|

Galápagos: de complete gids voor Santa Cruz

Palmbomen, eindeloze stranden, blauwe oceaan.. Zeeleeuw naast je handdoek, schildpad naast je snorkel en pelikaan naast je tafeltje: de Galápagoseilanden zijn de mooiste plek op aarde. Maar wat is er nou te doen op het eiland Santa Cruz? Ik geef je de complete gids voor het grootste dorp Puerto Ayora, inclusief informatie over vervoer, eten, drinken, slapen, activiteiten en dagtours.

Wat te doen op Santa Cruz op de Galápagoseilanden?

De meeste mensen bezoeken de Galápagoseilanden met een cruise. De eilanden zijn echter ook heel goed te bezoeken zonder cruise, voor bijvoorbeeld backpackers. Hoewel ik de drie eilanden met de meeste bewoners heb bezocht laat ik je hier zien wat je allemaal kunt doen op en om het eiland met de meeste bewoners: Santa Cruz.

Inhoudsopgave

Praktische informatie over Santa Cruz

Eerst even een paar dingen die goed zijn om te weten. Allereerst: de grote plaats op dit eiland heet Puerto Ayora. Dit is de grootste en meest toeristische plek van de Galápagoseilanden. Daar moet je niet te veel bij denken, het blijft een klein plaatsje. Maar doordat het vaak het startpunt is van de cruises is hij wel het meest levendig en was het persoonlijk wel mijn favoriet van de stadjes: in de andere verveelde ik me vaak een beetje in de avond.

Pinnen in Puerto Ayora

In Ecuador betalen ze met Amerikaanse dollars. Het enige verschil is dat Ecuador eigen muntgeld heeft. Je kunt alle Amerikaanse dollars gebruiken in Ecuador, maar je kunt het muntgeld uit Ecuador niet gebruiken in de Verenigde Staten.

Let op: je kunt niet zomaar overal pinnen. Ik raad aan sowieso al wat geld mee te nemen vanuit Ecuador, dan kun je even vooruit. Er zijn wel enkele pinautomaten op de eilanden. Vooral in Puerto Ayora is het wel mogelijk, maar er zijn natuurlijk wel limieten per dag (zoals overal in Ecuador).

Bij het boeken van tours kun je vaak wel met creditcard betalen, maar hier zitten ook vaak weer extra kosten aan verbonden. Je moet zelf even bedenken of je dit wilt of dat je liever contant wilt betalen.

Aankomst op de Galápagoseilanden

Er zijn twee vliegvelden op de Galápagoseilanden die verbonden zijn met het vaste land van Ecuador: op Baltra en op San Cristóbal. Je kunt alleen vanuit Ecuador naar de Galápagoseilanden vliegen, vanaf de steden Guayaquil en Quito.

Veel mensen komen aan op Baltra. Dit kleine eiland ligt net boven het eiland Santa Cruz en bevat eigenlijk alleen een vliegveld. Op Baltra ga je met trap het vliegtuig uit en loop je de aankomsthal in. Hier heb je even tijd nodig, want je komt in de rij terecht om de eilanden op te kunnen. Als je aan de beurt bent betaal je de Gálapagos National Park Fee (toegang tot het Nationaal Park) van 100 dollar. Alle eilanden liggen namelijk in dit Nationaal Park, dus je kunt niets bezoeken zonder dit te betalen.

Hoe kom je van Baltra naar Santa Cruz?

Als dit allemaal gelukt is, dan kun je de bagage halen. Deze is inmiddels gelukkig al gearriveerd, dat is dan weer een voordeel van in de rij staan. Je loopt dan naar buiten waar de bussen al klaar staan. Je kunt gratis met de bus naar de haven.

In de haven steek je het kanaal tussen Baltra en Santa Cruz over. Deze boot is ook gratis. Alle spullen gaan op het dak van de boot: wel even spannend, maar gelukkig ging het prima.

De bus op het vliegveld op Baltra: van het vliegveld naar Puerto Ayora.
De bus staat al klaar buiten het vliegveld om je naar de haven te brengen.

Van de haven naar Puerto Ayora

Vanaf de overkant naar Puerto Ayora is even een uitdaging. Er gaat wel een bus voor een paar dollar, maar deze bus vertrekt pas als hij een beetje vol is. De meeste mensen maken een cruise en worden daarom opgehaald vanaf dit punt. De bus blijft dus leeg.

Wij hebben daarom uiteindelijk een taxi gedeeld met twee andere mensen uit de bus en de kosten daarvoor gedeeld. We betaalden 25 dollar voor de taxi (spreek dit van tevoren even goed af), wat we door 4 personen konden delen. Dat vond ik nog heel acceptabel en wel zo makkelijk.

Verblijf in Puerto Ayora

In onze ervaring kun je prima bij een hostel aankomen en daar ter plekke nog iets regelen. Je hebt dan echter wel een risico dat het vol is. Wil je zeker zijn, dan is het misschien handig om bijvoorbeeld de eerste twee nachten al te boeken. Je kunt dan altijd nog ter plekke verlengen.

Ons favoriete hotel in Puerto Ayora

Onze absolute favoriet is Patty’s Hospedaje. Dit hostel ligt wel iets buiten het centrum, maar dat vonden wij het helemaal waard. Puerto Ayora is klein, dus het is nog steeds niet heel ver lopen. Daarbij waren de eigenaren fantastisch: we mochten gratis fietsen lenen op meerdere dagen, we konden voor heel weinig wetsuits huren en ze hielpen ons steeds met alles wat we nodig hadden en wilden weten.

In onze kamer hadden wij ontzettend veel ruimte. Ook hadden we een eigen keukentje en badkamer met warm water. Voor een paar dollar kregen we ook een heel grote fles met drinkwater, waar we heel lang mee konden doen. Uiteindelijk betaalden we 36 dollar per nacht voor deze kamer.

Hotel in het centrum van Puerto Ayora

Op zoek naar iets wat meer in het centrum ligt? Aan de grote weg langs het water ligt Hostal Elizabeth. Hier sliepen wij een paar nachtjes tussen onze bezoekjes aan Isabela en San Cristóbal. Deze was een stuk minder mooi dan Patty’s Hospedaje, maar lag wel lekker centraal. Het was dus wel prima. Dit was 35 dollar per nacht.

Restaurants in Puerto Ayora

Eten en drinken in Puerto Ayora hoeft niet duur te zijn. Dat is fijn, want de kosten om naar de eilandengroep toe te gaan zijn vrij hoog. Ik zet alle restauranttips voor Santa Cruz voor je op een rijtje.

Water kun je kopen in de supermarkt, maar wij konden dit meestal regelen via ons hostel. In het eerste hostel kregen we bijvoorbeeld voor 3 dollar een megagrote hoeveelheid water. Je kunt het water uit de kraan NIET drinken! Ook niet als je het filtert, omdat het gefilterd zeewater is.

Ontbijt in Puerto Ayora

Voor het ontbijt probeerden wij altijd zelf iets te regelen. We kochten in de supermarkt in Puerto Ayora (bij de haven) broodjes, jam (ik haatte jam echt na 2 maanden, maar het is de goedkoopste optie) en sap. Daarmee hadden we een prima ontbijtje. Dit is veruit het goedkoopst, want ontbijten in een restaurantje is duurder. De supermarkt heeft meer belegopties, maar doordat alles geïmporteerd moet worden van het vasteland is alles vrij prijzig.

Lunch in Puerto Ayora

Je kunt er voor kiezen om op dezelfde manier te lunchen als avondeten. Dat is misschien ook het goedkoopst. Zelf waren wij echter fan van de straat Charles Binford. Deze straat ligt vlakbij het centrum van Puerto Ayora. Als je over Avenida Charles Darwin gaat (de straat langs de oceaan, het water ligt links van je) dan is het de tweede straat rechts vanaf de vismarkt (daarover later meer).

In de middag kun je bij verschillende restaurantjes terecht voor een almuerzo. Dit kost 5 dollar. Je krijgt dan twee gangen: eerst een soep (soms zijn er meer keuzes), dan een hoofdgerecht. Dit hoofdgerecht kan van alles zijn. Zo kan het kip zijn, maar vaak is het vis. Ik heb zelfs een aantal keer kreeft kunnen nemen! Tot slot krijg je er nog een glas sap bij.

Een kreeft in gele saus met rijst: goedkoop eten op Santa Cruz op Charles Binford.
Mijn almuerzo in Charles Binford: een halve kreeft met rijst als hoofdgerecht.

Vanaf Santa Cruz kun je allerlei dagtours doen. Dat vonden wij één van de tofste dingen om te doen en we deden er dan ook meerdere. Tijdens deze tours krijg je vaak ook lunch, dus dat scheelt je weer een maaltijd.

Diner in Puerto Ayora

Voor je diner kun je kiezen tussen de restaurantjes en wederom voor Charles Binford. Mocht je een hostel hebben met een keuken, dan kun je natuurlijk ook zelf eten maken, maar dat vonden wij voor de prijs van uit eten niet de moeite waard.

In Charles Binford kun je dezelfde deal maken als met de lunch: voor 5 dollar kun je een merienda krijgen. Wederom twee gangen met sap. Dit deden wij het vaakst, want het was goedkoop en lekker. Ook is Charles Binford in de avond echt heel gezellig: de straat wordt afgesloten voor verkeer en alle tafels gaan op straat. Als je voor een merienda gaat mag je niet aan de tafels op straat zitten, maar zelfs op de terrasjes van de restaurants zelf krijg je de sfeer prima mee.

Mensen aan tafeltjes midden op straat in Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz op de Galápagos.
De tafeltjes op straat in Charles Binford tijdens het diner.

Eén avond besloten wij er gewoon voor te gaan en toen hebben wij wel voor een duurdere optie gekozen. Wij hebben toen vis gegeten bij één van de tentjes. Volgens mij heten de roze vissen bruja. Je kunt ook kiezen voor kreeft, maar daar is Hugo geen fan van. En persoonlijk vind ik de kreeften die nog levend op de tafeltjes liggen toch wel een beetje zielig.. Wij betaalden uiteindelijk 26 dollar voor de bruja en twee verse sapjes. Dat was genoeg eten voor ons.

Roze vissen op een stapel in de straat Charles Binford in Puerto Ayora.
De knalroze bruja die je zelf uit kunt kiezen, waarna hij voor je klaargemaakt zal worden.

Tot slot kun je nog eten in één van de restaurantjes rondom de boulevard. Wij hebben één avond hamburgers gegeten bij het restaurantje Rincon del Alma. Dit had een gezellig terras. De hamburgers waren simpel maar prima. Dit menu was 7 dollar per persoon, dus nog steeds niet duur. Je kunt het allemaal zo duur maken als je wilt.

Activiteiten op Santa Cruz (bijna gratis!)

Ook zonder dagtours kun je allerlei dingen doen op deze mooie eilanden. En het goede nieuws is dat veel van deze dingen gratis zijn! Met het betalen van de toegang tot het National Park krijg je veel van deze mooie plekken inclusief. Voor sommige dingen moet je een klein bedrag betalen, dat zal ik er dan uiteraard bij zetten.

Vismarkt in de haven

Het allereerste wat wij deden op het eiland was een bezoek aan de vismarkt. Dat was een goede keuze, want we hebben ons er lang vermaakt en waren meteen al zó onder de indruk van de mogelijkheden op het eiland. De vismarkt zit op Avenida Charles Darwin. Puerto Ayora is niet heel groot, dus je kunt het bijna niet missen.

De vismarkt is klein, dus qua aanbod is het niet per se spectaculair. Maar de reden waarom je hier heen moet: de dieren. Zij zijn het wel gewend dat de vis hier ligt en komen er daarom massaal op af. Ik had gelezen dat je hier moet zijn als de vis gebracht gaat worden: hoe laat dat is weet ik nog steeds niet, maar altijd als wij er waren zaten er veel dieren. Zo realiseerde ik me voor het eerst hoe groot pelikanen zijn (had ik al gezegd dat ik bang ben voor vogels?) en cirkelden er voortdurend fregatvogels boven onze hoofden.

Om de vliegen van de vis te houden slaat de marktvrouw voortdurend met een vliegenmepper op de vis. Maar soms gebruikt ze die om naar de brutale vogels te zwaaien, die elk moment dat ze niet oplet proberen te benutten. Naast haar zit een zeeleeuw te chillen, die af en toe getrakteerd wordt op een hapje vis.

Twee pelikanen en een zeeleeuw wachten op een hapje vis op de vismarkt in Puerto Ayora.
De vismarkt inclusief zeeleeuw en pelikanen.

Loop ook even rond op het pleintje naast de vismarkt: daar zitten vaak zeeleguanen te zonnen. Deze bijzondere dieren leven alleen op de Galápagoseilanden. Omdat er op het land niet genoeg te eten meer voor ze te vinden was hebben ze zich door evolutie aangepast aan een leven in de zee. Ze zwemmen nu rond en duiken naar de bodem voor voedsel. Gekke, maar toffe diertjes!

  • Kosten: gratis!

Charles Darwin Research Station

Nog een must in Puerto Ayora: het Charles Darwin Research Station. Hier kun je de beroemde reuzeschildpadden van de Galápagoseilanden bekijken. De bekendste, Lonesome George, is helaas niet meer in leven. De reuzeschildpadden hebben zich ook aangepast aan het leven op de eilanden. Ze hebben verschillende soorten op de verschillende eilanden.

Ik vond het heel indrukwekkend om deze dieren rond te zien lopen. Je ziet ze van klein tot groot. Als ze oud en groot genoeg zijn worden de dieren weer in het wild uitgezet. De eieren worden opgegraven en uitgebroed in het opvangcentrum, omdat ze anders vaak opgegeten worden door geïmporteerde dieren als honden en ratten.

Wat te doen op Santa Cruz: een reuzeschildpad in het Charles Darwin Research Station.
De reuzeschildpadden in het Charles Darwin Research Station.

Op deze plek kun je leren over de soorten die de inheemse natuur op de Galápagoseilanden bedreigen. Dit zijn soorten die wij als mensen hebben meegenomen: soms per ongeluk, soms bewust. Ze zoeken naar oplossingen op deze dieren en planten die deze soorten weer kunnen uitroeien.

Let op: neem je paspoort mee! In het winkeltje kun je een stempel in jouw paspoort laten zetten van de Galápagoseilanden. Zover ik weet is dit de enige plek op de eilanden waar dit kan.

Bij het Research Station heb je ook een strandje waar je eventueel kunt gaan zwemmen.

  • Je kunt het Research Station dagelijks bezoeken tussen 8.00 en 12.30 uur en tussen 14.00 en 17.30 uur. Het is gratis toegankelijk. Ben je op de fiets? Fiets dan nog even verder vanaf de ingang en parkeer bij het tweede huisje. Hier laat je jouw gegevens achter voor je naar binnen kan. Dat is nog een stukje lopen vanaf de ingang namelijk.
  • Kosten: gratis
Wit zandstrand met blauwe zee: alles om te doen op het eiland Santa Cruz op de Gálapagos
Het prachtige strand van Tortuga Bay.

Tortuga Bay

Eén van de mooiste stranden op de bewoonde Galápagoseilanden kun je vinden als je naar Tortuga Bay gaat. Dit is een stukje buiten het centrum van Puerto Ayora. Om het strand te bereiken moet je jezelf aanmelden bij het huisje aan het begin. Ook dit is onderdeel van de park fee die je betaalt om de eilanden op te kunnen, dus het is helemaal gratis. Vanaf dit huisje loop je 2,5 kilometer richting het strand. Dit is een mooi pad: je loopt onder andere langs allerlei bijzondere cactussen.

Het strand van Tortuga Bay is prachtig, maar het is niet veilig om er te gaan zwemmen. Meestal hangt de vlag er om aan te geven dat het niet is toegestaan, want door wind en golven kunnen er allerlei gevaarlijke stromingen ontstaan. Maar niet getreurd! Loop verder over het strand, helemaal tot het einde. Hier heb je een inham in de zee. Op deze plek liggen tientallen zeeleguanen heerlijk te chillen in het zand. Je kunt gezellig naast ze gaan liggen, maar houd natuurlijk wel afstand.

Als je in de ochtend naar Tortuga Bay gaat dan heb je laagwater. Als je dan de inham inloopt, zul je in de bocht bij de planten misschien babyhaaien kunnen zien zwemmen. Ik zag hier ook een zeeleguaan zwemmen, ook heel tof om te zien.

Swimming marine iguana at Tortuga Bay in clear water.
Een zwemmende zeeleguaan.

Heb je wel zin om op het strand te liggen? Als je doorloopt tussen de bomen door dan kom je bij een andere baai: Playa Mansa. Hier kun je prima zwemmen, dit water is heel rustig. Er is niet veel te zien onder water, maar het is heerlijk om een middagje te liggen. Tijdens de meegebrachte lunch kregen we ook regelmatig bezoek van nieuwsgierige vinken. Op onder andere deze vogels heeft Darwin zijn evolutietheorie gebaseerd, dus dat is ook leuk!

  • Openingstijden: Tortuga Bay is open tussen 06.00 – 18.00 uur.
  • Routebeschrijving: Je gaat de straat Charles Binford (met de restaurantjes) helemaal door. Voorbij de restaurantjes heb je een kruispunt. Hier ga je rechtdoor. Vervolgens kom je weer bij een kruispunt. Hier ga je ook rechtdoor. Je komt dan vanzelf bij het begin van Tortuga Bay uit! Hier kun je ook eventueel je fiets parkeren, want verder mag je niet op de fiets.
  • Kosten: gratis!
Marine iguana enjoying the sun on the Galápagos
Een zeeleguaan die zit te chillen op een rots bij Tortuga Bay.

Mangrove Laguna de las Ninfas

Goed te combineren met een bezoekje aan Tortuga Bay is de mangrove in Puerto Ayora. Dit is een soort meertje met eromheen allerlei soorten planten en bomen. Er loopt een houten steiger rondom. Je krijgt allerlei informatie over de verschillende planten, wat ik zelf leuk en ook leerzaam vond. En het volgende pluspunt is dat het heerlijk rustig is in de laguna!

  • Routebeschrijving: Je gaat de straat Charles Binford (met de restaurantjes) helemaal door. Voorbij de restaurantjes heb je een kruispunt. Hier ga je rechtdoor. Vervolgens kom je weer bij een kruispunt. Hier ga je linksaf. Je komt dan vanzelf uit bij de laguna.
  • Kosten: gratis!

Las Grietas

Een ander supermooi plekje op Santa Cruz is Las Grietas. Ik zal de complete routebeschrijving hieronder zetten, maar het leuke vond ik dat je op de weg erheen ook nog allerlei dingen kunt zien. Zo kom je langs een mooi strandje, waar je prima even kunt zitten op de heen- of terugweg

Daarna zagen we prachtige roze zoutpannen. Bij ons was hier ook een man die snorkelspullen verhuurde. Wij hadden zelf snorkelspullen mee, maar dat is dus eventueel nog een optie. Om zeker te weten dat je ze kunt huren kun je het beste snorkelspullen meenemen uit Puerto Ayora.

Roze water in zoutpannen op de weg naar Las Grietas op Santa Cruz in Ecuador.
De roze zoutpannen op weg naar Las Grietas.

Las Grietas zijn een soort poelen tussen hoge vulkanische rotsformaties. Het water is prachtig blauw en best wel helder. Er is een steiger om het water in te kunnen. Er zijn ook palen neergezet om je tas en kleding aan op te hangen, zodat je het niet overal neer hoeft te gooien. Het water is vrij koud, maar ik was er wel snel aan gewend.

Het is mogelijk om hier te snorkelen, want het water is helder genoeg en er zwemmen ook vissen. Het is anders ook nog steeds heel mooi, dus de keuze is aan jou. Is het erg druk? Achterin de eerste poel kun je over de rotsen klimmen naar een tweede poel. Ik zou daarom aanraden waterschoenen mee te nemen. Zelf heb ik gezwommen met mijn sandalen aan, zodat dit geen probleem was. Mocht je heel avontuurlijk zijn, dan kun je vanuit de tweede poel ook weer door naar een derde poel. Hier zijn een stuk minder mensen!

Meisje drijft in het water van Las Grietas: poelen tussen vulkanische rotsformaties op de Galápagoseilanden.
Lekker drijven in Las Grietas.

Is het als jij er bent heel druk met groepen mensen? Waarschijnlijk zijn dit groepen die een cruise doen. Zij hebben vaak maar heel kort de tijd, dus heb even geduld: na een halfuurtje zijn ze weer weg.

  • Routebeschrijving: Je gaat naar de haven van Puerto Ayora. Hier vraag je bij de pier (muelle) aan een watertaxi om je naar de overkant te brengen. Als je zegt dat je naar Las Grietas wilt, dan snappen ze wel wat je wilt. Ze zetten je dan af bij een hotel (hotel Delfín) aan de andere zijde van de haven. Dit ritje kost 0,80 cent per persoon. Op de terugweg komt er vanzelf een watertaxi langs die je weer terug kan brengen.
  • Kosten: $1,60 voor de watertaxi. Eventueel nog kosten voor het huren van een snorkel.

’s Avonds op de muelle

Dit klinkt vast als een heel saaie optie. Je kunt namelijk altijd wel op de muelle (het Spaanse woord voor pier, dat ding in de zee waar de boten op aanleggen). Overdag is het vaak al een feestje, want dan liggen er zeeleeuwen te zonnen op de bankjes. Maar onze hosteleigenaar gaf ons de tip hier naartoe te gaan als het donker is. Dit bleek een top tip en sindsdien zijn we bijna elke avond gegaan!

Wat er dan te zien is? Rondom de muelle schijnen ze met lampen in het water. Dit trekt allerlei kleine visjes aan. En die trekken dan weer allerlei babyhaaien aan. Je zult in het donker rondom de muelle dus allerlei babyhaaien zien rondzwemmen. Echt heel tof! Voor mij de eerste keer dat ik haaien zag buiten een aquarium. Maar zelfs nadat ik ze had gezien met snorkelen vond ik dit bijzonder.

Haaien zijn niet de enige bezoekers: ook andere dieren geven soms showtjes weg. Zo hebben we een avond lang een pelikaan kunnen bewonderen die steeds vanaf de pier in de zee stortte om vis te vangen. Een andere avond was er een zeeleeuw die op vis aan het jagen was. Zeker een bezoekje waard!

  • Kosten: gratis!
Zwartwitfoto van een pelikaan die het water in duikt om vissen te vangen.
Een vissende pelikaan duikt van de pier in het water tussen de babyhaaien.
Zwartwit foto van een pelikaan op de rand van de haven, klaar om het water in te duiken om vis te vangen.
Pelikaan op het hek bij de haven, klaar om het water in te duiken.

Tour door de hooglanden

Het binnenland van Santa Cruz heeft ook veel te bieden. Zoals je zult zien als je vanaf het vliegveld richting Puerto Ayora rijdt, is dit deel heel anders. Het is een stuk groener en in de Nederlandse zomer heb je ook meer kans op regen op deze plek. Maar dat is juist wel weer een leuke afwisseling! In de hooglanden worden de reuzenschildpadden uitgezet nadat ze opgegroeid zijn in het Charles Darwin Research Station, dus je hebt hier ook kans om ze in het wild rond te zien lopen.

Wat mensen meestal bezoeken in de hooglanden zijn Rancho Primicias, El Chato Tortoise Reserve (op beide plekken kun je reuzenschildpadden bewonderen), de lavatunnels en Los Gemelos (twee grote zinkgaten die eruit zien als kraters).

Je kunt deze tour doen met een taxi. Hiervoor spreek je een taxi aan (dat zijn vaak pickups) en onderhandel je over een prijs. Spreek van tevoren de prijs en de plekken waar je wilt stoppen af! Het is ook mogelijk een fiets te huren in Puerto Ayora en dan op eigen houtje de hooglanden in te gaan. Zorg dan dat je een beetje de route weet, bijvoorbeeld door de app maps.me te downloaden.

Dagtours vanaf Santa Cruz

Je zou kunnen zeggen dat Santa Cruz het beste eiland is voor dagtours. Je hebt in elk geval de meeste opties. Ik werd er bijna hebberig van: het liefst deed ik ze allemaal. Ik zal je gelijk vertellen dat Hugo en ik vrij veel dagtours hebben gedaan. Het was het einde van onze reis, dus we wisten hoeveel budget we nog hadden. Ook vond ik alles zo mooi dat we het gewoon niet wilden laten. Ik probeer bij elke dagtour te vertellen wat we hebben gezien en de prijs erbij te zetten.

Let op: dit zijn de dagtours waarbij je eilanden bezoekt of gaat snorkelen. Ik kan niet duiken, dus dat hebben we niet gedaan. Daarvoor zijn ook nog allerlei mogelijkheden!

Bartolomé

Misschien wel de bekendste dagtour vanaf Santa Cruz: een dagje naar Bartolomé. Je ziet hier het bekende uitzicht van de Galápagoseilanden. Ik zal eerlijk bekennen dat ik hem niet zo heel bekend vond, maar mooi is het zeker. Wij deden deze tour omdat we ineens tijd over hadden, maar het werd uiteindelijk één van mijn favorieten. Je werpt een blik op het eiland Daphne Major, komt langs Pinnacle Rock en wij leerden veel over de natuur op Bartolomé.

We snorkelen verderop, bij het eiland Santiago. Als je geluk hebt, zoals wij hadden, dan kun je hier snorkelen met pinguïns! Wij zagen er al eentje bij Bartolomé en nu dus ook in het water, echt heel tof. Sowieso was het water hier heel helder.

  • Kosten: 160-170 dollar per persoon. Wij hebben het iets goedkoper gekregen, maar wij boekten echt 5 minuten voor het kantoor dichtging en ze had nog precies twee plekken. Deze tour is superpopulair, dus als je zolang wacht neem je wel een gok!
  • Wanneer boeken: om veilig te zijn een paar dagen eerder. Deze tour is populair en gaat dus snel, dus soms is het boeken voor de dag erna erg lastig.

North Seymour & Mosquera

Wil je meer wildlife zien? Dan is deze tour echt een aanrader. North Seymour is namelijk de plek waar allerlei vogels broeden, zoals fregatvogels en de bekende blue-footed boobies. Dit doen ze het hele jaar door, dus je ziet de vogels van alle leeftijden. De beesten zijn totaal niet bang en zitten dus ook zeer dicht op het pad.

Deze tour combineren ze altijd met snorkelen (zoals eigenlijk elke tour). Vraag even waar dat is. Wij konden mee met een tour die op het naastgelegen Mosquera stopte om te snorkelen. Dat is een aanrader, want hier leeft een kolonie zeeleeuwen. Wij konden het water in met allerlei speelse jonge dieren. Ik vond het echt fantastisch!

  • Kosten: 150 dollar per persoon
  • Wanneer boeken: het kan in principe één dag voor vertrek. Wil je echter de combinatie met Mosquera, dan is het verstandig dat even na te vragen, want die is niet elke dag.
In elkaar gedoken blauwvoetgent of blue-footed booby op een Galapagoseiland, te zien op een dagtour vanuit Santa Cruz.
De bekende blue-footed booby op North Seymour.

Pinzón

Ook wel bekend als de tour waar je het meeste te zien krijgt van de onderwaterwereld zonder veel te duiken. Dit was onze eerste dagtour en gelijk succesvol, want we hebben een hele hoop dieren gezien! Kleine haaien, zeeleeuwen en allerlei vissen. Het is niet de meest spectaculaire tour die je kunt doen, maar hij is wel iets goedkoper en goed voor het zien van veel dieren.

  • Kosten: 100 dollar per persoon
  • Wanneer boeken: het kan in principe één dag voor vertrek.

Plazas

Op deze lava-eilanden wonen veel zeeleeuwen en landleguanen. Je zult daardoor veel dieren zien. Ook is het eiland dat je bezoekt vol met cactussen (vandaar ook de vele leguanen). Een goede afwisseling met de andere tours en zeer geschikt voor het spotten en fotograferen van dieren. Deze tour heb ik zelf niet gedaan.

Floreana

Het is mogelijk om zelf naar Floreana te gaan: er gaan enkele keren per week boten naar dit eiland. Maar het is ook mogelijk om een dagtour te doen naar deze plek. Hij heeft veel geschiedenis door de spookachtige verhalen rondom allerlei verdwijningen op dit eiland, die terug te vinden zijn in de documentaire The Galapagos Affair: Satan Came to Eden. Op dit eiland heb je een paar leuke bezienswaardigheden, zoals Post Office Bay (je laat hier een ansichtkaartje achter en neemt een paar ansichtkaartjes mee die naar je eigen land moeten, die je dan bij thuiskomst opstuurt) en de zwarte stranden. Zelf ben ik helaas niet naar Floreana geweest.

Santa Fe

Dit eiland ligt redelijk dicht bij Santa Cruz. Tijdens het snorkelen heb je een goede kans om zeeleeuwen tegen te komen: daar schijnt dit de perfecte plek voor te zijn. Ook heb je kans op het zien van roggen, zeeschildpadden en natuurlijk allerlei vissen. Op het land kun je de landleguaan zien die alleen op Santa Fe leeft, dus dat is een bijzonder dier. Hij lijkt wel op de andere landleguanen op de Galápagoseilanden, maar heeft een paar unieke eigenschappen. Ik heb deze tour zelf niet gedaan.

Ferry naar andere eilanden

Het is heel goed mogelijk om zelf te eilandhoppen op de Galápagos. Je kunt tussen de bewoonde eilanden een boot nemen, een soort veerboten. Dit zijn speedboten die zo snel mogelijk van eiland naar eiland gaan. Deze gaan goed hard en klappen daarom flink op de golven. Je hebt grote kans op zeeziekte, dus zorg dat je pilletjes haalt als je er net als ik veel last van hebt (dit kan eventueel op de eilanden, maar het is wat goedkoper op het vasteland). En anders even doorbijten. De locals zijn heel behulpzaam met plastic zakjes.

Er zijn meerdere winkeltjes die de tickets aanbieden. Een enkele reis kost 30 dollar, zowel naar Isabela als naar San Cristóbal, maar als je een retourtje koopt schijnt het dat je wel een paar dollar korting kunt krijgen. Wij kochten steeds een enkele reis om een beetje flexibel te blijven, maar dat is goed om te onthouden. De veerboten gaan twee keer per dag.

Het is ook mogelijk om een boot te nemen naar Floreana. Ondanks dat er vaak aangegeven staat dat deze dagelijks gaat, is dat niet zo! Wil je dus naar Floreana, vraag dan goed van tevoren op welke dagen deze boten gaan en pas daar je planning op aan.

Dat was alles wat ik je kan vertellen over Santa Cruz en Puerto Ayora. Hopelijk is deze gids compleet genoeg voor je en heb je er wat aan!

Zou jij gaan eilandhoppen of liever met een cruise over de Galápagoseilanden?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Hi!

    Wat een leuke blog om te lezen. Wij gaan in oktober/november 3 weken naar Ecuador waarvan 10 dagen naar de Galapagos eilanden en zijn flink bezig met lezen om ons voor te bereiden.

    Ik las dat je in totaal 6 dagtrips hebt gemaakt maar zie alleen beschrijvingen van de dagtrips naar Bartholome, North Seymour & Mosquera en Pinzon. Welke 3 andere dagtours heb je nog gemaakt en welke hiervan waren je favorieten?

    1. Dat klopt! Ik heb ook dagtours gemaakt vanaf de andere eilanden. Op Isabela deed ik een tour naar Los Tuneles. Ik was hier persoonlijk niet extreem van onder de indruk: ik vond hem erg duur en heb persoonlijk weinig nieuws gezien. Ik zag hier wel roggen, wat heel mooi was. We zagen ook een pinguïn en haaien, maar die heb ik ook bij andere tours gezien. Verder deed ik vanaf San Cristóbal nog een tour naar Española en de San Cristobal 360. Española is heel bijzonder omdat het erg rustig is en omdat je de albatros kunt zien, wat een heel bijzondere vogel is. Het is wel ver varen. En San Cristobal 360 vond ik erg leuk: we zagen dolfijnen, wat mijn lievelingsdieren zijn, en gingen snorkelen bij Kicker Rock. Ik vond dit leuker om te doen dan alleen snorkelen bij Kicker Rock. Het is geen must, maar als je Kicker Rock wilt doen dan zou ik deze doen. Hoewel duiken bij Kicker Rock beter is, wij zagen niet veel al snorkelend. Ik zal ook gidsen schrijven over de andere twee eilanden als je dat leuk lijkt?

      1. Klinkt inderdaad wel heel tof!! Dat lijkt me super leuk! Ik heb tot nu toe je Galapagos blogs met veel plezier gelegen dus een nieuwe lijkt me te gek! Kan ik daarmee lekker verder gaan plannen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.