'Psychische problemen onder it'ers vier keer zo hoog als gemiddeld'

Duits onderzoek laat zien dat it'ers tot vier keer meer gebukt gaan onder psychosomatische problemen dan gemiddeld. Verschillende organisaties en bedrijven gaan samen op zoek naar passende preventieve maatregelen.

Slaperige ict'erVolgens het onderzoek hebben mensen die werkzaam zijn binnen de softwareontwikkeling en it-advieswereld tot vier keer meer last van chronische vermoeidheid, zenuwachtigheid, slapeloosheid of hun maag. Het gebruik van antidepressiva en andere psychomedicijnen ligt bij it'ers respectievelijk 60 en 91 procent hoger dan gemiddeld. Verder laat het onderzoek zien dat 40 procent van de it'ers last heeft van chronische vermoeidheid, een indicator van een burn-out. Het onderzoek is door het Rhein-Ruhr-Institut für Sozialforschung und Politikberatung uitgevoerd, onderdeel van de Universiteit van Duisberg-Essen.

Er zijn meerdere oorzaken voor deze hoge cijfers. Zo werken it'ers vaak tegelijk aan meerdere projecten bij verschillende opdrachtgevers, wat extra werkdruk oplevert. Verder moeten it'ers zich steeds vaker met kleine deelprocessen bezighouden in plaats van overkoepelende processen. Een derde reden is een toegenomen vraag naar zelforganisatie, waar niet iedereen even goed aan kan voldoen. Een vierde reden is een veranderd gebruik van beoordelen en belonen: wie hogerop wil komen moet meer en intensiever werken dan eigenlijk goed is. Een laatste oorzaak is de angst voor werkloosheid en het feit dat permanente opleiding weliswaar nodig is, maar dat dit vaak in eigen tijd moet gebeuren.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

14-06-2008 • 10:56

147 Linkedin Whatsapp

Reacties (147)

147
118
33
21
2
0
Wijzig sortering
Zou het ook te maken hebben dat aan IT-ers altijd van die dommer vragen gesteld worden? Een natuurkundige hoeft nooit uit te leggen hoe zwaartekracht werkt, mensen accepteren dat wel, maar een informaticus moet altijd maar helpen en computerproblemen van leken ( soms zelfs randdebielen die telkens maar domme niet relevante dingen blijven doorvragen) moeten oplossen.

:P ik wordt er af en toe behoorlijk chagrijnig van, of als je baas weer aanneemt dat je goed met computers bent en dus ook wel even kan dtp-en of een netwerk aanleggen.
Dat is inderdaad het lastige van IT-er zijn. Je wordt door iedereen aangezien als iemand die alles kent op het gebied van IT.

Vaak wordt gedacht dat een PHP progger tussendoor ook nog wel even een layout in elkaar kan knutselen en daarnaast ook nog snel even het netwerk vernieuwen. En dan roept de baas weer 'Ik wil hier dit doen, maar ik weet niet hoe?'. Mag ik weer gaan uitleggen dat ik geen outlook gebruik.
Anoniem: 134975
@kokx14 juni 2008 16:48
Anderen hebben dus verkeerde verwachtingen van jou. Zou dat ook kunnen komen omdat je hier zelf niet genoeg duidelijkheid in schept?

Wat meer bereidwilligheid om je baas even met z'n Outlook te helpen kan misschien geen kwaad. Ook al gebruik je het dan niet, jij bent als IT'er vast wat handiger in het zoeken van een oplossing voor zijn probleem. Of je kan hem even doorverwijzen naar iemand die hem wel kan helpen.

IT'er is m.i. een beroep waarin je je dienstverlenend opstelt en met de mensen die voor je diensten betalen meedenkt. Maar dat straalt van jouw post niet echt af...
Maar het stellen van grenzen hoort ook bij je baan. Ik zeg: jij kan geen nee zeggen. Dat is pas erg.

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 14 juni 2008 21:40]

Anoniem: 134975
@pennywiser15 juni 2008 14:10
Vinzz, zeg je dat nu tegen mij? Ik pleit toch voor scheppen van duidelijkheden? En in reactie op de post van kokx zeg ik daarmee juist dat je dus beter duidelijk moet maken dat je niet alles kunt.

Naar klanten toe betekent dit bijvoorbeeld ook dat je soms projecten moet afslaan omdat je er zelf de expertise niet voor hebt. In het belang van de klant, die beter af is met een dienstverlener die wel gespecialiseerd is. Maar ook in je eigen belang, omdat je niet zit te wachten op ontevredenheid van een klant die je niet optimaal kunt bedienen.

Dat is (post starwave) helemaal niet iets om je schuldig over te voelen, maar gewoon het beste voor iedereen! Ja zeggen terwijl je iets niet kunt is dan ook juist helemaal niet dienstverlenend. Dat loopt vaak gewoon fout en dán heb je dus wel iets om je schuldig over te voelen, want dat had jij op zo'n moment kunnen voorkomen door - daar istie weer - duidelijkheid te scheppen in de verwachtingen die iemand van jou mag hebben.
@Vinzz

IT = een breed vakgebied

Verwacht jij van een automonteur dat hij ook even je CV-ketel nakijkt? Ik bedoel maar....

Je hebt wel een punt met een dienstverlenende opstelling. Dat ontbreekt er soms wel aan. Maar er zijn in dit geval grenzen en je moet ook nee kunnen zeggen zonder je er schuldig over te hoeven voelen.

[Reactie gewijzigd door Ahrnuld op 14 juni 2008 21:44]

Anoniem: 162252
@kokx15 juni 2008 21:11
Ik herken dit wel ja. Heb een tijd als helpdesker en alter beheerder gewerkt en vooral in die laatste functie werden de meest wilde dingen aan me gevraagd. Bijvoorbeeld of ik de alarm centrale kon beheren, daar zaten tenslotte ook knopjes op. Of dat ik misschien ff een promotie cdtje inelkaar kon zetten, ik was tenslotte goed met copmuters dus een mooi cdtje met fancy flash introtje enzo moest ook wel lukken, en of er ff 100 wilde fikken........
Ik hoef hopelijk niet uit te leggen waarom ik dat nog geen half jaar heb volgehouden.

nu alweer 3 1/2 jaar aan het werk als gespecialiseerd consultant / architect en da's een stuk relxter. Ik hoef mijn kennis maar op 1 of 2 gebieden in depth bij te houden, alles eromheen weet ik globaal genoeg van om mee te kunnen praten. Verder weten m'n klanten waarvoor ze me inhuren en stellen dus ook geen niet-ter-zake doende vragen over alerhande andere problemen. Al met al werk ik veel meer uren dan voorheen maar heb veel meer voldoening in m'n werk en ondanks dat ik vaak ver moet rijden en bij erg veel verschillende klanten kom ben ik minder gestresst. Overigens niet minder moe maar daar hebben ze het fenomeen slaap voor uitgevonden.

en bij de weg, ik sport ook nog een paar uur in de week, helpt ook :)
Anoniem: 217210
@roy-t14 juni 2008 13:52
Neen.
Een van de hoofdoorzaken is de houding die IT'ers zich denken te kunnen permiteren richting de gebruiker/klant. Er is GEEN ENKELE sector die de klant zo vaak aanduid als 'randdebiel'.
Elke IT'er die dit echt meent, heeft een stevig probleem. Een probleem met mensen. En dus jezelf. Kun je nirt omgaan met je medemens, kun je nirt omgaan met jezelf.
Vandaar het hoge gehalte 'zelf'-problemen. Is toch logisch?
Typisch nerd-probleem: computer zijn nou eenmaal wat eenvoudig als mensen....en zoals elk mens kies je de dan voor de eenvoudiger uitweg.....en stellen gebruikers domme vragen.

eppye
Onzin. Je kunt het beter omdraaien, die mentaliteit komt voort uit het feit dat de werkdruk hoog is en dat klanten ook totaal geen inlevingsvermogen hebben.
Onzin. Je kunt het beter omdraaien, die mentaliteit komt voort uit het feit dat de werkdruk hoog is en dat klanten ook totaal geen inlevingsvermogen hebben.
Eén, werkdruk kan nooit aanleiding zijn om je klanten niet serieus te nemen - alhoewel het menselijk is om dit wel te doen, maar verstandig is het niet omdat de werkdruk nog hoger wordt omdat je niet meer met je klant communiceert.

En uiteindelijk moet een project toch opgeleverd worden aan de klant, dus wanneer die zijn vragen/wensen/specificaties niet ziet, kan je gewoon even verder gaan en deze kosten niet meenemen als meer-werk.

Twéé, de klant hoeft geen inlevingsvermogen te hebben, het is aan jou om te verklaren waarom bepaalde zaken voor- of nadelen hebben en (niet onbelangrijk) wat de meerkosten zijn. En ook hier geld dan weer, blijf communiceren - want alleen dan blijft de klant betrokken en kan zich meer inleven wat de stand van zaken is.

In mijn vakgebied (geluids/theater techniek) wat vaak indirect met IT te maken heeft, zit hier een 70/30 verhouding in, 70% communicatie met de klant en 30% daadwerkelijk met mijn vak bezig zijn qua tijds verdeling.

Op het moment dat ik dit zou omdraaien, heb ik een 'ontevreden' klant, waarom?... omdat het verwachtingspatroon bij de klant niet is bijgesteld of beantwoord is en dan kan ik nog steeds mijn werk heeeeel goed hebben gedaan.... het is niet goed, want de klant is koning (ook ben ik soms 'keizer) ;)

edit:typo's

[Reactie gewijzigd door GetaGrip op 15 juni 2008 11:40]

GELUL, een maat van mij zit in de economie, en daar heeft hij het over 2 typen mensen waar hij dagelijks mee moet werken.

mensen die te slim zijn maar niet kunnen communiceren (ala rainman)
en randebielen die totaal geen weet hebben van de zaak maar wel alle macht hebben.

en dat is in de economie. Ikzelf werk voor een financieel bedrijf, en zie dat ook vaak terug bij collega economen (ben zelf iter).

en in de psychologie wordt de "patient" ook veelvuldig gekclassificeerd als randdebiel
Iets waar men volledig aan voorbijgaat, is het volgende. Het zou best eens kunnen, dat mensen met psychosociale problemen eerder voor een beroep in de IT sector kiezen. Simpelweg omdat men voor een computer geen sociale vaardigheden behoeft. Enige tijd geleden was bijvoorbeeld in het nieuws, dat kinderen met asperger syndroom, veel meer geneigd waren met de computer te werken, dan vriendjes te zoeken. Nou zullen vast niet alle IT'ers mysantropen zijn, maar het zou me niet verbazen als er een duidelijke correlatie was.
De IT is meer dan alleen programmeurs.

Persoonlijk denk ik dat mismanagement er een hoop mee te maken kan hebben. Binnen grote bedrijven is IT vaak een "lastpost" met hoge kosten waardoor je in een constant krachtenveld zit. Tel dat op bij management dat inhoudelijk niet op de hoogte is, dan snap ik wel dat het eea mis kan lopen.
Helemaal mee eens.. ik heb zat collega's gehad die nogal vreemd waren of zijn (hoe zeg ik dat nou op een nette manier?). Autisten bijv. Niet dat ik dat erg vind (ik heb hele leuke collega's), maar het is wel opvallend dat dit soort mensen veelal in de IT werken. En deze mensen kunnen ook minder goed tegen stress.. Gooi bij een autist de planning maar eens om..dat is vrij heftig voor zo'n persoon.
Anoniem: 152595
@Fewture14 juni 2008 12:37
OK mee eens dat mensen met ASS dikwijls meer aangetrokken zijn tot dit soort vak, maar verre van allemaal en ook het deel v aan een planning moeten houwen is een verschrikkelijk stereotiep , en als men dan films uitbrengt met v die kern autisten helpt ook niet echt voor het imago ...

ikzelf heb de diagnose en ben begaafd met computers, maar heb geen nood aan vaste schema's, ik heb er zelfs een hekel aan, laat me zelf mijn werk managen ...
ik ben trouwens ook heel sociaal en ga vaak uit in discotheken en dans cafe's

en tenslotte ken ik ook n heel deel mensen met ASS die helemaal niet met n pc overweg kunnen ...

dusja , stereotiepen zijn bagger :| |:(
Zelf zit ik op speciaal onderwijs vanwege autisme (en adhd). Wat me heel erg opvalt, is dat er redelijk veel autisten zijn die claimen alles over computers te weten. Als je hen vervolgens wat specifieke vragen over hardware en/of software stelt, dat ze dit niet kunnen beantwoorden. (Nee, niet door een communicatie stoornis, maar omdat ze het niet weten.)
Wel spendeert een groot deel van de autisten hun tijd achter de computer. Hoe die tijd gebruikt wordt, verschilt heel erg per persoon. Meestal is het aan gamen, of informatie erover. (Héél erg offtopic: We hebben 'sof2' op de computers in het computerlokaal staan. Alle autisten die claimde gamer te zijn (de non-autisten deden deze claim niet), hebben de claim niet meer durven te maken :X .)

Er zijn ook een handjevol autisten die wel de normale dingen doen zoals uitgaan, sporten, naar vrienden toegaan etc.

Zelf ben ik gezegend met de combinatie autisme + adhd. Dit komt erop neer dat ik me heel slecht kan concentreren. Wel heb ik (gelukkig) het voordeel van autisme dat ik dingen (mits ik me enigzins kan concentreren en in mijn intresse-gebied) direct leer. Mijn eerste php script was geen hello world, maar meteen een functionele site(De code zag er niet uit, maar het werkte wel ;)).

Ik kan voor mezelf slecht de tijd inschatten van hoelang iets duurt. Als voorbeeld, deze post. Rond 22:00 was ik hieraan begonnen. Ondertussen heb ik 7 niet aan deze post relevante dingen gedaan. Alle tijd is dus wel nuttig besteed, maar concentreren op één ding lukt (nu) niet. Hetzelfde verhaal als ik in de ochtend naar school moet, of nog 'even' iets wil afmaken... De tijd die anderen nodig hebben voor dingen, kan ik wel redelijk goed inschatten. (Ondertussen is 7 alweer 8 geworden |:( )
Je kunt nu eenmaal niet overal getalenteerd in zijn, dat is een neuronenverhaal. Dus houd er alsjeblieft mee op om getalenteerde programmeurs om te toveren tot een communicatie medewerker. Dat gaat gewoon botsen. Is het hebben van andere talenten nou echt een ziekte / afwijking? Schij nou toch uit... 8)7
1,5 tel wikipedia bezoeken en je weet het

Autisme Spectrum Stoornis

Oftewel autistiche eigenschappen
Niet dat ik persé met je oneens ben, maar psychosociaal is nog wel wat anders dan psychosomatisch. Ik kan me wel voorstellen dat toegenomen eisen aan sociale vaardigheden van IT'ers voor sommigen bijdragen aan de stress.
Anoniem: 93798
14 juni 2008 11:33
Waar ik me het meenste aan erger zijn de project-managers zonder kennis van zaken :|
Ze gaan uit van budget / resources en hopen dat het daarmee opgelost is, als de deadlines dan niet worden gehaald is het de schuld van de IT-er, want die had budget & resources ter beschikking...
Ik zit nu een jaartje of wat in de bussiness en het valt me voornamelijk op dat het beeld van ICT bij klanten heel divers is. We hebben meegemaakt dat een concurrent voor een eenvoudige CMS 1.300.000 euro vroeg en het kreeg en in ons ogen een absolute wanprestatie leverde, maar dat de klant tevreden was. We hebben ook meegemaakt dat een klant ff een kleine frontpage wilde hebben voor 500 euro en na een supervolledige website te hebben gekregen nog superontevreden was. (jullie luisteren niet naar mijn wensen! (Ergo: ik wil meer functionaliteit voor mijn 500 euro))

We doen zelf veel met GPS toepassingen. Van TomTom verwachten de klanten niet dat het binnen werkt, maar ons product moet dat dan vervolgens wel kunnen. Of wanneer je stil staat en een rondje om je as draait, dat de software dan weet waar je heen kijkt. We hebben tegenwoordig een document die de klant van te voren krijgt waar de limieten van GPS in uitgelegd worden, maar in de praktijk heeft de klant daar dan aan het eind van het project geen enkele boodschap aan. Een smal steegje in een winkelstraat met panden van 4 hoog is nu eenmaal een probleem voor de nauwkeurigheid van het GPS-signaal, maar dat wordt dan op zo'n moment niet geaccepteerd en leidt dan tot vervelende situaties. "Ja, het staat in dat document, maar wij mogen toch werkende software verwachten?"

Op dit moment doe ik een project waar de deadline officieel over enkele weken is. Nu blijkt de klant tot onze verrassing al voor vandaag een oplevering te hebben geplanned met pers en alles er op en er aan. Ja, we kregen begrip voor het feit dat dit niet afgesproken was en ze vonden het ook heel lief dat we heel hard hebben gewerkt om het toch af te krijgen, maar vervolgens is elk klein opmerkbaar puntje genoeg om een braakbal door de telefoon te krijgen, want ja we hebben geen ruimte voor een testperiode gekregen, maar van ons mocht toch verwacht worden dat we daar naar hadden gekeken en ze hebben spijt dat ze met ons in zee zijn gegaan. Dan krijg ik spontaan een burnout. Klanten gebruiken je letterlijk als een goedkope hoer en ik wordt er spugzat van. Maar goed...

Dan heb je nog de werksituatie. Zoals mijn voorgaande ICT'ers al hebben opgemerkt werk je vaak aan meerdere projecten tegelijk en communiceerd de commerciele man vaak deadlines of beloftes door die je met alleen een ongelooflijke berg overwerk kunt halen. Dat werkt ook niet mee met je lichamelijke en uiteindelijk geestelijke conditie.

Vervolgens heb je nog de slechte werkomgeving. Duffe kantoren met TL-verlichting waar je 12 uur per dag je leven door brengt. Dat is een aanslag op je geestelijke gestel dat niet onderschat moet worden.

Vervolgens heb je nog RSI gevaar wanneer je vol stress je werk doet. Toevallig deze week nog een gevalletje van RSI meegemaakt bij een collega. Echt niet grappig.

Maar goed :) Ik vind het stiekum toch onovertrefbaar leuk om te werken aan de ontwikkeling van software, maar het liefst had ik geen klanten en commerciele mannen in het bedrijf ;) Gewoon leuke dingen doen...
"No managers in the workshop", inderdaad, op de hogeschool met het Solar Challenge project roepen we dat ook wel eens op het moment.
Een projectleider die als de werktuigbouwer staat te flexen al met de brandblusser aan komt rennen.... idioot..
In dit geval gaat het dus deels ook om iets wat gewoon in de werkplaats ontwikkeld wordt, boot op de trailer, laptop op de zonnepanelen parkeren en coden maar.

Maar inderdaad, ik ken het verhaal dat er van je verwacht wordt dat het sneller af is, of dat je als Java/PHP/C programmeur ook maar eventjes een website in elkaar draait. Heel vervelend allemaal. Nu het nog studie is zeg ik 'de tyfus, 10 uur koffie, 12 uur eten, 3 uur koffie, 5 uur/half 6 naar huis', hoe dat straks komt als het werk is weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door Romke op 14 juni 2008 18:39]

Anoniem: 219520
@Romke14 juni 2008 20:41
De tip is om een bedrijf te kiezen die goed met zijn medewerkers omgaat. Maar dat beloven ze allemaal. Ga nooit voor een bedrijf wat overuren niet consequent uitbetaalt. Of een bedrijf wat moeilijk doet als je minder dan 40 uur wilt werken. Dat is meestal een teken aan de wand. En als je de detachering ingaat, vraag dan of ze genoeg opdrachtgevers hebben in je buurt. Anders zit je elke dag uren in de file.
En als je de detachering ingaat, vraag dan of ze genoeg opdrachtgevers hebben in je buurt. Anders zit je elke dag uren in de file.
Standaard antwoord: ja, wij doen ons best om in de buurt te aquireren. Maar ja, veel bedrijven zitten nou eenmaal in Amsterdam. Dus het kan wel eens een keertje voorkomen dat...
En bedrijven kunnen natuurlijk niet garanderen dat ze altijd werk in de buurt hebben. Bovendien vinden veel van die verkoopfiguren het ook leuk om naar andere steden te gaan: mooi excuus om even tussendoor een winkeltje binnen te lopen en op de Albert Cuyp een broodje te eten in plaats van op de zaak achter hun burootje. Waarom zouden ze dan hun best doen om voor jou iets in de buurt te vinden?
Mijn detacheerder heeft als standaard beleid maximaal 1 uur reistijd. Bij mijn vorige opdracht hadden ze dat iets verkeerd ingeschat (afstand hemelsbreed in kilometers slechts 50 kilometer, alleen er lopen geen fatsoenlijke wegen naartoe) en werd het rond de 1.10, en ze leken ook oprecht een beetje verontschuldigend te zijn.
Ik denk dat het een feit is dat een bepaald type persoon zich aangetrokken voelt tot het vak ICT en als dat mensen zijn die wat kwetsbaar zijn heb je zulke dingen meer dan bij mensen die de op een heftruck rijden.

En de soms complexe materie die zo ontzettend moeilijk is uit te leggen aan management & eind gebruikers die dan verkeerde conclusies trekken omdat ze het niet begrijpen.
Dat kan enorm frusteren , zeker als doe mensen door eigenbelangen laten lijden ipv ding objectief te bekijken en de ict het gevoel te geven dat jij als ict weer zo nodig wat moeten het als een soort speelgoed zien , als je een nieuwe schakellaag nodig heb of andere dure investeringen......

En soms merk ik dat de sociale & communifatieve vaardigheden minder goed zijn dan bij andere beroepsgroepen ,, dit helpt ook niet.....

Sommige ICT hebben de neiging om zich terug te trekken omdat ze zich onbegrepen voelen , het wij en zij gevoel
Anoniem: 201824
15 juni 2008 16:38
Ik ben een ICT'er die veel mag reizen om bij z'n werk te komen, en weer terug uiteraard. Elke dag 3,5 uur onderweg, gelukkig met de trein. Echt slapen doe je niet in de trein met alle lawaai om je heen. In het weekend zorg ik ook dat ik er lekker even tussenuit kan en mezelf tot niets verplicht. Maar dat laatste is moeilijk als je weinig vrije tijd hebt. Daarnaast moet ik me nog bezig houden met school, wat nog extra druk op je vrije tijd legt. M'n gemiddelde nachtrust is 7 uur en merk dat ik dan echt wel tekort kom. Dat maakt ICT'ers zo vermoeid. Ook zal de nodige electronica waar je mee werkt en hobbiet voor de nodige vermoeidheid zorgen.

Nog even een opsomming waardoor die vermoeidheid veroorzaakt kan worden:
- Veel reizen
- Veel studie uren
- Weinig slaap
- Veel verplichtingen zoals andere mensen helpen met hun pc
- Stress
- Weinig ontspanning

Mijn advies:
- zoek een werkgever die niet veeleisend is,
- die je niet weekenddiensten/nachtdiensten laat draaien,
- zeg nee tegen mensen die bij het minste geringste op je stoep staan om hun computer te laten repareren, laat het ze eerst zelf uitzoeken
- plan niets in je weekend want dat kan je stress opleveren als je planning in de war wordt geschopt.
- vergeet niet je nachtrust, zeker doordeweeks. Als je moe bent op je werk, ga dan op tijd naar bed 's avonds
- ga per direct sporten

Dit zijn bijna allemaal dingen die ik zelf de laatste tijd fout heb gedaan, en me daardoor veel te vermoeid voel, en zelfs niet ben geslaagd voor afstuderen :/ Da's ook niet echt bevordelijk voor je positiviteit.
De vraag is natuurlijk of 4 keer zoveel als gemiddeld veel te noemen is? Er zijn natuurlijk veel stressvolle beroepen maar er zijn ook beroepen waarbij stress niet of nauwelijks voorkomt. Zonder een indicatie te geven van de variatie is het moeilijk in te schatten of dit normaal is. Zijn bij het meest stressvolle beroep wat er bestaat psychische klachten 5 keer, 50 keer, of 500 keer zo hoog als gemiddeld?

Er zijn natuurlijk best wel redenen te verzinnen waarom ICT stressvol kan zijn. Vaak ben je opzoek naar oplossingen en kan je die niet altijd onmiddellijk aandragen. Dit kan blijven malen in je hoofd omdat je lang niet altijd even aan een collega kan vragen hoe het moet. Als jij “de expert” van dat systeem bent, dan zal je het vaak zelf moeten oplossen.

Ik denk dat de meeste stress ontstaat wanneer je niet duidelijk aangeeft wat je wel en wat je niet kan. Het is vaak verleidelijk om je beter voor te doen dan je bent. Door een beetje te bluffen kan je wellicht een wat hoger salaris lospeuteren maar je creëert dan wel bepaalde valse verwachtingen. Als het dan misgaat en iedereen naar jou kijkt, dan kan ik me voorstellen dat je gestrest raakt. Ik heb een collega die Windows systeembeheer doet. Hij verdient een modaal inkomen, en aan de hand van zijn CV is dat terecht maar hij kan in Windows nog geen shared folder aanmaken. Hij is totaal afhankelijk van de goodwill van collega's en ik merk aan hem dat hij het niet gaat trekken.

We moeten natuurlijk ook niet vergeten dat ieder beroep zijn voor en nadelen heeft. Ik hoef geen maandverband uit een riolering te vissen, ik hoef niet in de stromende regen midden in de nacht te asfalteren, ik krijg aanzienlijk meer betaald dan de hamburger bakker bij de Mac Donalds. En laten we wel wezen, als het echt bij een bepaalde werkgever niet lekker loopt dan hebben wij de luxe dat we relatief makkelijk ergens anders aan de slag kunnen.
mee eens, ieder bedroep heeft wel iets. Ik heb als bezorger/verkoper bij een consumenten elektronica winkel gewerkt en daar was het ook elke dag weer raak. De finaalmanager plant weer iets in, wat in de praktijk gewoon onmogelijk is. Maar verwacht wel dat het af is aan het einde van de dag. Dikwijls gewoon geen lunchpauze en niet betaald worden voor overuren. Daar ben ik ook mee gestopt, ondanks het wel echt een leuk bedrijf was (qua collega's). Het beleid verpestte het gewoon, zonde!

Ik volg een studie TBK (technische bedrijfskunde) en ben van plan het ICT management in te gaan. Voordat ik dat doe wil ik gewoon dezelfde basiskennis hebben als de technici (nouja....ik wil weten hoe en waarom). Daarom loop ik momenteel ook een stage als interne IT helpdesk medewerker van een grote Australisch vastgoed investeerder.

Het is gewoon zoveel makkelijker als je weet wat je van je collega's kan verwachten. Communicatie en begrip is gewoon belangrijk! Als je collega's tevreden zijn met je, zal je zien dat er ook echt wel iets gedaan kan worden als je zelf eens een fout maakt :)
De genoemde oorzaken zijn volgens mij allemaal te wijten aan het feit dat de markt voor IT nog niet volwassen is. Gevolg er is veel opportunisme in de hoop om die beloofde gouden bergen binnen te halen. Opportunisme aan beide kanten overigens. Organisaties vinden het allang best als iemand zich voor van alles en nog wat wil inspannen, en zadelen dat soort mensen ook op met meer werk dan ze eigenlijk aankunnen. Aan de andere kant zal de ontvanger van het werk geen nee zeggen wat die heeft het beeld voor wat hoort wat. Het jammere van de zaak is zodra zo een persoon daadwerkelijk een burnout heeft dan wordt hij gewoon vervangen door een andere 'eagere' persoon. Gevolgen van zo een instelling is ook dat organisaties vaak niet door hebben hoe afhankelijk ze zijn van de gezondheid van die paar individuen, die alles moeten maken en regelen. lang niet alle organisaties zijn zo, maar wel vele. Ik heb ondertussen voor Drie banken, 2 verzekeringsbedrijven, 1 overheidsinstantie, 2 telco's en wat andere organisaties gewerkt, en concludeer dat er een groot gat zit tussen wat de organisatie denk te krijgen, en wat de handjes aan het maken zijn, daartussen zit middlemanagement die alles lijkt te verkopen wat de organisatie wilt, maar weinig levert. En vervolgens vele onmogelijke zaken terug legt bij de handjes. Ook zie in de hoop om beter grip te krijgen op het proces, dat de hele realisatie in zoveel kleine stukjes opgehakt wordt dat niemand meer instaat is om een wijziging door te voeren. Frustratie alom.
Jammer genoeg zal het probleem niet opgelost raken zolang de bazen niet realiseren dat werknemers niet slaven zijn...

Beeld je deze situatie even in:

De klant wilt bij je CMS een Forum. Verkoper of Baas komen af, en vragen hoelang het duurt aan een office manager. De programmeur zegt tegen hem: 1 maand ( 20 werkdagen ) voor een basis forum met niets al de fancy. Normaal zou een Project Manager dit cijfer nemen, en maal 1.5 doen, want we weten allemaal dat programmeurs hun eigen mogelijkheden overschatten ( maar die is er niet, en in werkelijkheid, heb je een office manager die het ja knikkertje van de baas is, zodus deze neemt geen extra tijd inschatting erbij ).

Maar de verkoper zegt: 1 maand ( 20 werkdagen * 500€ = 10.000€ ), dat is te duur om te verkopen. En hij verkoopt het als zijnde een 15 werkdagen ontwikkeling ( 7500€ ) project. De klant tekent het contract met de scope bepaling. Dan doet de Office Manager ( ja de OM, niet een Analist! ) de analyse, en hij noteert alles wat de klant wilt. Er wordt niet gecheckt wat mogelijk is, hoe het samengaat met de CMS, en of wat de klant vraagt wel in de scope staat. Ofcourse vraagt de klant het maximale ( aka, zij zien Vbulletin als voorbeeld, iets dat jaren in ontwikkeling is als hun basis ). Dit komt in de zogenoemde Analyse...

Dan krijgt de Programmeur 15 dagen in zijn of haar planning om het te implementeren ( remember, ik zei in het begin van deze tekst, minimaal 20 werkdagen die * 1.5 moeten gedaan worden = 30 werkdagen ). Een planning die bestaat uit:
Dag1: Forum ontwikkelen
Dag 2: Forum,
Dag 3: andere klant
Dag 4: andere klant
Dag 5: forum
Nieuwe week:
Dag 1: forum,
Dag 2: andere klant.
Dag 3: andere klant
... Aka, geen continuïteit, want men is overboekt, en men moet ieder klant een beetje development tijd geven ( en de meeste klanten hun projecten liggen een jaar of meer achter. Nice he :-( ).

Beeld je nu in, dat dit voor IEDER! ding dat men verkoopt voorvalt. De verkoper heeft graag zijn commissie, zodus voor hem telt ieder verkoop. De baas heeft dringent geld nodig van nieuwe klanten, zodus verkoop alles tegen onrealistise prijzen/tijdinschattingen, want men leeft op de nieuwe contracten. En een office manager zonder haar op zijn tanden, die altijd ja knikt naar de bazen en de klanten, waarbij er nooit problemen zijn, en crap analyses maakt ( die zo open zijn dat de klant zaken kan blijven krijgen. Beeld je in, dit staat in een analyse: "De klant heeft een rapport nodig voor zijn activiteiten te kunnen opvragen". Proficiat, dat is de analyse van het rapport, die ene regel. Kan je raden dat de klant jaren gratis zaken kan bij vragen terwijl men verwijst naar de analyse, omdat het niet gedefinieerd is. En deze krijgt het ook! ).

En dan is men nog op hun tenen getrapt wanneer je een burn out krijgt ( trust me, geen leuke ervaring, want dan haal je zaken uit die je nooit of te nimmer zou gedaan hebben ). Hierdoor ben je een maand thuis in ziekteverlof. En als je de situaties in de firma blijft aanklaagt, krijg je een officiële aanmaning die men in je dossier wilt stoppen.

Je bent onderbemand voor het werk dat je doet.
4 Perl Programmeurs ( waarvan 2 man nieuw, en 2 hoofd programmeurs ( die het langst volgehouden hebben ( waaronder de schrijver hier ) ).

Van de 2 nieuwe Perl Programmeurs ( waarvan 1 in opleiding ) moet die constant manuals schrijven ipv op te leiden in het CMS systeem, en zijn Perl basis te vergroten ( En die manuals worden om de 5 min afgekeurd/veranderd door de baas ).

Aka 3 man effectief. En nu besluit men één van de hoofd programmeurs te "promoten" ( zonder opslag ), want om één of andere reden heeft de baas de indruk, dat het kalm is, en dat er geen of weinig problemen zijn ( zie Office manager die directe communicatie lijn heeft met baas ), en deze moet een spook firma even gaan helpen. M.a.w 2 programmeurs blijven over voor de 13 actieve projecten ( en 3 mogelijk nieuwe projecten die in September af moeten zijn )...

Je kan raden, dat ik op het eind van de maand mijn ontslag ingeef, en vertrek... 2 jaar heb ik dit circus volgehouden, maar nu is de maat vol. Zoiets is niet leefbaar, en vernietigt je gezondheid...

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 14 juni 2008 13:02]

Als elk bedrijf zou werken zoals je hierboven beschrijft zouden er denk ik wel meer mensen thuis zitten met een burn-out. Je beschrijft dan ook een bedrijf waar totaal geen structuur in zit. Er zullen best (kleine) bedrijven zijn die zo werken, maar dan zou ik gaan zoeken naar een nieuwe baan.

Punten waar ik voornamelijk over val:

Je geeft aan dat een projectleider altijd enkele dagen moet optellen bij de planning die afkomt van de afdeling van de programmeurs. Dit is onzin. Indien de afdeling regelmatig met planningen aan komt zetten die later niet haalbaar blijken te zijn zal er met deze afdeling gepraat moeten worden. Het is niet de taak van de projectleider om hier extra dagen bij op te gaan tellen.

Vervolgens geef je aan dat er bepaalde mensen lagere bedragen toerekenen naar de klant. Dit is leuk en aardig, maar dit is een taak van de accountmanager. Een programmeur zal hier weinig van mogen merken. Deze moet zorgen dat hij zijn werk doet in de tijd die hij van te voren heeft aangegeven en de account manager mag aan de directie uit gaan leggen als zijn klant geen geld in het bedrijf brengt.

Indien een programmeur een analyse in handen krijgt die niet voldoet aan hetgeen waarmee hij iets degelijks kan afleveren, omdat er veel onduidelijkheden zijn of omdat er veel dingen niet zo afgebakend zal hij deze analyse niet moeten accepteren en aangeven dat hij meer informatie nodig heeft om een degelijk product te maken.

Hierbij moet een programmeur ook niet van iedereen accepteren wat er wordt gezegd. Er zal vaak druk worden gelegd op de persoon, dit is in vele functies zo, maar bij een goede planning van de afdeling zou bovenstaande nooit mogen gebeuren. Hij kan daar altijd naar terug wijzen en aangeven dat er van te voren is gecommuniceerd hoelang het zou duren en op welke dagen.
Eventjes een response op je vaststellingen SirDarkAngel:

"Je beschrijft dan ook een bedrijf waar totaal geen structuur in zit."

Ik beschrijf een bedrijf waar een enorme structuur in zit. Dit is een firma met maar mensen:

- 2 Bazen ( nooit aanwezig in de firma, beide hebben hun eigen banen ).
- 1 Manager ( om de paar weken een paar uur aanwezig, en verkoopt de grootste onzin )
- 1 Office Manager ( Taken: Analist, Communicatie Klant, Opleidingen, "Ja" knikker )
-- 4 Perl Programmeurs ( CRM programming, Support, Servers onderhoud enz ).
- 1 Grafische designer ( CSS, Layout, graphics, ... ).
- 1 Verkoper ().

Dit is de structuur. Alles van de programmeurs moet via de OM gaan. De OM gaat naar de Manager, de Manager gaat naar de 2 Bazen, en via versa. De verkoper & designer zijn de buitenbeentjes. Zoals je ziet, een kleine firma die puur designed is als een multinational, met allemaal leuke niveau's van communicatie.

"Het is niet de taak van de projectleider om hier extra dagen bij op te gaan tellen"

Het spijt me, maar dat is juist wel de taak van de Project Leider. Deze persoon staat in voor het in goede banen leiden van de taken. Zoals je ziet, is er op zich geen Project Leider in de firma ( was er ooit, maar deze is snel verwijderd geweest ).

Onder normale omstandigheden zal een PL kijken naar de dagen die x programmeur voorstelde. Deze weet dan welke de capaciteiten zijn van zijn of haar programmeurs. En vaak zal een goede PL de tijdbestek met 1.5* verhogen, afhankelijk van de capaciteiten van zijn/haar programmeurs. Dit dat meer of minder zijn, maar 1.5 is zowat een regel.

"zal hij deze analyse niet moeten accepteren".

Dit is idd al meerdere malen gebeurt. Weet je wat het response hierop is?

a) Je neem het op met de Office Manager. Deze geeft aan de Analyse meer dan goed genoeg is. Hij heeft ze gemaakt, verwacht je een ander antwoord?
b) Je gaat over zijn hoofd, en je spreekt met de Manager. Deze kijkt een beetje verwilderd, komt af dat het niet kan, smeert je een beetje boter op de boterham, en doet niets. Zijn taak zoals hij zelf aangaf, is "vuurtjes blussen".
c) Je gaat rechtstreeks naar de baas, en klaagt deze onwerkbare analyse aan:
c1) Al je communicatie wordt genegeerd.
c2) Als men reageerde, wordt er not to the point gereageerd.
c3) Het is uw eigen schuld dat je niet om kan met de analyse.

Dit is de realiteit...

"Een programmeur zal hier weinig van mogen merken."

Dit is ook zo een zaak. De financiën. Als programmeur weten we welke punten in de analyse staan, en welke niet. We weten welke zaken extra's zijn ( en buiten het contract vallen, zodus extra voor betaald moet worden ). Normaal is het de Project leiders taak om deze extra's te melden.

In praktijk zoals je zag geen Project Leider, maar een Office Manager, en deze meld deze weinig tot niet. Ondanks dat we het genoeg gemeld hebben. Gevolg, er wordt enorm veel buiten gesmeten "gratis". Tja, het is makkelijker als je gewoon ja knikt naar de klanten, en het gratis uitvoert, dan dat er een discussie ontstaat of men wel of niet moet bijbetalen he...

Je hebt gelijk, in theorie als programmeur zou je je in normale omstandigheden niet moeten bezighouden met de financiën, slechte planningen, enz. De praktijk is anders dan de theorie niet waar...

"Hierbij moet een programmeur ook niet van iedereen accepteren wat er wordt gezegd."

Het spijt me SirDarkAngel, maar dit alleen geeft aan dat je idd nog nooit gewerkt hebt als programmeur...

Het is zo dat je kan later zeggen: "Jammer, ik heb gezegd voor xxx project yyy tijd, en in praktijk was er maar yyy/2 gegeven"... En nu? Leuk dat je gelijk hebt... Maar wat nu???

De klant staat links te roepen, de bazen staan rechts te roepen... Wie moet het weer oplossen? Idd, die dat onderaan de ladder staan. Het is mooi dat je gelijk hebt, maar weet je, het wordt snel afgezaagd als je altijd gelijk hebt, en toch maar constant de problemen mag fixen.

Als je de problemen verschillende malen herhaalt, wordt je afgeschilderd als, ik quote: "Niet loyaal tov de firma". Geen joke. Als je constant zo moet werken, weet je het effect? ...

Ik zal je even een voorbeeld geven van nog geen paar dagen geleden:

Je krijgt een planning voor een aanpassingen dat je dient uit te voeren. Je vraagt waar de analyse is van de aanpassingen? Je krijgt als antwoord: "Die is er niet, gebruik de scope bepaling". Idd, dat is geen grap was ik schrijf.

Of, je moet beginnen aan een project ( zoals gewoonlijk, 1 regel tekst is de planning ). Er is geen analyse te vinden voor de klant ( waar ze hoort te staan ), en de Office manager ( / analist ) is op vergaderingen gans de dag. Wat blijkt, a) analyse is nog op de OM's PC, b) analyse is niet af, c) analyse is niet goedgekeurd door de klant; maar je moet wel beginnen eraan te werken... M.a.w, zegt de klant dat de analyse niet voldoet, en het totaal anders moet, is je werk verspilt...

Ik zal je nog enkele leuke voorbeelden geven van hoe het niet moet:

Een normale ontwikkeling cyclus bevat: x aantal maanden coderen, dan een grondige test procedure, en dan pas releasen naar de klant zijn haar test site, en dan pas naar productie. Dit lijkt mij toch de meest normale procedure stappen?

Onze procedure is: Release alle aanpassingen die je gemaakt hebt voor x klant, iedere dinsdag & donderdag! Ik herhaal, ik zuig dit niet uit mijn duim... Krijg je dinsdag een opdracht, dat is dezelfde dag af, dat moet het dinsdag relased worden.

O ja, en 80% van de releases zijn direct naar de productie site's van de klanten!!! Je wilt niet weten hoeveel tijd we verspillen aan database cleanups, omdat de meest onbenullig bugje de helft van je data begint te corruptere...

Test procedure? Onbestaand... Men verwacht dat alles perfect werkt binnen het tijdsbestek dat je kreeg. Een CMS van 420.000 code regels ( zonder de lege regels, commentaar enz ), dat enorm in elkaar gekoppeld zit...

O wacht, voer deze aanpassing uit, en de Office Manager vind dat 1 uur genoeg is voor het coderen ervan. Met een beetje geluk, en speel coderen, kan je in één uur dat coderen. Maar je kan het niet deftig testen... Maar o wacht, in dat uur kan je ook nog support telefoons krijgen van klanten, je dient de aanpassingen in te boeken, je mag secretaresse spelen, want men is te gierig om een telefoon centrale te kopen, zodus de programmeurs spelen secretaresse, want daar staan de telefoons enz ... M.a.w, ononderbroken werken bestaat niet...

Maar weet je, als je denk dat dit erg is? Hier zijn nog een paar leukere. Als de Office Manger een afspraak heeft met x klant die week, mag je zeker zijn, dat je die week aan x klant zijn / haar projecten zal werken. En als de vergadering is in de namiddag, zal er in de voormiddag nog gecodeerd worden, en released worden naar de productie! site van de klant, zodat de Office Manager kan laten zien aan de klant hoe goed we werken voor hem. Is de vergadering gedaan, plop, laat x klant vallen, en nu naar y klant werken, want men heeft overmorgen een vergadering met y klant...

En ik weet het, je zal roepen: "Jamaar, op je strepen staan, en zo iets niet toelaten". Als je dat doet, blijft men none stop zagen dat je het moet doen. Als je dan nog blijft weigeren of lastig over blijft doen, zal men snel boven je rug gaan, en effen de baas op je dak sturen.

M.a.w, men breekt je wilskracht na een tijdje. Er is een dik verschil tussen op je strepen staan, en het vol te houden in zo een situatie. Als je het een tijdje doet, ben je een slechte werknemer, want je spreekt tegen.

Ik geef toe, deze firma is waarschijnlijk de meest amateuristische wat er bestaat. Een kleine firma die graag doet dat ze groot is. Vele regels, procedures enz, die allemaal bedacht zijn door de mensen die er niet mee moeten werken. What else is new?
Beste Wulfklaue,

Zoals ik eigenlijk al begon in mijn vorige post:

Er zullen best (kleine) bedrijven zijn die zo werken, maar dan zou ik gaan zoeken naar een nieuwe baan.

Vervolgens schrijf je een heel stuk waarom mijn verhaal niet van toepassing is in de situatie waar jij werkt. Het is jammer dat het zo gaat, vooral voor de programmeurs en ik ben ook erg benieuwd hoe het verloop van deze mensen is.

Ik werk zelf bij een wat groter software bedrijf dan wat jij beschrijft en zie dat het hier een stuk beter geregeld is en ik denk dat dit bij veel grote bedrijven zo is. Het gevaar bij kleine bedrijven is dat er vaak rollen weg worden gehaald, omdat er te weinig werk is om iemand deze rol full-time te laten vervullen. (zoals een projectleider in jullie situatie). Echter moet er dan worden opgepast dat de taken die wel moeten worden ingevuld niet teveel worden neergelegd bij de programmeur tenzij deze hier ook tijd voor krijgt.
SirDarkAngel,

Om deze reden staat ook dit stukje op het einde van mijn originele posting ;)

"Je kan raden, dat ik op het eind van de maand mijn ontslag ingeef, en vertrek... 2 jaar heb ik dit circus volgehouden, maar nu is de maat vol. Zoiets is niet leefbaar, en vernietigt je gezondheid..."

Jammer genoeg is de situatie zoals je aangaf, idd niet normaal. Om eerlijk te zijn, ons werk is:

Nu, persoonlijk geloof ik niet dat men geen Project Leider kan aannemen. Er is meer dan genoeg werk voor een deftig Analist/Project Leider. De reden waarom men niemand aanneemt als PL, is gewoon puur & simpel: Men heeft al een slachtoffer. De Office Manager in kwestie werkt.

Zeg nu zelf, we hebben verleden jaar ( 10 maand geleden ) aangedrongen ( aka, fix de problemen of we ( de programmeurs ) stappen op ) dat er veranderingen moesten komen. Een van de punten was een Analyst/PL. Maand na maand vragen we hoe het zit met de zoekwerk naar deze persoon ( en de andere problemen )... Men vind niemand, men vind niemand. We zeggen, plaats een advertentie op Monster.be of andere professionele site's, en doe het niet enkel met de VDAB.be... Nee, want dat kost geld ( en een echte analyst vraagt iets meer loon dan dat ze willen betalen ;) ). Komt er op neer, beloven maar niets waarmaken... Waarom? Als je al een sukkel ( Office Manager ) hebt die het doet voor een fractie van de prijs, en zelf al zijn de analyses niet professioneel, ze vragen toch professionele prijzen aan de klanten ...

Sorry als mijn teksten een beetje lang zijn, maar voor mij is dit een beetje therapie, aka, mijn gedachten luchten in publiek ...

Je zal wel afvragen, hoe hou je zoiets vol gedurende 2 jaar? De collega's, puur & simpel. Een goede verhouding met de collega's, en je wilt ze niet met zak & ass laten zitten voor alle projecten. En misschien ook een beetje goedgelovigheid, de hoop dat je iets kan betekenen, dat je ze zover krijgt om te veranderen tot een meer professioneel methode van werken...

Tja, op het eind van de maand zullen ze de rekening van het wanbeleid door een C4 in de brievenbus...
Anoniem: 162252
@Wulfklaue15 juni 2008 21:45
Nier direct om jou af te zeiken hoor Wulfklaue maar wat me opvalt is dat veel mensen heel veel zeuren over hun werk/werkgever en de hele tijd maar zeggen dat ze weggaan en dat nooit doen. Als je het zat bent stap dan gewoon op. Werk zat op dit moment.

ik heb zelf ook ooit bij een bedrijf gewerkt waar eigenlijk niemand het naar z'n zin had. Voornamelijk vanwege het management maar da's een lang verhaal. Iedereen dus de hele dag zeuren en zeggen dat ze weggaan. Ik ben daar nu ongeveer 4 jaar gelden weg gegaan en degenen die toen het hardste zeureden en dreigden dat ze weg zouden gaan zitten er nu nog. Dan heb je dus geen recht van spreken meer en moet je gewoon je mond houden en werken want kennlijk vindt je het prima zo.
Herkenbaar ;(

Zit nu bij een klant en moet een analyse maken voor de RFC.
Hoor hun werkoverleg en hoor zeggen 'als hij X dagen ermee bezig is....'.
Zelf ben ik er al achter dat het xx dagen zijn. :/
Kom ik met die schatting aan is het: "Wij moeten het binnen xx dagen doen, want de concurrent heeft dat afgegeven."
Het liefst zagen ze mij de schatting positiever aanpassen :(

Gelukkig heb ik geleerd dat een schatting voor de ICT-er en de verkoper verschillen. En dat je je niet aan de schatting voor de verkoper moet houden (tenzij die hoger is ;) ). Dan snijdt je jezelf alleen in de vingers en raak je gestresst en overwerkt. Laat die verkoper dan zijn werk doen en toch die hogere schatting verkopen :)

edit: @SirDarkAngel:
Je wilt niet weten hoevaak er druk wordt gelegd op de programmeur om onmogelijke taken te doen. Als een accountmanager een lagere periode heeft afgesproken, zal hij zeer veel druk leggen op de programmeur om dit te halen. Een projectleider zou altijd rekening moeten houden met extra 'slack'. Is het de taak van een programmeur om een volledig dekkende schatting af te geven? Nee, waarom wordt er dan wel druk achter gezet om dat te krijgen? :? Een PL moet de afgegeven schatting als indicatief tot zich nemen en zelf een eigen planning afgeven. Dat is zijn werk.

[Reactie gewijzigd door SPee op 14 juni 2008 15:35]

Ik denk dat er inmiddels ook eindelijk eens vraagtekens geplaatst kunnen worden bij de aanname dat alle klachten uitsluitend door werkdruk worden veroorzaakt.

Met dit soort cijfers (zoals menig gelijksoortig onderzoek al aantoonden) zou het voor de onderzoekers toch wel duidelijk moeten zijn dat hier meer aan de hand is dan alleen werkdruk.
Anoniem: 50893
@fevenhuis14 juni 2008 15:19
Toenemende werkdruk word vaak veroorzaakt door de drang van meer omzet te genereren, dat is ogenschijnlijk haalbaar door minder mensen in dienst te nemen en hetzelfde aantal de werkzaamheden laten uit te voeren dan voorheen.

Vraagstelling, is het moraal vernatwoord om mensen boven hun capaciteit te laten functioneren ? Dat heeft verder niets te maken met de capaciteiten van een een werknemer induvidueel maar wie het snelst het meeste werk verzet, productief gezien. Daar zit dan ook vaak het probleem, het tempo word steeds langzamer opgevoerd waardoor een werknemer niet meer over ziet wat plafond is, het maximaal behaalbare voor hem/haar. Een werkgever maakt het daarintegen wat minder uit hoe het met je gesteldheid is gesteld, je bent immers vervangbaar, hoe lullig het ook klinkt maar is een feit.

Belangrijkste is dat een werknemer geleerd word wat zijn plafond is, dat ligt voor een ieder anders, de 1 kan wat meer dan de ander. Aan de andere kant dient een werkgever te leren dat hij/zij jou in bescherming neemt, een goed overleg kan hierin een hoop betekenen. Maar als een werkgever zich door omzet zal laten leiden dan is dat een stukje meerwinst die op de lange termijn als sneeuw voor de zon kan/zal verdwijnen. Iemand die een redelijk salaris verdiend en met een burn out een jaar uit roulatie is kost op den duur veel meer aan premie's, doorbetaling van salaris maar niet in het minste, een vervanger, waarvan de werkgever dan maar moet afwachten in hoeverre deze zal presteren.

We hebben het in de '90er jaren kunnen zien bij Japanners, maakten gemiddeld 16 uur per dag a 7 dagen in de week en vielen met bosjes met hartstilstand neer op de werkvloer. Japan maakte daarmee een grote economische groei door maar met welke prijs ? En dat voor zo een"trots" volk, die nog zijdelings leeft conform de oude religie's.

Maar to the point, neem altijd jezelf in bescherming en spaar vanaf dag al je geld op en creeer een buffer. Op die manier word je minder afhankelijk van een werkgever die je probeert uit te melken als een sloof met alle risico's van dien. En tijdens je dienstverband gaat het om teamplay, wat kan en wat kan absoluut niet. Laat je niet leiden door hoge salarissen maar door sociale invalshoeken. Een goede werkgever beschermd altijd zijn team, ondanks dat de concurrentiedruk hoog is, alleen dat garandeerd voor iedere speler op de lange termijn een vruchtwolle samenwerking op de lange termijn, zowel voor werkgever, werknemer of klant. Vind je dat je boven je top moet presteren, geef dat dan aan en probeer een compromis te sluiten die voor iedereen werkend is. Wil een werkgever dat niet dan is de keuze makkelijk, voor mij althans, kies altijd voor jezelf want je hebt maar 1 leven en is al kostbaar genoeg :)
Ik zit vijfentwintig jaar in de IT als software ontwikkelaar. Ik kan dit helemaal beamen, maar de belangrijkste oorzaak is volgens mij het eeuwige haantjesgedrag van vele it-ers.
Amen...
En vooral denken dat je beter bent dan je collega`s en je wil willen doorvoeren tegen alle beter weten in. Sommige ICTers hebben vaak een hoge dunkt van hunzelf en omdat daar aan voldoen moet worden naar buiten, levert dat vaak een hoop stress op. Ik heb het gevoel dat sommige ICTers nog steeds kunstmatig dat "op een eiland leven" hoog houden.
Anoniem: 93910
@Grzzl14 juni 2008 11:24
ja, op de een of andere reden lijkt mij die oorzaken in het artikel niet juist. Deze fenomenen zie je in andere branches ook en die zorgen niet voor dezelfde mate van psychische problemen. Zodoende denk ik dat het eerder bij het unieke aspect van computergebruik moeten kijken dan bij wat anders.

Zo ook misschien persoonlijkheids profielen onder IT-ers, haantjesgedrag is echt ontzettend veelvoorkomend inderdaad. Alsof het mensen zijn die niet door zijn gaan groeien, en dus misschien wel ergens in hun ontwikkeling zijn blijven steken..

Ik heb hier niet echt veel bij nagedacht maar een meer kritische kijk zal vast duidelijke oorzaken kunnen aanwijzen. - Goede studie.
Ik zit er ondertussen twaalf jaar in, met nog steeds ongeveer hetzelfde team. Er is dus niemand meer die zich moet bewijzen ten opzichte van de anderen en toch zie ik vaker en vaker de gevolgen uit het artikel opduiken. Haantjesgedrag zal het een en ander zonder twijfel nog verergeren, maar het hoeft niet altijd de hoofdoorzaak te zijn.
jij hebt het gewoon schitterend voor elkaar dus :)

maar helaas is dat in lang niet alle gevallen zo.
Of ziet het misschien niet. Haantjesgedrag uit zich op vele manieren en het kan ook terwijl het complete team goed werk verricht en prima samenwerkt.
Ik denk dat we mekaar niet goed begrijpen :). In de post boven mij wordt haantjesgedrag als een oorzaak van de problemen aangedragen, maar dat gedrag zie ik in mijn team niet en toch herken ik de problemen uit het artikel.

@porn* : akkoord, ik ben geen psycholoog om zulke fenomenen te kunnen herkennen, maar na twaalf jaar teamwork verwacht je zulke dingen niet meer.
Ik zit vijfentwintig jaar in de IT als software ontwikkelaar. Ik kan dit helemaal beamen, maar de belangrijkste oorzaak is volgens mij het eeuwige haantjesgedrag van vele it-ers.
Denk je dat dit bij bijvoorbeeld stratenmakers anders is?
Geen idee hoe het bij de stratenmakers is. Maar bij andere techno-teams (hardware, machinebouw) is het in mijn ervaring een heel stuk minder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee