines om juist ook de techniek en data analyse goed te kunnen doen. Dan nog vind ik dit dus echt vreemd.
Leuke reactie, maar misschien moet je ook zelf onderzoek doen dan? Ik heb even op de website van lebara gekeken en van kazachstan naar rusland kost 99ct.

Send SMS, per message 99 ct https://mobile.lebara.com/nl/en/roaming

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 26 oktober 2019 12:05]

Punt was meer dat er in het midden oosten en azië aanbieders zijn die het juist heel goedkoop maken om te smsen. Zo kan je met veel providers ook gewoon een abonnement afsluiten met onbeperkt sms. En zijn er providers die internationaal opereren en daarmee hele goedkope of niet aanwezige roamingstarieven hebben.

Daarnaast was kazachtsan naar rusland het idee alleen lukte dat dus niet waardoor het op 47 cent per sms kwam.
Volgens mij hebben over ze de hele situatie van berichten in een wachtrij niet nagedacht. Hoeveel zin heeft het om die achteraf in serie te versturen? Het systeem heeft niet genoeg geheugen om het op te slaan tot een geschikt moment om de data op te halen?
Tja, maar je weet niet hoe lang die vogel verblijft in een land met hoge kosten, en je wilt in dit geval zo snel mogelijk de locatie weten, niet pas weken later, dus zodra er een verbinding is meteen de locatie verzenden, niet pas in bulk.
Dat kost nog geen 200 berichten...
Nee, die 200 kwam dus omdat die zolang gewoon geen verbinding had...
Die hadden ze allemaal z.s.m. nodig? Waarom niet alleen de meest recente informatie?
Omdat de arend de volgende keer misschien dood is en de niet verzonden data dan verloren is?
Als hij geen bereik heeft en dan dood gaat is dat sowieso het geval, Einstein...

[Reactie gewijzigd door blorf op 28 oktober 2019 11:15]

ja, je wil die data zo snel mogelijk hebben, liefst realtime ten alle tijden.. Dit was gewoon een situatie waar ze niet echt aan gedacht hadden, ze hadden namelijk sowieso verwacht dat er vaker verbinding zou zijn geweest in eerdere landen.. maarja, een vogel gaat natuurlijk niet precies vliegen zoals jij dat graag zou willen..
Volgens mij hebben over ze de hele situatie van berichten in een wachtrij niet nagedacht.
Lang geleden zei iemand dat...
Het systeem werkt toch perfect? ze hebben de berichten alsnog ontvangen. Ze hadden wel beter kunnen nadenken over de kosten van het versturen van een sms.
De beste methode beschikbaar.
Dat is alles wat je hebt toe te voegen? 8)7 Zeg dan niets...

En wat maakt het naïef? Juist heel naïef van de onderzoekers dat ze hier niet bij stil hebben gestaan en geen onderzoek hebben gedaan naar de mogelijkheden mbt de technologie voor een dergelijk onderzoek... het is niet alsof de mogelijkheden staatsgeheimen zijn.
Beetje knullige reactie en hieruit maak ik wel op dat je een beetje wereldvreemd bent. Buiten de randstad is niet in elk hoekje internet te vinden.. Ik heb met mijn motor de halve wereld afgereisd en zijn gebieden in landen die niet ver van ons af liggen waar in een straal van 100km geen verbinding is, alleen als je af en toe op een bergtop staat krijg je één streepje signaal waar je vervolgens 10min staat te wachten om je smsje te verzenden.
Tijd om een global netwerk aan de praat te krijgen?

https://techcrunch.com/20...is-now-a-satellite-phone/
Achter sommige vogels staat 2018. Het lijkt mij daarom, dat ze in dat jaar gestart zijn.
Blijkbaar was het in 2018 en in het begin van dit jaar zonder problemen verlopen.

s0larus Hoe wil je dat verzenden in bulk regelen als er geen bereik is?
Mij kwam dit project ook al bekend voor.

Toen ging het om wat de route is van een Arend over een lange tijd en hoever er gevlogen wordt.
Misschien dat dit een soortgelijke project is, maar het lijkt er wel wat op.

Gevonden: https://mymodernmet.com/eagle-tracking-map/
Ik denk dat hij bedoeld ipv 1 SMS voor 1 locatie, meerdere locaties achter elkaar in 1 SMS totdat de smslengte is bereikt.
Wil je niet liever de data zo snel als mogelijk verzonden hebben. (Dus niet opsparen.)
Je wilt niet dat er data verloren gaat. Bijvoorbeeld de vogel komt om in een onherbergzaam gebied zonder bereik. Dan gaat er bij opsparen wel data verloren, die wel binnen gehaald zou zijn bij ongebundelde verzendingen.
Helemaal mee eens, ik verklaarde alleen @s0larus zijn idee.
Hoe zou die data wel binnengehaald zijn als er toch geen bereik is?
@Mic2000 noemde het al. 1 SMS met meer data kan al een hoop geld schelen. Alleen weten we niet of ze dat al doen en hoe vaak er een GPS ping wordt gedaan. 1x per minuut een ping en dan 1x per uur versturen blijft veel data. 1x elke 30 min en elk 2-3u versturen scheelt toch wat. In ieder geval hebben ze wat geleerd :)
In Iran kost een sms iets meer dan twee keer zoveel als normaal, wat betekende dat Min in een klap het gehele telecombudget van de Russische onderzoekers had opgemaakt.
Scientists this week launched a campaign called "Top up the eagle's mobile" to keep the research going with the public's help after taking out a loan to pay for the text messages costing 49 rubles each ($0.77) instead of the usual price of 2 to 15 rubles.
:?
Frowny face om de lage onderzoeksbudgetten?

Ach, helemaal over het hoofd gezien... Daar is iets erg misgegaan met de getalletjes.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 oktober 2019 18:23]

Nee, om de vertaling natuurlijk.
Tja, dit hadden ze kunnen verwachten. Een arend kent geen roaming grenzen. Wellicht hadden ze de kosten kunnen verlagen door in bulk op een aantal momenten te sturen ipv direct na dat ze in bereik zijn.
Misschien doen ze dat al.
Ze gingen er dus van uit dat de bulk dus al verzonden zou zijn voordat het landen als iran zou bereiken.
Tja, dit hadden ze kunnen verwachten. Een arend kent geen roaming grenzen. Wellicht hadden ze de kosten kunnen verlagen door in bulk op een aantal momenten te sturen ipv direct na dat ze in bereik zijn.
Min, vloog naar Iran met honderden opgespaarde sms'jes van de tijd dat het buiten bereik was
buffer moet ooit eens leeg gemaakt worden.
Min had al 100 berichten opgespaard in Iran maar kon ze niet verzenden.
maar als veiligheid om geen data verloren te laten gaan moeten ze toch verstuurd worden als de buffer vol zit. blijkbaar doen ze dan een volle buffer clear en verzenden ze alles ipv een deeltje om weer wat plaats te maken.
ook lees ik daarin dat ze de honderden berichten apart versturen en niet groeperen.
natuurlijk met de beperkte aantal characters per bericht zal dat misschien niet zoveel schelen
tijd iso formaat : 12 + 16 = 28 tekens per meting = 5 metingen per sms.
Maar dat laatste is speculatie natuurlijk
Ik zal wel een slechte Tweaker zijn, maar het enige waar ik aan kan denken na het lezen van dit stukje is: WOW wat indrukwekkend dat die beesten de halve wereldbol over zweven! 8-)
Dat is inderdaad indrukwekkend, maar niet heel bijzonder. Heel veel vogels trekken van zuid-amerika naar Nederland en vice versa. Ook walvissen, dolfijnen en haaien maken enorme afstanden.
De natuur blijft verbazen!
Een glimlach in de ochtend.. bedankt Tweakers !
ja precies, ik las de titel en moest lachen. Heerlijk opstaan ^^
Dit doet mij een beetje denken aan dit verhaal: Polish charity gets huge phone bill thanks to stork
Alleen werd toen de SIM-kaart van een ooievaar ontvreemd voor telefonie in Oost-Sudan.
If roaming, then local storage else send sms and send cached data
Zo'n arend komt wel ver zeg. We weten wel dat vogels naar het zuiden trekken als het hier te koud wordt maar om dat ook daadwerkelijk zo uitgestipped op een kaart te zien maakt het wel meer indrukwekkend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee