Criminelen troggelen massaal geld af met sim-swapping, zo bescherm je jezelf

Criminelen troggelen massaal geld af met sim-swapping, zo bescherm je jezelf

Stijn Wanders

door Stijn Wanders

Laatst geüpdatet

Sim-swapping

Dergelijke oplichters gaan te werk door eerst een specifiek doelwit uit te kiezen om vervolgens informatie over die persoon uit te zoeken, zoals het woonadres, de geboortedatum en soms zelf de laatste cijfers van het rekeningnummer van een bankkaart. Daarna bellen ze de telecomprovider van het doelwit en doen ze zich voor als die persoon, waarna ze een aantal beveiligingsvragen moeten beantwoorden. Dit is de informatie die de crimineel voorheen heeft uitgezocht. Nadat de oplichter geverifieerd is, kan hij vragen aan de medewerker om het telefoonnummer van het slachtoffer over te zetten naar een simkaart die hij zelf in zijn bezit heeft. Vaak wordt als reden gegeven dat de ‘oude’ simkaart kapot is gegaan of dat het toestel gestolen is.

Als dat gelukt is, krijgen ze al je telefoontjes en sms-berichten doorgestuurd naar hun telefoon. Daarnaast kunnen ze heel veel van je accounts overnemen door het wachtwoord te wijzigen via een sms’je of telefoontje. Soms wordt er gevraagd om een code die per sms verstuurd wordt, waarna het wachtwoord van bepaalde accounts veranderd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden bij PayPal en andere betalingsdiensten. Op deze manier heeft de fraudeur in sommige gevallen complete toegang tot jouw portemonnee. In andere gevallen wordt het slachtoffer gechanteerd, aangezien de crimineel erg veel macht heeft door het bezitten van zoveel informatie en accounts van de gedupeerde.

1 miljoen dollar

Vrij recent heeft een zogenaamde sim-swapper maar liefst 1 miljoen dollar verdiend met desbetreffende fraudemanier. Hij heeft een man beroofd van 1 miljoen dollar door het verkrijgen van de controle over zijn telefoonnummer. Door het bezitten van zijn nummer kreeg de oplichter toegang tot de cryptovaluta van het slachtoffer. In totaal heeft de dief van alle twee de cryptovaluta-accounts van de gedupeerde 500.000 dollar gestolen.

RTL Nieuws meldt op basis van informatie van verschillende grote internetproviders in Nederland dat het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van deze fraude, is toegenomen. Om te voorkomen dat dit bij jou gebeurt, is het verstandig om de koppeling tussen jouw telefoonnummer met je accounts op te heffen, zodat een wachtwoord niet gerest kan worden via een sms of telefoontje. Daarnaast is het verstandig om er snel bij te zijn, door alert te blijven wanneer je services opeens wegvalt. Wees op tijd met het bellen naar je provider, om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Ook is het verstandig om, indien mogelijk, een wachtwoord of een andere verificatiemethode in te stellen als beveiliging bij het contact met een klantenservicemedewerker van je provider.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk