Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Het slimste huis van de Achterhoek: op bezoek bij Tweakers-oprichter Femme

21-04-2017 • 06:00

396 Linkedin Whatsapp

Update: Wie problemen heeft met het afspelen van de video, kan hem ook op YouTube bekijken.

Wat hebben een historische boerderij en technologie met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht vrij weinig, maar laat het aan Tweakers-oprichter Femme Taken over om de uitzondering op de regel te zijn. In 2007 kocht hij een monumentaal pand in de Achterhoek, dat over een periode van vijf jaar compleet op de schop ging. De plek waar vroeger de koeien stonden, transformeerde tot woonkamer vol sensoren en de ruimte boven de oorspronkelijke bedstedes doet nu dienst als technisch hart.

Geïnspireerd door clubs en restaurants ging Femme ook druk in de weer met slimme verlichting. Veel van zijn andere werk is moeilijker met het oog waar te nemen, omdat het systeem grotendeels onzichtbaar zijn werk doet. Zaken als vloerverwarming, verlichting en tuinberegening zijn zelfregulerend, dankzij een ontelbaar aantal regels zelfgeschreven code.

Eerder dit jaar sprak Femme op onze Smarthome-meet-up al over het automatiseren van z'n woning en hij schreef een uitgebreid verhaal over domotica. In deze video brengt hoofdredacteur Wout Funnekotter een bezoek aan Femme om te zien waarin al z'n werk heeft geresulteerd.

Reacties (396)

396
393
271
17
2
19
Wijzig sortering
Haha Femme heeft zijn schaapjes op het droge, maar een maairobot die nat wordt en dan kapot gaat van het beregeningssysteem }:O

Nee even serieus. Prachtig zoals het huis wordt aangestuurd.

Maar wat mij vooral opvalt is hoe snel domotica zich ontwikkeld.
Waar Femme nog een hele regelkast voor nodig had toen hij zijn woning verbouwde kun je veel van wat hij daar doet nu ook met een paar simpele hubs en je smartphone.

- Hue voor de verlichting en aanwezigheidsregistratie
- Nest voor je verwarming en rookdetectie
- Logitech Harmony hub voor je audio en videosysteem
- iSmart Alarm voor je beveiliging.

Dat alles kun je eenvoudig samenbrengen in Domoticz die werkt via je Synology NAS.

Waarschijnlijk kan het systeem van Femme nog veel meer, maar het laat wel zien dat er tegenwoordig al heel veel mogelijk is voor iedereen met een kleiner budget.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 21 april 2017 08:33]

Maar wat mij vooral opvalt is hoe snel domotica zich ontwikkeld. Waar Femme nog een hele regelkast voor nodig had toen hij zijn woning verbouwde kun je veel van wat hij daar doet nu ook met een paar simpele hubs en je smartphone.
Ik streef naar een geïntegreerd systeem dat geen mengelmoes is van dingen die langs elkaar heen werken en in veel gevallen je huis naar de cloud extenden.

Het kant-en-klare spul is uiteraard makkelijk om mee aan de slag te gaan maar heeft ook beperkingen. Ik gebruik in ons huis voornamelijk led-verlichting die is ingebouwd in aluminiumprofielen, de vloer of op onzichtbare plaatsen zoals hanenbalken. Philips Hue is mooi voor lampjes met een E27-fitting, maar die hebben we niet veel. DMX biedt me de mogelijkheid om zelf led-drivers, armaturen of profielen en leds of andere lichtmiddelen te kiezen. In de vloer en op de hanenbalken gebruik ik rgb-chips van een paar dollar per stuk gemonteerd op heatsinks en aangestuurd door EldoLed-drivers, die mooi kunnen dimmen en faden.

Een Nest ophangen in elke ruimte om daar de temperatuur te kunnen regelen is een dure oplossing. Naast de kosten van de Nest moet je ook meer kabel aanleggen (om de Nest van voeding te voorzien en een stelventiel te kunnen laten schakelen). Ik gebruik 1-wire temperatuursensoren van 2 euro per stuk die onzichtbaar achter de pulsdrukkers zijn weggewerkt. De temperatuur instellen kan via de app en de rest gaat vanzelf.

De maintainability van draadloze systemen met slecht toegankelijk inbouwmodules in inbouwdozen vind ik niet beter dan van een bedraad systeem met modules op din-rails in een goed toegankelijke verdeelkast. Ik gebruik overigens wel z-wave op plekken waar bekabelde aansturing niet mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Femme op 21 april 2017 13:52]

Ikzelf ben ook bezig om mijn huist 'smart' te maken. Ook mijn idee is om uiteindelijk zo min mogelijk handmatige bediening te hebben en alles te laten regelen door sensoren.
Ik gebruik wel meerdere losse systemen zoals Philips Hue, Anna thermostaat, Klik-aan-klik-uit en xiaomi mi lampen. Het geheel integreer ik met NodeRed (https://nodered.org/) op een Raspberry Pi.
Opzich werkt het prima, maar het kan natuurlijk beter.

Wat ik mij afvroeg bij jouw oplossing: is dat ook haalbaar in een bestaande woning? Ik kan duidelijk zien dat je jouw huis verbouwd hebt. Wanneer je een centrale regelkamer wilt inrichten met drivers en relais op een centrale din-rails dan moet je toch ook je huis herbekabelen, of heb ik dat mis? Immers, naar elk lichtpunt zul je nieuwe bekabeling moeten trekken vanuit de relais/drivers/dimmers in de centrale regelkamer. Graag hoor ik jouw inzichten omtrent dit punt.

Overigens: ik heb alle apparaten (Hue, Anna, Xiaomi Mi) geblokkeerd in de firewall zodat ze niet op eigen houtje verbindingen naar buiten op kunnen opzetten.
Om een bedraad systeem te realiseren in een bestaand huis zal er veel hak en breekwerk nodig. In een huis met zolders, loze ruimte achter knieschotten of een kruipruimte kun je wellicht wel een deels bedraad systeem maken. Er zijn best leuke I/O-modules en plc's verkrijgbaar waarmee je voor weinig geld een stuk of 16 inputs en outputs hebt (check deze opties). 1-wire sensoren zijn ook niet duur. Je moet er dan echter wel met een draad bij kunnen komen.

Een systeem dat communicatie over powerline gebruikt kan ook een alternatief zijn. DigitalStrom is daar een voorbeeld van, maar helaas is het erg duur.
En dan had ik nog een vraagje over dat wegwerken van kabels:
Heb je ook daadwerkelijk een 'surplus' aan kabels aangelegd die al wel in je regelkast aangesloten zitten maar eindigen ergens in het huis waar ze nog nergens op aangesloten zitten en je nog geen concrete plannen voor hebt of leg/trek je enkel kabels die je ook daadwerkelijk wilt gaan gebruiken?

Zelf, als Tweaker, wanneer ik een huis zou ontwerpen/verbouwen zou ik daar nl. rekening mee willen houden door overal buizen te hebben naar zo'n centraal regelkamertje (meterkast wellicht of anders kelder/zolder?) zodat extra kabels makkelijk getrokken kunnen worden en er ook voldoende ruimte is voor die kabels (om te beginnen met RJ45 wandaansluitingen in elke kamer van het huis aangesloten op een centrale switch).
Ik heb destijds veel loze leidingen laten leggen naar plekken waar ik lichtpunten wilde aanbrengen. Ook zijn er wat loze leidingen voor sensoren en luidsprekers gemaakt. Aanvankelijk was ik van plan om een draadloos systeem te maken met centrale voeding van led-verlichting. De elektrische installatie is daarom door de installateur volgens een conventioneel centraledozensysteem als ijskristal aangelegd. Daar baal ik wel van. Met de oplossing die ik gebruik (een Wago-plc met Finder-relais die via 24V outputmodules op de plc worden bekrachtigd) kan ik veel goedkoper schakelen dan met een z-wave schakelactor. De kosten per relais en output zijn minder dan 10 euro. Het kan nog goedkoper als je Chinese plc's gebruikt.

Ik heb meer buizen laten aanleggen voor het licht dan ik er uiteindelijk ben gaan gebruiken. Daardoor lukt het me goed om mijn wensen te realiseren, maar er zijn ook dingen die gewoon niet meer kunnen zoals automatische zonwering. Als je met bedrade domotica aan de slag zul je dus goed je plannen moet overdenken. Wachtbuizen aanleggen is duurder maar je kunt er later veel plezier aan hebben. Ook een goede tip is om dikke mantelbuizen aan te leggen tussen de meterkast, de technische ruimte, een garage en de verdeelkasten, zodat je genoeg mogelijkheden hebt om tussen deze ruimtes kabels te trekken.
Automatische zonwering wil je liever niet bedraad is mijn ervaring. De meeste zonweringen hebben alleen een pulsdraad om deze aan te sturen. Het voordeel is dat je dan met een simpel relais kunt schakelen, het nadeel is dat je systeem nooit de huidige stand van je zonwering weet tenzij je dat volledig softwarematig gaat bijhouden. Je kunt namelijk alleen maar een puls geven. Is je zonwering open, dan zorgt de volgende puls voor sluiten. Is hij dicht dan zorgt de volgende puls voor openen. Het is dus afhankelijk van de huidige stand wat het effect van je puls is. Ik heb dus gewoon een extra afstandsbediening besteld en hier de 3 knoppen aan een esp8266 gehangen. Op deze manier is het veel makkelijker bijhouden, je hebt namelijk 3 opties: open, close en stop. Draadloos, de afstandsbediening wordt gevoed door de esp8266 en dat dan in de kast in een stopcontact geplaatst. Zie je niets van, batterij gaat nooit leeg en werkt top. Ik heb voor mijn rolluik nog een 4e optie geprogrammeerd: semi-close. Hierbij gaat het rolluik volledig naar beneden maar blijven de kieren tussen de lamellen open.
Om even toe te voegen aan deze interessante thread/lijst reacties met nieuw opkomende home automation oplossingen: https://home-assistant.io/ _/-\o_
Als je er ook Toon mee kon besturen was het mooi geweest :D
of je hangt er een licht censor bij die dan meet of er geen zonlicht meer naar binnen schijnt, dan gaat hij altijd ver genoeg naar beneden om het zonlicht tegen te houden terwijl je nog wel een beetje naar buiten kan kijken.
Ik haal het weer van internet af. Als het warmer is dan 24 graden dan gaan de rolluiken sowieso dicht.
Overigens nog een vraag: die radar sensor heb ik ook kunnen vinden bij Conrad. Maar aan welke interface heb jij deze hangen?
Ze hangen via een optokoppelaar aan de 24V inputs van een Wago 750-403 inputmodule. De uitgang van de radarsensor schakelt naar aarde als er beweging wordt gezien. De inputs die ik gebruik worden hoog als er een spanning van 24VDC op komt te staan (current sinking, als ik het goed begrijp). Wat ik dus doe is de A- van de optocoupler is verbonden met de output van de radarsensor en A+ met de 24V voeding. Als er beweging wordt gedetecteerd gaat er stroom vloeien door de led in de optocoupler en wordt aan de andere kant de 24V voeding geschakeld met een ingang op de inputmodule.

Als je current sourcing inputs gebruikt, die een pad naar de + geven, kun je de output van de radarsensor direct op de input aansluiten. Op deze goedkope plc's, die je met behulp van RS485 en Modbus RTU aan je domoticaserver kunt koppelen, kun je de output van de radarmodules direct op de inputs aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Femme op 25 april 2017 12:55]

1-wire kan je tegenwoordig op een esp8266 bordje aansluiten van $4 (bijv. Wemos) dan kan je de temperatuur via wifi inlezen op een raspberry pi met node-red en mqtt.
esp8266 hebben 9 bruikbare GPIO.
Dus als je goedkope draadloze oplossing wil is de techniek de laatste tijd heel rap gegaan.
Nog ter aanvulling, ik maak ook gebruik van een powerline systeem, X10. Opzich al een systeem dat redelijk op leeftijd is maar daardoor zijn er wel tal van tweedehans modules te vinden voor een schappelijke prijs. Mijn ervaring tot nu toe met X10 is goed.
Femme, heb je ook een linkje van een 1-wire sensor ?

Mamoman
"Overigens: ik heb alle apparaten (Hue, Anna, Xiaomi Mi) geblokkeerd in de firewall zodat ze niet op eigen houtje verbindingen naar buiten op kunnen opzetten. "

Ik heb hier ook mee zitten klooien (Hue), maar kreeg het niet voor elkaar. Kun jij me uitleggen hoe je dit instelt? Mag ook in PB
Dat hangt een beetje van de internetrouter af ben ik bang. In die van mij (Fritzbox) kan ik de configuratie makkelijk aanpassen via de web UI. Ik heb het volgende aangepast:

- Elk apparaat heeft een vast IP
- Ik heb een groep aangemaakt voor alle vaste IPs
- Voor de groep is internettoegang geblokkeerd.

Af en toe is het wel eens nodig om firmware te updaten van bijvorbeeld de Hue bridge of de lampen. In dat geval zet ik even het internet aan en laat alle apparaten hun updates ophalen. Daarna gaat het internet voor deze apparaten weer uit.
Je hebt tegenwoordig ook Philips Hue voor E14 fittingen. O.a. Coolblue verkoopt ze: https://www.verlichtingce...-white-and-color-e14.html
Ik liep zelf ook tegen dat probleem aan dat het alleen voor E27 was of veel te grote lampen voor G10 fittingen. Daarnaast vind ik de prijs van dat spul nogal fors. Maar toch wel leuk speelgoed die ik ooit in huis hoop te kunnen nemen! :9
Je zou ook kunnen kijken naar de IKEA Trådfri-collectie.
Is nog steeds niet heel goedkoop, maar met dimmers in de lampen zelf, is het wellicht makkelijker aan te leggen.
Of het betrouwbaarder is dan bedraad signalen oversturen durf ik niet te zeggen.
ik meen trouwens gelezen hebben dat de smart verlichting welke paar weken geleden gereleased is door ikea op termijn ook via de philips hue hub zou moeten werken.
Dat was mij bekend, maar bij een oplossing zoals Femme hier heeft, is interoperabiliteit met Hue veel minder een issue.
Je kunt het natuurlijk zelf compatible maken. Enige punt zou kunnen zijn dat je misschien netto meer bridges nodig hebt wanneer je Ikea en Philips wilt combineren.
Hi Femme,

Prachtig huis en mooi al die techniek! Ik zit met dezelfde wens voor mijn robotmaaier en wil dit gaan dit oplossen met een deursensor. Door het magneetje op de robot te zetten kan mijn domotica bijhouden wanneer de maaier in de lader staat en wanneer niet. Dan kan ik de beregening laten stoppen als de maaier vertrekt. Eerder ook gekeken naar stroommeting op de lader maar dat lijkt lastiger te moniteren. Overigens heeft mijn Robomow ook een regensensor maar dat blijft roulette aangezien de maaier precies boven een sproeier zou kunnen rijden als de beregening start. Helaas kan ik de Robomow nog niet direct integreren zoals met de iRobot Roomba wel mogelijk is.

Succes met je hobby en het genieten van het resultaat.

groet
Ron
Zo'n deursensor kan inderdaad een eenvoudige oplossing zijn. Als alternatief zou je een laser+laseroogje met 24V uitgang kunnen gebruiken om te weten of de robot gedockt is.

Voor Husqvarna Automowers maakt Robonect modules om de robot via wifi bestuurbaar te maken.
Wow wat gaaf! Ga zo door! Dat wou ik even zeggen =)
Heb je ooit naar Open Lighting Architecture (https://www.openlighting.org/) gekeken?
Femme, hartstikke cool hoe je alles geïntegreerd hebt, wat ik vooral cool vind is hoe je het (onzichtbaar) verwerkt hebt. Na het kijken van je video ging gelijk mijn brein op volle toeren draaien wat ik zou implementeren als ik zo'n huis had. Misschien heb je al over deze dingen nagedacht of misschien zelfs al aangesloten maar dit is wat mij nog opviel, zomaar wat ideeën:
  • Digitale regenmeter. Weinig regen in een periode --> sproeiers aan voor x minuten
  • Zonnepanelen, misschien niet mogelijk op het dak vanwege de monumentale status van het pand? Elders op het terrein op draaiend voetstuk?
  • Iets met venitlatie/koeling? Iets om de benauwde zomers buitenshuis te houden
  • Automatische gordijnen/zonnewering
  • Inplaats van deuren met sleutels een systeem met een RFID/NFC/WIFI zodat als je in de buurt bent van de voordeur (1m) dat de deur van het slot gaat.
Hi Maverick, hier een antwoord op je suggesties:
  • Om te bepalen of de beregening aan moet was ik van plan om via Weather Underground data van nabijgelegen weerstations te gebruiken. Ik heb hun api al geïntegreerd.
  • We willen inderdaad geen zonnepanelen op het huis, maar wel het dak van één van de schuren vol leggen. Omdat er nu asbest op ligt is het leggen van zonnepanelen helaas nog wel een projectje. Er moeten maanmannetjes ingehuurd worden om het asbest te verwijderen, het dak moet uitgevlakt worden en dan moet er nieuwe dakbedekking en zonnepanelen op.
  • De warmtepomp is voorzien van een koelunit waarmee we in de zomer zonder noemenswaardig extra energieverbruik kunnen koelen. De koude uit de bodem wordt dan gebruik om de vloer te koelen. Dit werkt erg goed. In de zomer kunnen we ook de luiken dicht doen om de warmte buiten te houden en sowieso warmt het niet zo snel op vanwege de beperkte hoeveelheid glasoppervlak (een voor- en andeel van een boerderij). Van benauwdheid hebben we eigenlijk geen last. Het hele huis is voorzien van een vochtregulerende stuclaag van gips en leem.
  • Automatische zonwering heb ik destijds niet voorzien. Deze kan ook niet zonder hak- en breekwerk aangebracht worden ivm ontbrekend leidingwerk. Op zich hebben we er niet zo heel veel behoefte aan. Om de warmte in de zomer buiten te houden (en in de winter binnen) hebben de ramen van oudsher luiken, maar die zijn niet zo makkelijk (onzichtbaar) te motoriseren ;) .
  • Een op afstand bedienbaar slot gaan we misschien nog wel een keer doen. Er zijn inmiddels verschillende mooie systemen voor. Voor ons vakantie-appartement zou het ook makkelijk zijn om onze gasten een toegangscode te kunnen toesturen voor het geval we niet bij de aankomst aanwezig kunnen zijn.
Er is een subsidie regeling voor het laten weghalen en plaatsen van panelen (http://www.asbestvanhetdak.nl/). Maanmannetjes ga je anno 2017 niet aan het ontkomen ;-)
Aan de andere kant is Femme niet afhankelijk van de ondersteuning van al deze technologie gadgets.
Wat als Google beslist om Nest niet meer te ondersteunen/de app schrapt/philips afkomt met een nieuw concept?
En dan spreek ik nog niet over het feit dat er geen multinational in z'n prive gegevens zit te snuisteren over hoe z'n levensstijl is en hoe ze er zoveel mogelijk geld kunnen uitkloppen.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 21 april 2017 08:39]

Ik geloof dat je het hele punt mist dat Domotica zich snel ontwikkelt en ook gewoon bereikbaar is voor de 'gewone man'.

Jij hebt het over autonomie en privacy - dat is gewoon een heel andere zaak.
Ik zou zeggen, meer de negatieve insteek en benadering, ondanks dat privacy natuurlijk een groot goed is.
Ik geloof het niet. Meer een realistische insteek. Heeft mij doen besloten deze te matigen met Domotica. Deze video geeft naar mijn mening een duidelijk doorgeschoten domotica verhaal. Ik had van hem meer een zelf oplossing gedacht dan vele kant en klaar oplossingen.
Iedereen moet lekker zelf weten hoe hij of zij de automatisering van zijn huis insteekt. Ik vind het leuk om alles zelf te bouwen en te programmeren en systeem te maken waarin alle functionaliteit zoveel mogelijk is geïntegreerd zonder afhankelijkheden van andere diensten. Ik heb een sterke afhankelijkheid van Symcon GmbH omdat mijn code inhaakt op hun systeem. De rest is goed vervangbaar.

Voor een nieuwbouwhuis dat ontworpen wordt met een KNX of Loxone-installatie kom je qua bekabeling op een vergelijkbare complexiteit alleen dan met meer standaard hardware- en softwarecomponenten.

[Reactie gewijzigd door Femme op 24 april 2017 19:16]

En de afhankelijkheid/privacy via je apparaten met een Cloud ID niet te vergeten. Ondanks dat je veel autonoom laat gebeuren zal er veel data via dat Cloud ID gegenereerd worden. Des te meer Domotica des te meer data.
Ik heb alleen geautomatiseerd waar er serieuze meerwaarde is: de hoofd repeterende 'handelingen'. En dat moet iedereen - uiteraard - lekker zelf weten hoe hij/zij dat invult.
Je kunt volledig zonder cloud domotica installeren hoor. Ja dan zul je meer zelf moeten doen, de kant en klaar oplossingen leunen zwaar op cloud, maar het is prima te doen. Ook kun je van kant en klaar systemen prima al het uitgaande verkeer blokkeren. Je Philips hue blijft dan thuis prima werken.
Als je het zou overdoen, zou je dan bv voor Loxone kiezen? Ik sta voor een grote verbouwing en Loxone geniet nu mijn voorkeur als centrale hub
Ik zou nog steeds kiezen voor IP-Symcon, maar dat is vooral omdat ik de functionaliteit zelf wil schrijven om op een grotere schaal dan alleen maar eigen huis wil kunnen inzetten. Als ik die wens niet gehad zou hebben, zou ik mogelijk wel Loxone hebben gekozen. Voor iemand zonder programmeerervaring is de door mij gekozen oplossing niet echt geschikt.
Programmeren is het punt niet, het is eerder de afweging hoeveel tijd ik hierin kan steken naast al mijn andere werk. Hier lijkt mij een product zoals loxone wel een goeie middenweg. Afweging vrijheid/effort. Hun software lijkt me wel sterk en hun scripting taal (picoc) lijkt me wel legit.
De keuze die ik nu maak draag ik lang mee, vandaar vind ik het een moeilijke keuze. Eens je setup er is, wil je niet snel gaan afwijken denk ik. Enerzijds de implementatie, anderzijds de hardware componenten.
Wat me wel aanspreekt aan jou setup is dat je alle integraties zelf kan doen, wil je je robotmaaiers integreren en die hebben een API, dan kan je verder. Ik wil niet snel vastlopen.
Zoals je ziet, twijfel ik nog sterk.
Met Loxone zul je veel sneller op weg zijn. De mogelijkheden van onder andere de lighting en heating controllers zijn behoorlijk uitgebreid en je krijgt er standaard een mooie visualisatie en bediening bij via de app. Hoe ver de mogelijkheden gaan om het systeem te programmeren weet ik niet.

Je zit wel vast in hun ecosysteem, dat langzaam steeds meer gesloten lijkt te worden. Zo is een paar maanden geleden de minimale modbus polling frequentie naar vijf seconden opgehoogd waardoor je geen modbus I/O-modules (of plc's zoals uit de Wago 750-serie) kunt gebruiken om goedkoop het aantal inputs te verhogen (althans, het kan wel maar het indrukken van een pulsdrukker kun je er vanwege de polling interval niet meer mee afvangen). De knx-ondersteuning staat stil en z-wave wordt helemaal niet ondersteund.
Dus wanneer ik vrij wil zijn in al mijn keuzes, ook naar de toekomst is Loxone ook weer beperkend.
In België is Dobiss erg populair, maar lijkt me relatief gesloten; Daarnaast heb je ook QBus, hier moet ik nog wat meer info rond inwinnen.
Alternatief is zoals jij doet alles op PLC sturing steken en zo heb je de mogelijkheid om naar alles uit te breiden. PLC programmatie heb ik geen ervaring mee, maar ben wel programmeur van beroep, dus dat zie ik wel goed komen.
Heb je wat documentatie hier rond die me bij het kiezen kan helpen? Getting started guides etc? Kan ook via privé bericht.
Voor zover ik het begrijp moet je dus kiezen voor een prefab controller waar je dan vast zit aan hun software/ecosysteem. Hoe open of gesloten dit ook is. Of volledig open gaan via PLC sturing?
De loxone heeft ook een soort api (UDP Traffic). Ik heb op deze manier via Python op een RPI samen met een UniPi werkend gekregen. De latency (+- 2ms) valt goed te doen. Alsook is dit event based ( Websocket Evok) en niet polled based.

Op deze manier kan je dus toch nog ""Goedkope" I/O koppelen met je Loxone.

Ik overweeg zelf om Domoticz te gaan vervangen door zo een Loxone Miniserver Go. Alle I/O die ik dan heb (443mhz) laten communiceren via UDP commandos.

[Reactie gewijzigd door Teaclo op 21 augustus 2017 13:46]

Het is precies zoals @Qinshi zegt. Als Google of Philips of IFTTT morgen besluit hun diensten niet meer aan te bieden houdt jouw domotica op met werken. Dus dan is je huis ineens niet meer geautomatiseert. Dan kun je wel zeggen dat al die regelkasten niet nodig zijn tegenwoordig, maar het werkt dus bij de grate van grote bedrijven. Bij @Femme blijft (vrijwel) alles werken.
Het is niet zo dat het dan ineens stopt met werken.
Je krijgt dan alleen geen updates meer.

Ik kan dan nog steeds mijn verlichting bedienen of mijn verwarming aan en uitzetten.
Voor mijn verlichting hoef ik helemaal geen verbinding te maken met Philips als ik dat niet wil. Dat is alleen de eerste keer als je hem moet installeren.

Het werkt allemaal in principe gewoon autonoom, als ze de stekker er uit trekken is er enkel geen support meer. Jeuh - wat een narigheid!

Er is dan dus niks verloren, bovendien heb je dan gewoon de tijd om naar een andere oplossing te zoeken.

Los van het gegeven dat ik de kans erg klein acht dat een van de genoemde fabrikanten plots zal besluiten om de stekker er uit te trekken. Overigens werkt een groot gedeelte ook nog eens met een open protocol. Dus dan is er wel een ander die in dat gat duikt.

Wat een negativiteit weer - zuurpruimen heb je tegenwoordig blijkbaar overal.
In plaats van voordelen om het je gemakkelijker te maken zien ze enkel de nadelen. Die worden vervolgens opgeblazen tot proporties als zijnde dat de wereld stopt met draaien.

Verdiep je eens in hoe het werkelijk werkt in plaats van dat doemdenken en het idee hebben dat in zo'n geval ineens het licht uit gaat....

[Reactie gewijzigd door p0pster op 21 april 2017 10:17]

Als Philips de Hue app uit de store haalt, wil ik wel eens zien hou jij je lampen bediend.
Los van het feit dat er een open API is kun je ook gebruik maken van de schakelaars.

In ons huis hebben we bijvoorbeeld alle reguliere schakelaars vervangen door schakelaars die rechtstreeks in verbinding staan met de Hue hub.

Mijn vrouw vindt de app bijvoorbeeld onhandig en te traag om zo het licht te bedienen.

Ik heb daarvoor géén app nodig. zelfs niet om ze te koppelen aan de hub. Er is daarvoor ook geen verbinding nodig met de servers van Philips.

Om alles verder uit te breiden maak ik bijvoorbeeld ook gebruik van de app iConnectHue. Die maakt de schakelaars extra slim. De commando's worden overigens niet opgeslagen in de app, maar in de hue hub zelf. De schakelaars werken daarmee ook gewoon autonoom.

Dus als de developer stopt, kan ik niet meer updaten, maar wat is geprogrammeerd blijft gewoon werken. Bovendien kan ik dan op zoek naar een andere app die hetzelfde doet, en kan daarmee de voorgeprogrammeerde commando's gewoon weer wijzigen in een nieuwe set met instructies.

Er wordt heir veel te veel gedacht dat het allemaal heel gesloten is, maar het is geen Apple ofzo dat alles achter zich dichttimmert.

Het hele protocol achter Hue en Zigbee is dat het eigenlijk flink open is.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 21 april 2017 11:08]

De HUE was een verkeerd voorbeeld blijkbaar, Philips heeft daar een keertje wel goed over nagedacht. Het punt blijft dat als je voor domotica afhankelijk bent van servers van een aanbieder, dat dit geen alternatief is voor een eigen implementatie. Dat er uitzonderingen zijn doet daar niks aan af.

Bijv mijn thermostaat werkt via een webportal. Ik kan deze automatiseren, maar als de fabrikant de webportal weghaalt, kan ik niks meer, behalve handmatig bedienen. Zo zijn er legio voorbeelden.
Voor thermostaten is er een open protocol genaamd opentherm. Voor nieuwe ketels is er genoeg keuze wat dat betreft. Dit protocol wordt door veel domotica controllers out of the box ondersteund, dus zonder internet acthige requirements. Natuurlijk zijn er aanbieders zoals Eneco die proberen een "cloud-based" solution aan te bieden voor de onwetende man/vrouw.. dat zijn weer maandelijkse inkomsten voor hun (geef ze eens ongelijk).

Punt is dat als je goed oplet met wat je koopt, jezelf inleest e.d., dan hoef je helemaal niet afhankelijk te zijn van cloud services van partijen als google, amazon en philips. Het kost je dan wel meer moeite, maar als je privacy je wat waard is, is het prima mogelijk.
Precies wat Eneco met Toon heeft gedaan.
Die kon je ook bedienen via een webportaal, maar onlangs is daar simpelweg de stekker uit getrokken....
Waar kan ik daar nieuws over vinden? Ik vindt geen berichten hierover via Google.
https://toonopafstand.eneco.nl/index_pc.html

Was het adres. Ik gebruikte hem erg veel. Toen hij niet meer werkte heb ik op één van de fora van Eneco gevonden dat ze de dienst hadden afgesloten.
AH ik zie het, eerst zag het er zo uit https://web-beta.archive....nd.eneco.nl/index_pc.html

en nu zo https://toonopafstand.eneco.nl/

Wellicht dus alleen nog https://www.toonapi.com/ beetje kale API is het wel https://www.toonapi.com/documentation/swagger-io .

Ik zie dat ze deze http://wso2.com/ API Manager gebruiken.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 april 2017 13:11]

Domotica kan je ook zelf draaien op bijvoorbeeld een Raspberry pi. Node-red van IBM is open source, MQTT ook. node-red-dashboard is een aardige UI. MQTT heeft gratis apps maar dan moet je zelf het een en ander uitzoeken.. Is op de lange duur toch goedkoper dan een abonnement op een thermostaatapp.
Zelf heb ik een klokthermostaat die de temperatuur gedurende de dag een paar keer met een halve graad verhoogt. Zodat ik het 's avonds als ik stil zit niet koud heb en overdag als ik per ongeluk beweeg niet te warm. Alleen in de herfst zet ik hem wel eens wat warmer
Valt op zich mee.
Je Hue Hub (niet zeker dat het zo heet) heeft een aanspreekbare API.
Als je even rond kijkt in je Android/iOS app store zul je wel zien dat er meerdere Hue apps zijn, die zijn dus op die API gebaseerd.
Indien nodig kan dus zelf nog een eigen app schrijven (hoeft zelf geen mobile app te zijn).
Klopt. En als het goed is kun je binnenkort zelfs de betaalbaardere Ikea Smart lampen gewoon aansturen via de Hub (en misschien ook zelfs wel de Hue lampen aansturen met de Ikea hub? Denk dat dit alleen maar meer gaat worden. Althans, Philips werkt er wel gewoon aan mee en heeft blijkbaar niet de dringende behoefte de consument te verplichten om ALLES van Philips te kopen als je daar eenmaal mee begint.

Maar het is inderdaad de laatste paar jaren voor iedereen bereikbaar geworden. Er is geen serverkast en zelfgeschreven code meer nodig. Maar uiteraard is dat wel veul gaver! :D
Ongeacht hoe je het doet blijft het wel een erg dure hobby. Voor mij als normale sterveling in ieder geval nog geen optie..... Maar ik kijk er enorm naar uit om het over een paar jaar ofzo ook te hebben.
Ongeacht de open API moet je natuurlijk nog wel aan de lampen kunnen komen... Jullie hebben het allemaal over de software van Hue en de App ed. maar vergeet niet dat je daar niks aan hebt als je geen hue-capable lampen hebt en die gaan ook niet oneindig lang mee/kunnen ook kapot gaan. ;)
Nou en wat te denken van stroom! Iedereen blijft er maar vanuit gaan dat er stroom is, maar als straks alle stroom op is wil ik jullie zonder stroom nog wel eens je hue lamp aan zien maken! :+
De Open API betekent bij Philips ook dat ze ervoor openstaan dat andere merken aansluiten op de technologie (inmiddels). Dus wat dat betreft lijkt het Hue Platform in de toekomst wel eens redelijk een standaard te kunnen worden. En dan ben je dus in het geheel niet meer afhankelijk van de grillen van enkel Philips.
Natuurlijk kan het ooit helemaal verdwijnen. Maar dan sluit ik me aan bij wat @cmegens zegt... Natuurlijk blijf je afhankelijk van derden. Maar dat is ongeacht wat je ook kiest. En uiteindelijk: lekker boeiend... Als je een dergelijke set een aantal jaren kunt gebruiken is deze zijn geld ook waar geweest en is het geen ramp als je dan eens over zou moeten stappen op een nieuwe(re) technologie.
Dat is niet zo moeilijk; zelf een app maken of een simpele webpagina. (Er zijn trouwens genoeg voorbeelden te vinden op github, je bent echt niet afhankelijk van Philips)

Heb ik zelf ook gedaan, ik gebruik die app van Philips nooit meer. Sterker nog, alles gaat onderhand automatisch aan-uit/veranderd van kleur etc :).
Denk je echt dat de gemiddelde geïnteresseerd persoon in een 'smarthome' in staat is om een 'simpele webpagina' te maken? Denk het niet.

Het is een FEIT, dat de bedrijven niet verplicht zijn om hun producten 50jaar (zolang woon je wel in een huis) van software updates te voorzien en te verbeteren tegen eventuele hacks.

En zo'n dingen kosten nu eenmaal véél geld. Voor de gemiddelde werknemer, die kan enkel nog maar dromen van zo'n hoogstaande 'smarthome' als wat Femme heeft.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 21 april 2017 11:44]

Ik heb een backup van de app, die kan ik altijd restoren omdat hij op mijn account geregistreerd is.
Toch is het een risico, even als voorbeeld: Apple gaat bijv over op 64bit iOS, op een gegeven moment zullen de 32bit apps niet meer werken. Een backup van die app gaat dan niet meer helpen.

Mijn insteek is ook dat ik het liever zelf in de hand hou. Mocht bepaalde software ondersteuning stoppen kan ik zelf een andere oplossing nemen. Bij een lock in vendor heb je dat niet. Zelfde bij die zonnepaneel verkopers. Leuk zo een cloud applicatie maar ik heb de data liever gewoon in mijn eigen database.
Gewoon met 1 van de vele andere apps waarmee Hue te bedienen is. (want opensource)
Want dan verdwijnt de app ook van mijn device? Uh nee. En zelfs dan zou iOS het helemaal zelf kunnen (na initiële setup dat is). Sterker nog, dat is hoe ik het nu doe. Heel die Hue app staat niet op mijn telefoon.
Ik gebruik niet eens de Hue App van Philips, er zijn namelijk zat alternatieven die betere opties hebben. Zo gebruik ik voornamelijk AutoHue for Tasker.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 21 april 2017 12:57]

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van leuke IoT apparaatjes die van de ene op de andere dag niet meer werken. Zo'n zaak wordt overgenomen en vervolgens gaan de servers op zwart. Of vind men na 3 jaar dat er wel genoeg support geleverd is en mag je lekker een nieuw apparaat kopen.

Die cloud services zijn leuk, en maken het inderdaad makkelijk voor veel mensen om ook te automatiseren, maar ik geloof niet dat dat lange termijn oplossingen zijn. Domotica in je huis leg je niet aan voor een jaar of 5, daar wil je toch een jaar of 15/20 mee doen.
Nou, Nest heeft vorig jaar een bepaalde server uitgezet, waardoor hun Revolv smarthubs, tot ~6 maanden daarvoor nog te koop, het gewoon helemaal niet meer doet. Dus dan komt je hele domotica installatie ineens piepend en krakend tot stand als je zo'n hub letterlijk niet meer kan gebruiken.
Ook ik verkies een autonoom offline systeem 10x liever dan een systeem wat afhankelijk is en blijft van leveranciers.

Ja, het is meer werk, maar als het eenmaal draait ben je van niemand meer afhankelijk (afgezien van de energieleverancier).
Ik wil zelfs een stapje verder gaan en een systeem zo ontwerpen dat je eigenlijk van niets meer afhankelijk bent. Dus ook zonnepanelen voor je stroom inclusief batterij backup (offgrid) en ook je netwerk volledig gescheiden van internet.
dus je gaat een intranet voor het huis maken, hoe wil je onafhankelijk van internet gaan browsen?

Een volledige dump maken van het internet en die rustig gaan bezoeken?
Je intranet gescheiden van internet, wat begrijp je er niet aan?
Wat in veel gevallen in het bedrijfsleven al standaard is, en nog een stapje verder is whitelisten.

In veel privé netwerkjes hangen alle pc's rechtstreeks aan de router en ook aan het internet.

Weinig bridged en genat. ;)
tja, per definitie is je netwerk al volledig gescheiden door diezelfde consumenten routers die een ingebouwd firewalletje hebben, maar ik begrijp je statement niet echt waarom je heel je netwerk gescheiden wilt hebben van het internet, waarom heb je dan nog een internetverbinding...

Wat ik zelf inderdaad wel gedaan heb is bijna alle poorten van lan > wan dicht, en veel segmentatie (7 subnets die allemaal door 1 mikrotik beheerd worden)

Dan heb je een goede scheiding van het netwerk ipv één massa. Maar volledig van het internet af gaat niet echt werken natuurlijk, je zal via de kabels altijd naar het internet gaan ;)
tja, per definitie is je netwerk al volledig gescheiden door diezelfde consumenten routers die een ingebouwd firewalletje hebben, maar ik begrijp je statement niet echt waarom je heel je netwerk gescheiden wilt hebben van het internet, waarom heb je dan nog een internetverbinding...

Wat ik zelf inderdaad wel gedaan heb is bijna alle poorten van lan > wan dicht, en veel segmentatie (7 subnets die allemaal door 1 mikrotik beheerd worden)

Dan heb je een goede scheiding van het netwerk ipv één massa. Maar volledig van het internet af gaat niet echt werken natuurlijk, je zal via de kabels altijd naar het internet gaan ;)
IDD Firewalle 'tje", en jij vertrouwd al die consumenten routers waar op het moment de bugs uit de lucht komen vallen?

Vandaar ook Whitelisten. En als je dan toch een goede firewall wil neem dan de open source PFsense.

https://www.techwalla.com/articles/mikrotik-vs-pfsense

Met PFsense kan je je eigen hardware kiezen. RPI bijvoorbeeld of een van deze https://www.aliexpress.co...ce_asc&SearchText=pfsense


Kwam wat commentaar tegen over Microtik, Jammer.

mikrotik-you need a license , no open source/free ,menus are confusing.
vyatta - the free version doesn't have a web interface anymore , and support on the forums for the "community/free users" is scarce.
pfsense - good comunity , intuitive , good support/documentation , developers are deeply involved in the users problems/suggestions.

[Reactie gewijzigd door Bardman01 op 23 april 2017 16:15]

tja, ik draai hier beiden, Mikrotik heeft misschien een wat grotere learningcurve. Maar hun apparatuur is niet te evenaren qua stroomverbruik. Zeker als je wat veeleisender word (richting de 1Gb door firewall heen en >4 poorten gigabit routing) dan zit je qua prijspeil al snel aan een cloud core router van 8 poortjes.

Het ding verbruikt bij mij rond de 20w, dat moet ik met dezelfde capaciteit op een X86 zelfbouw nog maar zien te halen, het is wel iets wat 5-10 jaar dag en nacht aanstaat. Dan gaan 10w extra verbruik snel doortellen kan ik je vertellen ;) (slordige 20euro per jaar, zo 100-200 euro stroom over de levensduur)

Als je eenmaal bekend bent met mikrotik routers/switches werkt het heerlijk, onafhankelijk van je IP instellingen kun je gewoon met winbox op het mac-adres verbinding maken. Dat is mij met pfsense nog niet gelukt ;)
>4 poorten op gigabit voor een router, ik zie daar het nut niet van.

Internet is momenteel niet sneller te leveren dan Gigabit, voor zover ik weet voor particulieren.
Voor je interne netwerk kan ik mij daar wel wat bij voor stellen maar dan zou ik 10Gb kaartjes gebruiken icl switch, ik heb ze al beneden de 100 euro gezien..
En ik zie ook geen voordeel, ook geen nadeel, om op mac adres te kunnen connecten. Beiden zijn tegenwoordig makkelijk te spoofen, in Hyper-v zelfs standaard.

Dus als ik een kasje heb met twee nic's en mijn internet ip adres bridged krijg, heb ik voldoende. en kan ik ofwel pfsense of het routeros wat microtic gebruikt erop zetten en de eventuele wifi kan daar gewoon bij.
>4 poorten op gigabit voor een router, ik zie daar het nut niet van
Als je een 16- of 24-poorts Mikrotik Cloud Router Switch neemt dan kun je met één apparaat dat niet al teveel energie verbruikt de routing doen, wifi en je lokale gigabit netwerk doen. Als je net zoals ik ethernet als backbone van je automatiseringshardware gebruikt kun je dat op je Mikrotik in een vlan laten draaien dat zo goed als mogelijk is gescheiden van het netwerk waar apparaten met internet-toegang aan hangen.
Hmm, IDD mogelijkheid van vlan was ik even vergeten. Toch eens over nadenken kan er misschien een kastje (GB switch van netgear met levenslange garantie) tussenuit.

Zal ik mijn kabelplan moeten wijzigen want de router en mijn switch zitten ruim 15 meter van elkaar. maar het kan natuurlijk
Anoniem: 855731
@zonoskar21 april 2017 12:46
Sorry, maar als het allemaal zo kut is, waarom begin jij als ICT-er dan niet iets wat wel geweldig is? Als die grote bedrijven zijn ook uit het niets begonnen, dus niets houdt je tegen om het zelf goed te gaan doen.
Anoniem: 579177
@Qinshi21 april 2017 12:10
Ik vind dat je nogal wat drogredenen aanhaalt. Waarom zouden Nest of Philips stoppen met hun producten? En wat dan nog, het spul zal gewoon blijven werken. Privacy inleveren is ook een keuze. Je hoeft geen Nest te gebruiken, voor verwarming zijn er genoeg privacy vriendelijke alternatieven.
Femme is in zekere mate ook afhankelijk van z'n software leverancier om z'n PHP scripts te schrijven. Afhankelijkheden zijn er in gekoppelde systemen altijd.

P0pster z'n punt is dat je met veel minder middelen voor een meerderheid van de mensen een redelijk acceptabele vorm van home automation voor elkaar kunt krijgen. Niet iedereen heeft zoveel budget voor hardware en niet te vergeten honderden uren tijd om z'n eigen software te schrijven :)

Je zult met een low budget oplossing echter niet in staat zijn om bijvoorbeeld al je verlichtingswensen met Philips Hue lampjes tot op de millimeter fijn te slijpen. Nog niet. Iets dat Femme met zijn DMX verlichting, PLC-tjes en eigen software wel kan.

Leuke en interessante video trouwens! Inrichting en verlichting er smaakvol. _/-\o_ Maar het woonobject en locatie helpen ook een stuk mee natuurlijk. Ik had van het ophangen van die projector echter wel prio numero uno gemaakt ;)
Met Domoticz kun je overigens ook heel veel zonder de grote bedrijven. Heb het ook draaien, en als ik even snel denk dan praat alles gewoon binnenshuis met elkaar en komt er -op de weersvoorspellingen binnenhalen- weinig internet aan te pas.
Volgens mij ging het erom dat de robot niet over de popup-sproeier zou rijden en deze met zijn messen zou slopen.. Neem aan dat die robots wel tegen een drupje water kunnen ;)

Wát gaaf zeg, dit. Gouden combi, ouderwetse uitstraling, gezellig en knus en tegelijkertijd state of the art technieken. Geweldig. Zal best een paar centen gekost hebben, maar toch, het resultaat is prachtig!
Domotica is idd steeds meer bereikbaar voor een grotere doelgroep. Niet alleen omdat het goedkoper is maar ook omdat het volledig draadloos kan en het ook voor niet-klussers te doen is...Bovendien zo'n systeemaanleggen in een bestaand huis, ik geef het je te doen hoor... Het is makkelijker als je het gelijk regelt met de bouw van een huis... Draadloos is wel makkelijk mogelijk in een bestaand huis. Het wordt ook interessant en design-technisch heb je tegenwoordig al genoeg aan een kleine z-wave controller waar je alles aan hangt... En dat je vervolgens heel simpel kunt uitbreiden, volledig draadloos als je wil. Werkt net zo stabiel/snel als bedraad als je een goede wifi verbinding hebt. En dan heb je 1 systeem die je met 1 app kan bedienen ipv al die losse systemen die jij noemt... Dat is wat je wil namelijk...

Dat eerste bedoel je als een grapje neem ik aan want dat weet hij zelf natuurlijk ook wel en gelukkig is hij ermee bezig dat het geintegreerd wordt zodat het beregeningssysteem niet draait als zijn maairobots aan het werk zijn..

Maar alsnog heeft hij een mooi systeem en netjes dat het eigenlijk gewoon niet zichtbaar is. Alleen in die ene ruimte dan maar hoe vaak kom je daar nou als het systeem eenmaal werkt :D

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 22 april 2017 06:00]

Anoniem: 878977
@p0pster21 april 2017 16:31
En toen viel de stroom uit.
tja, en dan doen jouw lampen het net zo min als een domotica systeem. Net als je CV


(Blijft lekker bij zijn houtkacheltje zitten)
Anoniem: 878977
@aadje9323 april 2017 14:21
Uh Uh,
FF de schuur in
benzinekraantje open
choke dicht
1x zachtjes aan het touwtje trekken
1x hard
bij vroem choke weer open

meterkast toe
schakelaar omzetten

geen zorgen, hier werken de basisvoorzieningen gewoon door.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 878977 op 23 april 2017 14:22]

Tsja, dan heb je ook niet zoveel aan je normale lichtschakelaar ;)
helemaal mee eens, maar je kunt HUE niet gebruiken voor aanwezigheidregsitratie, Er is wel een bewegingssensor, maar zodra je niet meer beweegt denkt ie dat er niemand is. Ik wilde in mijn woonkamer de lichten uit hebben om 23 uur, tenzij er iemand aanwezig was. Dat lukt me niet met HUE alleen.
Jullie weten dat je er ook kan logeren?

https://www.facebook.com/GrootOkhorst
Een fort met hackers.? Ik zou maar opletten.
ja, jammer dat het niet zo geschikt is voor verblijven met jonge kinderen....
Aan de foto's te zien een prachtige accomodatie!
Jonge kinderen zijn welkom, maar we hebben geen veiligheidsvoorzieningen zoals traphekjes en een hek om de oprit af te sluiten van de openbare weg. Wel is er een grote tuin en een pony en ezel die een instant hit zijn bij menig kind ;) .
Haha, dat klinkt goed.
Maar ik heb er nu drie die ik in de gaten moet houden. Dan zijn dingen als een traphekje en een poort wel lekker :P
En minder smetteloze muren enzo. Laat ik het er maar op houden dat een huisje van centerparcs voorlopig even een betere match is.

Maar als we de kinderen eens een weekendje weg brengen dan staat het zeker op mijn lijstje. Ziet er echt prachtig uit, best wel een beetje precies onze stijl/droom :)
Hi @Femme,

Heb je er al eens aan gedacht om de IP camera's te gebruiken om de maairobots te detecteren? Dan kan je daar je sproeiers op aan laten passen. :)

Of een Tag op de robots zetten en die laten detecteren wanneer ze op t oplaadstation staan. De brievenbus geeft me een notificatie als hij open gaat door een kaku deurcontact, misschien dat zoiets ook te doen is met de robot. Of anders dmv ibeacons?

Ik heb hier ook eenzelfde sproei installatie met een aantal groepen. Die stuur ik met een opensprinkler Pi aan. Nu maai ik nog met een benzine maaier, maar ga tzt wel upgraden naar een robot. Wilde het hier via ibeacons proberen omdat ik hier niet ieder hoekje van de tuin in beeld heb met camera's. :)

[Reactie gewijzigd door HSL op 28 april 2017 22:03]

Beste @Femme ,
Met enorme belangstelling de video bekeken en op onderzoek uitgegaan in de topics waarin je de materie behandelt. Wat een top idee! Ik ben eigenlijk gelijk geneigd om er in te vliegen.
Zit voor mijn afstudeerproject/stage momenteel in Zweden, bij een bekende autobouwer in de fabriekshal, waar ik toevallig sinds een viertal weken dagelijks in aanraking kom met PLC's en I/O, en ik heb een aantal vragen, maar stel deze liever openbaar ipv via privebericht, zodat mede tweakers hier ook van kunnen profiteren.
Ik zou heel graag het volgende van je weten, indien je de tijd en zin hebt om hierop een antwoord te schrijven: (ik las al ergens dat je mogelijk nadenkt om de volledige technische kant van je prachtige project ergens afzonderlijk toe te lichten, maar dit kan er misschien al op vooruit lopen)
1) Zou je, indien je vandaag zou beginnen met de aanschaf van een Wago PLC (even er van uitgaande dat ik indd Wago/Beckhoff materiaal wil gaan aanschaffen), hetzelfde model nemen als je in 2015 in je doe-het-zelf artikel aanprees, of zou je voor een ander/recenter model kiezen?
2) Ik ben voorlopig nog niet in tijdsnood wat betreft het volledig aanleggen van alle bekabeling, maar ben vooral benieuwd hoe je het volledige traject van de aansluiting maakt van een wandschakelaar naar de plafondbekabeling of stopcontact. Zou je me exact kunnen vertellen welke type onderdelen het signaal allemaal tekenkomt vanaf de druk op de knop? En daarbij ook welke soort kabels en onderdelen. Exacte type onderdelen mag, maar heeft voorlopig (voor mij) nog geen belang. Ik zag je namelijk iets schrijven over UTP Kabel... Hoe heb je dit precies aangepakt/aangesloten?
3) Je hebt het een aantal keer over de volledige stertopologie van je huis. Mij is echter niet helemaal duidelijk hoe ver dit precies gaat. Bij het kiezen voor jou soort installatie met PLC en server, leg je dan enkel schakeldraad in ster, of moet je ook alle 230V draden (hier is sowieso een technische term voor maar ik ben hem even kwijt) naar daar trekken?
4) Betreft IP Symcon: als je kijkt naar de hoeveelheid code die je hebt moeten schrijven, hoe veel functionaliteit, zichtbaar in jouw huis, valt er onder eigen code, en welke dingen kan je out-of-the-box verwachten van IP Symcon? Ik heb de demo al draaien, maar nog geen PLC gekocht, dus kan er nog niet ernstig veel touw aan vastknopen.

Heel erg bedankt voor je reactie alvast, nogmaals, een super, super gaaf huis heb je daar! Ook kudos aan je vrouw, voor de stijlvolle inrichting!

[Reactie gewijzigd door pang-frang-punk op 26 april 2017 16:01]

1) Ik heb nu een Wago 750-881. Ik zou de 750-8202 aka PFC200 hebben gekozen als ik nu een controller zou aanschaffen. Voor de PFC200 is een moderne ontwikkelingomgeving beschikbaar op basis van CoDeSys 3.5. Ook is het mogelijk om 'm te gebruiken met targets van 3S (de ontwikkelaar van CoDeSys) zelf en die kosten slechts 100 euro. De versie van Wago (e!Cockpit) is duurder. Ik doe zelf overigens bijna niets met CoDeSys. De logica draait in IP-Symcon en de plc gebruik ik alleen voor I/O.

Als programmeren niet je hobby is kun je beter kijken naar gebruiksvriendelijkere plc's zoals de Loxone Miniserver.

2) Als ik even als voorbeeld neem een schakelaar/pulsdrukker waarmee je een apparaat (bijvoorbeeld ene lamp) schakelt en verder geen gekke dingen doet zoals dimmen of kleuren mengen, heb je nodig:
- Een wandschakelaar maar nog liever een pulsdrukker voor de bediening. Een pulsdrukker geeft je wat meer mogelijkheden omdat je verschillende acties kunt hangen aan het kort, lang, kort achter elkaar of zelfs tegelijkertijd indrukken van meerdere toetsen. Elke gerenommeerde fabrikant van schakelmateriaal (Niko, Merten, Gira enz.) heeft wel pulsdrukkers in zijn assortiment.
- Een digitale input. Voor Wago heb je een digitale inputmodule nodig. Er zijn modules verkrijgbaar met 2, 4, 8 of zelfs 16 inputs. Ik gebruik zelf viervoudige inputs vanwege een goed tweedehands aanbod op eBay.de. Zoek bijvoorbeeld op 750-408. Als je nieuw koopt kun je beter een achtvoudige of zestienvoudige nemen vanwege ruimtebesparing.
- Rijgklemmen voor potentiaalverdeling en om de kabels die naar de pulsdrukkers lopen door te verbinden met de inputs. Om de bekabeling te vereenvoudigen en de onderhoudbaarheid te verbeteren wil je voorkomen dat kabels direct op apparaten in je verdeelkast zijn aangesloten. In plaats daarvan sluit je ze onderin of bovenin de verdeelkast (afhankelijk van waar de leidingen uitkomen) de aders van de kabels aan op rijgklemmen. Van daaruit trek je aders naar de inputs. De simpelste oplossing is om een twee-etage klem zoals de Wago 2000-2201 te gebruiken. Op één etage verbindt je alle terminals met behulp van bruggen en verbindt je deze etage met me 24V power supply. Op de andere etage verbindt je de terminals individueel met inputs op je inputmodules. Dat zijn in mijn systeem de paarse draden. Naar een enkelvoudige pulsdrukker trek je twee draden of een kabel met twee draden die verbonden zijn met de beide etages. Als de pulsdrukker ingedrukt wordt gaat er een 24V stroompje lopen naar de input.
- Vaak zul je dubbelle of misschien wel viervoudige pulsdrukkers gebruiken. In dat geval heb je minimaal drie of vijf aders nodig (de 24V voedingsader kan gedeeld worden). Als kabel zou je utp-kabel kunnen gebruiken die je in de verdeelkast monteert op een klem met zes of acht etages.
- Als je ook 1-wire wil leggen naar de pulsdrukkers dan heb je voor een betrouwbare verbinding die kan opschalen naar veel sensoren nog extra aders nodig. Minimaal GND, 5V en 1-wire data (getwist met GND). Ik kies er zelf voor om de bus in lijnvorm aan te leggen met stervormige bekabelingen door een primaire en secundaire data-ader in dezelfde kabel te gebruiken. Bij de sensor zijn de primaire en secundaire ader met elkaar verbonden. In de verdeelkast wordt de aarde en 5V voeding op rijgklemmen verdeeld en de secundaire data-ader doorgelust met de primaire van de volgende klem/sensor. Nu heb je vijf aders nodig omdat je data wil twisten met aarde. STP is een prima kabel om te gebruiken voor 1-wire. Je kunt ook gewoon twee kabels door een buis trekken, één voor de pulsdrukkers en eentje voor 1-wire.
- In plaats van 24V pulsdrukkers kun je ook druktoetsen gebruiken die werken op een bussysteem zoals KNX of Loxone Tree (alleen mogelijk in combinatie met een Loxone Miniserver). Er is dan een eenvoudiger bekabeling mogelijk;
- Om iets te schakelen gebruik je een outputmodule. Wago heeft modules die direct 230V kunnen schakelen. Gebruikelijker bij Wago is om 24V outputmodules te gebruiken waarmee je een relais bekrachtigd. Voordeel hiervan is wel dat je kapotte relais makkelijk kunt vervangen en het type relais kunt afstemmen op de klus die hem te wachten staat. Ook hier is het weer netjes om de outputs eerst met een twee-etage klem te verbinden en van daaruit de relais aan te sluiten. Op één etage doe je de aarde met verbinden dmv bruggen op de andere etage verbindt je aan de ene kant de outputs van de outputmodule en de + van de primaire kan van het relais.
- Vervolgens kun je met het relais de fase schakelen waarmee je de lamp of een ander apparaat wil aansluiten. Je trekt nul, fase en aarde van de lamp naar de verdeelkast en met behulp van installatieklemmen zorg je ervoor dat je die aders op een klem kunt verbinden. Omdat je waarschijnlijk meer dan één lamp wil schakelen maak je een mooi rijtje van installatieklemmen die apparaten op dezelfde groep schakelen. De terminal voor de aarde is verbonden met de din-rail, die geaard moet zijn. De terminals op de etage voor de nul verbindt met elkaar dmv bruggen en je sluit er de nul op aan die uit de groep komt van de meterkast. De fase van deze groep sluit je aan op een potentiaalverdeler waarmee je de fase kunt verdelen over het gewenste aantal terminals. Vanuit de potentiaalverdeler trek je een ader naar een van de terminals op de secundaire kant van het relais en de andere terminal verbindt je met de daarvoor bestemde etage op installatieklem. De andere kant van die etage is verbonden met de fase van je lamp.
- Nu moet je iets zien te programmeren dat ervoor zorgt dat het indrukken van een toets op de pulsdrukker ervoor gaat zorgen dat het relais geschakeld wordt. Je kunt ook andere dingen doen met die informatie: heel veel relais tegelijkertijd schakelen, lampen dimmen, zonwering omhoog of omlaag doen, een geluidje afspelen, notificatie sturen, whatever je leuk vindt en je systeem toestaat :P .
- Je ziet: enorme wall of text die een stuk duidelijker zou zijn met wat visuals :P .

3) Je bent het meest flexibel (maakt niet uit wat voor een bedraad systeem je gebruikt) als je per sensor of apparaat dat je wil bedienen een buis legt naar één of meerdere centrale verdeelkasten. Dit zou ik in ieder geval doen voor de lichtpunten. Het kant wat overdreven zijn om elke wcd met een eigen buis naar de verdeelkast te verbinden. Je zou ook twee of drie wcd's in serie achter elkaar op een buis kunnen aansluiten. In een 19mm buis mag je vijf aders van 2,5mm^2 trekken, dus dan kun je drie keer fasedraden trekken je onafhankelijk van elkaar kunt schakelen. Als je drie dubbele wcd's achter elkaar doet kun je dus elke dubbele wcd onafhankelijk schakelen. Ik heb thuis helaas een centraaldozen systeem voor mijn wcd's waardoor ik in bepaalde gevallen heb moeten teruggrijpen op z-wave inbouwmodules.

4) IP-Symcon doet qua ingebouwde logica bijna niets. Er zit een heating control en shutter control module in en that's it. Ook kun je wellicht wat met modules die door gebruikers zelf zijn geschreven. De rest moet je bij elkaar scripten. Je moet het meer zien als een omgeving waarin je kunt ontwikkelen en visualiseren. Als je gebruik wil maken van standaard functionaliteit kun je veel beter Loxone overwegen.

Voor Wago-plc's zijn er open source libraries zoals Oscat. Ik moet toegeven dat ik me er zelf nog niet in verdiep hebt, mede omdat CoDeSys 2.3 een totaal archaïsche ontwikkelomgeving is informatie over plc-programmeertalen nu ook niet echt voor het oprapen ligt. IP-Symcon stelt me beter in staat om logica te schrijven die onafhankelijk is van de hardware en werkt met modbus, z-wave, dmx, knx, 1-wire of whatever ik op hardwareniveau wil aansturen.

[Reactie gewijzigd door Femme op 26 april 2017 20:27]

Leuke video, leuk project, zit veel geld & tijd in, alleen 1 ding begrijp ik moeilijk, die straler van die kerk voor 25 mbit internet. qua apparatuur en tijd en moeite (ook kosten dus) vind ik het vreemd. Ik zat in 2012 ook op een afgelegen plek en had (goed) internet nodig. Via EuroFiber laten aanleggen voor ongeveer 2,500 euro. Binnen 6 weken had ik als enige een glas verbinding. Klinkt veel, maar wel benieuwd wat die straler setup gekost heeft met alle bijkomende kosten.

Verder heel tof gedaan allemaal. :)
We hebben hier Eurofiber voor de deur liggen. 20 meter graven en ik zou het kunnen hebben. Probleem: naast de eenmalige aansluitkosten (1000-2000 euro) betaal je minimaal 450 euro ex btw per maand voor een 10Mbit lijntje. Gigabit kan ook als je zou willen, maar de kosten zijn buitensporig hoog.

De oplossing die Van Den Brink ICT voor ons en onze buurtgenoten heeft gemaakt is gebaseerd op betaalbare hardware van Ubiquiti en Mikrotik. De verbinding is snel en betrouwbaar. De link tussen de kerk en de silo waar vandaan we aangestraald worden is >400Mbps.

Investeren in een dure glasvezelverbinding via Eurofiber zou ook onverantwoord zijn met de gedachte dat er over een paar jaar waarschijnlijk glasvezel in de hele Achterhoek ligt. De plannen staan nu even on hold omdat CIF zich had verkeken op de aanlegkosten. Inmiddels hebben de gemeenten besloten om zelf mantelbuizen aan te leggen waar netwerkboeren hun kabel doorheen kunnen trekken.
In de video zei je dat het leek op een 5GHz wifi verbinding. Zo'n hoge frequentie lijkt mij niet bepaald ideaal bij slecht weer, omdat hoge frequenties vatbaarder zijn voor ruis. Is er iets van een fallback-modus, of maak je gebruik van de trage ADSL-verbinding bij slecht weer?

Hoe zit het trouwens met de latencies? Heeft een dergelijke verbinding een aanvullende latency van 1 à 3 ms, of moet ik hierbij denken aan tientallen?
Er wordt gebruikgemaakt van apparatuur van Ubiquiti. Wat ik heb lijkt op een PowerBeam ac. Die werkt op 5GHz en heeft een bereik van 25km. Het is wel een voorwaarde dat er een zichtlijn is tussen de twee antenne's. Ik kon gelukkig een plekje vinden aan de perceelrand (buiten de houtwal) waar ik via een opening tussen een rij bomen een paar honderd meter verderop een zichtlijn naar de andere antenne op een silo van een nabijgelegen veevoerbedrijf kon vinden. Ik moest er wel een meter of 70 voor graven om de utp-kabel naar de antenne de grond in te krijgen maar sindsdien hebben we (voor plattelandsbegrippen) snel internet. De verbinding is super betrouwbaar, beter dan de 4g-verbinding die we voorheen gebruikten. Het werkt ook gewoon bij slecht weer.

De gemiddelde latency van de verbinding is 13ms.
Hah dit vind ik nou leuk! :)
@Femme Hoe zie jij de komst van 5G dan in verhouding tot glasvezel?

Het lijkt mij dat 5G in dit soort 'achtergebleven' gebieden straks juist een enorme boost kan zijn.
Dat is 4G al. Maar iets met datalimieten enzo.
voor een echt goede 5G verbinding zullen er tot 9 keer zoveel masten moeten komen...... dat gaat er in het buitengebied echt niet van komen.
Vreemd, heb het toen laten aanleggen maar ik nam geen internet af van Eurofiber, daar moest ik bij een internetboer voor zijn. Vandaar dat ik mij niet kan vinden in die kosten die je opnoemt. Recentelijk hebben wij het wederom laten aanleggen door Eurofiber op kantoor om Darkfiber van hun af te nemen, wederom niet de 'internet' verbinding maar een directe 10gbps+ verbinding naar onze servers in het datacentrum, waarna het daarna vanuit daar weer door Level3 doorgaat in transit.

Snap wel dat als het er aan komt je even zou wachten, alleen wel respect dat je het kan volhouden met 25 mbps! :+ Maargoed, kan er alleen maar beter op worden! :Y)
De prijs van 450 euro per maand zijn de kosten van een internetboer die een verbinding levert over het netwerk van Eurofiber. Wellicht dat de kosten inmiddels lager zijn maar het lijkt me sterk dat de kosten in anderhalf jaar zijn gedaald tot een niveau dat vergelijkbaar is met een consumentenverbinding (ik hoef geen dure lijn zonder overboeking).

25Mbps is een prima snelheid voor ons. Het is snel genoeg om films te kunnen streamen zonder bufferen en software-updates een beetje snel binnen te halen.
Ik vind je erg verwend overkomen met glasvezel. Ik doe al jaren met 10 mbit en er is gewoon niks snellers aangezien Reggefiber is gestopt met glasvezel uitrollen. Men wil koper in gaan zetten (VDSL2) maar dat wordt elke keer maar uitgesteld.
Het is een hobby en passie, dat jij andere dingen in je leven prioriteit geeft is geheel jou keuze. Overal waar een wil is, is een weg. Heeft niks met verwend temaken. :/
Het is geen keuze, want dan zou ik moeten verhuizen. Of Ziggo pakken welke er elke keer uit ligt. Heeft niets met prioriteit te maken.
omdat CIF zich had verkeken
Daar wordt ik niet vrolijk van; in de Gelderse Vallei starten ze deze weken campagne voor het aanmelden van een uitrol.. hoe betrouwbaar zijn ze dan?

Dank voor het melden, ik heb ondertussen enkele relevante artikelen gevonden.
Gelderse vallei is dichter bevolkt
Ik heb ook een oude boerderij en vraag mij af hoeveel kilowattuur Femme er per jaar door jaagt met al deze systemen. :o
De sensoren en de aansturing nemen een vermogen af van zo'n 100 watt. Daar zit ook de nas en het netwerk bij. Het totaal verbruik op jaarbasis is 20.000 kWh. Gas hebben we niet. Feitelijk is dat voor twee huizen in één (we verhuren een vakantieappartement voor zes personen). Ik ben niet helemaal tevreden over de brontemperaturen en wil kijken naar zonnecollectoren om te besparen op verwarming van sanitairwarmwater of een extra horizontale bodemcollector om de brontemperaturen omhoog te krijgen.

Over een jaar of vijf moeten we een deel van de rieten kap vervangen en dan kan de dakconstructie nog wat beter ingepakt worden in isolatiefolie. Dat zal ook wel helpen om het verbruik wat te beperken.

[Reactie gewijzigd door Femme op 21 april 2017 14:44]

20MWh... Daar is die 100W sluipverbruik niks tegen.
Waar gaat al dat vermogen dan heen? De warmtepompen?
De warmtepomp gebruikt 4,5kW aan vermogen en moet in de winter op koude dagen vol aan de bak om het hele huis warm te houden.

Behoud van monumentale waarden en verbeteren van de isolatie botsen soms met elkaar. In de vloer en buitenmuren lukt het wel, het dak is lastiger. We willen de handgezaagde houten sporen in het zicht laten en het dak mag niet dikker worden.
[quote]
Behoud van monumentale waarden en verbeteren van de isolatie botsen soms met elkaar. In de vloer en buitenmuren lukt het wel, het dak is lastiger.
/quote]
Hebben jullie wel her en der dubbelglas; dat mag of kan ook niet altijd in een monument. Los van de elektronische verbouwing heb je ook veel bouwkundige zaken gedaan. Laten doen of ben je ook bedreven in klussen ?

Het is een hele kluif geweest, vermoed ik zo. Maar het is een mooi resultaat geworden. Complimenten.
Alles is dubbel glas met uitzondering van een klein raampje waar we nog een voorzetraam op moeten zetten. Bijna alle binnenmuren zijn voorzien van een extra geïsoleerde spouwmuur (de vorige eigenaar had niet geïsoleerde spouwmuren gemaakt). Er zijn wel koudebruggen die je in een nieuw huis niet zult hebben.
Los van de elektronische verbouwing heb je ook veel bouwkundige zaken gedaan. Laten doen of ben je ook bedreven in klussen?
Ik zet wel eens een plug in de muur maar ben verder geen hardcore klusser :) . Ik heb me meer beziggehouden met plannen bedenken, slopen/rommel opruimen, tuin inrichten, rondcrossen op de trekker en het installeren van de elektronica. Er was ook veel te veel werk om zelf te kunnen doen. De aannemer heeft er meer dan 10.000 uur werk in zitten. Daarna hebben we afwerking laten doen door onze klusjesmannen.
10.000 uur?? Is dat een typefout je Ferme? ;)
Dat is bij ruim fulltime werken (10 uur per dag alle dagen van het jaar) door 1 persoon al bijna 3 jaar werk..
En kosten, stel dat een aannemer € 40 per uur berekend (gok dat dat aan de lage kant is) zou dat dus een kostenpost van € 400.000 zijn geweest. SLIK! :|
Laat jij eens een huis verbouwen..

3 man electriciteit, 2-3 fysieke verbouwing, man of 2-3 stukdadoor/schilder. Die lopen allemaal toch snel wat maandjes rond, en dan ben ik nog bescheiden. Op zo'n huis kun je die aantallen misschien nog wel verdubbelen (ook afhankelijk hoe snel je het af wilt hebben)
De apps op de phone en tablet zien er ook top uit. Heeft Femme die ook zelf geschreven? En wordt ergens alle data gelogd en omgezet in rapportages?

Wat vind je van Echo en Cortana? Zou je ziets willen implementeren om voice control te kunnen gebruiken?

[Reactie gewijzigd door segil op 21 april 2017 10:03]

Ik gebruik de app van IP-Symcon. Die kun je naar eigen smaak inrichten met standaard elementen zoals categorieën (voor hiërarchische navigatie), variabelen en diverse soorten controls. Tevens kun je html views maken als je er niet uitkomt met de standaard controls. Dat is ook hoe he temperatuurdashboard is gemaakt (is nu nog een prototype).

Een Echo lijkt me beperkt nuttig in zo'n groot huis of ik zou er een hele zwerm van moeten hebben. Siri/Homekit via mijn Apple Watch zou een logischer keuze. Ik wil het nog wel eens aan de gang proberen te krijgen via Homebridge. Ik moet wel zeggen dat ik niet zo heel veel behoefte heb aan spraakbesturing maar soms kan het een uitkomst zijn.
Anoniem: 233039
22 april 2017 17:07
Geinig hoor, al die domotisering. Wellicht wat doorgeslagen, maar ach, het is een ongevaarlijke hobby. Huis is natuurlijk wel onverkoopbaar geworden, tenminste aan een gewone sterveling. Of hij moet zich daarna gaan verhuren als de service monteur. ;)
Ik hoop dit huis pas te verlaten als het noodgedwongen horizontaal moet. Mocht het toch anders lopen dan is kern van de automatisering te vervangen door andere centraal aangestuurde smarthomesystemen zoals Loxone en dan kan een Loxone-specialist er support op leveren.
Femme, ik merk dat je ook een Nibe warmtepomp gebruikt, net als ikzelf. (F-1245) Ik gebruik ook Loxone zoals je misschien nog wel weet (ik heb ook het stuk in je domotica artikel daarover geschreven), maar ik twijfel al een tijdlang of het nuttig zou zijn om dat te integreren in mijn domotica systeem. De intelligentie van de Nibe vind ik zelf al heel goed. Ik weet dus niet direct wat domotica hier zou kunnen toevoegen en twijfel dan ook sterk om de koste te maken.
De enige manier waarop ik een koppeling met Loxone zie gebeuren is via Modbus, maar dan wordt het wel moeilijker om aan te sturen gezien ik dan niet gewoon kan zeggen: 22°C en klaar. Nee, dan moet ik zelf mijn stooklijn gaan bepalen etc. Dat in combinatie met de kost die al snel 1000 euro is voor zowel de Nibe modbus module als de Loxone module - en dan heb ik het nog niet eens over de kost van de ventielen op de collectoren (ik heb 32 warmtekringen) doet mij serieus twijfelen.

Maar misschien is er iets wat ik over het hoofd zie. Kan je misschien jouw insteek voor wat dit betreft eens geven? Thx!
Ik gebruik een Husdata H1N om data uit de Nibe te halen en de doeltemperatuur te kunnen instellen. Deze interface kost maar 130 euro ofzo, terwijl Nibe 800 euro vraagt voor een modbus-interface. Onzen F1145 heeft tevens een aantal inputs (die je met een extern relais kunt schakelen) om de verwarming te blokkeren, warmwater in luxe-modus te zetten en een alternatieve stooklijn te kiezen.

De data uit de warmtepomp gebruik ik o.a. om de temperaturen van de bron te monitoren, om het verbruik van het huis te meten (dat doet de Nibe al om de totale stroomsterkte van de drie fasen die het huis binnen komen onder de 25A te houden) en om de buitentemperatuur het systeem in te krijgen (ook dat meet de Nibe al).

De Nibe meet maar in één ruimte de temperatuur terwijl we best veel kamers in huis hebben die allemaal verschillend opwarmen onder invloed van invallend zonlicht en de houtkachels die we in de winter stoken. Tevens hebben we nog het verschil tussen wel of geen boeking in het vakantie-appartement en de verschillende temperaturen die daarbij gewenst zijn. De temperatuur regeling ik daarom per ruimte vanuit het domoticasysteem met behulp van stelventielen op de vloerverwarmingsventielen. Het domoticasysteem weet ook wat de warmtevraag in huis is en kan op basis daarvan de doeltemperatuur op de Nibe regelen of de verwarming blokkeren. Uiteindelijk wil ik het nog wat slimmer maken door de nachtverlaging afhankelijk te maken van de weersvoorspelling zodat er een grotere nachtverlaging is als er de volgende dag volop zon is. Dat moet voorkomen dat de warmtepomp tijdens een koude nacht aan de bak gaat terwijl het warmtetekort de volgende ochtend makkelijk door instraling van de zon ingelopen kan worden.
Bedankt Femme voor die verwijzing naar Husdata. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar het lijkt mij wel interessant ! Mijn warmtepomp wordt ook door dit systeem ondersteund, dus dat is alvast een goed begin!
Hopelijk kan ik het ook makkelijk aan Loxone koppelen, want anders is het ook niks natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat ik meerdere systemen naast elkaar moet gaan draaien...
Ik ga dit zeker een van dichterbij bekijken! Thx!

Edit: ik heb dit eens bekeken en het ziet er wel interessant uit. Maar het lijkt mij vooral iets om te monitoren? Nergens wordt er gesproken (of misschien wel, maar dan in het Zweeds en dat begrijp ik niet ;) ) om ook zaken ermee te wijzigen zoals temp instellen / koeling inschakelen etc... Kan dat daarmee?

Wat stelventielen betreft : Loxone heeft nu met hun Tree oplossing een vrij betaalbare en gemakkelijke oplossing hiervoor: alles op 1 kabel en gewoon doorlussen. Ik weet alleen niet als ik er zoveel voordeel bij ga doen. Mijn huis is een hele goede geïsoleerde nieuwbouwwoning, type "net-geen-passief" woning. Dat betekent dat, als ik de warmtepomp gewoon uitschakel, dat het bijna 2 dagen duurt vooraleer ik daar iets van merk (in de winter natuurlijk wel iets sneller). Het lijkt me dan ook moeilijk om een idee als dat van jou -het systeem dat reageert op de weersvoorspelling- bij mij in de praktijk te brengen. Hoewel ik het een top-idee vind vrees ik dat alles bij mij daarvoor wellicht iets te traag reageert.

[Reactie gewijzigd door BartDG op 2 mei 2017 20:41]

Als alle kamers in je huis nu al gelijkmatig verwarmd worden heb je geen naregeling nodig. De mogelijkheid om vanuit Loxone de doeltemperatuur op de warmtepomp in te stellen en wat stats in mooie grafieken te kunnen bekijken lijkt me in jouw geval meer een gimmick.

De seriële interfaces van Husdata gebruiken een simpele codering van de data. Met een avondje knutselen had ik de meeste data uit de warmtepomp in mijn domoticasysteem en kon ik de doeltemperatuur instellen. Ik heb geen ervaring met Loxone maar gezien het feit dat er een RS232 Extension bestaat lijkt me dat er een mogelijkheid is om de data die binnenkomt te decoderen.
Anoniem: 498327
21 april 2017 06:18
Indrukwekkend!
Volgende uitdaging wellicht kinderen :)
Dat wordt de echte test!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 21 april 2017 06:19]

Volgens mij liepen er al een paar rond het huis

Ik miste wel de zonnepanelen, ja het is een oude boerderij, maar je bent techneut of niet :)
Ik heb toevallig vandaag een afspraak met een leverancier van mooie in-dak montagesystemen voor zonnepanelen. De reden dat we ze nog niet hebben is dat er nog asbest op de beide bijgebouwen ligt. Dit vervangen en ervoor zorgen dat er een mooier resultaat voor in de plaats komt is wel even een kostbaar en tijdrovend projectje. Omdat het elektriciteitsverbruik hoog is vanwege de warmtepomp wil ik meteen wel een grote installatie van minimaal zo'n 64 tot 80 panelen.
80 panelen x 250 = 20KWh. Is dat niet een beetje veel voor één huishouden?
Zoals Femme zei is zijn jaarverbruik 20.000kWh (incl verwarming van de 2 huizen), dus dan is 20kWp een mooie setup. Maar zoals opgemerkt zit je wel over de grenzen wat betreft teruglevering aan het net, tenzij je zelf goed kan bufferen met accu's of wellicht waterwarmte ondergronds opslaan.
Dat bufferen lijkt me sowieso een goed iets met accu's. Dan heb je ook op zonloze dagen nog voordeel en helemaal nog voordeel als het net eruit ligt. Zou toch mooi zijn om dan nog voor zeg 3 dagen zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Dat is een systeem waar ik nu naar aan het kijken ben. Opwekken en opslaan. Overige doorsturen naar net. Verbruiken zoveel mogelijk van eigen opgewekt, indien nodig net, maar wel reserves behouden voor als het net eruit ligt.
Nadeel is wel dat alles boven de 10.000 kWh praktisch niets kost. Als je dus een klein verbruik overhoud, ben je per saldo veel duurder uit.

Grootverbruikers worden daardoor vaak een beetje gedwongen om het gewoon uit de muur te blijven halen.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 april 2017 15:32]

hier liggen er 128 op de schuur,

Totaal 22KW maixmaal door de omvormer omgezet, meer vermogen uit de panelen wat dan "verloren" gaat, maar over het jaar gerekend wel meer stroom doordat je dus op winterdagen ook veel meer krijgt dan daadwerkelijk 22KWp

Daarnaast, het is 20KW, niet KWH in jouw berekening :)
kom eens kijken op ons forum.
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 5
tips genoeg. ;)

in dak is vaak duurder als nieuw dak en daar op panelen.
het is gewoon zo, en nog meer voordelen die in dak eigenlijk totaal onzinnig maken.
(maar opdak, kun je goed camoufleren zodat het in dak lijkt. goedkoop en effectief ;) )

van 80 panelen schrikken we niet meer.
weet je al dat als je 3x een pallet (+/-26 stuks per pallet) koopt je een aardige korting krijgt. ;)
Ik ben bekend met het topic :) .

Het esthetische aspect vind ik wel belangrijk en kosten kom je pas te weten door een offerte te laten maken, dus daar wacht ik even op.
als je gewoon golfplaten terug legt op het dak.
dan de panelen er op legt als gewoon op dak.
en dan de randen die je over hebt, weer stukken verhoogde golfplaat legt(en de randjes mooi afwerkt), dan lijkt het op dak systeem gewoon als of het in dak is.
en dat is een stuk goedkoper als indak. (en mooier nog ook, sluit beter op elkaar aan.) ;)

(had je de prijs lijst van indak ook al gestuurd, maar dat is een zware puzzel om uit te komen.)

ben wel benieuwd of je gaat merken waarom we graag PV panelen ook in de prijswatch willen. }>

[Reactie gewijzigd door migjes op 21 april 2017 14:15]

Leuk om te horen dat je er echt mee bezig bent om al deze electronica efficient aan te sturen. Nu zijn er om de kosten te dekken leenstelsels.. Met deze leenstelsels betaal je minder aan rente en afbetaling dan de panelen aan geld opleveren. Op die manier kun je ze zonder eigen geld laten plaatsen. Natuurlijk zit jij dan wel met je asbestsanering.

offtopic: Respect dat je zo open en bloot je hele hebben en houden op internet zet! Ik zou het niet aandurven
Ik zou even bij @migjes aankloppen, die heeft erg veel kaas gegeten van zonnepanelen. Hij raadt ook meestal aan geen in-dak systeem te nemen vanwege ventilatie (panelen worden warmer dan op-dak systeem) en je krijgt volgens mij geen subsidie en/of BTW teruggave op in-dak systemen.

80 panelen is trouwens wel heel erg veel, kun je dat wel aansluiten op een normale particulier aansluiting, of heb je al een zwaardere aansluiting dan 3x35A? 80 panelen gaan nl. makkelijk over de 17KW heen die je normaal maximaal kunt terugleveren. Tenzij je 80 SF panelen wilt, die hebben per stuk niet zo'n hoge Wp rating.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 21 april 2017 15:48]

Ik moet nog kijken we het installatietechnisch kunnen insteken. De omvormer moet in de schuur komen hangen waar drie fasen vanuit de meterkast binnenkomen die zijn afgezekerd op 16A. Dat zou meer moeten worden. Ik betaal voor 3x 25A maar heb 40A hoofdzekeringen in de meterkast :+ (erfenis van de vorige eigenaar).
Beetje jammer dat de subsidieregeling voor asbest er af, zonnepanelen er op enkel in Friesland is verlengd tot in 2017 anders was dat handig geweest. Mogelijk kun je via de provincie nog wel een soortgelijk iets krijgen?
Snap dat je daarmee direct op een groot aantal panelen gaat komen. Ga je dat eventueel koppelen aan wat Tesla heeft met zijn accu's of zie je dat dan weer niet zitten?

Zeer interessant om te zien hoe je dingen gedaan hebt en hoe snel die techniek gaat op dit moment. Nog even doorsparen hier en een huis kopen. Dat is misschien wel het eerste dat komt. Of laten bouwen en direct domotica meenemen.
Heb je de smartflower ook overwogen Femme?
https://www.smartflower.com/nl
(Nee heb geen aandelen of tuin om dit te plaatsen)
Je zal wel last hebben met vergunningen en dergelijke? Monumentaal pand kan ik me dat zo voorstellen.

Misschien is het zelfs een idee om je energieleverancier gedag te zeggen en zelf een koppeling met de APX en onbalans markt te integreren in je systeem. Als je dat combineert met je warmtepomp en eventueel wat eigen opslag (accu's of thermisch) kan je leuk besparen of verdienen aan je energierekening. Als ik zie hoever je in je programmering bent dan is het integreren van die functionaliteiten een eitje voor je :-)
Als het een monument is kun je best wel eens geen vergunning krijgen om zonnepanelen aan te brengen op het huis.
Je kan ze ook in de tuin plaatsen :)
Of op de schuur.
Tenzij die ook onderdeel van het monumentale deel is, wat nog wel eens mogelijk kan zijn. Maar inderdaad. Legio mogelijkheden :)

(en PdeBie baalt ervan dat hij zijn eigen VVE niet overtuigd krijgt om zonnepanelen op ons gigantisch dak van ons appartementencomplex te plaatsen, want 'te duur', want 'kosten VVE omhoog', want die mensen zien niet in dat het zich op den duur terugbetaald.).
Koop je een stukje zonnepark toch? :)
dat is net zo wazig als investeringen in palm invest :+
Ik krijg de VVE hier ook niet overtuigd. De voornaamste reden hier is dat de mensen die er nu wonen, niet willen betalen voor de mensen die er over een x-aantal jaar wonen. Het is namelijk nu een investering die zich later pas gaat terugbetalen.
Dat is inderdaad ook een reden die je hoort. En dat vind ik deels ook een terechte reden voor de mensen (2 woningen) die onze appartementen als 'instapper in de woningmarkt' beschouwen. Het gros bij ons woont er echter al zo lang, die gaan pas weg zodra ze naar een verzorgingstehuis moeten.

Wat ze echter niet inzien is dat het je woning ook aantrekkelijker maakt op de woningmarkt. Starters en jonge mensen zullen eerder geneigd zijn een dergelijke woning te kopen, want met zonnepanelen ben je modern/verstandig bezig.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 24 april 2017 08:14]

1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee